OFFTOPIC FILMOWY

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
gambler

Re: OFFTOPIC FILMOWY

Post autor: gambler »

”Pomoc domowa” to przecież gówno straszne, a co ciekawe przerwał serię movie flopów u Sydney sweeney.

Wg mnie dobra i utalentowana aktorka (reality), ale tu się wytworzył samonapędzający cykl. Jest brana do ról bo ma świetne cycki, a na koniec jej projekty - nawet te ambitniejsze i w których dawała radę - są klapą, a wszyscy i tak gadają nie o filmie, tylko jej cyckach.

Czekamy co dalej w tej pięknie karierze, Ale czasu z oglądania housemaid, więcej niż knurzenia przy wycinkach, nikt wam już nie zwróci
yer a wizard, Harry
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

:rotfl:
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY

#FREE FROMAGE
Mider

Post autor: Mider »

Netflix rozjebany
Połas

Post autor: Połas »

Wielki powrót :D

Obrazek
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

@Połas Każda część była marna, więc nie wiem w jakim celu wychodzi kolejny gniot.
Awatar użytkownika
the

Post autor: the »

Wielki Marsz - Gówno obesrane o niczym
Crime 101- Film typu ma początek, środek i koniec i tyle
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

kiedys juz pytalem i dostalem duza biblioteke filmow, ale jestem dalej glodny i troche doprecyzuje co szukam. Poszukuje amerykanskich filmow mlodziezowych w klimacie szkoly, imprez, Hannah Montana i temu podobne. Druga sprawa - filmy o Cosa Nostra oraz innych mafiach w USA. Tylko tutaj jest troche maly zakres mi sie wydaje, bo bardzo duzo tych produkcji juz widzialem. Pod tym linkiem mniej wiecej jest lista z 2022 roku, co juz obejrzalem.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

@oyama Coś takiego mi się przypomniało:

CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Dazed and Confused, aka Uczniowska balanga - must see
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
strandmon
strandmon

Post autor: strandmon »

no u linklatera to ugulem duzo masz w tym temacie slacker, suburbia, everybody wants some, boyhood. oprocz tego american graffiti, fast times at ridgemont high, donnie darko, rushmore, breakfast club, empire records, ghost world, welcome to the dollhouse, ferris buellers day pff, lucas, mid90s
Kalom

Post autor: Kalom »

@Połas napisał zajebisty post o polecajkach z tego podgatunku, ale już kiedyś szukałem i nie mogłem znaleźć xD
Połas

Post autor: Połas »

Proszę bardzo :D
Połas pisze: 29 lut 2024, 23:40 O panie, to żeś zapytał o gałązkę kina, do której mam szczególny sentyment.

No to raz, raz, szybciutko, bo szkoda czasu. Wszystko to, co pan @gogi powiedział. John Hughes to autor obowiązkowy. Chociaż to już trochę wykracza poza ramy kina licealno/koledżowego, to ekipa z jego filmów zagrała w Ogniach św. Elma Joela Schumachera, ale to raczej opowieść o tym, jaką życie jest kurwą po okresie studencko-szkolnym.

Szkoła uczuć już w momencie premiery śmierdziała kiczem i banałem, ale Mandy Moore była wówczas słodziutka, więc chociaż dla scen, w których śpiewa warto odhaczyć.

Natomiast z produkcji, które warto zobaczyć - zarówno nowszych, jak i starszych, to:

Menażeria (PIERDOLONE ARCYDZIEŁO, A BLUTO BELUSHIEGO TO PIERDOLONY KRÓL! Aż sobie chyba odpalę na dniach)

