Max 4 lata tera trwa kariera młodego rapera.

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
gods bidness

Max 4 lata tera trwa kariera młodego rapera.

Post autor: gods bidness »

Żaden raper gwiazda, co debiutował mniej więcej po pandemii nie będzie w stanie utrzymać kariery na dłużej.

Żaden nie będzie w stanie powtórzyć wieloletniej kariery pezetów tedów czy nawet hemingwayów, quebonafidów.

Na naszych oczach zaraz skończy się mata, oki i inni, kończy się właśnie leosia.

Czy będziecie za nimi tęsknić?
Awatar użytkownika
aze

Re: Max 4 lata tera trwa kariera młodego rapera.

Post autor: aze »

ani troche bo nudne w chuj te rapy
NIGDY KURWO MNIE NIE ZŁAMIESZ ~OSKAR PAM PAM :rotfl:
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

gods bidness pisze: wczoraj, 0:58 Na naszych oczach zaraz skończy się mata, oki i inni, kończy się właśnie leosia.

Czy będziecie za nimi tęsknić?
Chciałbym, aby tak było, ale niestety jeszcze co najmniej 5-6 lat się z nimi pobujamy.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
firma

Post autor: firma »

ledwie zdążyłem sprawdzić po max 2 numery tych wymienionych i więcej nie sprawdzę nawet jakby byli jeszcze z 20 lat :confused:
Awatar użytkownika
kaczuholek

Post autor: kaczuholek »

Na zagranicznych scenach to 100% true, ci co się teraz wybijają mają ultra trudne zadanie by utrzymać się wieloletnio na +/- topie.

Ale w Polsce mam wrażenie że młodzi słuchacze są na tle zagranicznych jacyś wierni i mało wybredni, mało wysublimowany gust mają, jak już coś się spodoba to wiele lat dalej słuchają nawet jak artysta robi chujnię. Albo nie wiem, rynek taki pojemny, z racji że po prostu mało jest rzeczy hiphopowych wydane które obiektywnie można ocenić przynajmniej na 5/10. Albo po prostu wyjaśnić to idzie klasycznie: Polacy mają kurwa chuja w uszach.

Mata na 100% będzie niestety jeszcze wiele lat na ścisłym topie, co jest doskonałym przykładem na żałosny poziom tej polskiej sceny od lat. Imidż kompletnego lamus-rapera z wyglądu, totalnie family friendly z minimalnym byciem "edgy" bo czasem przeklnie i nawinie o trawce czy ruchaniu i to daje w Polsce taki sukces? No niestety jak widać perfekcyjnie daje. Będzie sobie kopiował dalej pod najnowsze trendy, tak jak ostatnio te letnie latino reggeatony, wcześniej yeata czy co tam jeszcze, i zawsze to przyzwoicie siądzie publice. Na fali wielkiego viralu z 2020-2022 marketingowo rozpoznawalność Maty jest przeogromna w gronie powiedzmy 13-30 lat, a nawet i boomerów sporo zapewne zna, przez działalność starego, albo że był zestaw w maku, i co roku marketingowo coś dobrego wykminią pewnie.

Może to kwestia czasu i w PL lada moment też młodzi słuchacze będą coraz bardziej ztiktokowani i wybredni, ale na horyzoncie jest tak mało sensownych młodych gwiazd że wątpię by była wgl sensowna konkurencja. Ciekawe na scenie kobiet czy ktoś nowy się pojawi bo jest miejsce. Leosia może faktycznie trochę się skończy, bo nijaki do bólu to był projekt od początku, Bambi trochę też. Fagata jest imo lepszym longtermowym projektem w każdym calu, jest wyrazista i konsekwentna, poza muzyką to wielu ludzi ma ją za cool influencerkę.

Coś giga mało sensownych newcomerów jest teraz w Polsce
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

