Co jest oryginalnego w polskim rapie?
Re: Co jest oryginalnego w polskim rapie?
Imo nie ma sensu się rozmieniać na drobne - to co robi Hellfield widać, że jest inspirowane Francją (Gims)
W polskim rapie niewiele rzeczy zostało zrobione w oryginalny sposób - pierwsze lepsze przykłady to Art Brut 1 i 2 oraz SCiB
W polskim rapie niewiele rzeczy zostało zrobione w oryginalny sposób - pierwsze lepsze przykłady to Art Brut 1 i 2 oraz SCiB
Niezmiennie Hewra stworzyła nowy gatunek na skalę europejską/światową, który na dodatek jest niepodrabialny, bo nikt nie umie tego gatunku tworzyć. Jakbym miał puścić za granicą coś z czego Polska słynie niczym Afro Trap dla Francji to odpaliłbym właśnie Hewrę
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
- marmolad_k2
Hardore psychorap, potem hardcore psycho hip-hop i na koniec psycholandlord rap.
Hewra, Piłsudski, Papież
Światem kręcą pieniądze
- Haczapurjan
Cztery litery:
T
E
D
E
T
E
D
E
Oprócz takich oczywistości jak K44, to moim zdaniem Polski uliczny rap, szczególnie ten naturszczykowy zrobiony przez niedoświadczonych muzycznie dobrych chłopaków którzy w życiu zajmują się głównie osiedlową mineralogią. Czarnuchy jednak rytmiczność i luz mają zakodowane w DNA i lepiej to u nich wychodzi nawet jak są nowicjuszami, czego nie można powiedzieć o naszych ludziach 
Streamable usunęło wszystkie moje zembedowane filmy na forum, jeżeli potrzebujesz reuploadu któregoś z nich pisz priv.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
- TooMuchSmoke
Rogal jednak brzmiał, szczególnie na pierwszych płytach, jak ciemna strefa reprezentant, oczywiście był w pewnym momencie w chuj oryginalnym, oddzielnym zjawiskiem, ale nie wykreował własnego brzmienia jak wspomniany kaliber czy hewra. Jeszcze dorzuciłbym Noona - oryginalne polskie brzmienie.
Nie wiem czy już była taka odpowiedź, ale przede wszystkim polskość, mentalność polaków robiących rap, to jest coś nie do podjebania.
tylko na ddlTooMuchSmoke pisze: ↑31 maja 2026, 21:31 Rogal jednak brzmiał, szczególnie na pierwszych płytach, jak ciemna strefa reprezentant
Chodzi mi o to, że rap to jest generalnie muzyka, w której teksty mają dość istotne znaczenie, co sprawia, że sposób myślenia i odczuwania człowieka, który go robi jest dość istotny. Bardziej istotny niż jakbyśmy mówili o muzyce klasycznej, czy innej, która stawia ściśle na brzmienie.
WIęc jak pada pytanie, co takiego może mi dać polski rap, czego nie da mi żaden inny zagraniczny rap, to dość naturalną odpowiedzią jest dla mnie, że przede wszystkim to, że go zrobił Polak. Organizm wychowany w takim kraju, w jakim ja się wychowałem, w takich bądź podobnych latach, w jakich ja się wychowałem, oddychający podobnym klimatem i podobnym powietrzem. I jeżeli ten konkretny rap jest zrobiony z duszą, polega w jakimś stopniu na wyrażaniu siebie, to po prostu będzie tam sznyt nie do wykreowania bez tego tła, a zarazem taki, którego się nie da skopiować będąc kimś spoza naszego kraju.
- igorzastyy
Bardzo ładnie napisane Mietek, zgadzam się z tym w pełni.
w którym momencie kariery? jak kopiował jaya? fiftiego? rossa? migosów?
Wolałem Kękę jak pił
To dla tych co piją co piją co piją piją piją wódę hurwo
To dla tych co piją co piją co piją piją piją wódę hurwo
Straight Jimi Hendrixin'
I don't like rappers, I don't like producers
I fuck wit drug dealers and drug abusers
I DARE NIGGAZ TO SAY MY NAME
I don't like rappers, I don't like producers
I fuck wit drug dealers and drug abusers
I DARE NIGGAZ TO SAY MY NAME
Pierwsze WWO - Masz i Pomyśl ma dla mnie unikalne, mroczne, Polskie brzmienie
Streamable usunęło wszystkie moje zembedowane filmy na forum, jeżeli potrzebujesz reuploadu któregoś z nich pisz priv.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