Najlepsze polskie pismo o grach - CD-Action
Moderator: con shonery
- Bunnymen77
Re: Najlepsze polskie pismo o grach - CD-Action
Kurcze, kupowalem od marca 98 przez kilka lat, ciagle mam w piwnicy, cd tez
Kibicuje, moje ulubione pisemko, Action Redaction mnie mocno bawiło kiedy byłem dzieciakiem.
też mam jakiś egzemplarz z dziewięćdziesiątych (ten z wackami chyba), ale i tak team komputer świat gry
od momentu reaktywacji staram się kupować numery, jak nie w normalnej wersji to chociaż e-wydanie. świetne teksty, kibicuję ekipie mocno 
Świetna jest ostatnio publicystyka w CDA.
Kurwancka, miałem egzemplarze z 97 (np. z Wormsem na okładce), ale obawiam się, że mogły zgnić gdzieś w piwnicy u moich rodziców (bywał tam problem z wilgocią). Nie przesadzę jak powiem, że CDA miało w moim przypadku wkład w szybką naukę czytania (razem z książkami Star WarsBunnymen77 pisze: ↑14 maja 2021, 12:43 Kurcze, kupowalem od marca 98 przez kilka lat, ciagle mam w piwnicy, cd tezKibicuje, moje ulubione pisemko, Action Redaction mnie mocno bawiło kiedy byłem dzieciakiem.
Obecnie faktycznie zwyżka poziomu jest widoczna i mnie również bardzo cieszą gościnne powroty starych redaktorów (Eld i Yasiu!!!), których ksywki kojarzą mi się ze złotymi latami tego pisma (a od urodzinowego wydania 2000, od którego zacząłem mniej więcej stałe zbieranie, ominąłem przypadkowo może ze dwa numery).
Szkoda tylko, że EGM nadal nie zyje i nie doczekał tej chwili.
Niczego nie żałuję.
Szacun dla CD Action, ale zawsze dla mnie lepiej pisała ekipa z Top Secret.
Vasco, Sir Haszak, Emilus, Martinez, Alex - legendy.
Vasco, Sir Haszak, Emilus, Martinez, Alex - legendy.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
They / them.
https://cdaction.pl/newsy/papierowe-cd- ... aja-zmiany
Najważniejsza zmiana: od teraz kwartalnik.
Najważniejsza zmiana: od teraz kwartalnik.
Smuggler aka Mac Abra aka Jerzy Poprawa aka redaktor naczelny CD-Action wydał książkę, już pomijając to kto tu jest większym bucem, to trzeba być nieźle zawistnym człowiekiem żeby nawet 10 lat po śmierci swojego arcywroga EGMa, użyć fragmentu z niej o nim żeby podbić cyfrę sprzedaży preorderu swojej książki, bo ten przecież nie odpowie bo nie żyje:
https://cdaction.pl/newsy/smuggler-nie- ... y-egm-owi/
Książki nie kupiłem i nie mam zamiaru, mam nadzieję że ktoś ją spiraci dla booleanu dupy autora, to wtedy przeczytam ale na forum GOLa jest więcej jej fragmentów, prostowania faktów i merytorycznych wyjaśnień autora:
https://www.gry-online.pl/forum/smuggle ... /z31023dd5
https://cdaction.pl/newsy/smuggler-nie- ... y-egm-owi/
Książki nie kupiłem i nie mam zamiaru, mam nadzieję że ktoś ją spiraci dla booleanu dupy autora, to wtedy przeczytam ale na forum GOLa jest więcej jej fragmentów, prostowania faktów i merytorycznych wyjaśnień autora:
https://www.gry-online.pl/forum/smuggle ... /z31023dd5
Streamable usunęło wszystkie moje zembedowane filmy na forum, jeżeli potrzebujesz reuploadu któregoś z nich pisz priv.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
-
nobezprzesady
Zdecydowanie moje ulubione pismo o grach, kiedy jeszcze się nimi aktywnie interesowałem (ale to były stulecia temu, ta zajawka niestety we mnie wymarła i strasznie tego żałuję), ale jakoś nigdy nie potrafiłem zrozumieć tego idealizowania randomowych ziomeczków ukrywających się pod infantylnymi ksywkami, sporo żenady we mnie wzbudzały te wczute listy do redakcji, jak miałem kilka lat temu propozycję dołączenia do redakcji i zobaczyłem, że to nadal tak wygląda, to spasowałem.
Strasznie poziom zleciał przez ostatnie lata i nie chodzi tylko o wiele artykułów woke na minus.
Chociaż przeglądając archiwalne numery ostatnio pomyślałem, że może poziom zawsze był niski, a mnie się tylko wydawało, że jest wysoki. xD
Chociaż przeglądając archiwalne numery ostatnio pomyślałem, że może poziom zawsze był niski, a mnie się tylko wydawało, że jest wysoki. xD
Action Redaction oglądałem tylko dla komiksów Marka Lenc, bo już w wieku gównianym wydawało mi się żałosne że jak Smuggler nie miał argumentów to się czepiał jakiejś głupiej literówki, błędu ortograficznego autora listu i tak ciągnął ten temat przez całą odpowiedź na cały list, jednocześnie omijając argumenty autora i cały sens listu, a czytelnicy klaskali uszami z aprobaty (a przynajmniej tak to wyglądało w gazecie czasopiśmie, bo przecież wszystkie listy przechodziły przez cenzurę Poprawy i w druku pojawiały się tylko wiadomości które robiły loda na kutas dla wielkiego inteligentnego ironicznego redaktora naczelnego).
Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
Props dla PSX Extreme, które i za gówniaka wydawało mi się luzackie i zajebiste, i już w wieku bardziej dojrzałym jak wracałem do numerów to dużo nie traciło w moich oczach, chociaż ich redaktorzy też swoje mieli za uszami
Dodano po 6 minutach 38 sekundach:
Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
Props dla PSX Extreme, które i za gówniaka wydawało mi się luzackie i zajebiste, i już w wieku bardziej dojrzałym jak wracałem do numerów to dużo nie traciło w moich oczach, chociaż ich redaktorzy też swoje mieli za uszami
Dodano po 6 minutach 38 sekundach:
opowiesz coś więcej? U mnie zajawka na CDA skończyła się wraz z podłączeniem do internetu z prędkością wystarczają do pobierania piratów z darkwarez i już nie byłem zmuszany do używania płyt z gazet jako źródeł gier na komputerek, nie dość że nie musiałem już naciągać moich rodziców, to i ludzie w internecie wydawali mi się bardziej inteligentni i ciekawinobezprzesady pisze: ↑29 maja 2026, 19:44 jak miałem kilka lat temu propozycję dołączenia do redakcji i zobaczyłem, że to nadal tak wygląda, to spasowałem.
Streamable usunęło wszystkie moje zembedowane filmy na forum, jeżeli potrzebujesz reuploadu któregoś z nich pisz priv.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
rel, mnie chcieli do grafiki nająć, głównie do cda i poboczne projekty gropodobne dla Bayeru. Tyle czasu by mieć zwykłą pensję to nie mam teraz, a co dopiero jak w klasie maturalnej byłemnobezprzesady pisze: ↑29 maja 2026, 19:44 jak miałem kilka lat temu propozycję dołączenia do redakcji i zobaczyłem, że to nadal tak wygląda, to spasowałem
to kurwa forum rap, nie wizaż
-
nobezprzesady
Niestety, bez historii szczególnej. To było jakoś po sprzedaniu CDA przez Bauer, szukali kogoś ogarniającego internet od strony wydawniczej, jak to bywa w mediach ja znałem człowieka, który znał mnie, ale wyglądało na całkiem spore bagno z zewnątrz. Trzeba byłoby być dużym zapaleńcem, zeby chcieć się w to bawić, no a ja niestety takowym nie jestem w kwestii gamingu.
duzo growych wspomnien mam dzieki CD-Action i do dzisiaj trzymam kilkadziesiat magazynow z rocznikow 2003-2014. I jeszcze pare GAZETEK z nowszych rocznikow, ale rzadko je widywalem albo nie interesowaly mnie na tyle, aby je kupowac. Tyle sie nazbieralo glownie za sprawa tego, ze pierwsze magazyny kupowalismy stacjonarnie w sklepie papierniczym, a pozniej mielismy wykupiona prenumerate za punkty. Czasem jak mam wspominkowy vibe i zalacza mi sie nostalgia, to wybieram sobie magazyn z recenzja lub zapowiedzia jakiejs turbo dojebanej gry i czytam. Okladki na pewno mieli rewelacyjne, z publicystyki najbardziej lubilem ostatnie strony magazynu o nowinkach technologicznych i Q/A do redakcji. Pamietam tez, ze CDA toczylo kiedys wojne z innymi redakcjami, poniewaz wrzucali pelne wersje gier do swoich magazynow - niekiedy tez premierowe gry jak Bad Day L.A. Wiem, ze bylo ich na pewno wiecej i chyba byly wypisane w albumie z wydania specjalnego (25 CD-Action: Chwile Chwaly i Przypaly), ktory mialem, ale nie moge go znalezc.
gdybym mial dzisiaj zdecydowac sie na zakup czegokolwiek z asortymentu CD-Action, to wzialbym prawdopodobnie czasopismo Retro. Z czasopism dotyczacych nowych gier lepiej kupic PSX Extreme, bo wypuszczaja magazyny co miesiac. Chociaz CDA tez mogloby, zamiast cyklicznie wypuszczac magazyny w typie historia gier Atari lub Wydanie Specjalne: Grand Theft Auto.
ja propsuje za stare lata i rzeczywiscie ze slina w ustach czekalem na prenumerate. Pamietam jak bambikiem bylem, wrecz skrecalem sie z bolu brzucha i juz mieli mi pogotowie wzywac, az listonoszka przyniosla najnowsza czesc CD-Action i wszystkie problemy zniknely. Tylko numeru juz nie pamietam.
gdybym mial dzisiaj zdecydowac sie na zakup czegokolwiek z asortymentu CD-Action, to wzialbym prawdopodobnie czasopismo Retro. Z czasopism dotyczacych nowych gier lepiej kupic PSX Extreme, bo wypuszczaja magazyny co miesiac. Chociaz CDA tez mogloby, zamiast cyklicznie wypuszczac magazyny w typie historia gier Atari lub Wydanie Specjalne: Grand Theft Auto.
ja propsuje za stare lata i rzeczywiscie ze slina w ustach czekalem na prenumerate. Pamietam jak bambikiem bylem, wrecz skrecalem sie z bolu brzucha i juz mieli mi pogotowie wzywac, az listonoszka przyniosla najnowsza czesc CD-Action i wszystkie problemy zniknely. Tylko numeru juz nie pamietam.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Większość gazet (pamiętam jak się czepiali, że nie są gazetą tylko czasopismem) wyjebałem, ale płyty mam wszystkie z lat 2000 - 2006 i kilka z 2006 - 2010. Dużo gier ogrywałem po kilkanaście razy, jakieś ziny czytałem, bo internet na wsi to miał jeden sąsiad i to jak wiatr z warszawy zawiał, a to chociaż namiastka była. Fajne czasy to byli
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.