[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini
- Haczapurjan
Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini
W ogóle rozjebało mnie jak podczas tego programu „Zero absolutne” Tede zorganizował jakiś konkurs na winyl „EP.itafium”, a pytanie konkursowe brzmiało mniej więcej tak, żeby wskazać na którym dissie przed wydaniem EP-ki, była pośrednio zapowiedź, że ta EP-ka powstanie i chodziło o kawałek „Drimlajny”, gdzie Tede nawijał coś o tym, że Mes się przypierdalał o samochód i że to będzie na innym kawałku i ten kawałek to „O 5 za dużo”.
Dzwoniło pełno mariuszków i w końcu zlitował się i dał wygrać jakiejś dupie co odpowiedziała „3 Komory” po prostu, bo nikt nie znał odpowiedzi xD.
Co ciekawe ja domyślałem się odpowiedzi, ale chodzi mi o to, jak Tede łapie wczutę przy każdej możliwej okazji, że ktoś żyje mocno tym beefem i analizuje mocno te kawałki, robi jakąś wiwisekcję.
Tymczasem poza naszym skromnym, hermetycznie zamkniętym gronem - każdy na to kładzie lachę, czego najlepiej dowodzą te telefony. Chyba że pytanie było zbyt skomplikowane jak na możliwości intelektualne przeciętnego słuchacza TDF-a, ale myślę po prostu, że nikt nie śledził tych kawałków i przede wszystkim ich zbyt często nie zapętlał, co w dużym stopniu świadczy o tym, jak bardzo ten beef jest mierny
Dzwoniło pełno mariuszków i w końcu zlitował się i dał wygrać jakiejś dupie co odpowiedziała „3 Komory” po prostu, bo nikt nie znał odpowiedzi xD.
Co ciekawe ja domyślałem się odpowiedzi, ale chodzi mi o to, jak Tede łapie wczutę przy każdej możliwej okazji, że ktoś żyje mocno tym beefem i analizuje mocno te kawałki, robi jakąś wiwisekcję.
Tymczasem poza naszym skromnym, hermetycznie zamkniętym gronem - każdy na to kładzie lachę, czego najlepiej dowodzą te telefony. Chyba że pytanie było zbyt skomplikowane jak na możliwości intelektualne przeciętnego słuchacza TDF-a, ale myślę po prostu, że nikt nie śledził tych kawałków i przede wszystkim ich zbyt często nie zapętlał, co w dużym stopniu świadczy o tym, jak bardzo ten beef jest mierny
Przeanalizowałem ten wywiad (ZERO ABSOLUTNE #28). Temat beefu z Rzępolakiem (Ten Typ Mesem) nie był głównym wątkiem, ale pojawił się w kluczowym momencie – podczas telefonu od słuchacza.
Oto analiza tego, co "między wierszami" powiedzieli Tede, Wuwunio i Bilguun na temat beefu.
W tej rozmowie strategia Tede i jego współprowadzących jest inna niż strategia Rzępolaka. Rzępolak w swoich wywiadach budował narrację głębokiego, osobistego kryzysu ("mroczne doliny", "rozpad rodziny", "terapia uzależnień").
Tede, Wuwunio i Bilguun obrali strategię całkowitej delegitymizacji i ośmieszenia Rzępolaka, sprowadzając cały beef do poziomu "zabawy" i "desperacji" Rzępolaka.
Co powiedział Tede (Jacek Graniecki)
Tede konsekwentnie odmawiał traktowania Rzępolaka jako poważnego przeciwnika.
Co mówił wprost:
• Słuchacz zadzwonił i zapytał Tede, czy widział wywiad Rzępolaka u Numera Raz, w którym Rzępolak sugerował, że "losowo" wybrał Tede do beefu.
• Tede głośno wyśmiał tę sugestię. Kpił z faktu, że Rzępolak miał przygotowaną "listę" dissów na różne osoby, w tym "tę dziewczynę, co ją obraża" i na niego.
• Stwierdził: "co trzeba mieć w bani, żeby pisać se linijki na to".
• Zanegował siłę dissów Rzępolaka, mówiąc, że tych rzekomo przygotowanych panczy "nie było... w tych dwóch kawałkach", sugerując, że Rzępolak "zgubił tę kartkę".
• Sprowadził całą aktywność medialną Rzępolaka (wywiady w Czwórce i RMF MAXX) do "promocji łączonej dwóch krążków" (Rzępolaka i Numera Raz).
• Stwierdził, że "bawimy się dalej, jest fantastycznie".
