mam tak samo, ale odwrotnie, przy dodawaniu do playlisty, bo czuję, że te numery mi się znudzą po kilku odsłuchach, ale jak teraz miałbym wskazać te najlepsze to Offbeat, Nie bój się bać, Na śmierć i życie, Self employed i w sumie tylegods bidness pisze: ↑28 paź 2025, 20:11 A dziś się złapałem na tym, że jak chce wyjebać jakieś kawałki z albumu, żeby go skrócić, to zastanawiając się nad poszczególnymi jak akurat lecą, to się waham, bo może nie są takie złe.
PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (2025)
Re: PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (2025)
- Ezio_Wroclaw
Powiedziałem co wiedziałem.
Nulla è reale, tutto è lecito.
https://musicxperienceblog.blogspot.com/ - maja pisaninka.
RateYourMusic
- gods bidness
Czemu winyla nie ma? Mes że nie wydał, to rozumiem, ale Pro6l3m? Kurwa, sprzedawca straganowy Tede nawet dissami na jakichś Olejników na winylu kupczy, a tym co? Hajsu z Aliora starczyło aż nadto?
PS a pees jest taki, że Nosowska wpierdoliła zwrotką i panczlajnami na niej cały album, a może i rap. Wzięła se od niego patent na zwrotkę, ale zrobiła to lepiej, głębiej, dojrzalej, dając też większy uniwersalizm niż Oskarowe horyzonty.
PS a pees jest taki, że Nosowska wpierdoliła zwrotką i panczlajnami na niej cały album, a może i rap. Wzięła se od niego patent na zwrotkę, ale zrobiła to lepiej, głębiej, dojrzalej, dając też większy uniwersalizm niż Oskarowe horyzonty.
Tym panom już podziękujemy
przecież babcia Nosowska tam powinno skończyć w w 2/3 swojej zwrotki, bo do tego momentu to jeszcze miało sens i było zajebiste, ale całe zakończenie zwrotki po tej zmianie w bicie i nawijce to się musiałem kocem przykryć jak usłyszałem bo dramat ciężki. A kawałek to mój top z płyty.gods bidness pisze: ↑28 paź 2025, 21:56 Czemu winyla nie ma? Mes że nie wydał, to rozumiem, ale Pro6l3m? Kurwa, sprzedawca straganowy Tede nawet dissami na jakichś Olejników na winylu kupczy, a tym co? Hajsu z Aliora starczyło aż nadto?
- gods bidness
Przecież to przejście to jest wręcz namacalne ucieleśnienie tytułu całej płyty.
Płyta dużo lepsza niż się spodziewałem (poprzednia to był naprawdę zły kawałek muzyki) i niż zapowiadały single.
Oskar nie byłby sobą gdyby raz na jakiś czas nie wrzucił jakiegoś turbo badziewnego wersu związanego z kobiecymi organami płciowymi.
Niektóre rzeczy się zamiata pod dywan
Innych się wtedy w inny sposób pozbywam
Czytam, badam myślę znajdę lekarza
Ale droga tam jest ukryta jak łechtaczka jej
Wers o łechtaczce dołącza do panteonu i zajmuje miejsce przy "ogniu w piczy" oraz "snach snujących się jak pizdy po Luwrze".
Oskar nie byłby sobą gdyby raz na jakiś czas nie wrzucił jakiegoś turbo badziewnego wersu związanego z kobiecymi organami płciowymi.
Wers o łechtaczce dołącza do panteonu i zajmuje miejsce przy "ogniu w piczy" oraz "snach snujących się jak pizdy po Luwrze".
PISZĘ TO POD WEWNĘTRZNYM PRZYMUSEM
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
-
nigdyniebralemkoksu
Najbardziej siada mi Bar Bambino. Storytelling człowieka, którego mózg próbuje dojść do pełnej sprawności po ostrym przejściu covid.
Przytrzymałem nerwy jak postronki
W deszczu nie poznał mnie pan z Biedronki
Na przystanku podjechał Solaris
Niektórzy siedzieli inni stali
Jest jeszcze o drapaniu się po pizdach ale tamten był zajebistyiufo pisze: ↑29 paź 2025, 10:49 Płyta dużo lepsza niż się spodziewałem (poprzednia to był naprawdę zły kawałek muzyki) i niż zapowiadały single.
