No dochodzily do tego gimnazja, licea i szkoly wyzsze w calej Polsce, nawet w WWA
[beef] Tede vs Peja
Re: [beef] Tede vs Peja
Laik mądrze podsumował Tedego i Peję, są siebie warci tak jak ćpun i towar
- gods bidness
Jak dla mnie na odwrót, bardziej ta Errata brzmiała jakby się bał i chciał wszystko obrócić w żart, na 3 kawałki dwa są bardzo takie spolegliwe w stylu "no co ty Rysiu, na żartach się nie znasz" i ogólnie się bardzo chciał zamienić w jajcarza kabareciarza na tej erracie.
- Haczapurjan
No bo to jest taka love-hate relationship między nimi. Jakbym miał szukać analogii, to @gods bidness jest trochę jak taki absztyfikant, który się podkochiwał w pannie Granieckiej, ale ta mu narobiła nadziei, może coś mu tam dała, ale potem dała też kosza. Sentyment jest, stąd to zaangażowanie emocjonalne, ale jednocześnie jest też dużo dziegciu, no bo jednak serducho zranione
- gods bidness
Tier lista to była rzeczowa, recenzencka praca, a nie latanie po internecie i "bronienie" go i tłumaczenie, że "nie było wcale tak, było inaczej! Nie opluł! A nawet jak opluł to wiatr wiał i większość spadła obok buzi!"
To oczywiście prawda. Tede zawsze miał żal, że nie jest odpowiednio doceniany lub niesprawiedliwe oceniany a po beefie ten żal tylko osiągnął apogeum. Ale nadal robił swoje i nagrywał lepsze lub gorsze albumy co ostatecznie się opłaciło.Burak pisze: ↑06 mar 2026, 13:28 Infamia została strasznie rozdmuchana przez samego Tedego, to on tak o tym pierdolił ciągle że faktycznie wszyscy się od niego odwrócili, a podejrzewam że sprzedażowo jeżeli była jakaś obniżka w sprzedaży to głównie przez to że nagrywał gorsze albumy, a nie przez to że charli p dał ZAKAZ kupowania płyt Jacka G
też byłem na mefisto w Gdańsku w jakimś malutkim Medyku, scena tak mała, że w trakcie koncertu zbijaliśmy z tedasem piony.Haczapurjan pisze: ↑06 mar 2026, 12:34
Tede nawet ciut wcześniej się zaczął odbijać, bo "Mefistotedes/Odkupienie" wyszły w marcu 2012 i sam gadał w różnych wywiadach dla rozgłośni studenckich czy chuj wie gdzie, że płyta ma dobry odbiór i często ma interakcje uliczne od gości, którzy go wcześniej nie słuchali, a propsowali album. Wiadomo, mógł pocisnąć farmazon, ale nie sądzę, że miałby tu mitomanić. Mefistotedestour nie było tak obfite w koncerty jak późniejsze Elliminatour/Elliminatitour, ale coś tam grał tych koncertów, bo sam byłem na jednym w Lublinie (akurat byłem wtedy w rodzinnych stronach matki):
on nigdy nie upadł tak nisko, żeby wypaść z gry, miał za sobą peeleniarzy na dobre i złe, tak, żeby móc się z tego utrzymać (tak jak ma teraz, pewnie podobny poziom), ale ambicje zawsze miał, żeby być w ścisłej topce, nawet na vox veritatis dalej nawija, że się jeszcze odbije i znowu będzie w peaku, po to te wszystkie modelki i leosie ale nie pykło, swoją drogą mnie dziwi czemu to tak malo popularne bo brzmi spoko, a że tekst chujowy to nie wszystkich teoretyczie powinno obchodzić
choć z drugiej strony tematyka kawałków to u niego największy problem, gdyby umiał nawinąc o jakichś myślach, sytuacjach, obserwacjach (ale nie ze mama da i czy ze ktos tam fajna dupencja), jak pezet czy problem to mialby od chuja wiecej fanow
- Haczapurjan
Nie no, jednak koncertuje regularnie, więc powiedziałbym, że o wiele wyższy poziom niż w czasach "infamii", jedynie płytki nie chodzą tak jak kiedyś, ale też ogólnie wydaje się, że mniej ludzi w ogóle fizyka kupuje, zwłaszcza wśród dziatwy dzisiejszej.
