[serial] Stamtąd (2022)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Haczapurjan

Re: [serial] Stamtąd (2022)

Post autor: Haczapurjan »

Trailer 6 odcinka:
Spoiler
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

alright
Spoiler
stawiam ze stary najebany się zachleje albo się wyjebie, a może nawet pokłóci z synem i ten go popchnie i później Victor wchodzi na dach
🌴 latinogang 🌴

#freefromage
vego

Post autor: vego »

raczej nie,
Spoiler
jest w opisie osmego odcinka
Awatar użytkownika
firma

Post autor: firma »

widziałem dwa sezony jak wychodziły, warto trzeci czwarty? widziałem że tendencja chyba spadkowa
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Warto, zwłaszcza dla czwartego
masz_szluge_

Post autor: masz_szluge_ »

firma pisze: 24 maja 2026, 17:11 widziałem dwa sezony jak wychodziły, warto trzeci czwarty? widziałem że tendencja chyba spadkowa
imo odwrotnie, akcja sie zageszcza. zabawne jest to, ze jak sam dostawalem kurwicy i myslalem na glos, cos typu: czyli o chuj tu chodzi?'',
to aktorzy chwile pozniej reagowali podobna zloscia, ze tez nie rozumieja sytuacji i sa juz wkurwieni i glodni odkrycia tajemnic
Awatar użytkownika
qualite_de_schizoide

Post autor: qualite_de_schizoide »

warto
:confused:
Awatar użytkownika
firma

dobra odpale niedlugo trzeci, cos tam pamietam z tych pierwszych dwoch mam nadzieje ze sie zacznie przypomnieniem bo wątków było duzo a od nowa oglądać by mi sie nie chciało
masz_szluge_

Post autor: masz_szluge_ »

sa przypomnienia, sa - dbaja o to, zebysmy byli na biezaco
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

aktor grający boyda (michael z lost) mówił przy okazji jakiegoś wywiadu, ze podczas podpisywania kontraktu na robienie serialu upewnił się, ze twórcy maja pomysł na cała fabule, żeby unikać sytuacji z lost, w którym serial był trochę pisany na kolanie co wpłynęło na postać michaela. ja oststnio przy okazji czwartego sezonu robiłem sobie rewatch i przy uważnym oglądaniu mozna wyłapać kilka szczegółow, które sugerują ze podpowiedzi dotyczące tajemnicy są poukrywane już od pierwszego sezonu.

w związku z czym nie słuchaj się ciumciokow którzy piszą, ze serial chuja wyjaśnia i nic się nie dzieje. od początku do końca miało być piec sezonow i ostatnie odcinki naprawdę daja radę mimo ze nadal opierają się na schemacie: scena w colony house, barze, komisariacie, Kristi tam leczy każdego co odcinek i raz na jakis czas przyjedzie nowy drugoplanowy bohater do miasta
🌴 latinogang 🌴

#freefromage
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

Jak myślicie kogo odjebia w tym sezonie
Moje typy:
Syn murzyna
Lesbijka blond
Randall łysy koleś
Stary pijany
Plus spoko by było jakby poleciała tabitha ale chyba ma plot armor
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Będą odpierdalać "fodder characters", takie jak
Spoiler
ten koleś zajebany przez wodną lalę w ostatnim odcinku
Większość pierwszo i drugoplanowych może liczyć raczej na plot armor do końca sezonu.
W ramach "shock value" poświęcą kogoś rozpoznawalnego, ale jednak nie tak istotnego dla fabuły i tutaj bym zawęził potencjalny katalog możliwych ofiar do:
-ojca Viktora (Henry'ego)
-blond lesba - możliwe, ale z nią jest ten motyw dzwonienia łańcuchami, więc może będzie ważniejsza dla fabuły niż się wydaje
-Randall - raczej unlikely, wydaje się dość istotny dla fabuły + jeszcze nie bzykał Julie
-Ellis - nudny, bezpłciowy, nic nie wnosi. Jego śmierć mogłaby zostać wykorzystana do pogłębienia kryzysu psychicznego Boyda, a to jego będą chcieli złamać (te zakusy mają już od dawna)
-Elgin - gruby murzyn
Spoiler
już stracił oko,
swoją pojebaną rolę już raczej spełnił, plus w horrorach zawsze ginął murzyn, więc może przemycą ten trope
-Donna - już parę razy
sugerowano, że coś się może jej stać, był taki foreshadowing, że jeśli ktoś ma się poświęcić dla rodziny Tabithy, to ona etc.
Jej śmierć to byłby zdecydowanie najcięższy kaliber, coś jak
Spoiler
Jim
, a może i bardziej, bo jednak jest lubiana przez fandom