Zemsta frajerów (CIARY PRZY FINALE ZAWSZE),
Gorzka siedemnastka (Hailee Steinfeld robi robotę),
Earl i ja, i umierająca dziewczyna,
Pitch Perfect,
Cała ona,
Szkoła melanżu,
American Pie i wszystkie kolejne części (dla porównania, oczywiście),
High School Musical (można kręcić bekę, ale bez tego filmu Zac Efron nie stałby się gwiazdą kina, a Vanessa Hudgens nie cieszyłaby naszych oczu, a nawet Olivia Rodrigo by nie śpiewała, bo przecież karierę rozpoczął jej rimejko-sikłel serialowy),
Dziewczyna z komputera,
Lady Bird,
Supersamiec,
Łatwa dziewczyna,
Footlose (wersja z 1984 TOP, chociaż w rimejku jest Julianne Hough, która jest niezłą szprychą),
Stań przy mnie,
22 Jump Street
Zwariowana noc (1987)
Emergency (2022)
Cudowne tu i teraz
Projekt X
Dziewczyny z drużyny

Jeżeli chodzi o spokojniejsze kino gadane, wręcz festiwalowe, to moje serduszko parę lat temu skradło Columbus z Haley Lu Richardson.

Jeżeli chodzi o poważniejsze produkcje, to lata temu w ryj dały mi Przekleństwa niewinności. BTW, Kirsten Dunst, uwielbiam cię, wiem, że to czytasz.

Szczególne miejsce w moim sercu ma To nie jest kolejna komedia dla kretynów. Film, który został totalnie niezrozumiany przez krytykę filmową, idealnie drący łacha ze wszystkich stereotypów dotyczących komedii młodzieżowych, typu, kurwa, musicalowa scena tańca czy wejście w zwolnionym tempie. Do tego to po prostu wyborna parodia filmów młodzieżowych z lat 80 i 90. No chociażby scena parodiująca The Breakfast Club jest piękna.

Jeżeli chodzi o seriale, to odpalaj chomikuj i szukaj kolejnych sezonów BEVERLY HILLS, 90210, żeby zobaczyć, jak Ameryczka żyła na bogato, gdy Polaki odkrywali McDonalds i pierwszą Molestę. No i św. pamięci Luke Perry to był przekot.

Natomiast moim serialowym guilty pleasure jest Glee. Z sezonu na sezon serial zjadał własny ogon i był okładany pałką poprawności politycznej, gdzie każdy ruchał każdego i w dowolnym momencie mógł zmienić płeć, co z finalnymi oskarżeniami o to, że główna bohaterka mobbingowała część obsady i uprzykrzała im życie, pokazuje Hollywood w pigułce. Dorzuć do tego, że główny bohater się zaćpał, najlepsza dupeczka z serialu się utopiła, a inny ważny bohater bohatyrnął, gdy okazało się, że jest pedobearem, to mamy prawdopodobnie najbardziej pechowy serial w historii xD Ale... kurwa no, Glee trochę zmieniło zasady kina młodzieżowego. To już nie napakowani atleci byli głównymi bohaterami, tylko przegrywy, ci którzy zawsze dostawali od życia na mordę kopa. Do tego lubię stronę muzyczną tego serialu, który przecież przywrócił do żywych Don't Stop Believin'.

I na koniec film trochę zapomniany, ale też pozwolę go sobie nazwać arcydziełem, czyli Fame z 1980 roku. Alan Parker nie pierdolił się w tańcu i pokazał, że przeżycie w szkole artystycznej wymaga ogromnej dozy zaparcia i chęci do pracy, gdy finalnie i tak nie wiadomo, czy zrobisz karierę i zdobędziesz sławę, czy będziesz kelnerem w podrzędnej knajpie, który marzy o wielkiej scenie. Już dawno tego filmu nie widziałem, ale pamiętam, jak dawniej mocno na mnie zadziałał. No i Irene Cara w obsadzie. BTW, rimejku z 2009 roku oczywiście unikać.

