Rap Inwestycyjny

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Tarzan420

Rap Inwestycyjny

Post autor: Tarzan420 »

W tym temacie piszemy o numerach i rapperach, którzy tworzą nuty o szeroko pojętych inwestycjach, lub wspominają o tym jakie mają strategie inwestycyjne.

Zaczynamy od tego absolutnego, nienaruszalnego klasyka. Gural wjeżdża tutaj z taką świadomością rynków finansowych i ogólnym ogarnięciem mechanizmów władzy nad pieniądzem, że w tamtych czasach brzmiało to jak głos z innej galaktyki. Podczas gdy polska scena dusiła się w oparach absurdalnych beefów o to, kto goli jaja, on już wtedy wiedział, jak działać, by siano nie było tylko papierem, ale narzędziem wolności.

Mam do tego numeru potężny, niemal metafizyczny sentyment. To właśnie pod ten bit poszedł mój pierwszy w życiu skun i muszę przyznać, że to było to kluczowe, fundamentalne doświadczenie, które rozbiło moją skorupę ignorancji. To marihuany dym, jak u wolnego ducha, pozwolił mi spojrzeć na świat bez filtrów, co w prostej linii doprowadziło mnie do zrozumienia finansowego matrixa i zbudowania solidnej poduszki finansowej rozpisanej na różne instrumenty giełdowe.

I teraz pewnie niejeden systemowy pionek, forumowy śmieszek, pomyśli sobie o, popatrzcie na niego, spalił dżosza, posłuchał Gurala i teraz udaje eksperta od Wall Street. No tak, hejterze, dokładnie tak jest i to jest moja przewaga nad tobą. Ile masz lat, chłopaku? Jak wygląda twoja płynność finansowa? Jeśli dobiłeś do 35-tki i wciąż drżysz o jutro, bo twoje oszczędności gniją na lokacie w PKO oprocentowanej na nędzne 2%, to znaczy, że przespałeś swoją szansę na wolność stylu życie FIRE. Ale nie łam się, ten post to dla ciebie koło ratunkowe, zacznij w końcu myśleć samodzielnie, dywersyfikuj się geograficznie i finansowo, jeszcze jest czas na solidne inwestycje, chociaż na pewno już masz bardziej pod górkę.

Wracając do Gurala, to ciekawe jaki kapitał uzbierał... 14 lat temu wydana nuta, to jak inwestował w Nvidię to mogą być z tego setki milionów...

Kolejny przystanek na naszej mapie to Młody West i "Ledwo Wstałem". Ziom ledwo otworzył oczy, jeszcze nie zdążył zmyć z siebie nocy, a już wlatuje seria transakcji, czysty market order wykonany z chłodną precyzją. Tylko biznes, tylko billionaire grindset, bez lania wody i zbędnych emocji. Ledwo wstał, a kabza już puchnie, bo stocki wystrzeliły w górę po kolejnym solidnym earning callu u Marka Zuckerberga. Z tego kawałka bije tak autentyczna, wręcz arogancka pewność siebie wytrawnego gracza giełdowego, że nie da się tego zignorować.

Props.

Tutaj przyznam, że trochę prowokacyjna wrzutka :D Ale Kali tutaj nawija o przełomowym produkcie. Ta zwrota brzmi jak pitch foundera start upu, gdzie ze szczegółami przedstawia co czyni jego produkt wyjątkowym i na końcu mówi "podałem Ci pomysł, teraz Twoja kolej", jakby pytał o ofertę Venture Capital. Gdyby weed był legalny, to moim zdaniem, w tamtym momencie kariery i popularności, jakby odpalił z takim projektem, to byłby teraz bogatym founderem miliarderem.

Btw jest może w Polsce jakiś Venture Capital rap?