Innych postaci raczej nie przewiduję, za duży plot armor.
Awatar użytkownika
firma

nie czytam tematu jeszcze zeby sobie nie zaspoilerowac, ale zaczalem wczoraj ten 3 sezon i jest spoko, jedyne co mnie lekko zmeczylo to
Spoiler
jak ta kobieta co wypadla z okna z szyba i zaslonami :lol: obudzila sie w szpitalu itp. bo jak serial sie toczy w odosobnieniu jak wlasnie ta ich wioska, czy tez seriale w wiezieniu itp, to uwielbiam, a tu juz wyszlo to na swiat i meczace to bylo dla mnie
ale spoko, bedzie ogladane dalej
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Obejrzany szósty odcinek
Spoiler
Znowu powrót do "slow-paced" narracji, niepotrzebne durne zapychacze typu Victor stojący na dachu, Julie i Sara malujące ściany, cały ten wątek z Doną, która finalnie się obudziła z tego "zawału" czy chuj wie co to było. Zostawiają zawsze na końcu taki "cliffhanger", który ma zwiastować coś przełomowego, a finalnie okazuje się, że znowu "underdeliver". Zakładam, że siódmy odcinek będzie nieco bardziej przełomowy, bo w końcu wyjebali ścianę i teraz tak naprawdę potwory mogą mieć otwartą drogę do Domu Kolonialnego (nie wiem czy w ogóle zdają sobie z tego sprawę w tym całym amoku xD).
Awatar użytkownika
qualite_de_schizoide

Post autor: qualite_de_schizoide »

Dobrze że dzisiaj po angielsku wpada kolejny odcinek. Brakowało tego serialu tydzień temu.

Dodano po 7 godzinach 13 minutach 7 sekundach:
Ten odcinek to było dno. Bardzo się zawiodłem. 6 odcinek a akcji 0, jednak ten sezon nie dojechał.
:confused:
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

1 udany odcinek na sezon, that's about right
CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
DeDoK

Post autor: DeDoK »

Spoiler
przynajmniej wiadomo ze stary pijany bedzie dead, tylko pytanie czy to wypicie krwi powoduje ze man in yellow moze sie w niego zmieniac
Awatar użytkownika
stranger

Post autor: stranger »

Jak po takim chujowym odcinku, który nie powinien mieć miejsca, później będą pierdolić ,,nie wyjaśniliśmy wszystkich kwestii bo zabrakło nam czasu" to twórcy na 5 lat do Guantanamo
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
Don't jump, Anakin, I got the higher ground
Awatar użytkownika
hulaka

Post autor: hulaka »

Ja to 3 sezon, nie wymęczyłem do samego końca bo absurd gonił absurd i chuj wie ocb.

Czwarty włączyłem, to streszczenie pochłonąłem, 4 jakoś tam płynął. Oprócz ostatniego odcinka widziałem, bo na kacu myślałem że już full jest.

Poczekam aż się skończy, zapowiadał się nieźle. Zapowiada... Nie wiem

Imo Boyd najlepsza postać i generalnie na postaciach jedzie ten serial. Zbyt kombinują z intrygą, mętną, niejasną... Chuj wie o co tu chodzi do tego stopnia, że właśnie odechciewa się to śledzić, a szkoda bo setting ciekawy
Straight Jimi Hendrixin'
I don't like rappers, I don't like producers
I fuck wit drug dealers and drug abusers

I DARE NIGGAZ TO SAY MY NAME
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Postacie to przecież najgorsza część serialu xd imo ten odcinek nie taki zły, troche bohaterowie się zaczynają jorgać, co jest pięć w Stamtądowie. Ewidentnie się buduje cisza przed burzą
cztery żubry i dwie kurwy
ODPOWIEDZ