Po wydaniu płyty „Wiry” w 2014 roku zacząłem robić kolejny album, ale PROSTO. ciągle przekładało datę możliwej premiery, jakby nie chcieli tego wydać. Jednocześnie trzymali mnie do wypełnienia kontraktu do 2016. Wtedy już trochę odechciało mi się rapować. Później napisałem i częściowo nagrałem nowy materiał, ale w międzyczasie pomówił mnie mały świadek korony – Oskar „pam pam” Wiśniowski – i po tej akcji stwierdziłem, że nie chce mi się już w ogóle robić rapu dalej.
Od 2018 roku zacząłem sprzedawać obrazy i całkiem dobrze na tym zarabiać, więc jakoś przestałem myśleć o wydawaniu muzyki. W 2020 czy 2021 roku po print zgłosił się Noon. Znałem go już długo, bo robił mix mojej pierwszej płyty, a w 2013, kiedy byłem w Irlandii, przyleciał i zrobiliśmy teledysk do numeru „Jest mi trudno”. Przyjechałem do niego do studia z tym printem. Puścił mi bit – to był jakiś remix dla U Know Me z jakiejś okazji. Napisałem pod niego zwrotkę, wyszedł utwór.
Później Noon zaczął wysyłać mi kolejne bity i któregoś dnia zapytałem, po co to robi. Okazało się, że – o dziwo – chce zrobić płytę ze mną. Zrobiliśmy dwa utwory, „Morza południowe” i „Glitchy Praga”. Tym sposobem znowu wróciła mi zajawka na tworzenie muzyki. Stwierdziłem, że chcę zrobić kolejną płytę właśnie teraz, kiedy mam luz finansowy.
Robię tę płytę trochę hobbystycznie; sam decyduję o wszystkim – o okładce, doborze utworów, singlach, klipach. Robię ją głównie dla ludzi, którzy mnie słuchają i od tylu lat są wierni, cały czas piszą miłe słowa i wspierają moje działania. Robię to też dlatego, że po prostu kocham to robić. Sprawia mi to mega frajdę, robię to z lekkością i przyjemnością, nie biorąc kompletnie pod uwagę, co jest modne, jak to zostanie przyjęte, czy komuś się to spodoba, czy nie. Robię to dla siebie, dla bliskich i dla tej garstki wiernych słuchaczy.
Miałem się rozpisać i wymieniać ksywki, ale pewnie połowy ludzi bym zapomniał i nie wymienił, więc piszę tak, że ci co należą do danej frakcji to będą wiedzieć że to do nich.
JINKSIARZE
GANGOWCY
TYSIAKI
CAŁY PECEK
TOWAR CZĘSTOCHOWA
WSZYSCY CO POMOGLI PRZY PŁYCIE
Zdjęcie wnętrza wkładki wydania CD, jest o tym czemu Żyto przestał nagrywać rap, dlaczego nie powstaną już wspólne numery z Pam Pamem i czemu wrócił do nagrywania. Props Noon