jestem na bieżąco - siódmy odcinek przełomowy, wyjaśnia co się wydarzyło od samego początku sezonu. Gorzej niż jedynka, momentami akcja mało wartka, ale lubię ten polski brudny klimat z niebieskim filtrem i mi siada. Dodatkowo plus że mimo wszystko pojawił się Jakubik i wyjaśnił co się stało z bohaterami pierwszego sezonu
OFFTOPIC SERIALOWY
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: OFFTOPIC SERIALOWY
- ConeyIsland
Skończyłem, 9/10, za je bis ty serial. Wielkie propsy dla twórców.ConeyIsland pisze: ↑14 lut 2026, 14:34 Ruszyłem wczoraj z Ołowianymi dziećmi i na półmetku zaskoczenie tak pozytywne jak wielkie są zderzaki pani Kulig.
-
genocidegeneral
Znacie jakieś seriale podobne do "Broad City"?
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
@Klaic Fleabag, Derry girls.
@SiNi Podziękował! Za moment sprawdzę 
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Klangor skończony, finał trochę rozczarował
Ołowiane dzieci jako sam serial/klimat solidne 9/10, dużo osób się przypierdala do faktografii i zmian w historii, mnie jako odbiorcę trochę to jebie, bo dostaję jakościowe gówno, ale rodzina profesorki faktycznie może mieć ból anusa.
Ołowiane dzieci jako sam serial/klimat solidne 9/10, dużo osób się przypierdala do faktografii i zmian w historii, mnie jako odbiorcę trochę to jebie, bo dostaję jakościowe gówno, ale rodzina profesorki faktycznie może mieć ból anusa.
No jest spoko i chyba nic poza tym, trochę wręcz bym powiedział że rozwleczony i można było to złożyć w 6 odcinków np. Nie pamiętam już tak dobrze pierwszego sezonu czy też tak było, ale tutaj prawie każda postać ma coś za uszami, mniejszego lub większego, przez co właściwie nikomu nie kibicowałem. I finał rzeczywiście trochę rozczarował, zwłaszcza ten moment rozwiązania zagadki. Na plus pojawienie się Jakubika i jego serialowej córki i dopowiedzenie ich losów po 1 sezonie (przynajmniej mi trochę przypomnieli o co tam chodziło
A mi Ołowiane jakoś średnio podeszły po dwóch odcinkach
Tła jakieś sztuczne, podkręcony przesadnie color grading
Mało dopracowane dialogi
A ślązackie matki wyglądają jak orki jakieś
Tła jakieś sztuczne, podkręcony przesadnie color grading
Mało dopracowane dialogi
A ślązackie matki wyglądają jak orki jakieś
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
-
peterkurten
@ConeyIsland
Ty te seriale skandynawskie, łykasz taśmowo, to może byś coś polecił z elementami paranormalnymi/jakiś okultyzm/rytualne morderstwa/cokolwiek, coś w stylu fortitude, nie skandynawski, ale też jest śnieg
Ty te seriale skandynawskie, łykasz taśmowo, to może byś coś polecił z elementami paranormalnymi/jakiś okultyzm/rytualne morderstwa/cokolwiek, coś w stylu fortitude, nie skandynawski, ale też jest śnieg
- ConeyIsland
@peterkurten może Kasztanowy ludzik, albo Valhalla Murders? Most nad Sundem pewnie znasz. Jeszcze Szklana kopuła mi chodzi po głowie.
kiedyś obejrzałem trylogię filmową w podobnym klimacie, pierwszą część to Zabójcy Bażantów. jak nie musi to być koniecznie serial to polecampeterkurten pisze: ↑22 lut 2026, 22:16 @ConeyIsland
Ty te seriale skandynawskie, łykasz taśmowo, to może byś coś polecił z elementami paranormalnymi/jakiś okultyzm/rytualne morderstwa/cokolwiek, coś w stylu fortitude, nie skandynawski, ale też jest śnieg![]()
- ConeyIsland
Klangor
Przed s02 odświeżyłem sobie s01 i utwierdzam się w tym co mi zostało w głowie po obejrzeniu go tuż po premierze - wg mnie jest on na luzaku w top10 polskich seriali ostatnich 10-15 lat. Jakubiak i Eleryk (!) ze świetnymi rolami. Props jak chuj.
