Streetpunk/Oi

Dyskusje na temat wszystkich gatunków muzyki, które nie pasują do działów powyżej.

Moderatorzy: mql, Ruces

Awatar użytkownika
Klaic

Streetpunk/Oi

Post autor: Klaic »

Jest już wątek o RAC i punku, ale w moim przekonaniu streetpunk/Oi to jednak zupełnie inny gatunek. Interesują mnie szczególnie zagraniczne kapele (jakieś Condemned 84 czy inne wczesne Screwdrivery), bo to dla mnie zupełnie obca scena. Jeśli chodzi o rodzimą to znam ją stosunkowo dobrze.
Jeśli ktoś się chce zapoznać z naszymi kapelami to warto zajrzeć do wydawanych przez Olifant składaków "Muzyka ulicy - muzyka dla mas"

A ostatnio w głowie bardzo siedzi mi ten kawałek:

Zresztą po latach Horrorshow nagrał nową wersję:

P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Re: Streetpunk/Oi

Post autor: 4-HO-MET »

Oprócz kilku zespołów takich jak the Analogs, The Exploited, GBH, Chaos U.K. to nie znam nic więcej. W internecie napisane jest, że rzeczy typu Discharge to był jakiś tam wczesny street punk, co jest bzdurą totalną. bo Discharge to hc punk/anarcho punk. a później (gdy już definicje tych podgatunków się wykrystalizowały) też crust i d-beat punk, których notabene byli prekursorami.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

zbyt niszowe gówno żeby mieć dedykowany temat, tematów o punku to tu będzie niedługo więcej niż zainteresowanych żeby o nich pisać. co do oi - idea spoko, ale przeszukiwać tony szlamu żeby wyłowić z tego jakieś perły mi się nigdy nie chciało. lepiej se zapuścić ww discharge albo siege.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Klaic

Nie wiem czy te gatunki są nie do połączenia. Myślę sobie o przypadku Combat 84 czy Sham 69. Z nowych klimatów o tej nowej fali brytyjskiego hardcore'u, która jest wybitnie zoi'owana.

R.I.P mordy
LuckyStrike

Post autor: LuckyStrike »

Oj słuchało się tego kiedyś dużo, wspaniałe czasy.

Klasyka gatunku pochodzi z UK- Cockney Rejects, Sham69 czy Cock Sparrer. Sporo też katowałem np. szwedzkiego Perkele. Wiele z tych zagranicznych kapel odkrywałem poprzez twórczość Analogs, którą coverowała wiele klasycznych zespołów.

Jeśli chodzi o polskie podwórko, to mamy takie kapele jak wcześniej wspomniane Analogs, do tego wymieniłbym jeszcze Bulbulators (to może bardziej punk 77, ale ludzie z klimatów Oi! zawsze byli na gigach), The Gits czy Skunx.

W zasadzie Oi! jako gatunek, odnosi się do idei zjednoczenia punków i skinheadów + przekaz, który jest raczej apolityczny, a nie ukierunkowany w jedną czy drugą stronę. Wiele punkowych zespołów, np. Rancid, ma sporo kawałków w stylistyce Oi!
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

LuckyStrike pisze: 01 gru 2025, 11:52 W zasadzie Oi! jako gatunek, odnosi się do idei zjednoczenia punków i skinheadów
hm, w brytanii to może miało sens bo tam skinhedzi nie byli nigdy tym czym na kontynencie
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Klaic

Co masz na myśli chuj? Ktoś w naszym Oiu zaśpiewał kiedyś "jestem pankiem z łysą głową lub skinheadem z irokezem" i jak najbardziej poznałem takich ludzi irl.

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Awatar użytkownika
Remualdo

Post autor: Remualdo »

Dobrze, że idea punks and skins united win zdechła śmiercią naturalną.
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Klaic pisze: 01 gru 2025, 13:54 Co masz na myśli chuj? Ktoś w naszym Oiu zaśpiewał kiedyś "jestem pankiem z łysą głową lub skinheadem z irokezem" i jak najbardziej poznałem takich ludzi irl.
Jemu się wydaje, że boneheadzi to skinheadzi.
Awatar użytkownika
Remualdo

Są tu fani
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

4-HO-MET pisze: 01 gru 2025, 15:03 Jemu się wydaje, że boneheadzi to skinheadzi.
no bo w europie kontynentalnej tak było, a przynajmniej wszystko od francji na wschód. nie było żadnej tożsamości "bonehead", to były normalne skiny i tak na siebie wołali. tyle że nie byli zapatrzeni w jakieś egzotyczne wymysły z jamajki, a właśnie klimaty mniej lub bardziej NS.
Klaic pisze: 01 gru 2025, 13:54 Ktoś w naszym Oiu zaśpiewał kiedyś "jestem pankiem z łysą głową lub skinheadem z irokezem" i jak najbardziej poznałem takich ludzi irl.
skinów z irokezami? jakie to były lata?
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Jakie niby skinheadzi mieli mieć klimaty ns, skoro przecież skinheadzi czerpali z subkultury jamajskich rudeboys'ów XD

Prawdziwi skini nie byli rasistami, wręcz przeciwnie. White power "skini" byli przez nich zwalczani i nazywani boneheads. Przy czym to dopiero (końcówka 70 i lata 80) gdy się neonaziści zaczęli nazywać skinami.
Awatar użytkownika
Klaic

No kurwa, panowie, rozmawiamy o APOLITYCZNEJ muzyce...
skinów z irokezami? jakie to były lata?
2000 - 2005

W tym klimacie macie RASH, Oi i boneheadów. Pierwsi skinheadzi (trojan skinheads) nie mieli nic wspólnego z rasizmem i masa z nich była czarnoskóra, bo to był mariaż kultury mods i rude boy z jamajki...

Tutaj dobry, lewacki streetpunk od francuskiej ekipy RASH:

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

no przecież to napisałem
chuj pisze: 01 gru 2025, 15:33 nie byli zapatrzeni w jakieś egzotyczne wymysły z jamajki, a właśnie klimaty mniej lub bardziej NS.
mowie o tym co w niemczech, polsce, rosji itp sie rozumie przez termin skinhead, subkultury głównie 90s, która z uk wzięła tylko szyk i tyle. nie mieliśmy tutaj żadnych jamajczyków jak u brytoli. że nastąpiła podmiana definicji to oczywiste, natomiast ci rasiści jak to mówisz sami nazywali się skinami i tyle.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Remualdo

Skąd na forum o HH tyłu fanów muzyki nie dla murzyna.
Awatar użytkownika
Klaic

A ktoś tu się zadeklarował politycznie? Muzyka to muzyka :roll:

Dodano po 2 minutach 11 sekundach:
[media] https://youtu.be/1WazrfZQ158?si=fQmohcvVUMavrnJ4[/media]

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
Remualdo

No skoro sięgasz po tak egzotyczny gatunek muzyczny jak jakieś oje czy tam inne rock against communism, to raczej nie ze względu walorów muzycznych.
Awatar użytkownika
Klaic

Słucham też screamo i kocham koncerty klawesynowe (Mikołaj Henryk Górecki - Koncert na klawesyn i orkiestrę smyczkową [w wykonaniu Elżbiety Chojnackiej!!] :crazy:

R.I.P mordy
Marekk

Post autor: Marekk »

Niedlugo w KRK odslona trasy Brother Tour, na ktorej zagraja The Chisel, Lion's Law i taka zacna ekipa:

ODPOWIEDZ