Jak zacząłeś produkować? Twoja historia

Dział przeznaczony dla osób zajmujących się produkowaniem muzyki. Porady, dyskusje oraz wskazówki techniczne.

Moderator: gonny_trebor

Awatar użytkownika
Popi

Jak zacząłeś produkować? Twoja historia

Post autor: Popi »

Panowie producenci, jak w temacie. Możecie tutaj napisać jak zaczęła się wasza przygoda z robieniem bitów, co było zapalnikiem do zrobienia pierwszego i jak długo już trzaskacie podkłady oraz na czym działacie i działaliście w przeszłości.

Ja zacząłem w wieku 16 lat (2013) od FL11, to był czas w którym jarałem się polskim rapem i sprawdzałem wszystko.
Zajarałem się konkretnie tą muzyką, lokalni raperzy to były persony a ja chciałem uczestniczyć w tej kulturze. Napisałem jakiś tekst albo dwa, zostałem wyśmiany przez kolegów i przez brak wiary w siebie stwierdziłem, że spróbuję produkować.
No i się wkręciłem, chociaż nieprędko bo przez pierwsze 3-4 lata praktycznie nie progresowałem. To był czas, że po polsku nie było zbytnio tutoriali, po angielsku nie oglądałem + miałem chujowe odsłuchy i na innych sprzętach wszystko brzmiało jak gówno.
Kupno monitorów studyjnych jakoś 6 lat po zrobieniu pierwszego bitu to był game changer i zaczeło się robienie słuchalnych rzeczy. W pewnym momencie kupiłem MPC Live ale przesiadka z FL na mpc to było mega uwstecznienie, bez tych wszystkich vst'ków synthów i wgl, sprzedałem w pizdu.
Od 2019 do 2024 średnio kończyłem rocznie 30-40 bitów, zaczętych nie zliczę.
W końcu wysypał się system, straciłem sample i najlepsze projekty i chuj - odechciało mi się, w tym roku nie skończyłem żadnego ale powoli tęsknie za klepaniem.

Tak wygląda skrócona historia mojej zajawy, dawajcie swoje

Popi.jaku
Awatar użytkownika
rany1odbytu

Re: Jak zacząłeś produkować? Twoja historia

Post autor: rany1odbytu »

2008/09, zaczynalem od HH Ejay xd Pozniej wierny Fruity Loopsowi. Rownież zaczynałem rapując, wolałem do swoich bitów bo mnie wkurwiało jak wszyscy męczyli te same instrumentale z internetu, o ananasach rówieśnikach co twierdzili że trzeba muze dawać głośniej od wokalu żeby nie było słychać że dukają nie wspomne haha. Głównie robilem swoje melodie w jakichś domyślnych wtyczkach, ale kiedyś zobaczylem jak sąsiad chciał wypierdolić wieże z wbudowanym gramofonem na śmietnik, to poprosilem żeby mi dał i okazało sie ze oprócz napedu CD wszystko dziala, i tak zaczelo sie samplowanie z winyli matki i trochę samodzielnie kupionych. Cóż, kilka lat, dwa projekty zrobione, troche luznych kawalkow, szkoda ze plyta z tamtymi bitami gdzies przepadła. Trochę lat szarej egzystencji bez tworzenia niczego, ale kombinacja odkrycia ślizgawkowych beat battli i troche ciekawej muzy podkręcila mnie i znowu sobie dlubie muzyczke w wolnym czasie. Pewnie nigdy nie wyjde ponad poziom amatora, ale to uczucie gdy słyszysz zajebisty kawalek i kombinujesz jak go pociąć po swojemu jest bezcenne.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Zacząłem tym samym wieku co uż. Popi. Nie pamiętam, co dokładnie skłoniło mnie do ściągnięcia FL, ale strzelam, że pewnie zobaczyłem jakiś filmik i mi się spodobało.

Na początku robiłem coś w rodzaju muzyki elektronicznej, a przynajmniej tak mi się wydawało. Generalnie nie "odnalazłem" tego, co chciałbym produkować dopóki po prostu nie zacząłem słuchać więcej muzyki. Potem odkryłem Freddiego Gibbsa, przez niego coke rap, zapoznałem się z klasykami i teraz napierdalam wannabe Griseldę zazwyczaj.

