„Za rogiem” to koncepcyjny album Mroku – opowieść stylizowana na Polską Kronikę Filmową. Między prywatną kroniką a społecznym komentarzem. Między pamięcią a teraźniejszością.
Każdy „Zapis dnia” spina narrację jak rozdział dokumentu – a utwory pomiędzy nimi budują historię o tożsamości, kraju z dykty, relacjach, powrotach. To zamknięta opowieść.
Za muzykę odpowiadają zagraniczni producenci: Screwaholic (Niemcy), XIV Muzik (Chorwacja), 1st Official (USA), iNine (USA), EDBA (Bośnia i Hercegowina), Kolo24 (USA).
Miks/Mastering: Analog Zone Studio; zdjęcia/grafika: Wonz
EP „Za rogiem: Drugie jutro”
Do preorderu dołączone jest fizyczne wydanie EP „Drugie jutro”. To nie są odrzuty ani kontynuacja historii z albumu. To alternatywna wizja tego samego świata — przeniesiona 100 lat w przyszłość.
Te same tematy, te same napięcia, podobne pytania — ale osadzone w rzeczywistości, która dopiero nadejdzie.
Bonusowy materiał wyłącznie dla preorderowców. Nie pojawi się w serwisach streamingowych ani w otwartej sprzedaży. Dostępny tylko w pakiecie przedpremierowym – na fizycznym nośniku oraz w wersji cyfrowej.
"Noc trwa" to pierwszy klip promujący album "Za rogiem"
z ciekawości sprawdziłem i szczerze to całkiem niezłe. trochę się czuje jakbym słuchał gresa tylko z gorszym głosem. jest niezły klimat nocy i mroku i podobnie jak u gresa prawie nic z tego nie rozumiem ale jakoś mi to wcale nie przeszkadza. może nawet przesłucham całość jak wyjdzie
Mroku zawsze props. Dobry singiel i super obrazek do niego, fajnie się patrzy na swoje miasto z innej perspektywy (za klip odpowiada sam Mroku), dużo przebitek jest z moich rewirów. Koncept zapowiada się ciekawie, czekam!
Stary dobry Mroku. Jedyne czego mi osobiście brak to produkcje Mahyna. Na Bajkach Robotów jarałem się tymi instrumentalnymi szkicami między numerami stylizowanymi na muzykę z gier i filmów. Później na albumach Mroka już tego nie było, a wkład Mahyna w produkcję zaczął stopniowo się zmniejszać z płyty na płytę. Obecnie Mahyn i Mroku nie współpracują.
Na nowym albumie „Za rogiem” znajdzie się 16 pozycji — w tym 11 pełnych utworów i 5 skitów. Każdy „Zapis dnia” spina narrację jak rozdział dokumentu.
Pierwszy klip "Noc trwa" już znacie. Niebawem zacznę wprowadzać Was w klimat kolejnego.
Tracklista: Zapis dnia I Noc trwa Kim jestem? Za rogiem Zapis dnia II Kraj z dykty Jadę do mechanika Nasza klasa Zapis dnia III Na murach Wigilia bez światła Zapis dnia IV Powroty By jakoś się żyło Oni Zapis dnia V