TIBIA
Moderator: con shonery
Re: TIBIA
Tyle zmian w gierce, że ciężko o kilka tipów, najlepiej poogarniać jakieś poradniki na yt dla powracających po latach, bo teraz tibia to bardziej hack'n'slash niż stare bieganie z minotaurem dookoła drabiny i podnoszenie spearów z gleby. Nevia spoko serwer, ale gra dużo osób i na low lvlu trzeba się naszukać wolnego spota, pacc 40zł/msc, ewentualnie ~330/rok, polecam granie MSem, bo jest ich mało, a szykuje się rebalans i MS będzie potężny.
Pół życia zmarnowałem na te gierkę, więc w razie pytań wal śmiało
za rogiem wielka rewolucja z rebalance wiec nie wiadomo co dalej, pozniej ofc lata poprawek i zmian
co dorzuce z ciekawostek to brazol zrobil item t8, ktorego sam koszt stworzenia w GP to 21KKK pomijajac dojscie bronmi do 2x t7, to jakas popierdolona kwota
co dorzuce z ciekawostek to brazol zrobil item t8, ktorego sam koszt stworzenia w GP to 21KKK pomijajac dojscie bronmi do 2x t7, to jakas popierdolona kwota
dzięki, własnie chodzi mi po głowie ms bo nie gralem nigdy sorcem dluzej i tez myslalem o Nevii. a masz moze jakis poradnik warty polecenia albo jakies kanaly na yt? bo jest tego sporo z tego co patrzylem ale nawet ciezko mi ocenic ktore sa aktualne, bo niektore sprzed pol roku/roku to juz pewnei do wyjebaniaelpe pisze: ↑17 maja 2026, 10:35 Tyle zmian w gierce, że ciężko o kilka tipów, najlepiej poogarniać jakieś poradniki na yt dla powracających po latach, bo teraz tibia to bardziej hack'n'slash niż stare bieganie z minotaurem dookoła drabiny i podnoszenie spearów z gleby. Nevia spoko serwer, ale gra dużo osób i na low lvlu trzeba się naszukać wolnego spota, pacc 40zł/msc, ewentualnie ~330/rok, polecam granie MSem, bo jest ich mało, a szykuje się rebalans i MS będzie potężny.
szczerze to najlepiej tlumaczy kusnier, ewentualnie tibiana30%, jest tez tibiams i svalive ALE sam kusnier wrzucil filmik informujac, ze po wprowadzeniu rebalance wszystkie jego poradniki pojda do lamusa bo przestana sie sprawdzac, przyklad - ms bedzie mial spell/stancje(?), ktora bedzie zmieniac ZYWIOL nastepnego czaru czyli bedziesz mogl rzucic vis hura ktora bije energia i potem uzyc flam hura, ktora uderzy z energii a nie z ognia tak jak powinien, magowie dostana bariere, ktora uchroni ich przed deska a hit, ktory mial ich zabic bedzie mnozony razy 8 i zabierany z many wiec beda tanky, ubranie energy ringa spowoduje pobieranie many 2krotnie wieksze niz wczesniej, za hit rzedu 400hp stracisz 800many na ubranym energy ringu itd., to duzo zmienia w kwestii huncenia rpkow itd.
ja sam jestem pol aktywnym graczem i ledwo wbijac weekly taski a sledze minimum zmian z test serverow rebalance bo za dlugo siedze w tibii, zeby nie wiedziec, ze wywroca wszystko do gory nogami dwukrotnie zanim sie cos ustabilizuje
kwestia jakiej Ty gry oczekujesz, czy lubisz wbic pograc solo 1-2h i wylogowac czy "grac mmo" z innymi ludzmi lapiac sie na bossy, dostepy i probowac team huntow z randomami, gdzie na 2h hunta bijecie 30min bo ktos padnie, komus pyszne przywiezie pizze i wybiegnie zjesc ciepla itd. XD Ja zdecydowanie wole servery typu zdechlak ale wiadomo kazdy gra inaczej, nie lubie th bo nie mam stalych godzin gry i nie znalazlbym w ciagu dnia tyle czasu
ja sam jestem pol aktywnym graczem i ledwo wbijac weekly taski a sledze minimum zmian z test serverow rebalance bo za dlugo siedze w tibii, zeby nie wiedziec, ze wywroca wszystko do gory nogami dwukrotnie zanim sie cos ustabilizuje
kwestia jakiej Ty gry oczekujesz, czy lubisz wbic pograc solo 1-2h i wylogowac czy "grac mmo" z innymi ludzmi lapiac sie na bossy, dostepy i probowac team huntow z randomami, gdzie na 2h hunta bijecie 30min bo ktos padnie, komus pyszne przywiezie pizze i wybiegnie zjesc ciepla itd. XD Ja zdecydowanie wole servery typu zdechlak ale wiadomo kazdy gra inaczej, nie lubie th bo nie mam stalych godzin gry i nie znalazlbym w ciagu dnia tyle czasu
Ostatnio zmieniony 17 maja 2026, 11:54 przez KILLIE, łącznie zmieniany 1 raz.
czyli wynika z tego, ze po prostu zrobic sobie sorca i powoli chlonac ta nowa tibijke czekajac na rebalans, a potem dopiero wczuwac sie w jakies poradniki
dzieki tez za polecajki co do kanałów, popatrzę sobie na pewno, dzisiaj wkraczam do tego świata hejtowac brazoli jak za starych dobrych czasow
dzieki tez za polecajki co do kanałów, popatrzę sobie na pewno, dzisiaj wkraczam do tego świata hejtowac brazoli jak za starych dobrych czasow
a no i jak masz "fundusze" a nie masz serca charlovera, ze to musi byc twoj charek od zera i cos ogarniasz to zdecydownie polecam kupic cos z bazaru za np 500-1k tc, zeby miec juz jakis fundament do gry bo zaczynajac od zera bedziesz sie meczyl i tez jest to po prostu ekonomicznie bardziej oplacalne
mam jakieś stare chary, na 102 lvlu palka ale nie chce mi sie wlasnie palkiem grac, ciekawe czy tam jest kasa i itemy ktore na nim mialem, czy byl jakis reset? kupowac chyba nie chce, nie wiem ile bede gral to na razie nie chce inwestowac bardziej niz w pacca, a tez lubie sobie budowac postac od 0
A kasy z serwera na serwer nie można transferować? Bo pewnie przydałoby sie na rozruch i nowe eq
na tibiantisie wyszedł serwer non-pvp, a na pvp wszystkie spawny wolne bo trochę zdechlica na ten moment,to się dobrze gra xD
tylko tibiantis i kasowanie każdego cheatera nie okazując litości nawet za taskera na rybki