Podobnie jak rany1odbytu,
rany1odbytu pisze: 28 cze 2025, 21:15 nigdy nie wyjde ponad poziom amatora, ale to uczucie gdy słyszysz zajebisty kawalek i kombinujesz jak go pociąć po swojemu jest bezcenne
Obecnie jak robię bity to praktycznie tylko na slgbb, także props za inicjatywę dla pana prowadzącego gonny_trebor.
Awatar użytkownika
shelby

Post autor: shelby »

Ja również przygodę zacząłem gdzieś w okolicach 2011/2012 (jak widać inspirujący rok dla wielu). Pamiętam, że pierwsze pytanie dotyczące produkcji i cięcia sampli zadałem na śp. slizg.eu i odpowiedział mi na nie... Szops. Kontakt mamy do dziś, już poza forum. Jeśli chodzi o motywacje, to pewnie nie wyobrażałem sobie siebie jako rapera, a chciałem jakoś uczestniczyć w tym światku, więc postawiłem na produkcję. Od tamtej pory zajawka odchodzi i wraca, więc dłubie coś mniej lub bardziej systematycznie. Nadal na tym polu brak sukcesów, ale marzy mi się stworzyć coś, co mógłbym wrzucić na spotify i pochwalić się rodzince, znajomym czy stworzyć swój temat na forum.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

2008 hh ejay
od 2010 fl studio
próbowałem cubase, reason i inne duperele, ale mi nie podeszły
a, i miałem epizod produkowania bitów w sony vegas xddd
Awatar użytkownika
Old-Fi Beats

Post autor: Old-Fi Beats »

Postaram się streścić bo mógłbym o tym elaborat napisać. Pierwsze bity zacząłem robić E-Jay'u w 2009 roku, po tym jak zmotywowałem się aby zostać raperem przez film "Notorious". Dryg do muzyki miałem od dziecka i nawet gram jeszcze czasami na gitarze lub klawiszach. Bity oczywiście były mi potrzebne do własnych nawijek żeby nie klepać na kradzionych bitach, chociaż i to się zdarzało. Po zrobieniu 2 lub 3 bitów w E-Jay'u, przesiadłem się na FL Studio 4 i zacząłem robić proste bity po tutorialach Fokusa i z jakichś paczek z samplami z neta, i tak jakoś od 2009 do 2014 zrobiłem tych bitów może z 40 kompletnych (szkiców bitów chyba z 300) bo robiłem albo dla siebie, albo w latach 2012-2014 dla kolegów ze wspólnego składu HH. Później miałem kilkuletnią przerwę ze względu na przerzucenie się na granie muzyki punkowej i metalowej na gitarze (też ponad rok grałem w zespole), tylko w międzyczasie może zrobiłem dwa bity. Ponowną zajawkę poczułem w 2022 i wtedy też przy okazji zacząłem uczyć się miksu i masteringu, bo wcześniej miksem było ustawienie poziomów, nałożenie rewerbu z presetu i EQ na 20Hz i 20kHz. Raperem i/lub beatmakerem wiem że raczej nigdy nie będę mainstreamowym bo stylem tkwię w latach 2000 i wenę do pisania mam na poziomie 2 kawałów rocznie, natomiast bity mi przychodzą bardziej naturalnie i wystarczy że usłyszę sampel który mi stawia włosy na rękach i biorę się do działania. Mogę być w podziemiu i wstawiać bity do neta za free, bo sam proces ich tworzenia sprawia mi frajdę, a jak komuś się spodobają to zawsze dodatkowo cieszy. Nie robię ich masowo, tylko hobbystycznie ze względu na natłok pracy którą akurat też lubię, a jest wymagająca.

Do do testowania różnych DAW po drodze, to moja droga wyglądała następująco:
E-Jay -> FL Studio -> Cool Edit Pro 2.1 -> Adobe Audition -> Reason 4 -> Cubase -> Reaper -> Sony Acid -> Ableton -> LMMS -> Ardour -> Magix Samplitude X5 -> Digital Performer -> Mixcraft -> Milky Tracker -> MPC Studio 1.9 -> Maschine 2 -> MPC One -> Koala Sampler -> eSPi -> Bitwig

Aktualnie korzystam w zależności od chęci:
FL Studio
Reaper (do miksu i masteringu)
Mixcraft
MPC Studio
Maschine
MPC One
Koala Sampler
Awatar użytkownika
rany1odbytu

Post autor: rany1odbytu »

