Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
gods bidness

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: gods bidness »

JWP jakie to są kurwa łaczyska :rotfl:
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

I to jest kontrowersyjna opinia żeby ze wszystkich łaków i pokemów z polskiego rapu wskazać akurat ich. Możesz uzasadnić?
Awatar użytkownika
gods bidness

Nie bardzo ich odróżniam poza Ero, kiedyś jedną płytę słuchałem Łajzola, tam gdzie był kawałek szwagier i mi się wtedy on podobał. Ale oni w zasadzie wszyscy od dekad rapują tak samo, zero kombinacji we flow, wszyscy na spiętych strunach głosowych, żeby brzmieć hardkorowo, jakby się zatrzymali w 2008.

Jeden z nich, tylko właśnie nie wiem który, bo ich nie bardzo odróżniam, zawsze ma jedną i tą samą strukturę wersów, że rym jest zawsze krzyżowy ABAB i zawsze w tej samej nudnej intonacji, taka klepanina. I jak tylko jego pierwszy wers słyszę, to już mnie bierze znużenie, bo wiem, że dalej będzie tak samo.

Oczywiście jest dużo gorszych raperów na scenie, pytanie brzmi - którzy to? Jedyne co ich broni to ta ich kultowa purystyczna otoczka prawdziwego hip hopu. I bity, skrecze itd. Wszystko to był dobre 15 lat temu, ale świat poszedł na przód, a oni tak zostali na zawsze w jednym i tym samym sosie.

Oczywiście nadal wolę tego słuchać niż jakichś gówien typu OKI, Young Igi, Otsochodzi, ale niech mi ktoś powie, że oni są lepszymi raperami niż ww.
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Drugi akapit to na pewno masz na myśli Łajzola xd Dla mnie tez stał się mega nudny i przewidywalny
Awatar użytkownika
gods bidness

No i tu chodzi o to, że każda sylaba zawsze padnie w tym samym rytmie jednostajnej klepaniny. Nie wiem jak można tak rapować w >2020, nie wiem jak można mieć kolegów, którzy mu o tym nie powiedzą, że może byś pokombinował trochę.

Ale to jest jedno. Drugie to - czy oni mają jakieś ciekawe godne zapamiętania wersy? Bo ja kompletnie nic z ich rapu nie pamiętam. Ani w stylu panczlajn, ani w stylu rozkmina, ani nic. No może z Ero coś się znajdzie, ale bardziej z solówek kojarzę.

Np. taki Sokół jest dla mnie o dwie półki wyżej jako raper, mimo że wielu ma go za dukacza. Bo jednak potrafi zaciekawić jak nie tekstem, to konceptem, a i to swoje dukanie jednak potrafi różnicować, dać pauzę, przyspieszyć, trochę pokombinować z rytmem, rymami.
dispe

Post autor: dispe »

To prawda, lubię JWP ale ze stylem to za dużo nie kombinują, podobnie z tematami, raczej w kółko bragga, melanż, miasto nocą i graffiti. Niby ok, liczy się przede wszystkim forma a ta jest często bardzo zacna (klasyczny rap). Na pewno ERO się wyróżnia bo mu się trafiają fajne linijki, co jakiś czas można się uśmiechnąć pod nosem, Kosi też ma często fajne rozkminy i oryginalne wersy ale Łajzola poza pojedynczymi przebłyskami ("A nie mówiłem") też nie mogę słuchać na dłuższą metę. Siwers spoko, trafi mu się dobry numer ("Bez muzyki") ale w sumie też na jednym flow leci przez większość płyt.

Nowy singiel oczywiście nie porywa, jest właśnie taki nijaki, jak z generatora numerów JWP. Mam nadzieję że będzie coś ciekawszego na nowej płycie...
arystokrata91

Post autor: arystokrata91 »

gods bidness pisze: 24 lut 2026, 20:35 Wszystko to był dobre 15 lat temu, ale świat poszedł na przód, a oni tak zostali na zawsze w jednym i tym samym sosie.
Prędzej 20*, przypominam, że mamy już 2026 rok, a 15 lat temu był 2011, w którym było już wiele polskich i zagranicznych premier, które dosłownie miażdżyły ówczesna, polska scenę rapową. Do nas ta "fala" nadeszła dopiero około 2016, czyli pięć lat później, ewentualnie mogę być ciut bardziej łaskawy i stwierdzić, że momenty przełomowe miały w USA miejsce bliżej 2012-2013 - Yeezus Kanyego czy Long. Live. A$AP. Później już nic nigdy nie bylo takie samo. Warto tutaj odnotować VNM-a, który też wówczas zdawał sobie z tego sprawę, podkreślał w wywiadach i sam miał kilka prób zrównania się z tym poziomem, m.in. ze swoim EDKT w 2012.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

A jedynie z czym sie zrownal wtedy to poziom deski klozetowej pod ktora gowno obesrane oraz jego tworczosc radosnie dryfowala sobie czekajac na brutalne splukanie kilka lat pozniej.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Jestem fanem turzynowych opisów Venoma.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
gods bidness

Dwarzyn ma dalej PTSD po tym jak mu VNM zniszczył idola w beefie.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

to ja napiszę, że VNM jest jebany dużo bardziej niż powinien, to był naprawdę dobry raper
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
CycuRTV

Post autor: CycuRTV »

Kosi stary crackhead jest smieszny w chuj i tam widac bania przejarana tak ze od 20 lat nie potrafi na nic nowego wpasc, ale mam do niego sentyment i o ile Ero jest w innej lidze niz cala reszta JWP, to Kosi jest drugi słuchalny tam solowo. To wydarzyło się naprawdę oprócz tego co zrobiłem, IS.OK, Muzyka esencjonalna bardzo fajne numery.

