Bonson x Planet ANM - Kieliszki i Żyletki (2026) [Zapowiedź]

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
gods bidness

Re: Bonson x Planet ANM - Kieliszki i Żyletki (2026) [Zapowiedź]

Post autor: gods bidness »

Jak usłyszałem, że Tomb uważa Bonsona za rapera 10/10, to pomyślałem że może się myliłem w swojej o opinii o tymże i że warto wrócić i coś sprawdzić.

Więc wróciłem i mogę powiedzieć tylko tyle, że gusta co do tego co jest naj mogą być skrajnie różne, kochani.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Planet to się nadaje do nagrania płyty z Miuoshem i Onarem w 2013 roku. A Bonson spoko, ale pewnie o tym projekcie zapomnę szybciej niż o tych, gdzie tylko Bonson rapuje (a i one jakoś super długo u mnie nie lecą).
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

mcr pisze: 26 mar 2026, 15:08 czuje zapach wiosny a oni płaczą i puszczaja takie smęty.
jak się bierze dużo kokainy i pije wódki to ciężko oczekiwać czegoś pogodnego

w sumie współczuję chłopakom, typy 35-40 lat, a ciągle chlip chlip, życie złe, depresja, najedzenie się dziadem i tak się kręci kołowrotek
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Ładnie zaśpiewany refren, najmocniejsza część tej piosenki. Planetowi nie wiem o co chodzi, nie zrozumiałem. A bonsona zrozumiałem i o to co zwykle.
Wyszła już tracklista? Czy jeszcze nie i możemy obstawiać czy będzie feat. Izabelka :razz:
Popi.jaku
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

no starsznie chujowy moment na te plytę, ja tu juz se letniaki puszczam, nawet się tego sprawdzać nie chce za bardzo
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
moody

Post autor: moody »

gods bidness pisze: 26 mar 2026, 17:34 Jak usłyszałem, że Tomb uważa Bonsona za rapera 10/10, to pomyślałem że może się myliłem w swojej o opinii o tymże i że warto wrócić i coś sprawdzić.

Więc wróciłem i mogę powiedzieć tylko tyle, że gusta co do tego co jest naj mogą być skrajnie różne, kochani.
nie najlepszy numer do sprawdzenia ci sie wylosowal

a co do jakosci rapowania, to juz nawet jak ktos ma inny gust, nie siedzi mu klimat, tematyka, bity, to i tak obiektywnie nie da sie nie nazwac bonsona dobrym raperem, bo sklada znakomicie, bawi sie flow, potrafi nawijac agresywnie, potrafi melodyjnie, rymy pietrza sie jak pojebane, a co najwazniejsze finalnie brzmi to naturalnie. to taka kluczowa roznica w stosunku do gagatkow typu vnm

kilka sklejonych zwrotek, no powiedz ktos ze slabo nawija. bonusowe punkty za to, ze nikt tak dobrze nie wyglada machajac lapami do swoich wersow w klipach. przeciwienstwo balagana

Awatar użytkownika
gods bidness

To nie był jeden numer, tylko przesłuchałem z pół jego płyty ostatniej albo przedostatniej, przesłuchałem jakiś singiel z tym planetem (i on akurat był w miarę spoko, ale nie pamiętam który, taki dość przebojowy) i dla mnie on jest jakieś 5/10, a nie 10/10. No ale wiadomo, gust. Dla mnie jest strasznie męcząco nie dość, że tematyka zawsze jakaś smutno-ćpuńska, to jego głos i flow też mnie mocno nuży.

Ale największą krzywdę on sobie robi tymi podwójnymi na siłę. Dla mnie to się nijak nie sprawdza w ciężkiej tematyce kawałków. Masz takiego OG Olgierda przykładowo - on se wali te podwójne, potrójne w skocznym tempie i tam słychać, że chodzi o zabawę techniką głównie, a treść to wesoły i lekki dodatek. Przy takich ciężkich treściach jak Bonson to to się imo nie sprawdza, a wręcz jest negatywne sprzężenie zwrotne - podwójne sprawiają, że ciężka tematyka gdzieś umyka bokiem, a ciężka tematyka sprawia, że te podwójne też brzmią jakoś przyciężko i na siłę.