@Old-Fi Beats Fajny temat z tą muzyką gitarową, nie kusiło Cie kiedyś nagrać jakiegoś crossovera jak Nullo z Defekt Muzgó ? Również przez jakiś czas obracałem sie w towarzystwie rockowo-metalowym i żałuje że oprócz jednego freestylu pod gitary nagranego komórką nie zmontowaliśmy wspólnie czegoś poważniejszego.
Awatar użytkownika
Old-Fi Beats

Post autor: Old-Fi Beats »

@rany1odbytu Jak grałem w zespole to zaproponowałem żeby zrobić dla odmiany kawałek Nu Metalowy lub Crossover Thrash, ale zespół chciał być zamknięty w stylu "Melodic post hardcore" i był koniec tematu. W tamtym czasie stwierdziłem że sam nie dam rady zrobić takiego kawałka bo jeszcze nie miałem gitary basowej i nie wiedziałem jak zaprogramować perkusje żeby brzmiała realistycznie i w danym stylu. Z tyłu głowy mam plan żeby kiedyś taki grany bit lub nawet cały numer zrobić, bo zrobić np. bit typu M.O.P. - Raise Hell z sampla Slayera by było za proste.
Awatar użytkownika
mlody_jedi

Post autor: mlody_jedi »

od 2018 czy coś koło tego pisałem teksty rapowałem pożyczałem bity z youtube i znane mi instrumentale, aż jakoś tak w 2023 chyba zacząłem pierwsze klikania w fl-u. Jakieś pół roku później musiałem napisać licencjat na który mogłem zrobić utwór i opisać jego proces produkcji i pod wpływem sugestii kolegów zakupiłem sobie abletona (promka dla studenciaków) i zacząłem coś bardziej ogarniać był to jeden z lepszych zakupów jeżeli chodzi o zajawkę muzyczną
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Post autor: gonny_trebor »

takie zupełnie pierwsze próby były podejmowane jeszcze na przełomie podstawówki i gimnazjum (2007) na hip hop ejayu z komputer świata, z jakiegoś powodu uznawałem kradzież bitów za coś niezgodnego z hiphopowym bushido więc klepałem te loopy żeby mieć pod co nawijać
w końcu szukając sampli do ejaya trafiłem na forum sample.rap.pl, czyli takie whosampled zanim zaczęli na to drugie wrzucać rap spoza stanów, tam wytłumaczyli mi jak to robić po truskulowemu, więc ogarnąłem słynny tutorial fokusa, wyciągnąłem starą unitrę ze strychu razem z pakietem płyt, zajebałem z rapidshara fl studio 7 i zabrałem się do roboty
potem naszła chęć na to żeby robić prawdziwy rap na sprzęcie a nie pedałuwę na kompie, szczęśliwie nie było mnie stać na upragnione mpc, więc kupiłem przez allegro używane sp-404 og, przeskok z owocowych pętli był trudny, ale odkąd polubiłem się z tą maszynką to na żadnej innej ani w dawie nie pracuje mi się tak dobrze
przy okazji odkryłem sp-forums.com, które najbardziej ukształtowało mnie brzmieniowo, stamtąd też wyniosłem jedną miłość dla bitew na bity :twisted:
i tak to się kręci, już ponad pół życia mi zabrało klepanie tej kakofonii pod rymowanki dla debili
ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #108 - Sampel

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
MaszTuOgienOdSkaja

Post autor: MaszTuOgienOdSkaja »

ojaa sample.rap.pl jaka to była piękna kopalnia informacji.
Widzę że wpływ ejay na rozwój branży producenckiej we wczesnych 2000s był nieoceniony :lol:
U mnie też zaczęło się od kolorowych klocków w ejayu. Potem jakiś soft od Sony i docelowo Fruity Loops z przejściem na FL Studio. Próbowałem różne wersje ale 11 siedzi mi najlepiej, nawet kosztem ograniczonej funkcjonalności.
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

