[beef] Tede vs Peja
- gods bidness
Re: [beef] Tede vs Peja
Za zachowanie podłe karą mela na mordę.
Ty byłeś kiedyś pod Atlanticiem? to jest centrum miasta, setki ludzi, dziesiątki kamer, nie wiem gdzie tam niby jest jakaś brama, w której miałoby odbyć się to starcie? Zobacz se w mapach google. Jak nie chcesz przypału z solówką, to się nie umawiasz w centrum miasta na najbardziej ruchliwej ulicy. Kolejna wymówka penera osranego po rajtach. Najlepsze jest to, że Tede nie musiał przychodzić na to solo, nikt by nie miał do niego pretensji, ale przyszedł i co? odpowiedzcie sobie sami.gods bidness pisze: ↑05 mar 2026, 11:31 Jako że jest słowo przeciw słowu, to dla równowagi powiem, że w pełni wierzę Rysiowi, że takiego zielonego uzbieranego gluta Tedemu na ryj wypłacił, po siarczystym odcharknięciu. A wszystko przez to, że Tede bał się wejść do bramy, tylko ustawił w miejscu publicznym pod kamerami, wiedząc że na Pei jakieś zawiasy i widmo odsiadki wiszą.
Te koszuleczki to chyba były sporo wcześniej, koło beefu z płomieniem bardziejHaczapurjan pisze: ↑05 mar 2026, 20:51
No 2009 rok to jest ta cezura czasowa, gdzie Tede akceptuje nowy status quo, że jest postrzegany jako lamus, wjeżdża pseudodystansik, jakieś koszuleczki typu „Jebać Tedego i całą ekipę jego”, nazwa płyty „FuckTede” itp.
- igorzastyy
Peja jako były judoka mógł spektakularnie wywrócić Tedego na ziemię, nawet bić go nie musiał. Być może z tylu głowy miał sytuację z koncertu w Szczecinie, gdy Jacula miał rzekomo poradzić sobie z oponentem, albo z Kołobrzegu, gdy TDF popisał się spektakularnymi unikami i obsrał galoty zawijając się spod kina Atlantic.
A na czym polegało to mityczne wstrzymanie kariery? Na tym że nie grał kilka lat w Poznaniu? czy coś jeszcze? serio pytam. Fakty są takie, że Tede nadal nagrywał płyty, nadal grał koncerty (tylko mniej) i bodajże 2 czy 3 lata później wypuścił albumy, którymi trafił do nowej grupy słuchaczy i ładnie się odbił (Elliminati, Vanillahajs).
Ciekawe też, że według Ciebie Tede miał śmieszną przewózkę, do której nie mogłeś się przekonać, za to Peja napompowany sterydami, nasmarowany oliwką, z jakimiś łbami napinającymi się w kominiarkach w ramach obstawy był dla ciebie akceptowalny
Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
Pamiętam jak ten wielki judoka nawijał na jakiejś płycie po beefie, że jak spotka Tedego to z mordy mu zrobi sorbet a ostatecznie to z własnej gęby zrobił dupę.igorzastyy pisze: ↑06 mar 2026, 11:50 Peja jako były judoka mógł spektakularnie wywrócić Tedego na ziemię, nawet bić go nie musiał. Być może z tylu głowy miał sytuację z koncertu w Szczecinie, gdy Jacula miał rzekomo poradzić sobie z oponentem, albo z Kołobrzegu, gdy TDF popisał się spektakularnymi unikami i obsrał galoty zawijając się spod kina Atlantic.
- igorzastyy
Natarł się oliwką na klipie i było w dechę, lecz to ich DJ nie jego, całował się z facetem
Tede wygrał i chuj, kto na chwilę obecną jest bardziej obrotny oraz bardziej popularny? Kto słucha kurwa pei w 2026 nigga ja Tede w 2026 nie słucham ale chcę tylko powiedzieć gdzie jest jeden użytkownik a gdzie drugi w tej całej hierarchi popularności/robienia pieniędzy itd
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Ja team Tede ale zgadzam się z tym.Duserooo pisze: ↑06 mar 2026, 3:16 Nie ma chyba wątpliwości że to najgrubszy beef w polskim rapie, który oczywiście wygrał Rysiek. Słucham go od 20 lat i jestem z okolic Poznania, więc moja opinia jest chuja warta, ale nie mogłem się przekonać do wycia, śmiesznej przewózki i pierdolenia o niczym tej kurwy potwierdzacza pedego a jak się narodził beef to na wielkopolskich osiedlach tedzik raczej nie był puszczany, tylko jebany. Z bólem muszę przyznać niestety że raperem jest nieco lepszym bo peja co by nie próbował to pewnego pułapu nie przeskoczy, co zostało chyba już na forum wcześniej wspomniane ale to nie zmienia faktu że muzycznie, merytorycznie oraz z ogólnym wstrzymaniem kariery tedego na parę lat to nie wiem jak ktoś może twierdzić że grubas wygrał beef. Muzycznie to wiadomo, jeden lubi to drugi tamto ale nie możemy być ślepi na fakty.
