Firma - Z dedykacją dla ulicy (2002)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

adso

Re: Firma - Z dedykacją dla ulicy (2002)

Post autor: adso »

Firma wiadomo klasyk nurtu ulicznego, ale tutejsze robienie wieszczy narodowych z nieogara Romana, Kalego kradnącego torebki starym babom i Pomidora myślącego nad rymem do 'zjebałeś' (wymyślił 'sprzedałeś') to współczesna chłopomania w najczystszej postaci dla podbudowania ego jarania się czymś nietypowym i brudnym, sory.

Bosski nie wiedział wtedy kim jest Slim Hustla ani DJ Paul, a jeśli już , to mógł wziąć tego drugiego za jakiegoś niemca robiącego techno, Popek nie pisał w notesie follow-upów do Nasa, o ile potrafił pisać i tym tropem dla zabawy moglibyśmy próbować robić GOAT'A z Vienia, który klepał sobie rymy jeszcze wcześniej. Props za dwie późniejsze płyty, na których wychowało się mnóstwo trudnych dzieciaków, ale ta z tematu to zwyczajna surowa demówka ulicznej grupy i nie ma co do niej dopisywać drugiego dna.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Ja już powiedziałem.wszystko w temacie. Robienie z tego czegos jakiegoś klasyka czy gameczendżera jest ciągnięciem po ziemi za włosy, tej martwej skądinąd już dla mnie beki, która była śmieszna jak to wychodziło. I to tylko przez chwilę. Tak jak masa rzeczy z tamtego okresu (nie wiem... Peelmotyf, Rubato, coś tam z Brzydgoszczy było czy z innego Piotrkowa)
Doszukiwanie się jakichś wpływów z masaciusets czy nowego Orleanu jest w chuj na siłę i zgadza się jedynie w kwestii tempa ale.nie brzmienia. Taką muzykę klepało wtedy na każdym polskim podwórku kilku Krzyśków, na zasadzie uczenia się wklejania ścieżek w acidzie czy innym fl. I tak to brzmi anie jak trzecia liga no limit.
Łamanie kanonów, też nie. Nie było czego łamać. To był 2001 rok. Scena po ziemią. Nikt nie traktuje jej poważnie w sensie biznesowym ani muzycznym.
No i wszystko co przywołujesz jako punkty odniesienia miało ten nieopisany boży pierwiastek, że człowiek nie krzywił się a wręcz przeciwnie był efekt wow, ale odjebali. Tutaj albo sroga beka albo krzywienie się że naprawdę można nie mieć wstydu.
Ten materiał nie jest odważny. Odważne to było pierwsze wzgórze 6 lat wcześniej. Oni tu nie nawineli nic czego wzgorzaki i warszawscy pionierzy wcześniej nie nawinęli. W kwestii treści szlaki były prztarye a brzmienie - drugi akapit wyżej.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
kebab

Post autor: kebab »

Zajebisty klasyk
Za pisanie takich rzeczy na Facebooku - wykasujesz to, przeprosisz.
Druga sprawa - JWP od dzisiaj nie gra w Warszawie koncertów
ZAKAZ
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

aaaaaaaaaaaaahahahaha "raw uliczny hip hop" tego jeszcze nie słyszałem :lol:

czy ten chłopaczyna aby nie troluje?
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