- gods bidness
Buzię widzę w tym tęczu.
wg mnie liczy sie caloksztalt - zaszkodzenie/brak konsenkwencji - i dlatego 50 cent wygral kazdy swoj beef, a teraz niszczy TIPaHaczapurjan pisze: ↑06 mar 2026, 13:19 No ale to znowu zawracamy do tego czy oceniamy ten beef li tylko w kategoriach muzycznych czy bierzemy też pod uwagę inne aspekty typu backlash ze strony środowiska czy słuchaczy hip-hopu. Mi najbliżej do opinii Winiego:
Dodano po 48 sekundach:
w ogóle beka w chuj jak ten temat zyje prawie 20 lat po beefie XD
- gods bidness
Nie kłam, bo przegrał z Nasem i Kanye Westem. Z Kanye właśnie na pieniądze, słuchaczy i wpływowość. A do Nasa robił podjazdy w Piggy Bank i innych, to mu Nas dał klapsa takiego typowo ojcowskiego jednym kawałkiem i utkał mu mordę.
Dodano po 53 sekundach:
No i z Jayem Z przegrał i to chyba najboleśniej, bo ten nigdy nie odpowiedział na jego usilne, trwające latami zaczepki.
Dodano po 53 sekundach:
No i z Jayem Z przegrał i to chyba najboleśniej, bo ten nigdy nie odpowiedział na jego usilne, trwające latami zaczepki.
jay odpowiedział raz i stworzył tym potwora więc nic dziwnego, że później utkał pizdę
do tego kończył przez niego karierę
do tego kończył przez niego karierę
Ostatnio zmieniony 06 mar 2026, 14:02 przez Karleone, łącznie zmieniany 1 raz.
Tede > Peja i tyle w temacie elo zamykamy 06.03.2026. Zresztą wkrótce zagrają na jednym koncercie i sami to przyznają, także luz.
i ciężko mówić o beefie z kanye, jak nie nagrywali na siebie kawałków, tylko pozowali se razem do fotek, jaki kurwa beef? u know what's beef?gods bidness pisze: ↑06 mar 2026, 13:52 Nie kłam, bo przegrał z Nasem i Kanye Westem. Z Kanye właśnie na pieniądze, słuchaczy i wpływowość. A do Nasa robił podjazdy w Piggy Bank i innych, to mu Nas dał klapsa takiego typowo ojcowskiego jednym kawałkiem i utkał mu mordę.
Dodano po 53 sekundach:
swoją drogą ciekawe ze tede nie wypowiada sie nigdy pozytywnie o 50 cencie a widac jak chuj ze mocno od niego czerpie i jest w chuj podobienstw
mixtapy za darmo, beefy, dramy, kawalki podobne do candy shopa i hate it or love it, przeróbki zdjęć, mixtape dissów - zeby zostac w temacie
- gods bidness
No to kurwa teraz jednak to nie jest beef? Przed chwilą się spuszczałeś jak to 50 wygrywa wszystkie beefy, a przecież te jego beefy polegają właśnie na wszystkim, tylko nie na nagrywaniu kawałków. 
nie no ja widzę różnicę, tam nie było beefu, wrogości, tylko zaklad i wspólne fotki, tak to pamiętam, nigdy nie uważałem tego za beef, 50 wtedy rapował, dissował w tamtych czasach kazdego z kim ma beef, w pozostalych beefach nawet jak nie ma za dużo tracków (ale raczej są, choćby jeden wers jak lep na ryj tipa wczoraj), to jest hejt, szydera, itd
- gods bidness
Czyli widzisz tylko te beefy, gdzie fifti wygrywa. Rozumiem. Swoją drogą chłop słowa nie dotrzymał, miał zakończyć karierę, jak przegra. Przegrał i chuj.
To podobnie jak Peja
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY