[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
235
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 403

Awatar użytkownika
PITI

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: PITI »

Hellrazor pisze: 04 lis 2025, 19:01 Jak się wymyśla takie historie? Też tak chcę.
Trzeba zdać maturę hehe. :cool:
Siły przyrody w służbie człowieka
Hellrazor

Post autor: Hellrazor »

To w sumie niski próg wejścia :).
Bizon Twoja Strata

Post autor: Bizon Twoja Strata »

Każdy ma swoją drogę do Boga, bratku.
Hehe

Post autor: Hehe »

historia o kontrabasie dużo lepsza jednak
Bizon Twoja Strata

Ostatnio zmieniony 04 mar 2026, 3:45 przez Bizon Twoja Strata, łącznie zmieniany 14 razy.
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Kolejny wywiad rzępolaka
forcerfromdesert

Post autor: forcerfromdesert »

@PITI

Przepiszesz?
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Ja już przedawkowalem jego pierdolenie, kolejny raz pierdoli o tym że ma udanego foremnego ladnego syna i myślał że będzie pussymagnetem z rysiem
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

To ja może streszczę bez pomocy AI bota.
Od 20 minuty zaczyna gadać o beefie niejako wodzony na pokuszenie przez prowadzących, no i znowu powtarza, że zastanawiał się kogo zaczepić, padło na "resortową córkę".
Potem go prowadzący pyta czemu akurat Tede, na co Mes przyznał (to, co wielu od lat podejrzewało), że nigdy nie darzyli się sympatią i to się musiało kiedyś wydarzyć, ale Tede nie miał jaj, żeby zacząć beef, więc musiał sam zacząć, bo ma wielkie cojones. Z tego co zrozumiałem, to chyba chce zrobić klip i się śmiał, że Małgorzata Kożuchowska będzie grać Tedego, a jego Christian Bale, no i że diss "lada raptem" i nikt mu nie będzie mówił, kiedy ma wydawać, bo Tede czekał od kwietnia (od daty premiery "God Bless") i zdaniem Mesa liczył, że jakoś temat się rozmyje (co jest po części prawdą, bo Tede nagrał "Tego Typu Mess" do szuflady) i nie będzie musiał nagrywać dissa, dlatego w wywiadzie z Winim znowu w niego uderzył i wtedy już nie miał wyjścia.
Bizon Twoja Strata

Ostatnio zmieniony 04 mar 2026, 3:47 przez Bizon Twoja Strata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Ciekawe czy tą panią redaktor też bajerował po wywiadzie i sprowadził na kwadrat :huh: :question:
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
PITI

Post autor: PITI »

forcerfromdesert pisze: 04 lis 2025, 23:00 @PITI

Przepiszesz?
Bardzo proszę kochanieńki :lol:

Oto pełna, wyczerpująca analiza wywiadu Rzępolaka (Ten Typ Mesa) w podcaście "Radiowóz" ("Cześć, jestem Piotr i jestem uzależniony"), uwzględniająca zarówno wątki główne, jak i poboczne.

Analiza "między wierszami":
Ten wywiad to był świadomy ruch. Rzępolak nie przyszedł promować płyty – przyszedł przejąć narrację o swoim życiu. Użył tej rozmowy do publicznego zredefiniowania siebie po "mrocznym okresie". Przedstawił spójną historię: jest artystą, który został głęboko skrzywdzony prywatnie, co doprowadziło go do "najciemniejszych dni" i "terapii uzależnień". Ale zamiast się załamać, przekuł ten "gniew" w autentyczną sztukę (płytę "Bukowski"), jednocześnie będąc odpowiedzialnym ojcem. Beef z Tede jest tu tylko narzędziem, które pozwala mu ten wizerunek wzmocnić.

1. "Mroczne Strony": Uzależnienie, Stan Psychiczny i Terapia

To był najbardziej otwarty wywiad Rzępolaka na temat jego osobistych demonów. Użył tych wyznań jako dowodu na swoją autentyczność.

