Bedoes

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

moody

Re: Bedoes

Post autor: moody »

to inne, 10 lat mlodsze pokolenie, wszyscy wiemy jak zmieniala sie w tamtych czasach pozycja rapu w mainstreamie. zreszta i tak nie powiedzialbym ze wyniki bialasa byly w porownaniu z nimi zadne, bo tez byl w krajowej scislej topce. mozna za to powiedziec, ze to oni do wybicia sie potrzebowali bialasa i jego sb mafii

bialas robil jak na swoje czasy znakomite wyniki wyswietleniowe/sprzedazowe. lepsze niz wielu swietnych raperow razem wzietych. mozna go nie lubic, mozna nie lubic jego muzyki, ale argument, ze nie potrafil sie wybic jest przestrzelony
Awatar użytkownika
xxxkawo

Post autor: xxxkawo »

Białas nie potrafił się wybić XD? Przecież fejmu mu nie brakowało:

Grill u Gawrona ~ 75 mln
Drift - 54 mln
Na Serio ~ 42 mln
Intercontinental Bajers ~ 45 mln
Piękna - 36 mln
Mali ludzie, wielkie nieba - 36 mln
Ganges - 28 mln
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

xxxkawo pisze: wczoraj, 22:07
moody pisze: wczoraj, 21:57 nie no beke cisne, wiem ze pewnie nie maja kontaktu nawet

ale te dissy sa tak bardzo nie w stylu wczesniejszej tworczosci bedoesa i tak bardzo w stylu bialasa - kazdy dwuwers to pancz z puenta i czesto jeszcze jakas dwuznacznoscia, ze masakra widzowie

co do formy bialasa, to imo dalej potrafi, polecam jego zajebisty numer w podobnej konwencji dla red bulla

Czy na tym red bullu jest kilka wersów w Bedoesa?
Chyba tak, a i mam wrażenie, że w Tedego, bo "Martwe ziomki" to przecież tytuł kawałka z VHS + ten wers o 60 pewnie dotyczył tej afery z potwierdzeniem
Awatar użytkownika
xxxkawo

igorzastyy pisze: wczoraj, 22:45 Chyba tak, a i mam wrażenie, że w Tedego, bo "Martwe ziomki" to przecież tytuł kawałka z VHS + ten wers o 60 pewnie dotyczył tej afery z potwierdzeniem
W Bedoesa wersy na pierwszy rzut oka to:

"Zanim zrodzi się w tobie pomysł, by na świat wyszła Twoja nowa muzyka
To bądź jak spirala i pizdę zatykaj"

"Jak masz do sukcesu pociąg, to przyjdę jak grafficiarz coś Ci napisać"

"Ja robię live’y na Kicku jedynie pod bębny Pawła Kacperczyka
SB Maffija nie spotka się już starym składem jak Paktofonika"

"Uważaj, co mówisz do ludzi, którzy w życiu przeszli więcej od nomadów
Nie kozacz, bo oprócz paniki, to Ty nie przeżyłeś żadnego napadu"

"Nie uczę matematyki, pajacu, ja nie jestem tu od dawania przykładów"

"Przyprowadź do mnie tę swoją gwiazdeczkę, to Ci ją ulepszę jak Brabus"
Światem kręcą pieniądze
edenmar

Post autor: edenmar »

No ale generalnie Białas to ciekawy przypadek. Ja też trochę w szoku jakie on liczby robi(ł), a i obecnie 1,7 mln słuchaczy na Spoti to dobry wynik (więcej niż mają Bambi i Leosia), a jednocześnie wydaje się, że nie wyszedł nigdy poza stricte rapową bańkę i praktycznie każdy z topki raperów będzie szerzej kojarzony niż on
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Większość jego kawałków na spotify w Popularnych to featy / nagrania z kompilacji hotelu stąd ta liczba słuchaczy. Wątpię żeby był ktoś wśród młodych słuchaczy, który woli puścić Białasa niż młodego borka / łajt nigasa / maty. Oni wszyscy mają na swoich kontach szeroko znane hity nawet wśród osób które nie interesują się rapem (hity, w niektórych Białas mógł pomagać przy nagrywce), jakie znane hity ma Białas? Nie znam
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

to tylko pokazuje, że czarnuch dobrze sobie radzi w konwencji rapowej i robi zajebiste liczby będąc słuchanym w zasadzie przez wąskie grono słuchaczy rapowych

nie ma wakacyjnych odgrzewanych hitów jak california, zlewaczenia i robienia miałkiego rapu dla młodych zagubionych jak borek, ani pierdolonego kolabo z połową świata jak mata, a jednak jest w topce(też mnie to dziwi) - nie znam nikogo kto nie słucha dużo rapu i zna białasa co akurat dla mnie jest propsem a nie obelgą bo świadczy jedynie o nie rozmienieniu się na drobne

typ ma totalnie nieprzystępny głos, ale wypracował bardzo solidną stylówkę i ma duże zagęszczenie dobrych/zajebistych wersów na kawałek, więc w konwencji czysto rapowej dla mnie płyta Polon/prepolon i inne z tego czasu to są zajebiste hiciory rapowe, w kurwe bengerów i dobrych rapowych przewijek dla zajawkowiczów, a nie jakieś melodyjki do radia na autotunie
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
Sionek