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
W oryginale głaskaniu ale na koncertach chyba zmieniał na drapanie
Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
Kurwa ten proxl3m chyba nie był jednak taki zły jak sobie teraz puściłem
Też miałam takie wrażenie po pierwszym odsłuchu takie dosłownie odrzucenie, jeszcze mowie Nosowska, dobrze ze nie Kajah czy Jeżowska imo ale jak się wsłuchałam to bielmo mnie przekonało...JANPALONY pisze: ↑29 paź 2025, 8:24 przecież babcia Nosowska tam powinno skończyć w w 2/3 swojej zwrotki, bo do tego momentu to jeszcze miało sens i było zajebiste, ale całe zakończenie zwrotki po tej zmianie w bicie i nawijce to się musiałem kocem przykryć jak usłyszałem bo dramat ciężki. A kawałek to mój top z płyty.
Do tego trzeba po prostu dojrzeć, to nie tak na już. Ludzie niedojrzali emocjonalnie z trudem będą tego słuchać, i nie dziwie sie, natomiast ci bogaci wewnętrznie, ci nadwrażliwi audiofile odnajdą w tym wartości. Jedyne czego mi brakło to mocniejszej puenty no bo, umówmy się, sztos nad sztosy to takie trochę jednak zbyt trywialne zakończenie w stosunku do aż tak pompatycznego tekstu ale liczę się z tym, że może to być celowy zabieg.
Plus jest to mega oryginalny numer, chyba podobnego jeszcze nie słyszałam co jest ogromna wręcz jego zaletą. Prosto powielać schematy ale nie tak łatwo juz przychodzi bycie pionierem.
Nie łapiemy się pod publiczne dofinansowania, bo nie spełniamy unijnych norm minimalnej ilości kobiet i murzynów w moderacji.
@Tromba ja jestem fanem Kasi Nosowskiej od dzieciaka. Nie muszę do niej dojrzewać, uwielbiam Kasię.
Zwrotka od momentu
"Before, strobo, dance, etanol, fala, serw
Biała zaspa, szus, obce ciało, spust [...]
jest już słaba. Powinna się skończyć na wersie "Człowiek to żebracza łapka, wystawiona po miłość w kierunku świata" i by zachowała swoją moc. A tak to mamy babcie Nosowską mówiącą mi, że człowiek to SZTOS NAD SZTOSY, no ja tego nie kupuję. Przekombinowała imo.
EDIT:
Posłuchałem kolejny raz. Jeszcze ten before strobo dance niech będzie.
Ale wejście z "Ready, steady, bieg" i ten boski trzonowiec to już odpadam. Może nie rozumiem po prostu.
Zwrotka od momentu
"Before, strobo, dance, etanol, fala, serw
Biała zaspa, szus, obce ciało, spust [...]
jest już słaba. Powinna się skończyć na wersie "Człowiek to żebracza łapka, wystawiona po miłość w kierunku świata" i by zachowała swoją moc. A tak to mamy babcie Nosowską mówiącą mi, że człowiek to SZTOS NAD SZTOSY, no ja tego nie kupuję. Przekombinowała imo.
EDIT:
Posłuchałem kolejny raz. Jeszcze ten before strobo dance niech będzie.
Ale wejście z "Ready, steady, bieg" i ten boski trzonowiec to już odpadam. Może nie rozumiem po prostu.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2025, 14:16 przez JANPALONY, łącznie zmieniany 1 raz.
- gods bidness
Ale przecież to by wtedy nie miało sensu - tu jest wyraźna polemika ze zwrotką Oskara, który sprowadza człowieka do hieny, kurwy, a wraz ze zwrotką Nosowskiej ten człowiek zaczyna się moralnie podnosić i "rosnąć w oczach" - najpierw zagubiony, z wyciągniętą ręką do światła (zajebisty wers), aż wreszcie zwycięski "sztos nad sztos". Ten pancz z plemnikami też dobry. No zajebisty kawałek jest to, aż mam ciary na nim, zwłaszcza na Nosowskiej, która też ma w moim sercu swoje miejsce, bo moja starsza siostra w w 90tych katowała Hey, a potem ja za nią kilka kawałków.