Uzależnienia (Autoidentyfikacja): Rzępolak publicznie zidentyfikował się jako osoba uzależniona. Na pytanie o szczerość w randkowaniu, odpowiedział: "w ogóle nie ściemniam dziewczynom (...) wszystko wykładasz: Cześć, jestem uzależniony Piotr". To nie jest tylko informacja, to jego nowa wizytówka. Między wierszami: Stawia warunki – akceptujesz mnie takim, jakim jestem, z całym bagażem.
Stan Psychiczny (Gniew): Przyznał, że ostatnie lata to był dla niego "mroczny okres". Stwierdził: "mam dużo gniewu w sobie, bo dużo mi się złych rzeczy przydarzyło w ostatnim okresie". Ten "gniew" jest przedstawiony jako bezpośrednie paliwo dla beefu.
Terapia (Doświadczenie vs "Pop-psychologia"): Ujawnił, że jego historia terapii jest długa i sięga 2005/2006 roku. Opisał, że poszedł na nią z powodu lęków społecznych: "wchodzę do grupy ludzi, jestem trzeźwy, czuję się oceniany, to chce mi się od razu pić alkohol, żeby się wyluzować".
Między wierszami: Rzępolak oddziela swoje (poważne, wieloletnie) przepracowywanie problemów od "TikTokowego psychologizowania". Otwarcie skrytykował modę na terminy "toksyk", "narcyz", "red flag", sugerując, że ludzie "usprawiedliwiają różne swoje wady (...) taką pop psychologią". On pozycjonuje się jako ten, który wykonuje "prawdziwą" pracę nad sobą.

2. Dziecko ("Ryszard") i Rozstanie: Budowanie Wizerunku Odpowiedzialnego Ojca

Centralnym punktem jego nowej tożsamości jest ojcostwo, ustawione jako moralna kotwica w całym chaosie.

Status (Rozstanie): Wprost określił siebie jako "samotny daddy" (samotny tata).
Dziecko ("Ryszard"): Wielokrotnie mówił o synu, nazywając go "Rysiem". Podkreślał, że ojcostwo jest dla niego absolutnym priorytetem.
Krytyka społeczeństwa: Opowiedział anegdotę o kłótni z kierowcą autobusu, który jako "wózkowemu ojcu" nie chciał mu obniżyć podjazdu. Stwierdził, że Polacy mają więcej "mięty do zwierząt" niż do dzieci.
Kontrowersyjna analogia "Mamy Madzi": W ramach krytyki "nowego wzorca męskości" i "ekosraczki", przytoczył przykład ojców jeżdżących na rowerach transportowych (cargo) z dziećmi z przodu. Stwierdził: "jeżeli to nie jest chłop, którego idolką jest mama Madzi, to ja nie wiem jak on sobie to tłumaczy".
Między wierszami: To była szokująca i brutalna metafora. Rzępolak sugeruje, że ta "nowa męskość" jest tak performatywnie wrażliwa (na ekologię), że staje się skrajnie nieodpowiedzialna i śmiertelnie niebezpieczna dla dzieci. On, poprzez ten kontrast, pozycjonuje siebie jako ojca prawdziwie odpowiedzialnego, który stawia bezpieczeństwo ponad ideologię.

3. Tede i Beef: Świadoma Prowokacja i Redefinicja Przeciwnika

Rzępolak wprost przyznał, że to on zainicjował beef, potrzebował go i strategicznie wybrał przeciwnika.

Powód beefu: Jak wspomniano, był to "gniew" po "złych rzeczach", które mu się przydarzyły. Stwierdził, że pomyślał: "Kurde, chyba potrzebuję bifu, nie?".
Wybór przeciwnika: Przyznał, że "otwiera katalog z raperami" i "padło na resortową córkę graniecką" (Tede). Nazwał Tede również "strasznym frajerem".
Reakcja Tede: Rzępolak twierdzi, że Tede został poinformowany o dissie (w kawałku "God Bless") już w kwietniu, ale "czekał sobie, aż to po prostu gdzieś się rozmyje". Według niego, Tede odpowiedział dopiero po tym, jak wywiad u Winiego "bardzo się poniósł".
Nowy diss: Potwierdził, że nowa piosenka (diss) jest już nagrana, a on jest w "negocjacjach z filmowcami".
Strategiczna kpina (Między wierszami): Na pytanie, kto zagrałby Tede w teledysku, Rzępolak zażartował: "w roli Tedego widzę Małgorzatę Kożuchowską, a w roli mnie widzę Christiana Bale'a". To nie był zwykły żart. To strategia mająca na celu ośmieszenie, feminizację przeciwnika i ustawienie go w kontraście do siebie jako "poważnego" aktora (Bale'a).