• Gdy słuchacz wspomniał, że Rzępolak chciał go poddać "testowi z kultury" (np. z Doroty Masłowskiej), Tede wyśmiał to, mówiąc, że "nie ma obowiązku znać" jej twórczości i że Numer Raz sam by tego testu nie zdał.
• Odnosząc się do twierdzeń Rzępolaka, że "nie jest odklejony", Tede stwierdził: "w odklejce nie chodzi o to, że mówisz z sensem [...] w odklejce chodzi o co innego", sugerując, że Rzępolak "2 lata temu jeszcze taki nie był".
Co mówił "między wierszami" (Analiza):
• Co mówił wprost: Wuwunio (jako współprowadzący Tede) głównie śmiał się z żartów Tede i telefonu słuchacza.
• Co mówił "między wierszami" (Analiza): Jego rola to Hype man i Enabler. Nie jest neutralnym dziennikarzem, ale aktywnym uczestnikiem po stronie Tede. Jego śmiech i brak kontrowania Tede wzmacniają narrację, że cała sytuacja jest "zabawna".
Oto analiza tego, co "między wierszami" powiedzieli Tede, Wuwunio i Bilguun na temat beefu.
W tej rozmowie strategia Tede i jego współprowadzących jest inna niż strategia Rzępolaka. Rzępolak w swoich wywiadach budował narrację głębokiego, osobistego kryzysu ("mroczne doliny", "rozpad rodziny", "terapia uzależnień").
Tede, Wuwunio i Bilguun obrali strategię całkowitej delegitymizacji i ośmieszenia Rzępolaka, sprowadzając cały beef do poziomu "zabawy" i "desperacji" Rzępolaka.
Co powiedział Tede (Jacek Graniecki)
Tede konsekwentnie odmawiał traktowania Rzępolaka jako poważnego przeciwnika.
Co mówił wprost:
• Słuchacz zadzwonił i zapytał Tede, czy widział wywiad Rzępolaka u Numera Raz, w którym Rzępolak sugerował, że "losowo" wybrał Tede do beefu.
• Tede głośno wyśmiał tę sugestię. Kpił z faktu, że Rzępolak miał przygotowaną "listę" dissów na różne osoby, w tym "tę dziewczynę, co ją obraża" i na niego.
• Stwierdził: "co trzeba mieć w bani, żeby pisać se linijki na to".
• Zanegował siłę dissów Rzępolaka, mówiąc, że tych rzekomo przygotowanych panczy "nie było... w tych dwóch kawałkach", sugerując, że Rzępolak "zgubił tę kartkę".
• Sprowadził całą aktywność medialną Rzępolaka (wywiady w Czwórce i RMF MAXX) do "promocji łączonej dwóch krążków" (Rzępolaka i Numera Raz).
• Stwierdził, że "bawimy się dalej, jest fantastycznie".
• Gdy słuchacz wspomniał, że Rzępolak chciał go poddać "testowi z kultury" (np. z Doroty Masłowskiej), Tede wyśmiał to, mówiąc, że "nie ma obowiązku znać" jej twórczości i że Numer Raz sam by tego testu nie zdał.
• Odnosząc się do twierdzeń Rzępolaka, że "nie jest odklejony", Tede stwierdził: "w odklejce nie chodzi o to, że mówisz z sensem [...] w odklejce chodzi o co innego", sugerując, że Rzępolak "2 lata temu jeszcze taki nie był".
Co mówił "między wierszami" (Analiza):
- Ośmieszenie: Tede przedstawia Rzępolaka nie jako rywala, ale jako postać absurdalną, obsesyjną i żałosną ("co trzeba mieć w bani", "zgubił kartkę").
- Delegitymizacja motywów: Tede twierdzi, że Rzępolakowi nie chodzi o żaden honor czy zasady, a jedynie o "promocję" i pieniądze. Przewiduje też, że sprzedaż płyt Rzępolaka i Numera będzie mizerna w porównaniu z jego.
- Diagnoza "Odklejki": Kontynuuje diagnozowanie Rzępolaka. Twierdzi, że jego "odklejenie" polega na radykalnej zmianie osobowości ("2 lata temu jeszcze taki nie był").
- Pozycja siły: Cały czas utrzymuje narrację, że on się "świetnie bawi". To nie jest dla niego wojna (jak dla Rzępolaka), to jest sport i rozrywka.
• Co mówił wprost: Wuwunio (jako współprowadzący Tede) głównie śmiał się z żartów Tede i telefonu słuchacza.
