premiera albumu zapowiedziana na kwiecieńkoniec maja jednak 17.04
Przewidywana data premiery: 27.05.26
Album „CZŁOWIEK ZWANY CISZĄ” to trzeci album duetu Koza & Kuba Więcek. Łączy w sobie elementy współczesnego jazzu, eksperymentalną produkcję hiphopową i abstrakcyjne podejście do samplingu oparte na kreatywnym wykorzystaniu harmonii. Narracyjnie album spaja wizja samotnego obserwatora – metafizyczna poezja Kozy łączy się z ulicznym rapem tworząc wrażenie dystansu i oderwania od rzeczywistości. Produkcja bazująca silnie na instrumentach akustycznych i freestyle’u to sposób na wykreowanie brzmienia „nowej klasyki”.
Album stanowi hołd dla współczesnych klasyków kina, literatury i muzyki. Elementy brzmienia lo-fi pogłębiają wyrażone w tekście poczucie nostalgii.
ten przecież brzmi jak jakiś randomowy raper z osiedla sprzed 13 lat, nawet bit jest taki sam jak wtedy klepane były a ten śmieszny ziomek, był, jest i będzie turbo lamusem
Piroks pisze: ↑29 mar 2026, 13:34
jesteś w stanie podlinkować jakiś numer z takim bitem sprzed 13 lat?
nie mam czasu i ochoty na spełnianie życzeń ale jak wejdziesz na discogs, wyszukasz polski rap z roku 2013 (matematykę zrobiłem za ciebie-nie ma za co!) to na pewno taki znajdziesz
nie sluchalem jeszcze ale propsy za tytul nawiazujacy do klasycznego spaghetti westernu (choc na okladce widac raczej Lee Van Cleefa z filmu Sergio Leone).
W klipie do Dekady natomiast subtelne followupy do "Mistrza i Małgorzaty". Ja sprawdzam głównie dla muzyki Więcka, ale ich poprzedni wspólny album uważam za całkiem udany i Koza też daje ostatnio jakoś daje radę i nie drażni
nie mam czasu i ochoty na spełnianie życzeń ale jak wejdziesz na discogs, wyszukasz polski rap z roku 2013 (matematykę zrobiłem za ciebie-nie ma za co!) to na pewno taki znajdziesz
xD
Jakbyś faktycznie znał jakiś numer z podobnym bitem to rzucenie jego nazwą zajełoby ci 10x krócej niż napisanie tej wiadomości
Piroks pisze: ↑30 mar 2026, 21:23
Jakbyś faktycznie znał jakiś numer z podobnym bitem to rzucenie jego nazwą zajełoby ci 10x krócej niż napisanie tej wiadomości
napisanie tego komentarza zajeło mi circa około 21 sekund tak jako funfact