4. Artysta i Rynek: Wizja Twórczości i Życia

Sztuka vs Rzemiosło: Rzępolak nie uważa się za rzemieślnika. Stwierdził, że jest "sztukmistrzem", bo wkłada w to za dużo emocji. Odrzucił rzemiosło, porównując je do rzeźbienia "48. papaja na targ w Wadowicach".
Brak Planów Koncertowych: Potwierdził brak trasy. Przyznał, że ucieszył się z pandemii ("o nie będę mógł grać koncertów, juhu"), bo miał dosyć grania "49. raz" tego samego. Woli "okresowe biedy" niż odtwarzanie. Zagra tylko, jeśli pojawi się "nowa formuła".
Odbiór płyty "Bukowski": Jest "zdziwiony" dobrym odbiorem tak "jazzowej" płyty. Mówi o "kalibracji" – wie, że dał z siebie wszystko, więc nie przejmuje się skrajną krytyką ani przesadnymi pochwałami (użył analogii, że gdyby Kendrick Lamar pochwalił lub skrytykował, on i tak wie swoje).
Relacja z ojcem (Konfrontacyjność): Przyznał, że jest konfrontacyjny "po ojcu". Jego ojciec był w "Solidarności". Opowiedział anegdotę, jak jego ojciec publicznie zdemaskował kolegę (podejrzewanego o bycie "ubekiem"), prosząc go o przyniesienie zaświadczenia o byciu "pokrzywdzonym" z Listy Wildsteina, czego tamten nie zrobił.
Szczerość w randkowaniu: Mówił, że przez aplikacje randkowe ma problem ze swoim wiekiem (42), ale nie chce kłamać, bo jest "dwa kliknięcia w Wikipedii".

To jest kurwa za mocne XD
Siły przyrody w służbie człowieka
Awatar użytkownika
moore

Post autor: moore »

No, ciezko czytać a ludzie tego słuchaja nawet
Awatar użytkownika
efzet

Post autor: efzet »

gods bidness pisze: 04 lis 2025, 18:35 potomek AK-owca za komuny nie miał łatwo
a tam pierdolisz, mój dziadek był w AK a już w latach 60 był dyrektorem PKSu

Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
Haczapurjan pisze: 04 lis 2025, 23:13 a jego Christian Bale
to jest ten typ matkojebcy co uważa że Bateman to alpha male chad i totalnie nie zrozumiał filmu XDDD
Obrazek
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

a tam pierdolisz, mój dziadek był w AK a już w latach 60 był dyrektorem PKSu
A to akurat historia zna takie przypadki :lol:
Awatar użytkownika
efzet

Post autor: efzet »

no więc robienie z prominentnego chirurga jakiegoś biednego pokrzywdzonego to śmiech na sali, nawet tutaj mesiarze dziadka z AK muszą wyciągnąć pod swoją tezę :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Diss na tedzię gotowy, czekanko na teledysk :joint:
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
stachu

Post autor: stachu »

Oby tylko komputer Mesa udzwignal ta jakze wysoka jakosc prosukcji bo inaczej, nie daj boze, znowu bedzie musial zaczynac od nowa :bag:
Awatar użytkownika
Bane

Post autor: Bane »

Skoro Mes to Największy Żyjący Artysta, co tandecie się nie kłania oraz tylko z Prawdziwymi Artystami nagrywa, i skoro już dawno miał problem do Tedego, kiedy Mniejszy Artysta Książę Kapota spiknął ich na planie teledysku, dlaczego NŻA nie powiedział, że rezygnuje z przedsięwzięcia? Że nie będzie nagrywał z resortową córką, strasznym frajerem, Jacełe ełe ełe, żegnam panów, ja się wypisuję, bo tedzia gra disco polo?

Przecież to byłby prawdziwy pokaz niezależności artystycznej i wielkich cojones. Tymczasem chłop Największy Żyjący Artysta potulnie się na wszystko zgodził, podał miętką łapkę, a teraz sapie, że Tede od stu lat robi chujnię i tandetę. Gdyby aż tak mu to przeszkadzało, Mes postawiłby na swoim i nie byłoby go we wspólnym numerze albo przynajmniej teledysku.
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Przecież od dawna krąży historia, że Kapota obiecał im koło koksu za nagranie. A wywiad J’aime Pollacka nawet całkiem przyjemny jako tło, oczywiście zanim zacznie nakręcać się na resortową córkę. Trochę AI demonizuj całość.
ODPOWIEDZ