• Co mówił "między wierszami" (Analiza): Jego rola to Hype man i Enabler. Nie jest neutralnym dziennikarzem, ale aktywnym uczestnikiem po stronie Tede. Jego śmiech i brak kontrowania Tede wzmacniają narrację, że cała sytuacja jest "zabawna".
Siły przyrody w służbie człowieka
przyganiał kocioł garnkowi
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
- gods bidness
Jak tam kochani? Myślicie że Tede się jeszcze odbije w tym beefie?
Właśnie przesłuchalem pół tego programu i było już pytanie konkursowe. Byłem pewny, że chodzi o drimlajny bo po przesłuchaniu o 5 za dużo od razu przypomniał mi się ten wers „mam o tym w innym kawałku”. Fajny zabieg, propsy, lubię takie smaczki. Miałem właśnie odpalać, żeby wsłuchać sie w adliby czy pada tam w tle nazwa epitafium.Haczapurjan pisze: ↑03 lis 2025, 0:54 W ogóle rozjebało mnie jak podczas tego programu „Zero absolutne” Tede zorganizował jakiś konkurs na winyl „EP.itafium”, a pytanie konkursowe brzmiało mniej więcej tak, żeby wskazać na którym dissie przed wydaniem EP-ki, była pośrednio zapowiedź, że ta EP-ka powstanie i chodziło o kawałek „Drimlajny”, gdzie Tede nawijał coś o tym, że Mes się przypierdalał o samochód i że to będzie na innym kawałku i ten kawałek to „O 5 za dużo”.
Dodano po 56 sekundach:
To Ty nie jesteś Tede????!?JESTEM_HIPHOPEM pisze: ↑02 lis 2025, 21:29Sęk w tym, że przypominam, że Mes tego nie wydaje sam tylko przez wytwórnię. Te 500 sztuk to dla wytwórni wtopa wydawnicza i wytwórnia jedzie na stracie, a 1500 to minimum, żeby pokryć koszt produkcji. Rzeczywiście Mes to wielki beneficjent, który nie dostanie grosza za to i zostanie mu jego artystyczne uniesienie, beka w środowisku. Nie ma co. Pięknie podpuścił Tedgo. Gdzie on bez wytwórni pogonił cały nakład. Napoleoński plan. Mesa. Genialny.gods bidness pisze: ↑02 lis 2025, 20:07
Sęk w tym, że Mes tu nic nie przegrywa. Bez beefu i znanego rapera "legendy" mówiącego o nim co tydzień na live i nagrywającego o nim całe albumy, pewnie by sprzedał tego Bukowskiego z 500 sztuk. A tak sprzeda może nawet 1500. Mes jest dużym beneficjentem tego beefu. Podpuścił Tedego
Tyle się naprodukowałeś postów i genialnych ruchach rzępolaka z których nic nie wynika. Brawo.
@SWN
Dodano po 34 sekundach:
Ta odbije, chyba jądro od japy mesagods bidness pisze: ↑03 lis 2025, 9:25 Jak tam kochani? Myślicie że Tede się jeszcze odbije w tym beefie?
ciekawe co mes przewija na terapii odnośnie tego beefu, ale musi lecieć tam kanonada samouwielbienia
w ogóle czaicie, że dorosły chłop chodzi do tego terapeuty i prawdopodobnie gada mu o tym wszystkim, że jest wielkim artysto i że ma konflikt z innym raperem, i że w przypływie frustracji pojechał do niego na kabaty dokonać aktu agresji - no musiał skurwiel jebany to powiedzieć, przecież na kozetce się gada bez ograniczeń
tournament winner to znowu pan wieprz, bo nawet jeżeli jest beznadziejnym grajkiem, to przynajmniej nie musi takiego gówna odpierdalać
i jeszcze zwierzyn temu drugiemu robi pałę
co za upodlenie dla mesa
ten typ mes - skąd ta ksywka - chyba z dupy
w ogóle czaicie, że dorosły chłop chodzi do tego terapeuty i prawdopodobnie gada mu o tym wszystkim, że jest wielkim artysto i że ma konflikt z innym raperem, i że w przypływie frustracji pojechał do niego na kabaty dokonać aktu agresji - no musiał skurwiel jebany to powiedzieć, przecież na kozetce się gada bez ograniczeń
tournament winner to znowu pan wieprz, bo nawet jeżeli jest beznadziejnym grajkiem, to przynajmniej nie musi takiego gówna odpierdalać
ten typ mes - skąd ta ksywka - chyba z dupy
Z dupy wieprza to ty chyba sie za bardzo najadles dzis.