Po pierwsze zajebisty beef bo obaj rapowo dali zajebiste punche i kawałki, szacun w chuj
Tede szacun za prowadzenie wszystkiego po swojemu - epki kradzieże filmiki płyty daty premier otoczka szacun w chuj
Peja szacun za dojechanie pozarapowe
Tede dawał zajebiste kawałki i pociski ale te odbicia peji nie były gorsze, były agresywne i wulgarne co jest w chuj na plus w beefie dla mnie, miały w moim odczuciu więcej mięsa - tutaj dla jednego Tede dla drugiego Peja ale ogólnie blisko
Pomysły patenty wirusy okładki itp to tylko dodatek mały plus Tede
Odwoływanie koncertów itd to gruba sprawa wielki plus Peja
Biorąc wszystko pod uwagę wychodzi Peja winner
Ale niemocny, niejednogłośny, żadna deklasacja, żaden wstyd wg mnie „przegrać” taki beef w ten sposób, bo dało się zajebiste kawałki, fajne pomysły, miało się to pod kontrolą po prostu oponent miał za sobą wsparcie ulicy
To, że Tede się odkuł i wymyślił na nowo to już nie dotyczy beefu, to było po beefie i wielkie za to chapeau bas tede
- igorzastyy
A moim zdaniem dotyczy, bo Pener w utworze Mam bekę zapowiadał wyraźnie, że zakończy Tedzikowi karierę, więc powinniśmy spojrzeć na to jak na kontynuację beefu
Note2 Errata jest znacznie lepsze od AH24N2 i jakby cały mixtape dissowy był w takim tonie jak errata to nie byłoby żadnej infamii bo Tede przejechałby się po Peji jak tak jak walec w erracie
TVN, TVN, TVN Turbo
No zajebiste to jest
TVN, TVN, TVN Turbo
No zajebiste to jest
Ostatnio zmieniony 06 mar 2026, 12:26 przez Burak, łącznie zmieniany 1 raz.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
- scam_sakawa
przyuczony we forteklapie 
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Cała Polska dziś się śmieje
Orkiestra gra diss na Peje
Rarara
Szkoda że Tede nie wytrzymał ciśnienia i obesral się gróźb karalnych przez co AH24N2 zostało nagrane w przepraszającym tonie
Orkiestra gra diss na Peje
Rarara
Szkoda że Tede nie wytrzymał ciśnienia i obesral się gróźb karalnych przez co AH24N2 zostało nagrane w przepraszającym tonie
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
Kurwa no pewnie że zapowiadał bo po to są beefy, każdy tego chce jak jest facetem z jajami. To żaden wyznacznik czy się udało czy się udało tylko na chwilę czy nawet wcaleigorzastyy pisze: ↑06 mar 2026, 12:03 A moim zdaniem dotyczy, bo Pener w utworze Mam bekę zapowiadał wyraźnie, że zakończy Tedzikowi karierę, więc powinniśmy spojrzeć na to jak na kontynuację beefu
Dodano po 2 minutach 47 sekundach:
No właśnie i tak by była. Tede zrobił wszystko najlepiej jak mógł a nawet jakby zrobil lepiej nic by to nie dało bo uliczników nie obchodziły argumenty styl itd tylko dtkj i gangsterskie zachowania
Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
Piękny beef. Kazdy track tedego i każdy peji jest dla mnie mocny i zajebisty poza tym jednym o policjantach z orange
I o ramówce TVNu 
Ale tam chociaż bit przyjemny
Ale tam chociaż bit przyjemny
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
- igorzastyy
No Rychowi ogólnie niewiele się udało biorąc pod uwagę pozamuzyczne aspekty. Jedynie odwołanie kilku koncertów. Kariery mu nie skończył, pobić nie zdołał, zablokować koncertów w trzech miastach wojewódzkich na dłuższą metę również nie dał rady. Nawet mu się nie udało nie zostać durniem z TVNu.
To trochę tak jakby Ci polityk coś obiecał, potem tego nie zrealizował, a Ty byś powiedział, że wyjebane bo ładnie mówił jak obiecywał i na tym polega polityka, żeby obiecywać.