Gdzieś tak 2004-05 braciak robił techniawki we fruti lupsie i se grali je w remizach i tak patrzylem jak robil i mówię, że ja chce hiphop.
to mi nagrał tego frutka na kompa, pokazał że tu 90bpm i tak werbel, dał jakieś strony gdzie można ściągać paczki sampli, pokazał jak grać jakieś melodie i basy (jak miałem te 12 lat to umiałem z tego więcej niż dziś)

i tak się do tego 2011 bawiłem w kolejnych odsłonach fl studio, samplowałem soul i brejki, jakieś takie głupoty (po drodze w gimbie, jakoś 2007 mieliśmy studio z kumplem i tam rapowaliśmy i robiliśmy ja na flu on na Reasonie)

po maturze w 11 czy 2012 nie pamiętam miałem przerwę w bitach, dużo rapowałem, ale nie klikałem nic

w 2017 postanowiłem że wracam i padło na maschine mk3 i to gówno prawie zabiło mi miłość do hiphopu, męczyłem się z tym strasznie i bardzo mało robiłem, w 2021 kupiłem mpc 2000xl (męczyłem ziomka już 10 lat wcześniej żeby mi to sprzedał bo i tak nie używał)

i w pierwsze 4 miesiące zrobiłem na tym więcej bitów niż na maschine przez 4 lata lol.
sprzedałem po tych paru miechach w chuj to maschine i tylko mpc, w tamtym roku doszło sp404mk2 (był jeszcze pocket operator po133, ale sprzedałem też)

teraz główny bit w mpc i przepuszczam przez efekty SP, ciągle sample z winyli. jak robie wszystko w sp to czasami posampluje z kompa.
a flka porzuciłem w tym 2016 jak siadłem do padów i nie zamierzam wracać do robienia bitów w kompie bo wydaje mi się to antyhiphopowe
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

horrypaz pisze: 02 mar 2026, 12:52 Gdzieś tak 2004-05 braciak robił techniawki we fruti lupsie i se grali je w remizach i tak patrzylem jak robil i mówię, że ja chce
Czy braciak to słynny Fanta z Łap? Bo kojarze ze kiedyś gość napierdalał djke taki.

U mnie historia podobna jak u was.
Uderzyłem się w łeb i zachciało mi się marnować czas, pieniądze i życie na robienie jakis wypierdow opartych o kilkusekundowe pentle zajebane z cudzych utworów muzycznych.
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

camzat pisze: 04 mar 2026, 5:48 Czy braciak to słynny Fanta z Łap? Bo kojarze ze kiedyś gość napierdalał djke taki.
hahah niee, on tylko produkowal, a fantomas gral. fantomas to niezly wariacik byl, chyba w usa osiadl? nie pamietam
z lap jest tez dubsknit co bity wuzetowi robil np
Awatar użytkownika
Rapture

Post autor: Rapture »

horrypaz pisze: 02 mar 2026, 12:52 nie zamierzam wracać do robienia bitów w kompie bo wydaje mi się to antyhiphopowe
Dobrze że Noon nie mial takiego zdania jak robił "Światła Miasta" :razz:
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

no wiem, ale ja nie robie plyty z eldogiem tylko zamiast grac w gry to stukam w pady. a klikanie myszkiem nie daje mi zadnej satysfakcji i przyjemnosci
Awatar użytkownika
MaszTuOgienOdSkaja

Post autor: MaszTuOgienOdSkaja »

jest też złoty środek w postaci klawiatur z padami i one się z klikaniem w myszkę nie kłócą :lol:
dziejaszek

Post autor: dziejaszek »

Rapture pisze: 08 mar 2026, 11:57
horrypaz pisze: 02 mar 2026, 12:52 nie zamierzam wracać do robienia bitów w kompie bo wydaje mi się to antyhiphopowe
Dobrze że Noon nie mial takiego zdania jak robił "Światła Miasta" :razz:
Za każdym razem gdy w MPC uderzają Noona palce :rotfl:
Awatar użytkownika
Rapture

Post autor: Rapture »

Fakt, może zły przykład z ta płytą akurat - kojarze że te wczesne płyty Noona powstawały jeszcze we Fruity Loops, wydawało mi się że "Światła Miasta" tez, choc mógł być już to ten moment przeskoku na hardware. Mówił o tym w jakimś wywiadzie że jeden z tych albumów powstał na kompie z uwagi na szybszy, opakowany juz przez niego workflow.

Aaa i chyba chodziło o "EP", tak jak teraz sprawdziłem: https://muzyka.interia.pl/wywiady/news- ... hatgpt.com
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

A nie było tak że Noon kupił MPC za pieniądze z pierwszego Grammatika, ale i tak go nie używał bo wolał na kompie klikać?

Wywiad chyba w którymś ze ślizgów był gdzie o tym mówił
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
ODPOWIEDZ