Za co nie lubisz rapu?

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

starydobryhiphop

Re: Za co nie lubisz rapu?

Post autor: starydobryhiphop »

Za to że obniżył próg wejścia do show biz (bo kiedyś to chociaż śpiewać coś tam trzeba było umieć, choć przykładowo mandaryna i to próbowała przebić, no i zostawiam z boku disco polo) . Teraz wystarczy dukać

Może show biz to nie najlepsze sformułowanie - no ale mam na myśli stanie się popularnym „artystom”
Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

Dla mnie ta pseudo ideologia że tzw. "sample snitching" to jest jakaś profanacja wydaje się być żenująca. Serio? Jak niby podjebanie pomysłu na sampel pod bit jakiemuś Sebixowi przez innego Grochu Drychu Zbycha jest bardziej nie fair niż wzięcie sobie całej pętli z jakiegoś nagrania z lat 70', nie wiem, np. takiego Jaaka Joali albo Czesława Niemena bez zcreditowania tego artysty, nie ogarniam. xd Nie mój level mentalnej gimnastyki. Swoją drogą już pomijając sampling, legalność, szare strefy praw autorstich itd., to jest to patologiczny gatekeeping.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Za to, że w Polsce nikt nie dba o katalogowanie i archwizowanie kawałków, przez co przesłuchanie dyskografii 95% młodszych raperów w całości jest praktycznie niemożliwe.

Dziesiątki czy setki leaków rozjebane po YouTube i SoundCloudzie z różnymi nazwami. Chciałbyś sobie sprawdzić co nagrywał taki nie wiem Young Igi na początku kariery? Na Geniusie masz wypisaną część numerów, a pewnie drugie tyle jest poukrywane chuj wie gdzie. Był ten wielki leak od niego (z 200 numerów wyciekło) i w sumie jakoś to tam przeszło bokiem i chuj nie doszukasz się informacji ile dokładnie kawałków jego po sieci lata.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Czyszy pisze: 04 kwie 2026, 21:58 Dla mnie ta pseudo ideologia że tzw. "sample snitching" to jest jakaś profanacja wydaje się być żenująca. Serio? Jak niby podjebanie pomysłu na sampel pod bit jakiemuś Sebixowi przez innego Grochu Drychu Zbycha jest bardziej nie fair niż wzięcie sobie całej pętli z jakiegoś nagrania z lat 70', nie wiem, np. takiego Jaaka Joali albo Czesława Niemena bez zcreditowania tego artysty, nie ogarniam. xd Nie mój level mentalnej gimnastyki. Swoją drogą już pomijając sampling, legalność, szare strefy praw autorstich itd., to jest to patologiczny gatekeeping.
No, sam to nieraz rozkminiałem jaki tam dualizm myślowy zachodzi że muzyka zbudowana na muzyce innych jest tak restrykcyjna względem kopiowania stylu itd czy właśnie podpierdalania bitów, to pewnie słynny syndrom wyparcia.
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

a kto mowil ze go nie lubie?
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

to rozjebanie kawałków to znak
GaleriaSmiercFrajerm
Zbanowany

Post autor: GaleriaSmiercFrajerm »

oldschool pisze: 04 kwie 2026, 22:15 Za to, że w Polsce nikt nie dba o katalogowanie i archwizowanie kawałków, przez co przesłuchanie dyskografii 95% młodszych raperów w całości jest praktycznie niemożliwe.

Dziesiątki czy setki leaków rozjebane po YouTube i SoundCloudzie z różnymi nazwami. Chciałbyś sobie sprawdzić co nagrywał taki nie wiem Young Igi na początku kariery? Na Geniusie masz wypisaną część numerów, a pewnie drugie tyle jest poukrywane chuj wie gdzie. Był ten wielki leak od niego (z 200 numerów wyciekło) i w sumie jakoś to tam przeszło bokiem i chuj nie doszukasz się informacji ile dokładnie kawałków jego po sieci lata.
nie lubisz rapu, bo nie ma go na warezie?

to może kup sobie te płyty biedaku.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Trzy posty na forum i wszystkie trzy z obrazami :(
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

nie bez powodu ma w nicku galeria
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Czak panczlajnerze
Co do tematu za fanbejsy
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Malloy pisze: 05 kwie 2026, 9:25za fanbejsy
Zwłaszcza ten samozwańczego tournament winnera :joint:
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Ja kocham hip hop i ten hip hop nienawidzę.
ODPOWIEDZ