Zaczynamy od tego absolutnego, nienaruszalnego klasyka. Gural wjeżdża tutaj z taką świadomością rynków finansowych i ogólnym ogarnięciem mechanizmów władzy nad pieniądzem, że w tamtych czasach brzmiało to jak głos z innej galaktyki. Podczas gdy polska scena dusiła się w oparach absurdalnych beefów o to, kto goli jaja, on już wtedy wiedział, jak działać, by siano nie było tylko papierem, ale narzędziem wolności.
Mam do tego numeru potężny, niemal metafizyczny sentyment. To właśnie pod ten bit poszedł mój pierwszy w życiu skun i muszę przyznać, że to było to kluczowe, fundamentalne doświadczenie, które rozbiło moją skorupę ignorancji. To marihuany dym, jak u wolnego ducha, pozwolił mi spojrzeć na świat bez filtrów, co w prostej linii doprowadziło mnie do zrozumienia finansowego matrixa i zbudowania solidnej poduszki finansowej rozpisanej na różne instrumenty giełdowe.
I teraz pewnie niejeden systemowy pionek, forumowy śmieszek, pomyśli sobie o, popatrzcie na niego, spalił dżosza, posłuchał Gurala i teraz udaje eksperta od Wall Street. No tak, hejterze, dokładnie tak jest i to jest moja przewaga nad tobą. Ile masz lat, chłopaku? Jak wygląda twoja płynność finansowa? Jeśli dobiłeś do 35-tki i wciąż drżysz o jutro, bo twoje oszczędności gniją na lokacie w PKO oprocentowanej na nędzne 2%, to znaczy, że przespałeś swoją szansę na wolność stylu życie FIRE. Ale nie łam się, ten post to dla ciebie koło ratunkowe, zacznij w końcu myśleć samodzielnie, dywersyfikuj się geograficznie i finansowo, jeszcze jest czas na solidne inwestycje, chociaż na pewno już masz bardziej pod górkę.
Wracając do Gurala, to ciekawe jaki kapitał uzbierał... 14 lat temu wydana nuta, to jak inwestował w Nvidię to mogą być z tego setki milionów...
Kolejny przystanek na naszej mapie to Młody West i "Ledwo Wstałem". Ziom ledwo otworzył oczy, jeszcze nie zdążył zmyć z siebie nocy, a już wlatuje seria transakcji, czysty market order wykonany z chłodną precyzją. Tylko biznes, tylko billionaire grindset, bez lania wody i zbędnych emocji. Ledwo wstał, a kabza już puchnie, bo stocki wystrzeliły w górę po kolejnym solidnym earning callu u Marka Zuckerberga. Z tego kawałka bije tak autentyczna, wręcz arogancka pewność siebie wytrawnego gracza giełdowego, że nie da się tego zignorować.
Props.
Tutaj przyznam, że trochę prowokacyjna wrzutka
Btw jest może w Polsce jakiś Venture Capital rap?
Na koniec z kronikarskiego obowiązku te dwa cwele. Ale nie będę nic o nich pisał, mam tylko nadzieję, że na ostatnich spadkach krypto stracili w chuj siana