Elegancko ras de flejtuch wkopany w glebe dzieki pulapce zastawionej przez Mesa. Fiodorek osmieszyl sie pokazujac jaki jest mialki, jalowy i festyniarski.
Niedlugo wieprzowy balonik peknie jak wjedzie najnowszy diss Meserszmita i tede z rozdziawiona japa bedzie mogl tylko kleknac.
Tournament winner to znow Pan Mes
10003:1 izi
Elegancko ras de flejtuch wkopany w glebe dzieki pulapce zastawionej przez Mesa. Fiodorek osmieszyl sie pokazujac jaki jest mialki, jalowy i festyniarski.
Niedlugo wieprzowy balonik peknie jak wjedzie najnowszy diss Meserszmita i tede z rozdziawiona japa bedzie mogl tylko kleknac.
Tournament winner to znow Pan Mes
10003:1 izi
- gods bidness
biedny Tede, hajs na koncie, propsy zewsząd, oponent hejtowany przez wszystkich poza 3 użytkownikami slizgawki,
jak żyć?
https://youtu.be/-H9rNA4wQ_4?si=B5ddicelXt5XpSrz
ps. swoją drogą ten kawalek ma jakies zjebane brzmienie, brakuje tu glębi, jakieś to takie sztuczne, plastikowe, wkurwia mnie ten beat od zawsze
ale przynajmniej wirtuozka na feacie (level wyżej niż mes bo kobieta)
jak żyć?
https://youtu.be/-H9rNA4wQ_4?si=B5ddicelXt5XpSrz
ps. swoją drogą ten kawalek ma jakies zjebane brzmienie, brakuje tu glębi, jakieś to takie sztuczne, plastikowe, wkurwia mnie ten beat od zawsze
ale przynajmniej wirtuozka na feacie (level wyżej niż mes bo kobieta)
Ostatnio zmieniony 03 lis 2025, 10:37 przez Karleone, łącznie zmieniany 1 raz.
hehehe juz dawno pisałem ze ten 2rzyn to zjeb
te żenujące try hardowanie i profanacja epki smarka a teraz wlażenie w dupsko rzepolaka
gruba odklejka... wieprz jest jaki jest ale tu pokazał bucowi jak sie robi hip hop i bawi w beefy.
PS jak napisałem rzepolakowi komentarz na ig że lipa że nie ma dissu na płycie i nie umie w beefy i promocje to mnie zablokował
PS jak napisałem rzepolakowi komentarz na ig że lipa że nie ma dissu na płycie i nie umie w beefy i promocje to mnie zablokował
Ostatnio zmieniony 03 lis 2025, 10:34 przez Jbcslg, łącznie zmieniany 1 raz.
potwierdzaczu z tapet
myslę, że większość z tych 35 to zagłosowało kiedyś i zapomnialo o beefie a jakby sobie przypomnieli to by zmienili
a tak miałem na myśli Ciebie @Malloy i @gods bidness propsy dla Was, fajny posting mimo wszystko, kolesie z okładki, kolesie z tej ławki
a tak miałem na myśli Ciebie @Malloy i @gods bidness propsy dla Was, fajny posting mimo wszystko, kolesie z okładki, kolesie z tej ławki
Spoiler
i nie mówmy o trzecim, szkoda gadki
- marmolad_k2
i tak wszyscy wymienieni po kryjomu tasują pod plyty tedzika
co widac chociażby po tym temacie i postach sprzed paru lat:
viewtopic.php?t=4332&hilit=notes
co widac chociażby po tym temacie i postach sprzed paru lat:
viewtopic.php?t=4332&hilit=notes
Chyba nie było reedycji, bo 2żryn "mści się" postami do dzisiaj.
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu
Tedeef tas de fleja flejtuch
Juz niebawem wlatuje diss Mesa. Jest opcja ze jeszcze do konca rego tygodnia
No @Bane moglby w koncu ruszyc dupe z tym notesem. O reedycji nastukafszy mozna juz zapomniec bo geuby cwel na zlosc nu erowi nie wyda. Hatfu flejo
Juz niebawem wlatuje diss Mesa. Jest opcja ze jeszcze do konca rego tygodnia
No @Bane moglby w koncu ruszyc dupe z tym notesem. O reedycji nastukafszy mozna juz zapomniec bo geuby cwel na zlosc nu erowi nie wyda. Hatfu flejo
ciekawe jaki klip wleci do tego słowno muzycznego rozpierdolu sympatycznego landlorda, ostatni teledysk był bardzo klimatyczny
Zaraz, jak to "jest opcja"? Przecież w piątek pisałeś, że:
Któremu 2rzynowi ufać? Który kłamie?
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu