Żyto - Nowy dobry co nie spina (2025)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Re: Żyto - Nowy dobry co nie spina (2025)

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Sierpień taki prosty, a taki piękny. Po drugim, trzecim przesłuchaniu pięknie wchodzi całość.
2ps__

Post autor: 2ps__ »

sierpień chyba najlepszy

w ogóle kurwa coś pięknego żytniak ty pojebie znowu to zrobiłeś, szkoda że taka muzyka nie działa dobrze na mnie xd
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Imo Dziedzina top numer, piękny wjazd. Pierwsza połowa płyty trochę lepsza, niż druga. Jednak całościowo jest git.
bobermann3000

Post autor: bobermann3000 »

widziałem krankolla na wernisażu żyta i potem na koncercie ćpaj stajlu no alik cool p podsumował go dobrze ze sceny "dziadzia nawalił się syropem żeby się nie najebać za bardzo" czy coś w tym stylu żal mi się go zrobiło

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
a płyta żyta zajebista obawiałem się po singlach że będzie za bardzo na odwal ale jest idealny balans dobre bity żyto dobrze jedzie na nich (zwrotka książula chujowo zmiksowana?)
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Nie wiem co wy macie do tych ficzuringów, ja skipuje od razu i nie mam do nich problemów.
2ps__

Post autor: 2ps__ »

wybijam stąd bo hujem wieje
peterkurten

Post autor: peterkurten »

Ale dojebana płyta, mimo iż ten chłop brzmi jak z beki z lokalnych :bowdown: czołówka roku, aż dam szansę dwóm poprzednim płytom, które kompletnie mi nie siadły
Awatar użytkownika
sheider

Post autor: sheider »

Dziedzina top
Spoiler
DZIEEECKO
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Niestety trochę Żyto nie dojeżdża. Dobra płyta, ale za monotonna, bo jego rap jest monotonny. Tekstowo widać, że on pisze teksty tak samo jak maluje te obrazy. Tu kreska, tam kreska, a potem się zobaczy. I tak samo w tekście - wers tu dam taki, tam sraki i zobaczymy sobie z czym to się zarymuje. To słychać momentami mniej, momentami bardziej wyraźnie i to nawet działa i to nie u niego jednego. I to mu jeszcze wybaczam.

Gorzej z delivery. Ja wiem, że to jego styl z tą intonacją na lekko upośledzonego dresiarza, ale na dłuższą metę jest to dość nużące. Ta płyta momentami aż się prosi o drugiego rapera jak Ghostface dla Rakewona na Purple Tape.

I wiem, że to fanaberia z dupy, bez żadnego uzasadnienia w kontekście życiowym jednego i drugiego, ale świetnie by na tego Ghostface'a pasował Mes. Jako wyimaginowany producent wykonawczy, uważam że śweitnie by tam pasował do tych mrocznych bitów. Jeden by po nich dowoził tą drewnianą, gęstą gadkę osiedlową, a drugi frywolnie skakałby po tych bitach, dając więcej techniki, rytmiki i melodii.

No ale jest jak jest, więc 67/100 to końcowa ocena, kochani.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Żyto & obecny Mes :bowdown:

Kurwa, to nie może nie być hit
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

dodaj do tego epke mielzkyego i chyba takie bedzie top 3 slizgerowe tegoroczne
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

gods bidness pisze: 16 gru 2025, 19:54 Niestety trochę Żyto nie dojeżdża. Dobra płyta, ale za monotonna, bo jego rap jest monotonny. Tekstowo widać, że on pisze teksty tak samo jak maluje te obrazy. Tu kreska, tam kreska, a potem się zobaczy. I tak samo w tekście - wers tu dam taki, tam sraki i zobaczymy sobie z czym to się zarymuje. To słychać momentami mniej, momentami bardziej wyraźnie i to nawet działa i to nie u niego jednego. I to mu jeszcze wybaczam.
To samo myślałem przy premierze glitchy praga, dosłownie. Na tej płycie moim zdaniem żytniak pisze lepiej. Mimo wszystko ja kupuje tą retard stylówkę i wszystkie niedoskonałości materiału bo brakuje mi takiego rapowego rapu o podobnym sznycie
Popi.jaku
Awatar użytkownika
Wolny

Post autor: Wolny »

Ależ mi się wkręciła ta płyta. Dołączam się do propsów.
cyk
zuperhero

Post autor: zuperhero »

sam się sobie dziwie bo mimo takich potworków jak 'chcom', 'som', 'szczała' albo rymów w stylu chcesz być siti boj - jesteś biedny goj to płytka mi siedzi, wiadomo trochę retard rap ale jaranko
Awatar użytkownika
Wolny

Mnie się to podoba bo to taki art brut. Nie analizuje za bardzo, nie przeszkadza mi, że ktoś nawija gorzej niż niektórzy 25 lat temu. Po prostu puszczam płytę i się okazuje że kilka utworów chce usłyszeć znowu i znowu. Proste bity i nawijka - ma to swój urok. Być może, gdyby to zrobił ktoś inny w bardzo podobny sposób, to nie siadloby tak dobrze, przez jakiś mały szczegół.

Mam pytanie jeszcze odnośnie tytułu. Jak ten chujowy koks spina? W jakim sensie? Proszę o konkretne wytłumaczenie.
cyk
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Przykładowo chujowy koks jest żeniony z lewamizolem, co jest częstą praktyką w krajach gdzie jest produkowana. Jest to środek przeciwrobaczy, który jest też psychoaktywny, no i bania po takim żenionym koksie jest bardzo spięta, mięśnie spięte, co chwilę chęć na dorzutki i widać po tobie że coś jest nie tak, co jest przeciwieństwem do czystego koksu, który jest delikatnym stymulantem co nie spina i jak się nie przesadzi z dawką to łatwo ukryć że coś się brało
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Wolny

Dzięki!
cyk
Awatar użytkownika
erdoj

Post autor: erdoj »

Mocno nierówny ten album i połowę kawałków to bym wypierdolił z tracklisty, ale taki "Pasztet zajęczy" czy "Sierpień" mocno zapętlane. W ogóle mam wrażenie, że Żyto trochę bardziej przyłożył do tekstów, bo rymy nie kłują w uszy tak jak na projektach z Noonem.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

@ariusia666 co sadzisz o tym albumie?
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
ODPOWIEDZ