adso pisze: 03 sty 2026, 1:14 Firma wiadomo klasyk nurtu ulicznego, ale tutejsze robienie wieszczy narodowych z nieogara Romana, Kalego kradnącego torebki starym babom i Pomidora myślącego nad rymem do 'zjebałeś' (wymyślił 'sprzedałeś') to współczesna chłopomania w najczystszej postaci dla podbudowania ego jarania się czymś nietypowym i brudnym, sory.
to samo możesz powiedzieć o klasyce west coastu, przecież jak se zobaczysz na teksty nwa to to jest podobny poziom
jogi pisze: 03 sty 2026, 10:23 Robienie z tego czegos jakiegoś klasyka czy gameczendżera jest ciągnięciem po ziemi za włosy, tej martwej skądinąd już dla mnie beki, która była śmieszna jak to wychodziło
misiu jogi, z całym szacunkiem, ale ty nie słuchasz muzyki jako takiej tylko pierdolisz o jakimś utartym kanonie, wyjmując łeb z piachu tylko po to aby przytakiwać stadu. mogę ci wyciągnąć twoje wypowiedzi z 2012 jak hejtowałeś keefa, thuggera i innych wizjonerów, którzy też byli przez takich kasztanów jak ty i jose traktowani jak jakiś żart. pewnie jeszcze pare lat wcześniej brałeś udział w tym ślizgowym memie że wayne jest wackiem bo nie umie grać na gitarze i rymował nigga z nigga, czy co wy tam kurwa wymyślaliście. nie masz instynktu lidera, nie potrafisz wydłubać prawdziwych pereł, 100 lat temu byłbyś jednym z tych, którzy pierdolili do pikassa, że jakieś esy floresy rysował i wgl co to za trolling jest. sory, jak ktoś nie słyszy tego, że firma jest pierdolonym oryginałem jedynym w swoim rodzaju i zjawiskiem nigdy wcześniej nie wystepującym ten jest kurwa cześkiem, hiphopowym wiesniakiem co świezo co wyszedł z obory obsranej gównem i pierdyliony postów tego nie zmienią. wracaj pisać o tym, że keef fałszuje i nie ma flow. właśnie tacy ludzie jak ty obrzydziliście mi hiphop, i gdyby od was zależało co ma być w kanonie to dalej byśmy się pałowali do bonsona, małpy i laika, pozdro.
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
adso

Post autor: adso »

baqlashan pisze: 03 sty 2026, 21:44 to samo możesz powiedzieć o klasyce west coastu, przecież jak se zobaczysz na teksty nwa to to jest podobny poziom
Na klasyce westcoastu wzorowały się całe pokolenia raperów, producenci dotąd klepią tamtejsze dźwięki, piszczały i synthy. Omawiany album Firmy nie był ani jakiś bardzo wczesny, ani nadrabiający poziomem

Ja lubię np Tomasa Rosickiego, fajnie się go oglądało i grał dekadę przed Modriciem, ale to nie powód że do jedynastki wieku będę wciskał Czecha, a nie Chorwata. Ani nie miał jakiegoś rewolucyjnego stylu gry, ani nie był w nim najlepszy, dokładnie tak jak tutaj :)
Awatar użytkownika
baqlashan

adso pisze: 03 sty 2026, 22:11 Omawiany album Firmy nie był ani jakiś bardzo wczesny
licząc że polski uliczny rap się narodził od pierwszej molesty to zddu ma 4 lata
licząc, że amerykański uliczny rap się narodził tam w okolicach scholly d to straight outta compton też liczy sobie 4 lata
adso pisze: 03 sty 2026, 22:11 ani nadrabiający poziomem
tekstów tak hardkorowych nie było wcześniej w PL (był pastisz NASa, ale to karykatura) bitów takich też nie było, flow chłopaków póki co kulawe, ale od 05 z apogeum w 08 na pkiuz to były najbardziej melodyczne, rozbujane, eksperymentalne flowy w historii polskiej ulicy jeśli mamy patrzeć na całokształt firmowego fenomenu. poza tym co do tych psizczał to na pierwszych NWA też ich nie ma, to był wynalazek ziomków eazyego z above the law, którzy jako tako zapoczątkowali g funk, wczesne NWA to jeszcze nie to, no ale szczegół. pozderko.
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Ta plyta to gownonobesrane od wiesniakow patusiarskich dla patusow i gluchych. Jaki klasyk? Klasyk zjebanstwa ewentualnie. Jesli ktos odczuwa przyjemnosc ze sluchania tego chujstwa to wielkie pozdro dla jego laryngologa. Bedzie mial w chuj roboty.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
baqlashan

^krytycy firmy w pigułce :rotfl:
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

