offtopic książkowy

Kategoria poświęcona książkom, tekstom i dziennikarstwu.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
przedszkolanek

Re: offtopic książkowy

Post autor: przedszkolanek »

depesze

a dobra, zrozumiałem w pierwszej chwili, że o wojnę w wietnamie chodzi xd
cofam zatem
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

no no,
a zresztą Depesze już za mną, mocarna rzecz.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

ostatnio naszła mnie refleksja, że to co się w ostatniej +-dekadzie w polskim dyskursie publicystycznym dzieje, to zjawisko całkiem podobne do renesansowej prozy publicystycznej typu modrzewski czy orzechowski
obecnie dwie największe szychy w tej dziedzinie to zychowicz i bartosiak, może jeszcze parafianowicz (jednak gość w ramach nurtu wytworzył nowy podgatunek)
i o ile można w ciemno założyć, że z dorobku pisarskiego zychowicza do historii przejdzie obłęd 44, może jeszcze pakt ribbentrop-beck, to o tyle z bartosiakiem miałem duży problem, żeby coś wskazać

dlatego pytanie ekoledzy - najlepsza książka jacka bartosiaka to?
Awatar użytkownika
kendo

Post autor: kendo »

Karleone pisze: 16 paź 2025, 13:17 antyutopijne sci-fi dla mnie i potomnych:
Spoiler
Rok 1984 Orwell https://www.youtube.com/watch?v=Xnaq4UnYOsE
Folwark zwierzęcy Orwell https://youtu.be/xzr_wr44IeY?si=ZRdpElk3mFbKbw7h
Nowy wspaniały świat Huxley
Kongres futurologiczny Lem https://youtu.be/SnzXH5MeGHc?si=xqWTjX1wKY2YFhq_
Powrót z gwiazd Lem
Wehikuł czasu Wells https://youtu.be/tM4QT0lSIUA?si=i4zq42C4MDsLF9CB
Limes interior Zajdel
Paradyzja Zajdel
Rozpustne nasienie Burgess
Mechaniczna pomarańcza Burgess
Rok 1985 Burgess
Pianola Vonnegut https://www.youtube.com/watch?v=c1h7Z99Egak
Kocia kołyska Vonnegut
Pożegnanie jesieni Witkiewicz https://www.youtube.com/watch?v=bC8KrdA ... 2d&index=1
Władca much Golding https://www.youtube.com/watch?v=f0pddysP9cg
My Zamiatin
Miasto ślepców Saramago
Zaproszenie na egzekucję Nabokov
Nieprawe godło Nabokov
Futu.re Glukhovsky
Czas zmierzchu Glukhovsky
Przenicowany świat Strugacki

Potężna lista - wilkie dzięki pany :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
chuj pisze: 16 paź 2025, 12:55 @Karleone odradzam ci sięgania po jebane w dupe czarne oceany, syf straszny to jest, a na pewno znalazł się ktoś kto je polecił bo to te klimaty z grubsza.
nie widziałem polecajki, ale dzięki - nie dopisuje do listy

Zaczynam od tych dostępnych za da@Karleone
Dodałbym jeszcze "Drogę" Cormaca McCarthy'ego.
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

moody pisze: 25 lut 2025, 19:29
Jose pisze: 13 sty 2025, 23:23 Jakie macie zdanie o "Wojnie polsko-ruskiej pod flagą biało-czerwoną" Masłowskiej?
proza typu love it or hate it. no mi siedzi. przeciez tam jest benger co linijke niemal. niesamowity poziom odwagi i wyobrazni zeby cos takiej puscic w swiat, i to jeszcze w wieku nastoletnim
pierdolona prawda.
Maslowska pisze:Ognia nie mam, gdyż jestem wypalony. I chcę umrzeć
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
szpilman
♓︎

Post autor: szpilman »

Panowie, po ukończeniu Disco Elysium naszła mnie ochota na jakiś mroczny kryminał. Pożyczyłem od brata Krycfiks od Chrisa Cartera ale po przeczytaniu 10 stron odpuściłem bo ciężko mi przebrnąć przez te sztampowe opisy i czerstwe dialogi mimo, że sama historia wydaje się być interesują. Niech ktoś coś poleci, jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie :)
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."
pieseczek dla ślizgawkera
Obrazek
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

trudna sprawa, bo sztampowość opisów i czerstwość dialogów to jest cecha charakterystyczna tego gatunku i mam wrażenie, że najlepiej po prostu się tego spodziewać - jak tego nie ma, to jakoś automatycznie przestaje być kryminałem

ale może dupnij sobie pierwsze trzy tomy krajewskiego o breslau, mam wrażenie, że nie czuć tam za bardzo tej czerstwości i sztampowości aż tak bardzo, a nadal jest mocno gatunkowe
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

szpilman pisze: 11 lis 2025, 19:56 Panowie, po ukończeniu Disco Elysium naszła mnie ochota na jakiś mroczny kryminał.
Pytanie, co Cię szczególnie zajarało w grze, wbrew pozorom same kryminały różnią się od siebie znacznie :)

Typowy kryminał noir to np. "Pięć grudniów", ale to jest taka bardzo klasyczna gatunkowo rzecz, bez żadnych sensacyjnych wstawek (ale i tak znakomita).

