Lalka kontra Lalka [FILM kontra SERIAL]

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Połas

Lalka kontra Lalka [FILM kontra SERIAL]

Post autor: Połas »

Jako, że mamy w tym roku dwie Lalki - filmową i serialową, to lecę z tematem zbiorowym, bo i tak wszystko i wszystkim będzie się jebać. A tak właściwie będą trzy Lalki, bo jeszcze w marcu wjeżdża na deski Teatru Dramatycznego w Warszawie duży spektakl :D

Dla uporządkowania.

FILMOWA WERSJA:
Nowa „Lalka” to kino z rozmachem, gigantycznym budżetem i wizją, która przenosi widzów prosto do XIX-wiecznej Warszawy w wersji, jakiej jeszcze nie widzieliśmy. Twórcy obiecują emocje większe niż w serialowych hitach i wizualny rozmach rodem z hollywoodzkich produkcji. Po zaprezentowanym na forum polskich kin w Gdyni zwiastunie już wiadomo, że produkcja to nie tylko gwiazdorski, ale także wizualny i narracyjny majstersztyk.
Reżyseria: Maciej Kawalski
Scenariusz: Maciej Kawalski, Łukasz Światowiec, Piotr Sobociński jr
Obsada: Marcin Dorociński, Kamila Urzędowska, Marek Kondrat, Andrzej Seweryn, Maria Dębska, Mateusz Damięcki, Krystyna Janda, Maja Komorowska, Agata Kulesza, Karolina Gruszka, Borys Szyc, Maja Ostaszewska, Cezary Żak, Filip Pławiak, Dawid Ogrodnik, Maciej Musiałowski i w kurwę innych.

Premiera: 30.09.2026

SERIALOWA WERSJA:
Lalka to współczesna reinterpretacja klasyki Prusa, serial, w którym miłość, status i ambicje zderzają się w świecie gwałtownie pękających hierarchii społecznych. Na tle XIX‑wiecznej Warszawy obserwujemy, jak „klątwa awansu społecznego” kształtuje niemożliwą relację Wokulskiego i Łęckiej, a pochodzenie wciąż determinuje dostęp do władzy, prestiżu i szczęścia. To opowieść o cenie społecznego awansu, rozgrywana na tle pękającego porządku klasowego, gdzie miłość staje się polem walki o władzę, wolność i siebie.

W centrum tej historii jest Izabela Łęcka, bohaterka z własnym planem na życie, próbująca uniezależnić się od małżeństwa i walcząca o prawo do życia na własnych zasadach, oraz Stanisław Wokulski, przedsiębiorca rozdarty między ambicją a pragnieniem miłości. Ich relacja, opowiadana z perspektywy obojga, staje się osią konfliktu, w którym splatają się miłość, ambicje i presja świata, w którym żyją.
Reżyseria: Paweł Maślona
Scenariusz: Paweł Demirski, Jagoda Dutkiewicz, Paweł Maślona
Obsada: Tomasz Schuchardt, Sandra Drzymalska, Dariusz Chojnacki, Jacek Braciak, Julia Wyszyńska, Magdalena Cielecka

Premiera na Netflix: druga połowa 2026

Obrazek
Awatar użytkownika
dr zjeb

Re: Lalka kontra Lalka [FILM kontra SERIAL]

Post autor: dr zjeb »

jogi pisze: 09 lut 2026, 7:49 mają dla mnie jedną zasadniczą wadę - są netflixowo sztuczne. Nie przenoszą w inną rzeczywistość w sposób przekonujący. Ogląda się to z poczuciem uczestniczenia w teatrzyku. Jest to po prostu przeciętność wrzucona w strumień przeciętności.
Tak jak pan Mijogi powiedział.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

ja z netflixowym serialem czuje, ze mogę mieć problem, w którym nie będę widział postaci Wokulskiego, tylko aktora Tomasza Schuchardta, który już gra we wszystkim mam takie poczucie ostatnio. niemniej życzę żeby serial odniósł sukces i poszedł echem po netflixie w europie i na świecie, bo kurwa czemu nie

ale z mojej polskiej perspektywy oczywiście czekam bardziej na film, bo obsada tam to mocne hall of fame co postać to nazwisko oby ugotowali porządne 2,5-3h filmu
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

#teamSchurchardt, liczę na to że podbije oko i złamie nos Łęckiej
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Połas

Post autor: Połas »

Mizter pisze: 09 lut 2026, 12:46 ale z mojej polskiej perspektywy oczywiście czekam bardziej na film, bo obsada tam to mocne hall of fame co postać to nazwisko oby ugotowali porządne 2,5-3h filmu
Filmowa Lalka też miała mieć serialową wersję, tylko Telewizja Polska w likwidacji wycofała się z finansowego wsparcia i skończyła się gadka o serialu. Ale... niedawno hajsu do całości dosypał TVN, więc podejrzewam, że jak w przypadku 25 lat niewinności, to i tutaj będzie serialowa wersja do TV i na Playera, tylko póki co nikt o tym głośno nie mówi. Zobaczymy.
Obrazek
glokk

Post autor: glokk »

z tą Łęcką, w sensie z aktorką z Netfllix mam ten problem, że ona ma vibe kurwa tej brzydkiej koleżanki z klasy liceum, z podłym ryjem, która za wszelką cenę stara się udawać że jest ładna, pokazuje przeciętne cyce (no od chuj ma scen wg nudgrafi),próbuje nadrabiać makijażem, ale w środku jest kapsztylicą lvl 3 i obciąga literalnie każdemu byleby przez chwilę pomyślec że jest ładna. No nie pasuje mi w pizdu.
Spoiler
Obrazek
o to mi chodzi.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Łęcka powinna być zimną suką, ta z Sexify lepiej pasuje właśnie niż ta babyface z Chłopów
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
glokk

ale ona serio ma w mordzie coś odrzucającego, a Lalka to serio moja ulubiona książka.
Awatar użytkownika
Mizter

ale niesmaczne pierdolenie
glokk

Za riltok chcą karać.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Drzymalska imho doskonale się nadaje. Po tym jak odegrała w "Każdy ma swoje lato" jestem spokojny, że udźwignie.
A Schuchardt mam nadzieję że da wajb chłopa co mu odjebało od kryzysu wieku średniego, żeby zrozumieć Wokulskiego i co mu się tam pod sufitem kotłuje to trza najlepiej równolegle czytać "Uwodziciela" Nienackiego.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
glokk

Ale Drzymalskiej umiejętności aktorskich absolutnie nie neguję, po prostu jest dla mnie w chuj ale to w chuj brzydka. Zdolna, ale przeokrutna z ryja. Już bym bardziej widzial quebofinadową, albo Wiktorię Kruszczyńską.
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

nie no @glokk dobrze daje, kto by dawał jakiekolwiek jebanie o drzymalską z kniapą o typowo proletariackim sznycie, gruby downgrade urodowy w stosunku do tyszkiewicz i braunek, ta urzędowska to też nie mój typ, no ale nie da się ukryć, że ma ten vibe niedostępnej typiary o alabastrowej cerze z równoległej klasy z liceum, która w sumie huj wie czemu zrobiła karierę w modelingu jak było luźno z dziesięć lepszych dzid w całym roczniku, czyli do określenia "lalka" nadaje się idealnie, oczywiście tu powinna być jakaś aleksander albo gałązka żeby przeciętny polak nie miał wątpliwości dlaczego blisko 50-letniemu typowi stawał przy konkretnej dupie, a tak to się będzie zastanawiał czy twórca nie inspirował się filmem drive, gdzie ryan gosling w huj zajebisty kierowca w kurtce ze skorpionem co mógłby mieć każdą pannę związał się z taką co była płaska jak 12-letni chłopiec

w ogóle przez chwilę serio myślałem, że film reżyseruje KAWULSKI, ależ to byłoby pełne samozachwytu gówno, a ten KAWALSKI to też średnio rokuje, przy niebezpiecznych dżentelmenach najebał do tego bigosu kilkadziesiat róznych postaci i wątków i nie udźwignął, z tych wszystkich postaci w tej całej zbieraninie może tylko Conrad był w jakikolwiek sposób pogłębiony, to przecież na lalce chłop totalnie polegnie i się pogubi i wyjdzie mu, że prawdziwym bohaterem filmu będzie ochocki
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
glokk

do tego ten creep w zwiastunie to kurwa oczywiście lizanie dupy temu całemu gen z lub niżej, co z WCZ Wokulskiego zajebistego, robi creepa co wspanialej Izabelce krzywdy robi, no przeżyć tego nie mogę.
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

#TeamHas
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

Było dać do zwiastuna Długość dźwięku samotności, wtedy to dopiero by Internet odleciał.
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
Mizter

Mizter pisze: 09 lut 2026, 18:30 ale niesmaczne pierdolenie
zwracam honor użytkownikowi @glokk ponieważ poprzedni post napisałem na solidnym brain fog po odbytej drzemce i zapisałem w swojej głowie, że wypowiedź dotyczy Kamili Urzędowskiej, która na pierwszych screenach z filmu wygląda jak cukiereczek delikatna jak aksamit mając w sobie coś elitarnego i świetnie pasującego do tej roli

ta netflixowa Drzymalska no kurwa zależy, obczajam sobie jej Instagram i potrafi wyglądać świetnie
Spoiler
a jednocześnie ma w sobie taką urodę, która również mi totalnie nie siedzi i zupełnie daleko jej do wyidealizowanego wyglądu Łęckiej
Spoiler
wygląda staro i nie jest to elitarna uroda. wiadomo, 80% roboty to tam zrobi charakteryzacja makeup i po części na pewno gra aktorska. zresztą, nie zdziwię się gdy ta wersja netflixowa będzie trochę luźniejszą interpretacją i Łęcka będzie tam robić za świruskę wixiare i w swojej roli laska się spisze dobrze. życzymy powodzenia ale w kategorii dupeczek urzędowska > drzymalska
ODPOWIEDZ