No i mam sentyment do niego bo kiedys jwp robilo jakas akcje dla mlodych raperow i kosi wrzucil swojego maila zeby podsylac numery. usmiechne sie pod nosem za kazdym razem jak mysle o tym, ze jebaniec sluchal mojego wysrywu nagranego w cztery minuty w audacity o jebaniu policji
Robię rap o tym co mnie wkurwia i uwiera
Awatar użytkownika
bialyjelen

Post autor: bialyjelen »

CycuRTV pisze: 25 lut 2026, 11:58 To wydarzyło się naprawdę oprócz tego co zrobiłem
Co Zmyśliłem
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

CycuRTV pisze: 25 lut 2026, 11:58 usmiechne sie pod nosem za kazdym razem jak mysle o tym, ze jebaniec sluchal mojego wysrywu nagranego w cztery minuty w audacity o jebaniu policji
pewnie nawet tego nie słuchał, robią raperzy te konkursy a potem nawet nie odpalają xD
epej

Post autor: epej »

Najlepszy raper z JWP to oczywiscie Oyche Doniz, spec od pracia w dloni
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Malloy pisze: 25 lut 2026, 11:43 to ja napiszę, że VNM jest jebany dużo bardziej niż powinien, to był naprawdę dobry raper
Był
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
KoolSido

Post autor: KoolSido »

Nk podlinkuje / rozrysuje jak dokładnie działa powiązanie jwp i hewry, bo nie ogarniam czemu tam jest taki przeskok jakości
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Hewra miała największego goata polskiej produkcji czyli ostapa więc pewnie stąd
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

gods bidness pisze: 25 lut 2026, 11:41 Dwarzyn ma dalej PTSD po tym jak mu VNM zniszczył idola w beefie.
Przeciez vnm tam dukal jak po wylewie
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
kaczuholek

Post autor: kaczuholek »

JWP to rzeczywiście specyficzna grupa do analizy jakości ich twórczości, no każdy się zgadza że nie jest to jakieś złe co oni wypuszczają ale zarazem coś tu do końca nie gra by się w 2026 tym móc jakkolwiek jarać (bez dodatkowych nostalgicznych różowych okularów).

myślę że każdy ma zgrzyt z tym że teraz to już 45-50 lata mają, trochę przez ich bananowe korzenie, trochę przez to że nawijają w kółko to samo, ten styl ubierania w za duże bluzy z kapturem w tym wieku jako białas też taki... ciężki do zrelowania.

okej jest to dosyć autentyczne, ale na tle np. uliczników to taki trochę miękki ten ich przekaz, nie ma pazura, brakuje do imidżu mi by coś ktoś z jwp odwalił pojebanego i glosnego czasem, naćpany czy nie wiem(a zapewne już im sie nie chce tak dymić z racji na te 45-50 lat), wiem że komuś to śmiesznie zabrzmi ale imo trochę o to chodzi gdy jesteś raperem i twoja tematyka to w kółko jakieś melanż, koledzy, graffiti, nwm co jeszcze (chociaz sam sobie lekko zaprzecze bo 1 case kojarze, byl jakis stary wywiad jwp z MTV gdzie wygrzani fetą coś pierdolili :lol: jakby byli bardziej aktywnymi zadymiarzami w tym stylu i jak sentino cos na instastorkach pierdolili i zaczepiali to imo mlodziez by chwycila ich vibe 5x lepiej, w 2026 raper musi być troche takim barwnym influencerem)

jak wyszło tworzymy historię to się zajarałem na 2-3 lata ostro JWP jako gimbus, do dzisiaj bym powiedział że to ich top1 kawałek, dojebany beat siwersa i klip, cały ten kawałek imo po prostu taki giga dobry i nieszablonowy. niestety imo trochę one hit wonder to było, luźne kawalki z kolejnych lat i kolejne płyty to był poziom średni / dobry

z dzisiejszej perspektywy często dla mnie siwers > ero >>> reszta. siwers głos i delivery ma naprawdę w wielu kawałlach imo kozackie, i jako producent gdziekolwiek go widywałem to ten kawałek był zawsze godny uwagi. ero też często wychodzi na plus chociaż imo to zwykle przez to że bardziej mu się chciało potryhardować, taki kosi i łysol to brzmi jakby dużo mniej czasu to wszystko składali

ale na pewno wielki plus dla całej ekipy że tyle lat aktywnie tworzyli i dalej im się chce. wielki plus że płyta zatytułowana KLASYK się świetnie starzeje, kawałki z PCP też, ta wróg publiczny trochę gorzej ale pojedyncze kawalki tez bdb. ta "koledzy" z 2020 mnie zaskoczyla pozytywnie poziomem.

wszystko inne od nich co sprawdzalem niestety sredniawa. ale moze kiedys powinienem przysiąść i sie wsluchac bo nie ukrywam często w 1/3 kawalkow juz skipowałem jak slyszalem do bólu te same powtarzalne i dosyć nudne patenty
ODPOWIEDZ