kaczuholek pisze: wczoraj, 2:26 Ale w Polsce mam wrażenie że młodzi słuchacze są na tle zagranicznych jacyś wierni i mało wybredni, mało wysublimowany gust mają, jak już coś się spodoba to wiele lat dalej słuchają nawet jak artysta robi chujnię. Albo nie wiem, rynek taki pojemny
Mam podobne odczucia. W ogóle mam wrażenie, że jakby zapytać młodych słuchaczy tak powiedzmy w wieku 15-20 lat kogo słuchają to wszyscy by wymienili tych samych raperów. Kiedyś była większa polaryzacja mam wrażenie, każdy miał po kilku ulubionych raperów i całe mnóstwo takich których nie słuchał. A teraz jakoś nie mogę pozbyć się wrażenia, że słucha się wszystkich mniej więcej po równo. Nie ma tak, że jakiś raper jest typowo nielubiany przez młodszych. Wiadomo, że dalej młodzież ma faworytów, ale jakbyś wymieniał im po kolei raperów młodego pokolenia typu Żabson, Bedoes, White, Kizo, Reto, Malik, Igi, Otso, Quebo, Mata, Szpaku i tak dalej to na każdego by ci odpowiedzieli, że go lubią i słuchają. Może ma to jakiś związek z tym, że dzisiaj sobie wszyscy nawzajem nagrywają featy co kilka miesięcy i ten fanbase się miesza i ujednolica jakoś? Wszyscy mają też podobne ilości słuchaczy na Spoti. Wiadomo, że 2 mln u jednego to nie muszą być te same 2 mln u innego, ale przecież liczba młodzieży jest w Polsce skończona i na poziomie pewnie strzelam teraz 3-5 mln w tych rocznikach, nie każdy słucha rapu to siłą rzeczy wielu musi się powtarzać.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Oj ni chuja. Totalnie nie.

Po pierwsze ci, których wymieniłeś to nie są raperzy młodego pokolenia, tylko 30 latkowie, raperami młodego pokolenia oni byli 10 lat temu. I też często widzę komentarze, że jakoś ten jeden czy drugi konkretny raper z twojej listy im nie siedzi. Malik, Mata czy Bedoes mocno polaryzują. Dla wcale nie tak małej grupy młodziaków to noskille.

Jest sporo młodzieży lat 15-20, która słucha np. tylko polskiego undera typu: https://www.youtube.com/watch?v=zuv8vmR ... kgY3lwaGVy

Inni słuchają tych, co underem byli jakiś czas temu typu vkie, White Widow itd.

Kolejni słuchają częściej jakichś pedałów typu hubert. czy Kosma Król.

Jeszcze inna grupa jakichś uliczników typu Enzo itd.

Dodano po 4 minutach 28 sekundach:
@Sionek co do liczby słuchaczy Spotify, to żeby być słuchaczem kogoś wystarczy 1 piosenkę w miesiącu przesłuchać. Dużo małolatów ma włączony autoplay albo słuchają playlisty więc siłą rzeczy się zaliczą do tego grona, ale na codzień tego konkretnego rapera dużo nie słuchają.

Dodano po 9 minutach 38 sekundach:
W sumie jeszcze nie wziąłem pod uwagę tego, że rapu słuchało w ostatnich latach o wiele więcej % młodzieży niż te 15-20 lat temu. Także tak bardzo ogólnie patrząc może być coś w tym co piszesz, tylko ty masz na myśli tych niedzielnych słuchaczy bez większego wczuwania się, którzy lata temu w ogóle by rapu nie słuchali, a ja tych bardziej wczutych.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
gods bidness

kaczuholek pisze: wczoraj, 2:26 Na fali wielkiego viralu z 2020-2022 marketingowo rozpoznawalność Maty jest przeogromna
W tym właśnie sęk, że virale świecą jasno, szybko gasną. Co młodzi raperzy są jak virale i memy, a jak wyjedziesz w towarzystwie z memem sprzed trzech lat, to wyjdziesz na zjeba.

"Słuchanie Maty w 2026 xd"
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

gods bidness pisze: wczoraj, 0:58 Na naszych oczach zaraz skończy się mata, oki
po czym wnosisz?
gods bidness pisze: wczoraj, 0:58 kończy się właśnie leosia
mainstreamowo tak, ale kończy się w takim sensie jak mes - psycha siada i przez ten obłęd na bani wkracza w ciekawszy trop artystycznie.

Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
oldschool pisze: wczoraj, 3:27 Jest sporo młodzieży lat 15-20, która słucha np. tylko polskiego undera typu: https://www.youtube.com/watch?v=zuv8vmR ... kgY3lwaGVy
kurwa co za pedalstwo
jajca pisze: 16 maja 2024, 17:04 za te punkty na kurniku trzeba dusić ofiary
Awatar użytkownika
gods bidness

To że każdy z nich nadal będzie miał jakichś słuchaczy, to tak. Może jakieś normiki będą też przychodziły na koncert, tak jaki teraz nowator ma"swoją" publikę, ale na wielomilionowe odsłuchy, zapełnianie narodowych nie będzie szans.

Jedyny sensowny kontrargument to, że faktycznie ciężko znaleźć newcomerów, którzy by weszli i rozjebali. Nie chodzi oczywiście o skilla, bo to drugorzędne, tylko osobowość i szeroko pojętą stylówę, bo młodzi słuchacze są tak przebodźcowani, że trzeba się nastarać, żeby ich zainteresować na dłużej niż "twoje pięć minut".