Motyw utraconych wspomnień + nastrój tajemnicy i zagrożenia + sztafaż sf i dystopii - "Migotliwa wstęga".
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

Czy ktoś z Was czytał już Kaput: Koniec niemieckiego cudu gospodarczego? Zastanawiam się nad zakupem.
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

nie czytałem, ale zamierzam, bo tu i ówdzie było propsowane
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

przedszkolanek pisze: 31 paź 2025, 23:34 ostatnio naszła mnie refleksja, że to co się w ostatniej +-dekadzie w polskim dyskursie publicystycznym dzieje, to zjawisko całkiem podobne do renesansowej prozy publicystycznej typu modrzewski czy orzechowski
obecnie dwie największe szychy w tej dziedzinie to zychowicz i bartosiak, może jeszcze parafianowicz (jednak gość w ramach nurtu wytworzył nowy podgatunek)
i o ile można w ciemno założyć, że z dorobku pisarskiego zychowicza do historii przejdzie obłęd 44, może jeszcze pakt ribbentrop-beck, to o tyle z bartosiakiem miałem duży problem, żeby coś wskazać

dlatego pytanie ekoledzy - najlepsza książka jacka bartosiaka to?
Chyba zapomniałeś przelogować z Daveyo, jego prędzej można byłoby podejrzewać o czytanie tej dwójki kasztaniarzy
Awatar użytkownika
przedszkolanek

skąd pomysł, że czytam bartosiaka?
chyba się rozumie samo przez się, że gdybym czytał, to wiedziałbym, która najlepsza, więc bym się nie pytał
Awatar użytkownika
Lothia

No to:

… podejrzewać o zainteresowanie tą dwójką kasztaniarzy*

Nie wiem czy jest sens tak naprawdę czytać Bartosiaka, zważywszy na to, że to nie jest przecież żaden myśliciel tworzący zestaw spójnych ze sobą refleksji, tylko zwykły businessman żerujący na modzie na głupkowate hasełka o upadającym zachodzie i wyimaginowanej potędze państw BRICKS. To już chyba lepiej sobie Leszka Sykulskiego posłuchać
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Lothia pisze: 24 lis 2025, 13:24 zważywszy na to, że to nie jest przecież żaden myśliciel tworzący zestaw spójnych ze sobą refleksji
niby tak, ale to w zupełności wystarcza na ramowanie publicznej dyskusji w polsce na temat polityki bezpieczeństwa oraz polityki międzynarodowej i roli w niej polski
w sumie dyskurs ostatnich lat, tak od 5 gdzieś, w centralnym swoim punkcie ma jego mordę i kolportowane przez niego impresje, a ostatnie 3 lata to już istny victory lap po mediach i podkastach wysokozasięgowych, a także książki w wuelu, co mnie mocno wzięło z zaskoczenia i jest chyba najlepszym znakiem kanonizacji św. Jacka z Żoliborza przez polską inteligencję
to już nie te czasy co przed 2020, gdy się bartosiak napierdalał z lubiną, pociesznie coś pierdoląc, i robił śmieszny live z mapami wróżbita maciej vibe

tldr imo bartosiak ciekawy jako fenomen społeczny, podobnie zresztą jak zychowicz dekadę temu
Nicmadrego

Post autor: Nicmadrego »

Hm, ja jednak odbierałem, że od dobrych paru lat wśród tych choćby aspirujących do bycia polską inteligencją Bartosiak jest raczej mocno wyszydzaną postacią, czego apogeum była ta inba z odebraniem doktoratu. No, ale wiadomo, każdy ma jakąś swoją banieczkę.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Odebrałem swojego pierwszego Kindle'a, skonfigurowałem i pojawiło się pytanie. Skąd brać e-booki po polsku jak najtaniej, albo najlepiej za darmo? xd
Myślałem o powiązaniu konta z Legimi, ale ten ich abonament jest dosyć drogi. :dunno:
Co polecacie?
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

legalnie czy nielegalnie?

legalnie to artrage i upolujebooka mają często fajne promki
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

Jeśli chcesz legalnie, to idziesz do najbliższej biblioteki, wyrabiasz kartę jeśli nie masz i wypożyczasz raz w miesiącu abonament biblioteczny do Legimi albo Empik Go na 30 dni, obecnie to chyba w każdej bibliotece w Polsce funkcjonuje. Wprawdzie na tym abonamencie biblioteczny często nie ma najnowszych książek, ale np. tego ostatniego Sapkowskiego tak przeczytałem chwilę po premierze czy całego Gabora Mate.

Z kolei najpopularniejsza shadow library obecnie to https://annas-archive.li/ .
Awatar użytkownika
Lothia

przedszkolanek pisze: 24 lis 2025, 16:49 tldr imo bartosiak ciekawy jako fenomen społeczny, podobnie zresztą jak zychowicz dekadę temu
Faktycznie, gdy Władimir Putin zakończył pandemię, to jednocześnie zaraził Polaków nową dolegliwością - zespołem Tourette’a, każącego im nieintencjonalnie powtarzać bez przerwy słowo ‚geopolityka’, czego największym beneficjentem stał się właśnie Bajkosiak i dwójka jego koleżków.

Jestem skłonny przystać na to, że jest on istotnie fenomenem społecznym - pytanie tylko, czy wyjaśnienie jego popularności znajdziemy akurat w jego książkach czy raczej przyglądając się tym którzy dokonali jego niesłusznej apoteozy? Same zaproszenia od podcasterów raczej zawsze interpretowałem jako czysty koniunkturalizm, giełzakowski przedsiębiorczy mindset, próbę naruchania sobie nowych subów, a niekoniecznie przeświadczenie, że to wartościowy głos w debacie, który trzeba zaprezentować widzom

Dodano po 1 minucie 35 sekundach:
Jose pisze: 25 lis 2025, 17:01 legalnie czy nielegalnie?

legalnie to artrage i upolujebooka mają często fajne promki
Płacenie za ebooki xD litości, nie bądźcie ekonomicznymi cuckoldami i nie psujcie rynku bardziej niż jest to konieczne
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

no staram się artrejdża i inne małe wydawnictwa wspierać pieniężnie, a fizyków nie kupuję :dunno:
ODPOWIEDZ