2rzyn pisze: 03 sty 2026, 22:43 Ta plyta to gownonobesrane od wiesniakow patusiarskich dla patusow i gluchych. Jaki klasyk? Klasyk zjebanstwa ewentualnie. Jesli ktos odczuwa przyjemnosc ze sluchania tego chujstwa to wielkie pozdro dla jego laryngologa. Bedzie mial w chuj roboty.
słuchacze pezet rap dla dziewczyn po rozstaniach muzyka klasyczna proszeni są opuścić lokal
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Czekam na wnioski, że Tadek lub Boski byli wtedy lepszymi raperami niż Pezet z czasów Klasycznej.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
baqlashan

tadek nie, boski z palcem w piździe
E-42

Post autor: E-42 »

Podoba mi się, że połączyliśmy tematy Firmowców i kontrowersyjnych opinii w jeden
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Jedyną kontrowersyjną opinię dał tu 2rzyn.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

baqlashan pisze: 03 sty 2026, 21:44pozdro
serio musisz mnie obrażać przy tym? Miałem resztki poczucia ze jesteś warty dyskusji, a jednak jesteś chuja warty z tymi swoimi równie nic nie wartymi projekcjami. Najpierw z całym szacunkiem, potem tyrada wyzwisk. Ty jesteś jednak srogo odklejony.
baqlashan pisze: 03 sty 2026, 21:44kanonie
przecież to wyskoczyłeś z tym kanonem... kurwa.
Keefa mam na półce i lubię, Wayna mam na półce i.kubie 1 czy dwa projekty. Bonson, Laik i co tam jesze było- omijam, nie znam 99% ich roboty. Co Ty żeś se znowu upierdolił?
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

Wczesny Thugger jest asluchalny, dopiero z czasem ewoluował w pioniera podgatunku, ale byl to wynik ogromu pracy nad muzyką i swoim brzmieniem

Keef wjechał ze świeżym, nowatorskim stylem, co nie zmienia faktu ze 3/4 jego projektów to asluchalne gowno.

Firma nic nie odkryla, niczego nie udoskonaliła i zatrzymała się w miejscu po nagraniu pierwszego chujowego dema. Bronienie tego komicznego dukania i żenujących linijek to czysta chlopomania.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

2rzyn pisze: 03 sty 2026, 22:43 Ta plyta to gownonobesrane od wiesniakow patusiarskich dla patusow i gluchych. Jaki klasyk? Klasyk zjebanstwa ewentualnie. Jesli ktos odczuwa przyjemnosc ze sluchania tego chujstwa to wielkie pozdro dla jego laryngologa. Bedzie mial w chuj roboty.
ja sobie np. nie wyobrażam jak Ty możesz odczuwać przyjemność ze słuchania jakiegoś truskulowego MŁD, nudnego do wyrzygania i bez polotu, ale nie muszę latać po tematach jakichś truskulowych smętów nagrywanych dla 3 osób w Polsce i wyzywać ich odbiorców
Spoiler
wyjątkiem jest Sentino, bo się skasztanił strasznie w ostatnich latach
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Niezle odklejenie kolego. Wez pusc ta firme jeszcze raz na glos potem stan przed lustrem i powiedz "ale to bylo dobre".
Prdeciez oni sie nawet nie starali. Widzieli ze na rapie ich koledzy zarabiaja to wypierdza cos do mikrofonu o ulicy i bedzie poklask wsrod sliskich dresow
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Ten album jest dla mnie po prostu ciekawy, dużo ciekawszy niż wiele rzeczy, które może są bardziej dopracowane i lepiej przewinięte, ale nudne do porzygu i powtarzające to, co już było; ewentualnie kopiujące USA po raz setny.

Wolę wracać do czasownikowej Firmy w 2026 roku niż słuchać czterdziestej płyty Bonsona o tym, że się naćpał, wydał hajs i życie z nim jest trudne.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
2do5

Post autor: 2do5 »

Niezle odklejenie kolego. Wez pusc tego młd jeszcze raz na glos potem stan przed lustrem i powiedz "ale to bylo dobre".
Prdeciez on sie nawet nie staral. Widzial ze na rapie jego koledzy zarabiaja to wypierdzi cos do mikrofonu o truskulu i bedzie poklask wsrod sliskich slizgerow
ODPOWIEDZ