Gothic [seria]

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Haczapurjan

Re: Gothic [seria]

Post autor: Haczapurjan »

Tu analogiczny materiał od GOL-a

Ostatnio zmieniony 31 maja 2026, 14:56 przez Haczapurjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Wrzucili soundtrack z Obozu Bractwa

Awatar użytkownika
Haczapurjan

Kurwa, dawno nie widziałem tak chujowej kolekcjonerki
:rotfl:

Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

takiego festiwalu malkontenctwa jak wokol premiery tego rimejku to kurwa nie widzialem nigdy chyba. niech to kurwa wyjdzie w koncu i zobaczymy co polataja po premierze i jak to rzeczywiscie wyglada.
ta kolekcjonerka hujowa to prawda, ale to jest juz od lat problem z tymi edycjami. 1200zl a w zamian dostajesz figurke, jakies kurwa przykladowo monetki, maske, troche makulatury i wydrukowany kupon z kodem do steam zamiast plyty. no i co? hujow sto bo i tak ludzie kupuja to po co zmieniac model biznesowy
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Jaayu pisze: 26 maja 2026, 13:51 1200zl a w zamian dostajesz figurke, jakies kurwa przykladowo monetki
Figurka to jest absolutne bare minimum, ale w tej kolekcjonerce nawet tego nie ma.

To nawet przy Gothicu trójce 20 lat temu była figurka Nordmarczyka
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Ja nie wiem jak można być Polakiem, z dziada pradziada kombinatorem i kupować gry. W dodatku po najwyższych cenach w Europie, już chyba mniej sensu ma tylko kupowanie polskiego rapu na cd
Popi.jaku
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

Haczapurjan pisze: 26 maja 2026, 13:53 To nawet przy Gothicu trójce 20 lat temu była figurka Nordmarczyka
nie było
była mapa, wisiorek opakowanie stylizowane na książkę, soundtrack i tyle, przynajmniej jeśli mówimy o edycji PL sama figurka to był osobny merch nie dostępny szerzej w PL kosztujący tyle co sama kolekcjonerka
Jaayu pisze: 26 maja 2026, 13:51 takiego festiwalu malkontenctwa jak wokol premiery tego rimejku to kurwa nie widzialem nigdy chyba
i nie ma się co dziwić gameplaye nie wyglądają zachęcająco, system walki wygląda jak popłuczyny po jakimś elexie gdzie w G1/2 mieliśmy idealną prostotę i feeling
Jaayu pisze: 26 maja 2026, 13:51 zobaczymy co polataja po premierze i jak to rzeczywiscie wyglada
jeśli gra będzie totalnym crapem na premierę to rzeczy które można połatać tego nie uratują; i o ile odpowiednie AI i responsywność są ważne tak w tej grze zawsze liczył się szeroko rozumiany świat z historią questami i postaciami oraz gameplay, a tego łatka nie naprawi

Reasumując gra jest w produkcji ponad 7 lat a to nadal nie wygląda pod każdym względem który można wywnioskować z materiałow; no ale chcę się mylić choć; lepszą opcją byłby remaster z dużym dodatkiem no ale jest jak jest
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Gothica 3 to nawet figurka by nie uratowala takie to łajdackie gowno obesrane bylo
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Haczapurjan

mas pisze: 26 maja 2026, 15:44 nie było
była mapa, wisiorek opakowanie stylizowane na książkę, soundtrack i tyle, przynajmniej jeśli mówimy o edycji PL sama figurka to był osobny merch nie dostępny szerzej w PL kosztujący tyle co sama kolekcjonerka
Faktycznie, masz rację. Rzeczywiście figurka była sprzedawana osobno i to raczej w Niemczech
Spoiler
Nie zmienia to faktu, że kupując najzwyklejszą edycję G3 (nie żadną kolekcjonerkę) w 2007 roku w MediaMarkcie, miałem making-of, mapę świata, poradnik do gry, bodaj też soundtrack, ale tego nie jestem pewien i jakoś to kurwa wyglądało składniej.

Do kolekcjonerki remake'u mogli dać cokolwiek. Nie wiem, bryłkę rudy kurwa, to dali jakiś osrany notes, skórzany pasek i maskę śniącego z festynu na ścianę. No kompromitacja.