- Haczapurjan
Najwcześniejsza wzmianka jaką znalazłem w necie to artykuł z Glamrapu z 2011 roku i tak też mi się kojarzy, że to było wypuszczane około 2009, ale głowy sobie za to ujebać nie dam. Po prostu Tede w czasach beefu z Płomieniem jeszcze nie szedł w "samobiczowanie" czy "autoironię", bo czuł się mocny. Dopiero przy beefie z Peją wjeżdża pseudodystansik.
https://glamrap.pl/je-ac-tedego-i-cala- ... -kupienia/
Tede nawet ciut wcześniej się zaczął odbijać, bo "Mefistotedes/Odkupienie" wyszły w marcu 2012 i sam gadał w różnych wywiadach dla rozgłośni studenckich czy chuj wie gdzie, że płyta ma dobry odbiór i często ma interakcje uliczne od gości, którzy go wcześniej nie słuchali, a propsowali album. Wiadomo, mógł pocisnąć farmazon, ale nie sądzę, że miałby tu mitomanić. Mefistotedestour nie było tak obfite w koncerty jak późniejsze Elliminatour/Elliminatitour, ale coś tam grał tych koncertów, bo sam byłem na jednym w Lublinie (akurat byłem wtedy w rodzinnych stronach matki):dispe pisze: ↑06 mar 2026, 11:54 A na czym polegało to mityczne wstrzymanie kariery? Na tym że nie grał kilka lat w Poznaniu? czy coś jeszcze? serio pytam. Fakty są takie, że Tede nadal nagrywał płyty, nadal grał koncerty (tylko mniej) i bodajże 2 czy 3 lata później wypuścił albumy, którymi trafił do nowej grupy słuchaczy i ładnie się odbił (Elliminati, Vanillahajs).
Spoiler
Nie sądzę. Naprawdę myślisz, że ogry Ryśka z klapkami na oczach zmieniłyby werdykt? To był beef wręcz tożsamościowy, a gimby bały się w ogóle ubierać PLNY, bo zagrożenie dostania w pizdę rosło wykładniczo wraz z biedą umysłową i finansową danego osiedla.
Nie tylko w Poznaniu.
Koncerty były odwoływane (głównie pewnie przez strach organizatorów, ale to już poboczna kwestia, rozmawiamy o efektach) w całej Polsce, łącznie z WARSZAWĄ, własnym miastem Tedego, co było dużo większym upokorzeniem, niż Poznań. Zresztą, sam klasyczny filmik jak Peja za deckami mówi "o siemanko" dotyczył chyba właśnie koncertu w stolicy. Jesteś ganiany we WŁASNYM mieście, upokorzenie.
No nagrywał, tylko szczytowym rapowym featuringiem, na który mógł sobie wtedy pozwolić Tede był jakiś Diox, większość mainstreamu przyglądała mu się z dala, kalkulując czy opłaca się jeszcze pokazywać w jego towarzystwie - wtedy nie opłacało się w chuj. Zresztą no w ogóle fakt, że Tede nagle "zniżył się" no poziomu wydawania projektów z Dioxami i Szynami (swoją drogą bardzo fajny projekt) był według mnie nieprzypadkowy.
Nie wiem na ile ktoś traktował wtedy zwrot skończenie kariery dosłownie, w sensie liczył że oponent wygłosi oświadczenie, że kończy karierę i już nigdy więcej nic nie nagra. Ja osobiście traktowałem i traktuje z dużo większym marginesem, tzn. zgnojenie do poziomu w którym jak wspomniałem wyżej większość znajomych zaczyna kalkulować czy warto w ogóle przedstawiać się jako twój znajomy, zepchnięcie na boczne tory popularności, zarobków i dyskografii na KILKA LAT to był i jest ewenement na skalę PLHH.igorzastyy pisze:To trochę tak jakby Ci polityk coś obiecał, potem tego nie zrealizował, a Ty byś powiedział, że wyjebane bo ładnie mówił jak obiecywał i na tym polega polityka, żeby obiecywać.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Jak kurwa Tede nie odczuł teog beefu i infamii, wystarczy se przypomnieć odbiór słuchania Tedasa w miejscu publicznym, przypal jak skurwysyn to był w 2010 roku i osiedlowy ostracyzm.
Zresztą sam Tedas tyle lat o tej infamii pierdolil z udawanym luzem, a nagle po latach się okazuje, że to nic takiego, a jak zapierdalal w końcu do Poznania, to miał podnietę, jakby kamienie nerkowe w końcu wyszczał
Zresztą sam Tedas tyle lat o tej infamii pierdolil z udawanym luzem, a nagle po latach się okazuje, że to nic takiego, a jak zapierdalal w końcu do Poznania, to miał podnietę, jakby kamienie nerkowe w końcu wyszczał
cztery żubry i dwie kurwy
- gods bidness
Oczywiście, że centrum miasta, pełno ludzi, pełno kamer. Tede by się przecież w lesie na "solówkę" nie umówił.