Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: Malloy »

skilla, warsztatu i talentu producenckiego chyba nikt normalny mu nie odmawia :dunno:
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
Pomiot_Liryczny

Post autor: Pomiot_Liryczny »

Malloy pisze: 14 sty 2026, 11:35 skilla, warsztatu i talentu producenckiego chyba nikt normalny mu nie odmawia
no własnie, kanje łest też się odkleił a nikt w jego umiejętności nie wątpi więc czemu tak do taua podchodzić
Przekaz głęboki kurwa jak głębokie gardło :crazy: :oops:
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Tajemnicza > 36 Chambers
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Nic kontrowersyjnego
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

No nie wiem, niektórzy zarzucają kopiowanie Wu, ale to jest co najwyżej na demie, ostatnio słuchając Wu wyłapałem krótki fragment, który jest 1:1 na pierwszej wersji Brat nie ma już miłości.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Tajemnicza > 36 Chambers > Finally Rich > Zabójstwo Liryczne

Można też odwrotnie.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
DjPendzel

Post autor: DjPendzel »

Podejrzany o rap vol.1 > kaliber 44
Jedzenie kebabów i słuchanie chujowego rapu
Tak wygląda życie wielu polaków
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Skurwysyński CD Malucha z 2013 roku to album, który ma wszystkie dobre cechy rapera Żyto, ale jest wyzbyty tych złych; w ogóle kurwa to jest jeden z lepszych albumów w historii
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
xxxkawo

Post autor: xxxkawo »

Offchi pisze: 12 paź 2025, 20:51 Strefa Ruchu >Sos Ciuchy i Borciuchy
Taka Fazka Mixtape > Sos Ciuchy i Borciuchy
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
glokk

Post autor: glokk »

W topce raperów z Torunia, Małpy nie ma nawet w top3.
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

wpisalem raperzy z torunia i okazalo sie ze mr polska ma na nazwisko groot smieszne nie
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
glokk

Post autor: glokk »

by nie było, przed Małpą na pewno Ziomcy, Bryndal i Golin.
metusfori

Post autor: metusfori »

Nie wiem czy niepopularne, czy nie, ale nigdy nie widziałem aby ktoś to wyartykułował:

Mam wrażenie, że znaczna część raperów ma ogromny kompleks związany z tym, że robią rap. Robią jakieś skoki w boki, byle tylko nie przejść do historii tylko i wyłącznie jako "raper". Avi z tym jego pierdoleniem jak to nie jest artystą i że recytuje; Quebonafide z tym wszystkim co próbuje od ok. 2020; nie znam Mesa na tyle, by stwierdzić, czy on się zalicza, czy nie, ale też mi do głowy podczas wpisania wpadł; Tymek z tym całym "seven phoenix".

Nie wiem, czy to nie jest związane z jakimś przekonaniem, że rap to muzyka prosta (swoją drogą: czy to z tego się bierze fenomen "rapujących youtuberów"?) i z ambicją wyjścia "ponad to", udowodnienia, że jest się pełnoprawnym "artystą", który może robić również te cięższe rzeczy. I żeby nie było - nie chodzi mi tutaj o wszystkie "skoki w bok" raperów, tylko raczej takie, po których widać, że już raperowi się nie chce wykonywać zawodu "raper".
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

W obecnym świecie jak będziesz tylko raperem to będziesz poprostu nudny. Musisz sobie dorzucić coś extra żeby nie utonąć. A że z czasem okazuje się to bardziej interesujące niż nawijanie w kabinie to kończysz jak Tede
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

metusfori pisze: 23 lut 2026, 22:49 Mam wrażenie, że znaczna część raperów ma ogromny kompleks związany z tym, że robią rap.
a ty bys nie mial? rap w polsce sie zatrzymal w rozwoju w jakims 2019 a ci ktorym nie jest wstyd to zatrzymali sie jeszcze wczesniej
oczywiscie wyjatkiem jest belmondo bo on jest najlepszy
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Zawsze tak bylo, przeciez sokol rence nagrał album z WIERSZAMI różewicza zeby udowodnic ze on też jest poetą artystą
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

No, tylko paradoks polega na tym, że raperzy za te swoje "skoki w bok" są naprawdę doceniani tylko przez swoich corowych fanów.Przecież nikt kto serio słucha jazzu i zna tę muzykę na grubo nie kupi sobie albumu jakiegoś mesa.Za to jego fani oszaleją "o wow, ale typ ambitny, patrz mamo mój raper to jazzman".I mnie to mega bawi bo ewidentnie te wszystkie wysoki są zrobione z chęci przepoczwarzenia się w twórcę sztuki wyższej a i tak konczą się w obrębie swojego mikrokosmosu.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

nescafeklasyg pisze: 24 lut 2026, 15:58 No, tylko paradoks polega na tym, że raperzy za te swoje "skoki w bok" są naprawdę doceniani tylko przez swoich corowych fanów.
i przez fajnopolaków, którzy niekoniecznie są corowymi fanami

Przykłady: Quebonafide, Sokół
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Racja ale mimo to nie wydaje mi się żeby to był potencjalny target.Oni by chcieli jak weather report, wejść w to na grubo ale choćby zaprosili dwudziestu Urbaniaków to nie pyknie i choćby się Polityka chciała zesrać z recenzjami.
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

metusfori pisze: 23 lut 2026, 22:49 nie znam Mesa na tyle, by stwierdzić, czy on się zalicza, czy nie, ale też mi do głowy podczas wpisania wpadł;
Mes to jest definicja człowieka z kompleksami na punkcie bycia raperem. Od pierwszej solówki na głowie stawał, żeby tylko nie wrzucić go do szufladki z napisem “polski raper”, a później było tylko gorzej z apogeum w postaci felietonów i tańczących lodówek w teledyskach, byleby tylko mówiono o nim per artysta, a nie raper.

Trochę nawet jestem w stanie to zrozumieć - gdyby całe moje rodzeństwo było lekarzami, ojciec też, matka była radiologiem, a sam bym tylko szkole średnią skończył i żył z murzyńskich rymowanek do muzyczki, to też bym jakiś kompleks na tym punkcie miał.
ODPOWIEDZ