Ogólnie ta płyta jak heroina - najpierw tak nie weszła i słuchana w całości powodowała nudności, ale już za piątym-szóstym razem podoba mi się potężnie i uważam, że to ich najlepsza płyta. Przesłuchałem ją dzisiaj w trasie dwa razy i siedzi coraz lepiej. I już nawet polsilvera nie skipuję.
Czekam na winyl.
Dodano po 57 sekundach:
Mnie się ten z łechtaczką też podoba.
@gods bidness Przeczytałem sobie ten tekst jeszcze kilak razy i on ma dla mnie dużo większą moc w wersji czytanej. Ja się chyba najbardziej wykonu czepiam, bo jej wykon mi po prostu nie odpowiada. I nawet te wersy, które przytaczałem wcześniej siadają mi bardziej czytając tekst niż jej słuchając.
Może jeszcze parę odsłuchów i siądzie - bo dla mnie też ta płyta za każdym odsłuchem jest coraz lepsza. Chyba najbardziej osobista rzecz jaką Oskar napisał ze wszystkich.
Może jeszcze parę odsłuchów i siądzie - bo dla mnie też ta płyta za każdym odsłuchem jest coraz lepsza. Chyba najbardziej osobista rzecz jaką Oskar napisał ze wszystkich.
Tak chwalicie, że się trza będzie pochylić raz jeszcze
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
To ja też dam szansę
Płyta chyba schodzi w opór, w katowickim Empiku właśnie w tej chwili cały regał pod literką P rozjebany, dosłownie wypruta luka i płyty walające się bez ładu i składu 
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
W odbiorze muzyce w chuj zależy od chwili i podejścia. No i liczby odsłuchań też. Dziś za 3 razem miałem całkowicie inny odbiór tej płyty, wydała mi się mega spójna, dobrze wyprodukowana, fajnie zarapowana z wyjątkiem jakichś tam cringe’owych wersów, ogólnie w dobrym klimacie i po prostu dobra, osobista, ciekawa, kawałek po kawałku, bez skipu
Dodano po 9 minutach 40 sekundach:
No i beka w chuj, że płyta miała premierę tego dnia co EP.itafium i Bukowski i padają na niej takie wersy:
Nie lubiła rapu, więc nie słuchaliśmy EP-ki
Zawinąłem się w ręcznik, pościel była écru
Do butelki chętnie usiadł bym z Bukowskim
Lał by nam Kurowski, kawał mówił by Szumowski,
Ps. Propsy za propsy dla szumowskiego- mój ulubiony komik
Dodano po 9 minutach 40 sekundach:
No i beka w chuj, że płyta miała premierę tego dnia co EP.itafium i Bukowski i padają na niej takie wersy:
Nie lubiła rapu, więc nie słuchaliśmy EP-ki
Zawinąłem się w ręcznik, pościel była écru
Do butelki chętnie usiadł bym z Bukowskim
Lał by nam Kurowski, kawał mówił by Szumowski,
Ps. Propsy za propsy dla szumowskiego- mój ulubiony komik
chce mi się płakać, legitnie dobry album
ale to reakcja na dekompresje jakbycoś, co za numer, ja pierdole, jeszcze sprawdzę, hiena też ładna.
Czyżby to ten słynny anime redemption arc? Jeszcze nie wiem.
ale to reakcja na dekompresje jakbycoś, co za numer, ja pierdole, jeszcze sprawdzę, hiena też ładna.
Czyżby to ten słynny anime redemption arc? Jeszcze nie wiem.
Ja mam odwrotnieJANPALONY pisze: ↑29 paź 2025, 14:31 @gods bidness Przeczytałem sobie ten tekst jeszcze kilak razy i on ma dla mnie dużo większą moc w wersji czytanej. Ja się chyba najbardziej wykonu czepiam, bo jej wykon mi po prostu nie odpowiada. I nawet te wersy, które przytaczałem wcześniej siadają mi bardziej czytając tekst niż jej słuchając.