Więc może ta teza dotyczy mniej pokoleń Maty, a tych kolejnych co dopiero nadejdą. A może już nikt się nigdy nie wybije na level gwiazdy na narodowy na dłużej niż rok?
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

kaczuholek pisze: wczoraj, 2:26 Mata na 100% będzie niestety jeszcze wiele lat na ścisłym topie
no niestety karierze szmatczaka nie pozwolą tak łatwo zdechnąć, skoro juz został namaszczony. Regularnie muszą o nim przypominać jakimiś wysokobudżetowymi akcjami marketingowymi
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
gods bidness

Zdechnie szybciej niż się obejrzysz.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

aze pisze: wczoraj, 1:01 ani troche bo nudne w chuj te rapy
+1
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
koalasw90

Post autor: koalasw90 »

kaczuholek pisze: wczoraj, 2:26 Na zagranicznych scenach to 100% true
Central Cee i Gazo w międzyczasie:

Dodano po 7 minutach 4 sekundach:
Z tych polskich raperów, którzy jeszcze mają potencjał to mógłbym zaliczyć Rusinę (przy założeniu powrotu) - gość nie wydaje nic od równo 2 lat i dalej jego repeat value wynosi 470k
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

dopisalbym do listy Kabe, Miszel i Mr Polska, ktorzy coraz bardziej odsuwaja sie w cien i spadaja im drastycznie liczby. Za jakis czas przepadna calkowicie.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Dla mnie main polskiego rapu i wszyscy aspirujący wannabe się ostatnio zapętlili w prześciganiu na to kto będzie bardziej oryginalny. Problem polega na tym, że większość ma podobne inspiracje, a trendy pchają w jednym ściśle określonym kierunku, zaś różnice są tak substelne, że faktycznie nuda w chuj. Do tego ogólna powszechność i większy dostęp do możliwości stricte produkcyjnych sprawiają, że każdy na tym wyżej wrzuconym cypherze brzmi dla mnie tak samo. Under próbuje brzmieć jak main, a nikt z nich dalej nie odrobił prawdziwej lekcji czym jest hip-hop. O chujowej stylówie i efektach specjalnych to szkoda gadać. Brak mi też autentyzmu i naturalności, a to jest trochę wyznacznkiem ponadczasowości. Koniec końców to słuchacze determinują co jest joł, tu mam wrażenie, że oczekiwania są bardzo niskie, szczególnie patrząc na obecne liczby w top10 maina. W PL większa część odbiorców to tak słucha, bo słucha, wocc.
Awatar użytkownika
knarku

Post autor: knarku »

jak nie maja pomyslu na siebie to huj z nimi, te 4 lata to i tak calkiem sporo jak na rapera ciekawostke a jak sie trafi jakis zdolniacha to nie zatonie i bedzie potrafil przyciagnac do siebie sluchaczy
deftone

Post autor: deftone »

Ojj, totalnie bym się nie zgodził z tezą z posta OPa :razz: Takie postaci jak Mata, Bedoes czy Szpaku będą utrzymywali się jako popularni, inaczej mówiąc celebryci (ew, nie lubię tego słowa, ale whatever), bo zwyczajnie osiągnęli już status pozwalający na to i będą obecni w głowach społeczeństwa niezależnie od tego czy wydają jakąś muzykę czy nie. Nie wiem jak z wspomnianymi VKie czy Rusiną, bo zbytnio ich nie słucham, ale wieszczenie Bedoesowi że zaraz się skończy trwa już ze czwarty rok :razz:
KoolSido

Post autor: KoolSido »

Imo tak jest i bedzie to sie jeszcze skracać. Raperzy mają też krotszy peak niz wykonawcy gatunków przed nimi. No i dobrze, bo po chuj nam te kariery popowych i rockowych wykonawców które trwają/trwały po 50 lat.

Imo dużo kwestii ma tu wpływ, w tym niższe bariery wejscia - ci wczesniejsi po prostu budowali sobie w miare skuteczne pole siłowe (wytwornia, marketing itd) i trudniej było się przebić w porownaniu do dziś (algo TT / YT optymalizujące na nowości)

@wyzej

Jasne, nie wszyscy sie skoncza szybko bo są na tyle sprytni żeby sobie poukładać kariery jako osobowosci medialne. Ale iluś tam w tym czasie mineło sezonowców
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

nie ma teraz zadnej wyrazistej fali rapu wiec jest mega pyta
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
ODPOWIEDZ