Obrazek
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

wlasnie ten post pamietalem i ogladalem z niego propozycje, ale tak tez pomyslalem, czy moze wyszly nowe bangery i warto byloby dopytac. Dzieki wielkie za rekomendacje. A cos z kina mafijnego wyszlo, co trzeba obejrzec?
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
tomek5lg

Post autor: tomek5lg »

to jeszcze dorzuce coś o amerykanskich nastolatkach bo akurat ostatnio troche tego oglądalem

https://www.filmweb.pl/film/Rozrabiaki+ ... 1995-34294 to jest chyba jedna z moich ulubionych komedii o gimbusach z usa, wehikul czasu i lata 90 w pigulce

https://www.filmweb.pl/film/Areszt+domowy-1996-3921 - drugi film który jako dzieciak oglądalem co najmniej kilka razy

https://www.filmweb.pl/film/Orbitowanie ... -1994-8401 troche między dramatem a komedią ale tez pozycja godna uwagi

i jeszcze pare
https://www.filmweb.pl/film/Nikt+nie+je ... 1989-94766

https://www.filmweb.pl/film/Beksa-1990-4102

https://www.filmweb.pl/film/Zakochana+z ... a-1999-721

https://www.filmweb.pl/film/Tajemniczy+ ... 985-113306

https://www.filmweb.pl/film/Ca%C5%82a+ona-1999-782

Jeżeli chodzi o poważniejsze produkcje, to lata temu w ryj dały mi Przekleństwa niewinności
Tez dopiero po latach to obejrzalem i warto bylo, kopalnia dobrych filmów w tych czasach. Zastanawia mnie tylko tlumaczenie tych amerykańskich tytulów filmów przez polaków, czemu oni to sobie robią... :lol: :neutral:
Awatar użytkownika
dr zjeb

Props, "Reality bites" zajebiście chciałem obejrzeć za dzieciaka, odkąd zupełnym przypadkiem wpadł mi w łapy OST na kasecie (gdyż akurat chciałem mieć wiadomego hiciora od Big Mountain) i znienacka wjechali Me Phi Me ("Revival", jaki to był rozpierdol ten utwór :bowdown: ) i Dinosaur Jr. Więc w wyobrażeniach ukułem sobie, że to musi być jakiś przekozacki film, skoro ma TAKI soundtrack.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
tomek5lg

Post autor: tomek5lg »

Dobry soundtrack nie jest zly :cool: a czasami to wlaśnie muzyke najbardziej zapamiętujemy albo kojarzymy z jakimś filmem bo tworzy zajebisty klimat, w ogóle oglądając reality bites zawsze mam ochote cofnąć sie w czasie i pożyć troche w tych czasach ale mając juz te 20+

tak btw w planach jeszcze mam odświeżyć sobie kilka klasyków które pamiętam sprzed lat, high school ale nie koniecznie komedie

https://www.filmweb.pl/film/Ghost+World-2001-5822 scarlett jaki progres po latach:) aż ciężko uwierzyć

https://www.filmweb.pl/film/Strach-1996-5573 - chyba ulubiony thriller z licealistami w roli glównej plus soundtrack w tym filmie też jest top, mark jestes szefem

https://www.filmweb.pl/film/Truj%C4%85c ... -1992-8751

https://www.filmweb.pl/film/W+zakolu+rzeki-1986-9174 dobry gęsty klimat spoko fabula i ogólnie jakiś sentyment jest do tego filmu
Awatar użytkownika
dr zjeb

Możecie sobie obczaić jeszcze także "Lato białej wody" (White Water Summer) z 1987, dziś już będzie trącić myszką ale jako prawilny film o nastolatkach dla nastolatków "z tamtych lat" powinno siąść całkiem, całkiem. Choćby z kronikarskiego obowiązku można.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Na Canal + są Trzy Kolory. Po latach nadal supcio. Biały to sztos.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
strandmon
strandmon

Post autor: strandmon »

na netfliksie tez jak cos
Awatar użytkownika
dr zjeb

Właśnie zauważyłem: Attack the Block wjechało na Netflixa :bowdown:
Kto jeszcze nie widział - namawiam by nadrobić, zabawa jest przednia.
ODPOWIEDZ