Do tego zero jakiejś elastyczności, innowacji, tylko jeden i ten sam schemat nudnego obowiązku włożenia podwójnego w każdy wers. 10/10 my ass.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Przecież Bonson to jeden z bardziej naturalnie wkładających wielokrotne rymy w wersy raperów.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
moody

no gods bidness pijany albo niespelna rozumu
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

moody pisze: 28 mar 2026, 0:12 no gods bidness pijany albo niespelna rozumu
i jak ma być dobrze w tym kraju na forum hiphopowym
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

Bonson to absolutne top technicznie raper w Polsce. A to jest jest opus magnum

#edit, nie no Bons jest mocny w chuj zgadzam się z Tombem. Mimo, że nie wszystkie muzyczne decyzje mi się podobają Np. single z Planetem
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
Awatar użytkownika
gods bidness

No jak sie ktoś jara taką monotonną klepaniną, bo się gęsto rymuje cała zwrotka na tych samych sylabach i w każdym wersie w tym samym miejscu, to mi nic do tego. Sam się czymś takim jarałem w 2004.

To kolorowanie rymów też jest zawsze pocieszne. Pokażcie mu palcem gdzie się rymuje! :lol:
Ostatnio zmieniony 28 mar 2026, 2:12 przez gods bidness, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

No tutaj to czuć juz że to tak specjalnie poskładane, ale siłą Bonsona są raczej rymy tego typu
Ruszam w centrum, tą aleją przy komisariacie
Gdzie młode łebki gnoja leją, przykro mi wariacie
czy prawie całe "Jutro będziemy się z tego śmiać"

Czyli gdzie nie czujesz w sumie że to wielkrotny bez zastanowienia bo jest naturalny i nie razi Cię od razu że to posklejane z linijką
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
gods bidness

Co do tego, że tak naturalnie niby wkłada te wielokrotne - przecież on w tej zwrotce powyżej właściwie w co drugim wyrazie akcent poprzestawiał, słowom rączki i nóżki połamał. To mnie zawsze wkurwiało w tym sileniu się na podwójne. Słyszysz takie wpa dNIjna ławke i już wiesz, że będzie to domknięte podwójnym. Cóż za zaskoczenie.

Żeby nie było to ja uważam, że techniczny rap jest zajebisty, jeśli tylko jest techniczny i zajebisty. Po murzyńsku to zajebiście wychodzi, bo mają fajny język murzyński i sobie kombinują z rytmiką, flow, kadencją, pauzą, tempem, a i treść się uda zachować. Taki baby keem na nowej płycie obficie se składa, flow żongluje przy tym jak taki typ w cyrku z czerwonym nosem, a i treść smutną do wesołego flow się uda przemycić.

Albo taki Charles Tuńczyk sprzed 25 lat

Macie tu pełno wielokrotnych, ale nie zawsze od sztancy w tym samym miejscu i tempie jak baba ze stemplem na poczcie, tylko na flole jak rollercoaster, co se podskakuje na tych rymach jak mario bros i raz te rymy wręcz napędzają tempo, gdzie indziej robią pauzę, przeskok.

No a po polsku ogólnie ciężko, już próbowali i Pezet z tego najwięcej wycisnął dobre ponad 20 lat temu, ale większość dawno wyrosła i słusznie.
moody

to jest piekno muzyki i sztuki w ogole

9 na 10 stwierdzi ze chlop leci w kurwe stylowo, naturalnie, a przy tym znakomicie technicznie, a i tak znajdzie sie ktos, kto powie: nuda, na sile, wymuszone, wszystko na jedno kopyto, a tak w ogole glos i flow tez mnie wkurwia

no i kazdy ma do tego prawo. ale serio, takich zarzutow do bonsona to bym sie w zyciu nie spodziewal
Awatar użytkownika
gods bidness

Żeby nie było, że tylko marudzę, to przecież momenty ma, nie mówię, że nie. Znalazłem ww. wspomniany kawałek:
gods bidness pisze: 27 mar 2026, 23:05 przesłuchałem jakiś singiel z tym planetem (i on akurat był w miarę spoko, ale nie pamiętam który, taki dość przebojowy)
i ma tytuł Limitowany i on akurat jest zajebisty. I fajnie se Bonson leci i gitarka jest elektryczna, rzadko kiedy jest ostatnio w rapie.

I ogólnie props wysyłam generalny, bo mało takich Bonsonów zostało w polskim rapie, gniewnych smutnych i wkurwionych, co nie pierdolą że fajnie jest nosić drogi dresik i mają wieczne poczucie zadowolenia z samego siebie. No ale jednak to "10/10" mnie strigerrowało, ale Tomb też raczej specyficznych rzeczy szuka w rapie, co widać po tym jego.
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

co oni tak te promixy robio?
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej