Tede - Notes (2004)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
sychy

Re: Tede - Notes (2004)

Post autor: sychy »

Haczapurjan pisze: 27 mar 2026, 0:53 No nie pierdolcie, że nie ma TDF Remix by Matheo
Od początku Maciej Maj zapowiadał, że go nie będzie :dunno:

Byłem ciekawy mixu "Jak Żyć", jest o niebo lepiej niż w oryginalnej wersji, chociaż momentami dalej nie słychać wokalu. Ciekawe czy to wynika z ciężkiego do ogarnięcia sampla czy chujowo nagranych wokali.
Jak słucham twoje traczki, to wtedy faktycznie zbiera mnie do sraczki
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

sychy pisze: 27 mar 2026, 8:33 Od początku Maciej Maj zapowiadał, że go nie będzie
A to nie wiem. Wiem, że jakiś czas temu, podczas któregoś ze streamów na Tedenowelive (czy jak to się nazywa), ktoś nawet pytał na czacie czy w jakimś donejcie czy będzie ten remix i Tede powiedział, że pogada z Majem. Nie wiem czemu Maj nie mógł tego ogarnąć. Co kurwa, Matheo miał prawa autorskie do kawałka czy producenci filmu "Francuski numer"?
Awatar użytkownika
sychy

Co kurwa, Matheo miał prawa autorskie do kawałka czy producenci filmu "Francuski numer"?
Myślę, że bardziej producenci filmu, na płycie jest "Mercbezel S600", który produkował Matheo.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Mało znany fakt, ale generalnie są dwie wersje tego kawałka (w sensie dwie wersje remixu), między którymi są subtelne różnice.
Jedna to wersja typowo dla filmu i jest dostępna tylko w formie klipu z fragmentami scen z filmu, a druga to taka ze skitem, gdzie Tede mówi, żebyś szukał PLN-ów Textylia. Obie na chomiczku
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Tede mógłby w tamtych latach wydać płytę na bitach OSTRego, Domysły i Spekulacje czy track otwierający Notes coś pięknego :oops:
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

No ma ten krążek momenty ale nie potrafię powiedzieć, że to dobry album. Dziś z rana odpaliłem po kilku latach i utrzymuję to zdanie. Mniej luzu TDFa, więcej jednosylabowców z dupy, no mniej ciekawych wersów. Słabiej od Buhhów i wcześniejszych albumów. Słychać, że mniej mu się chciało w tamtym czasie.
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

No nie jest ten album w jego top 5 z całą pewnością
Sionek

Post autor: Sionek »

Wgl nie wiem czy zauważyliście, ale okładki oryginału i reedycji są inne. Na początku myślałem, że różni się tylko napis na fotografii. Oryginał ma rzymską trójkę i podpis album a reedycja arabską trójkę i podpis reedycja, ale Tede napisał ostatnio, że to jest remake i w sumie faktycznie. Na pierwszy rzut oka są takie same, ale jak się bliżej przyjrzeć, to jest inny długopis, jest inny tekst w notatniku, zdjęcie Warszawy przedstawia ją współczesną i widać też na dole łańcuch z logiem WJ, którego nie ma w oryginale.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Będzie dziś w aucie hulać. Ale nie mogę dalej przeboleć, że nie ma TDF Remix

Obrazek
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

słaby album, ale zajafka kipi wymiata
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Jak tam mix? Poprawili w końcu?
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
sychy

Ale chujowy ten bonus track :wall:
Awatar użytkownika
gracjangk

Post autor: gracjangk »

marmolad_k2 pisze: 27 mar 2026, 14:10 Jak tam mix? Poprawili w końcu?
Niestety, a zawsze uważałem to za jedną z największych wad tego albumu. Już pierwsze cztery kawałki z reedycji: zamulony bas, za głośna góra, miejscami kakofonia gdy nakłada się wiele ścieżek.
Sionek

Pewnie Michu robił mix i master, o ile wiem to on to robi przy reedycjach. Mam wrażenie, że albo mu się nie chce, albo zapomniał jak to się robi, bo od dawna ten aspekt leży u niego w kontekście projektów z Jacą, czy to nowych rzeczy które robią czy reedycji. Czasem jak się trafi gościnka Tedego, którą mixował ktoś od rapera-gospodarza to nawet z obecnie zdartym głosem brzmi to o wiele lepiej niż na jego własnych projektach.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

No w „Jak żyć” beznadziejnie słychać wokal, ale to nie wiem czy dało się cokolwiek z tym zrobić. Nie znam się na masteringu.
Awatar użytkownika
gracjangk

Post autor: gracjangk »

A wiadomo czy miały być jakieś poprawki w brzmieniu? Bo równie dobrze mogli przetłoczyć CD i fajrant :dunno:
Sionek

gracjangk pisze: 29 mar 2026, 16:18 A wiadomo czy miały być jakieś poprawki w brzmieniu? Bo równie dobrze mogli przetłoczyć CD i fajrant
Jak do tej pory każda reedycja była wg deklaracji poddawana remasteringowi. Tutaj nie śledziłem dokładnie info o niej, ale zakładam, że też był robiony, bo coś kojarzę że Tede albo Maciej Maj wspominał o szukaniu bitów do kawałków.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Nie no, ale brak kawałka "TDF (remix by Matheo)" boli w chuj, to byłoby idealne dopełnienie tej płyty. Nie mogę dalej tego przeboleć
Sionek

Pewnie prawne spaghetti z prawami do numeru należącymi do producentów filmu.
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Tak swoją drogą to nie był zły film.
ODPOWIEDZ