Co do s02, 7/10 ode mnie. Osobiście wolałbym gdyby to był osobny serial osadzony może w "uniwersum" Świnoujścia, nie wiem. Jako osobny tytuł by się ten serial obronił. Te nawiązania, które się pojawiają w s02 wg mnie umieszczono na siłę, żeby widać że to Klangor, no bo więzienie, bo siostra Gabi, no i bo były psycholog więzienny też jest uuuu. Fabuła spoko, dupy nie urywa. Ja tam lubię akurat ten NiEbIeSkI fIlTr o który się tyle osób przypierdala, także klimacik na plus.
Przed s02 odświeżyłem sobie s01 i utwierdzam się w tym co mi zostało w głowie po obejrzeniu go tuż po premierze - wg mnie jest on na luzaku w top10 polskich seriali ostatnich 10-15 lat. Jakubiak i Eleryk (!) ze świetnymi rolami. Props jak chuj.
Co do s02, 7/10 ode mnie. Osobiście wolałbym gdyby to był osobny serial osadzony może w "uniwersum" Świnoujścia, nie wiem. Jako osobny tytuł by się ten serial obronił. Te nawiązania, które się pojawiają w s02 wg mnie umieszczono na siłę, żeby widać że to Klangor, no bo więzienie, bo siostra Gabi, no i bo były psycholog więzienny też jest uuuu. Fabuła spoko, dupy nie urywa. Ja tam lubię akurat ten NiEbIeSkI fIlTr o który się tyle osób przypierdala, także klimacik na plus.
Jakieś ciekawe współczesne niemieckie seriale?
Poza Dark, Babylon Berlin, Unfamiliar, How to Sell Drugs Online (Fast)...
Poza Dark, Babylon Berlin, Unfamiliar, How to Sell Drugs Online (Fast)...
Brazilian rush hour commuters
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
4 Blocks?
Sam jeszcze nie oglądałem, ale myślę, że nie jest to zły pick.
Sam jeszcze nie oglądałem, ale myślę, że nie jest to zły pick.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
Ukochane Dziecko jest w porządku
4 Blocks. Zdecydowanie. Europejska topka. Tylko na razie nie ma tego na żadnych streamingach.
W podobnych klimatach możesz zerknąć też na Berlińskie psy na Netflix, ale to kilka klas niżej niż 4 Blocks. Niesamowicie wkurwiał mnie ten serial, który powstał tylko dlatego, że Niemcy oszaleli na punkcie 4 Blocks. Więc oglądałbym tylko w ramach ciekawostki. Za to całkiem spoko jest Skylines. Szkoda, że Netflix zamknął projekt.
Kiedyś sobie zerkałem jeszcze na Bankową grę, z Paulą Beer w roli głównej, ale finalnie chyba nigdy nie dokończyłem tego serialu. Trzeba to zmienić.
Jakbyś jednak nie celował tylko w seriale osadzone współcześnie, to zdecydowaną topką jest Deutschland 83 aka Szpieg D'83. Szkoda, że do Polski nigdy nie trafiły kontynuacje tego serialu.
W podobnych klimatach możesz zerknąć też na Berlińskie psy na Netflix, ale to kilka klas niżej niż 4 Blocks. Niesamowicie wkurwiał mnie ten serial, który powstał tylko dlatego, że Niemcy oszaleli na punkcie 4 Blocks. Więc oglądałbym tylko w ramach ciekawostki. Za to całkiem spoko jest Skylines. Szkoda, że Netflix zamknął projekt.
Kiedyś sobie zerkałem jeszcze na Bankową grę, z Paulą Beer w roli głównej, ale finalnie chyba nigdy nie dokończyłem tego serialu. Trzeba to zmienić.
Jakbyś jednak nie celował tylko w seriale osadzone współcześnie, to zdecydowaną topką jest Deutschland 83 aka Szpieg D'83. Szkoda, że do Polski nigdy nie trafiły kontynuacje tego serialu.

- ConeyIsland
Natknąłem się na odcinek w telewizji i jestem zafascynowany tym, jak bardzo ten serial wygląda jak jacyś pokraczni Kiepscy AD 2025, tyle że wszyscy tutaj frustrację spowodowaną sytuacją życiową przekuwają na złość i nienawiść wobec wszystkich innych.
Jedyna postać, którą da się tutaj polubić to kilkuletnia córka Tomka Boskiego grana przez dwa razy starszą dziewczynkę, ale cała reszta... jest to na swój sposób fascynujące.