Na koniec z kronikarskiego obowiązku te dwa cwele. Ale nie będę nic o nich pisał, mam tylko nadzieję, że na ostatnich spadkach krypto stracili w chuj siana :D
Siedzę se na ławce w Amsterdamie, podchodzą czarnuchy
Palą ze mną blunta, padają jak muchy
Jamajka, Trinidad i Tobago, Brazylia
Co tak zapierdala, to na pewno nie bazylia
Awatar użytkownika
bcn

Re: Rap Inwestycyjny

Post autor: bcn »

lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
gremlin

Post autor: gremlin »

Ten numer Gurala to faktycznie niesamowita "świadomość rynków finansowych". :rotfl: Spekuluję, że przeciętny raper to jest w kwestii pieniędzy nadal troglodyta niewiele mniejszy niż przeciętny słuchacz. W sumie od tego numeru Gurala się wiele nie zmieniło - dalej podgatunek się ogranicza do namedropowania jakichś losowych buzzwordów w stylu forex, bitkojn, kurwa estoński CIT.

Chociaż niektórzy to robią lepiej niż inni, to fakt.

Awatar użytkownika
rozklad_gaussa

Post autor: rozklad_gaussa »

^problem i plany inwestycyjne to bardziej 777moneymaker

porady na strategie inwestycyjne wg oyche doniz - nie umiesz zarobic to idz cos zapierdolic

Dodano po 8 minutach 47 sekundach:
Tarzan420 pisze: 20 lut 2026, 15:55 Na koniec z kronikarskiego obowiązku te dwa cwele. Ale nie będę nic o nich pisał, mam tylko nadzieję, że na ostatnich spadkach krypto stracili w chuj siana
:bowdown:
Twórca wątku Civil War w USA na forum cohones. Chcesz dymy? Zapraszam.
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

lemon haze co krece czlowieku topa wez
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
gremlin

Post autor: gremlin »

rozklad_gaussa pisze: 20 lut 2026, 16:45 ^problem i plany inwestycyjne to bardziej 777moneymaker
No właśnie miałem dodać, że najbliższe "inwestycyjnego rapu" są historie o gonieniu samary pod bramą w stylu wiśnia bakajoko, albo nawijka o przepierdoleniu wypłaty z holandii na automatach.
WesolyJozek

Post autor: WesolyJozek »

Na koniec z kronikarskiego obowiązku te dwa cwele. Ale nie będę nic o nich pisał, mam tylko nadzieję, że na ostatnich spadkach krypto stracili w chuj siana :D
:bowdown: :bowdown:
dogbert pisze: 06 lut 2026, 20:48 Kultura żydowska, dagestańska, czeczeńska i polsko-prawilno-uliczna, jako ostoja klasycystycznego homo-erotyzmu - analiza dzieł wybranych.
Awatar użytkownika
Piroks

Post autor: Piroks »

wrzucam też tylko z kronikarskiego obowiązku, chociaż przy całkowitym braku dobrego smaku którym Fokus ostatnio się popisuje to myślę że na giełdzie to tylko stracił
Awatar użytkownika
Tarzan420

Czy jakiś rapper flexuje się na nieruchomości?

Inwestycje w nieruchomości to chyba najpopularniejsza forma lokowania kapitału w Polsce i często czyjś majątek mierzy się zdaniami w stylu: "on ma 8 nieruchomości w Warszawie..."

Flipping to łatwa i szybka kasa dla hustlerów jakim powinni być real rapperzy. Czy ktoś nawija o tym jak flipuje?

Żabson ciekawa strategia inwestycyjna: inwestuje w ciuchy designerskie. To może być naprawdę profitowe, ale trzeba się naprawdę dobrze znać na modzie, no ale pod tym względem wiadomo, że żabson top1 w Polsce.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

Tarzan420 pisze: 25 lut 2026, 14:44 Czy jakiś rapper flexuje się na nieruchomości?
oczywiscie
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Tarzan420 pisze: 25 lut 2026, 14:44 Czy jakiś rapper flexuje się na nieruchomości?
Mes Rysiek ma cztery mieszkania zero kredytów
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
Awatar użytkownika
CycuRTV

Post autor: CycuRTV »

Mam to za 200, ty dasz mi 400
Weź nie bądź pizda, bierz pakiet mistrza
Robię rap o tym co mnie wkurwia i uwiera
Awatar użytkownika
Tarzan420

Landlord, wynajmuję moje mieszkania fankom
Możesz bulić gotówką, możesz kartą
Haha chyba jakiś farmazony grube, bo jaki landlord lata z terminalem, żeby czynsz pobrać :rotfl:
ODPOWIEDZ