To już mogli dołączyć jakąś mapę chociaż i figurkę ścierwojada, którą sprzedają osobno w sklepie THQ Nordic
Awatar użytkownika
mas

to że obecna kolekcjonerka jest totalnym gównem nie zamierzam nawet dyskutować, zwłaszcza że w G3 do kolekcjonerki dopłacało się nie więcej niż 100% wartości podstawkę na premierę, tu mamy ponad 300
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Walka wygląda drewnianie w chuj. Czyli tak jak powinien wyglądać Gothic. xD

Dodano po 5 godzinach 5 minutach 39 sekundach:
Ogólnie lepiej to wygląda graficznie niż wcześniej. Na plus kolorki, nie jest to już tak przesaturowane jak początkowy etap, który już znamy. Jest tu mrok, szczególnie w tej jaskini. Może jednak coś z tego będzie?
Awatar użytkownika
Haczapurjan

No ja się przejadę na premierę do jakiegoś MediaMarktu i kupię. Niestety na PS5, bo nosiłem się z zamiarem upgrade’u PeCeta, no ale zawsze jakieś inne wydatki wyskakiwały
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

co ten typ tam pierdoli w 4:50? nie będzie minimalnych obrażeń jak w G2? :lol:
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Jak ktoś jest zainteresowany, to jest dostępne intro i 2 godziny gameplayu (to chyba z jakiegoś twitchconu czy coś takiego)

https://www.twitch.tv/videos/2784766561
Awatar użytkownika
mas

genocidegeneral pisze: 30 maja 2026, 13:44 co ten typ tam pierdoli w 4:50? nie będzie minimalnych obrażeń jak w G2?
tak
Parlae pisze: 29 maja 2026, 22:59 Walka wygląda drewnianie w chuj. Czyli tak jak powinien wyglądać Gothic. xD
skończmy z tą narracją, system walki G1/2 top tier systemów walki w grach, tu to wygląda tak generycznie że jakby nie było podpisane Gothic po losowej lokacji ciężko by się domyślic; jeszcze z tym deafultowym widokiem zza pleców który nie jest zza a z lekko prawej perspektywy, strasznie mnie to męczy jeśli chodzi o jakiekolwiek wizję artystyczą w grach
Awatar użytkownika
Haczapurjan

mas pisze: wczoraj, 10:55 skończmy z tą narracją, system walki G1/2 top tier systemów walki w grach,
Jeśli chodzi o gry Piranii to Risen absolutny TOP (system walki)
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Z tym hejtem na system walki to tez nigdy nie wiedziałem ocb, w g2 system działa tak jak powinien - jest skilowy, easy to learn, hard to master, jest logiczny - animacje może i koślawe ale kogo to

Z action rpg z tamtych lat to niby gdzie był lepszy system walki który nie męczył? W jadę empire kurwa? :lol:
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Parlae

No był hejt, bo był chujowy. Najgorsze co jest w Gothicach to właśnie system walki. Jeszcze w pojedynkach jakoś ujdzie (chociaż i tak imo drewno w chuj - odskok, atak, odskok, atak... xd), ale jak jest większa grupa albo chcesz coś zdjąć z dystansu to dajcie spokój. Możesz atakować tylko tego podświetlonego wroga i wtedy dostajesz cios od innego z boku. Wkurwiające guwno do kwadratu. A starzeje się jeszcze gorzej, co skutecznie mnie powstrzymuje przed powrotem do tej serii, bo Piranha nigdy nie zrobiła dobrego i satysfakcjonującego systemu walki imo.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

no to jakie akszyn erpegi w tamtych czasach robiły to lepiej?

Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
Parlae pisze: wczoraj, 14:14 chcesz coś zdjąć z dystansu to dajcie spokój
wystarczyło podbić lvl kuszy / łuku to zwiększało odległość. wgl strzelanie w tej grze to jest wręcz konsolowe i nie wiem z czym może tam być problem opr zasięgu strzału regulowanego przez poziom umiejętności
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Parlae

Daj mi Gothica 1 i 2 z systemem walki chociaż w połowie tak dobrym jak w Dark Messiah of Might & Magic i mamy gry kompletne. Tak, wiem, że to FP był.
ODPOWIEDZ