Post autor: Sionek »

Z oceną samodzielności sukcesu Białasa jest ten problem, że okres jego świetności zbiegł się w czasie z wybuchem popularności SB Maffiji jako ekipy i labelu. W 2016 zanim jeszcze Bedoes zadebiutował wydał świetne H8M4, które zrobiło chyba platynę, to był jego drugi album, ale wydany krótko po pierwszym. Wtedy jeszcze hajp Bedoesa i innych nie ciągnął go w górę. Rok później doprawił również bardzo dobrym Polonem i wjechała podwójna platyna gdzie hajp na Bedoesa już był, ale dopiero wchodził w mocny trend zwyżkowy po Gustawie. Do tego White i reszta ekipy już też zaczynali wydawać i była synergia, wszyscy tam nawzajem się ciągnęli w górę sprzedażowo i hajpowo i ciężko oceniać jakby sobie poradzili samodzielnie. Niemniej Newcomer wydany po rozpadzie SB też zrobił platynę więc dalej potrafi osiągać fajne wyniki. Białas ma stety niestety ten urok, że jego kawałki to są w większości ciężkie, mocno rapowe, naładowane testosteronem kawałki a takich nie słuchają za bardzo kobiety (wg danych większość użytkowników streamingów w Polsce), nie puszcza się też ich na imprezach czy dla przyjemności i relaksu. Zawsze będzie miał mniejsze liczby niż raperzy, którzy nagrywają ładne piosenki z melodyjnym refrenem, skocznymi zwrotkami i cukierkowymi pop-rapowymi bitami, bo po czasie to one generują gros streamingów. Na te ponad 3 mln Bedoesa też raczej w dużej mierze składają się jakieś laski co sobie puszczają 10 wybranych numerów co jakiś czas, a nie ludzie co tam puszczają Gustawa czy inne ciężkie kawałki w tle.
Awatar użytkownika
xxxkawo

Gdyby nie Białas (i Solar) to nie byłoby Bedoesa, White'a, Maty itp. (nie byłoby nawet Quebonafide) SB Maffija co by nie było jest ojcem sukcesu
Światem kręcą pieniądze
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Dlatego twierdzę że Białas nie ma tego czegoś co sprawiłoby że mógłby być ulubionym raperem zwykłego szarego słuchacza, nadaje się na ghostwritera / producenta wykonawczego ale tylko lub aż tyle. Pomógł tym raperom wybić się do takiego poziomu na jakim są dzisiaj, być może bez niego by nie byli tam gdzie są, ale sam się nie potrafił wybić.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
xxxkawo

Żaden Stańczyk nie jest w stanie tu wypełnić pustostanu
Światem kręcą pieniądze
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

xxxkawo pisze: wczoraj, 22:43 Grill u Gawrona ~ 75 mln
Drift - 54 mln
Na Serio ~ 42 mln
Intercontinental Bajers ~ 45 mln
Piękna - 36 mln
Mali ludzie, wielkie nieba - 36 mln
Ganges - 28 mln
Tyle kawałków, żaden przesadnie dobry :dunno:

Do tego na Drifcie feat. Maty, na Na Serio feat. Bedoesa, na Gangesie feat. Quebonafide.

Białas sporo dobrych zwrotek w życiu nagrał, ale i tak był przehajpowany. Na szczęście te czasy się skończyły.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

xxxkawo pisze: wczoraj, 23:40 Gdyby nie Białas (i Solar) to nie byłoby Bedoesa, White'a, Maty itp. (nie byłoby nawet Quebonafide) SB Maffija co by nie było jest ojcem sukcesu
to lepiej by było
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

xxxkawo pisze: wczoraj, 23:40 Gdyby nie Białas (i Solar) to nie byłoby Bedoesa, White'a, Maty itp. (nie byłoby nawet Quebonafide) SB Maffija
Trybunał powinien się tym zainteresować
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
d3luge1

Post autor: d3luge1 »

bardzo mi się podoba idea że raperzy Tomb i Białas, którzy nie wygrali żadnego beefu, piszą dissy Bedoesowi.

I dla mnie SB to troche zfarmiona kariera - dużo tracków i dużo zaczepiania wszystkich dookoła aż pykło
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

w chuj dziwne uczucie przeczytac ksywe Białas w 2026 roku tez tak macie?

lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Białas się dobrze wstrzelił z tego typu rapem, jakby się urodził 10 lat później, by bylo za późno
Ostatnio zmieniony 14 maja 2026, 12:04 przez sqlie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
qualite_de_schizoide

Post autor: qualite_de_schizoide »

bcn pisze: dzisiaj, 11:34 w chuj dziwne uczucie przeczytac ksywe Białas w 2026 roku tez tak macie?

Fajna ksywa w sumie tak samo jak jest jogurt Bieluch, zawsze gdy go widzę to mnie bawi
chuj mnie boli co se napiszesz na forze
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Nie wiem, jakim chujem Białas miałby pisać teksty Bedoesowi, bo to oznaczałoby, że daje mu lepsze niż dla siebie.
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

No to samo gps pierdolił o pisaniu belmondziakowi
ODPOWIEDZ