Bez większych zapowiedzi O.S.T.R. wypuścił nowy singiel SAM, a wraz z nim jeszcze bardziej niespodziewany preorder nowego solowego albumu “404”. Ostry przyzwyczaił swoich fanów do regularnego i częstego wydawania nowej muzyki, lecz tym razem na jego nowe nagrania przyszło nam czekać długie 516 dni.
Preorder start! Czas rozpocząć odliczanie! Premiera albumu “404” odbędzie się 10 grudnia! Od dziś, co 2 tygodnie ukaże się nowy singiel wraz z klipem.
Preorder można zamawiać wyłącznie na OSTR.pl w trzech wersjach:
- O.S.T.R. - 404 CD
- O.S.T.R. - 404 CD + limitowana 202 EP
- O.S.T.R. - 404 CD + limitowana 202 EP + T-shirt
Epka “202” nie jest kontynuacją albumu “404”, tylko stanowi osobną pozycję fonograficzną, będącą prezentem dla najwierniejszych słuchaczy. Utwory z epki nie pojawią się w oficjalnej dystrybucji cyfrowej. Preordery zawierające 202 EP można zamawiać od dziś do 10 grudnia, wyłącznie na OSTR.pl.
O.S.T.R. - 404 (2025)
O.S.T.R. - 404 (2025)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2025, 0:05 przez Rogaliusz, łącznie zmieniany 2 razy.
"Rap to muzyka, a dla wielu to przez życie droga"
- marmolad_k2
Re: O.S.T.R. - TBA (2025?) [Zapowiedź]
A co z Leszkiem 
No produkował mu płytę. Lechu zamula i nic sie nie dzieje w temacie
Dodano po 21 godzinach 11 minutach 53 sekundach:
Premiera 10 grudnia, album będzie sie nazywał 404. Preorder wystartował
Dodano po 21 godzinach 11 minutach 53 sekundach:
Premiera 10 grudnia, album będzie sie nazywał 404. Preorder wystartował
- ConeyIsland
https://ostr.pl/products/50-ostr-404-cd ... order.html
modny zabieg by dodawać "niedostępną w streamingach" epkę do preorderu, hm
modny zabieg by dodawać "niedostępną w streamingach" epkę do preorderu, hm
- gods bidness
Ostry starzeje się jak wino czyli jak nikt na tej scenie. I jak Nas w Ameryce. Both Goats.
Mixtapy 042 też chyba miały być niedostępne w dystrybucji cyfrowej, żeby na nich się pojawić pare miesięcy po premierze?Epka “202” nie jest kontynuacją albumu “404”, tylko stanowi osobną pozycję fonograficzną, będącą prezentem dla najwierniejszych słuchaczy. Utwory z epki nie pojawią się w oficjalnej dystrybucji cyfrowej.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
- ConeyIsland
Oczywiście, że tak było 
Podoba mi się ten singiel
Z tą mityczną ekskluzywnością zawartości tylko dla największych fanów!!1 która nigdy już nigdzie więcej się nie ukaże!!1, to raperzy zrobili sobie wygodną (i w sumie zgodną z prawdą) furtkę, że no tak miało być i tak chcieli, ale FANI zasypywali prośbami żeby udostępnić/dotłoczyć, więc pan raper z dobrego serca dorzucił kolejną partię
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
I bardzo dobrze nie ma co być zawistnym
Miałoby to sens w przypadku jakichś Dinali, którzy będąc nieogarami mówią, że może się pojawi, a może nie i ostatecznie przekonuje ich presja fanów, ale w przypadku raperów notorycznie machających deklaracjami NIGDY/TYLKO TERAZ/OSTATNIA SZANSA mnie to nie przekonuje
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Wartością z eksluzywnego materiału nie jest to, że fan ma coś dostać extra tylko raper ma dostać extra sianko i fan się może cieszyć że go wsparł i w zamian pierwszy mógł tego słuchać, czas to ważny wymiar
Przecież brak takich materiałów na strimach na dłuższą metę to strzał w stopę, a tak jedni fani najpierw zapłacą extra i się cieszą a później reszta fanów się cieszy bo może słuchać wszystkiego, raper się cieszy bo dociera z pełnym materiałem do wszystkich, dostaje sianko i feedback (zwłaszcza sianko)
Wszyscy zadowoleni zwłaszcza raper hustler
Przecież brak takich materiałów na strimach na dłuższą metę to strzał w stopę, a tak jedni fani najpierw zapłacą extra i się cieszą a później reszta fanów się cieszy bo może słuchać wszystkiego, raper się cieszy bo dociera z pełnym materiałem do wszystkich, dostaje sianko i feedback (zwłaszcza sianko)
Wszyscy zadowoleni zwłaszcza raper hustler
Tam wyżej jest cytat komunikatu Skrzypka i dosłownie pada hasło że to "prezent dla najwierniejszych fanów". Ja to odbieram jako przedstawianie właśnie czegoś extra, czegoś co ma spowodować, że na zlocie fanów Adama (Skrzypek zawsze był top1 w tym dziwnym zwyczaju sajko zwracających się po imieniu xD) pochwalisz się, że masz kolekcję ciut lepszą, niż po prostu komplet podstawowych wydań, a "cieszyć się że go wsparł" może kupując cokolwiek innego ze sklepu.
No oczywiście że tak, tylko raperzy powinni to kumać już na etapie premiery, a nie wracać po pół roku i trochę zaskoczonym, a trochę łaskawym tonem ogłaszać że NOO KURWA DZIWNYM TRAFEM OKAZAŁO SIE ZE CHCIELIBYŚCIE MIEĆ JAK TEGO SŁUCHAĆ NA CODZIEŃ JAK SE JEDZIECIE AUTOBUSEM I NIE KAŻDY Z WAS WOZI ZE SOBĄ GRAMOFON, TO JEDNAK PUSZCZAM
No racja, racja, powinni od razu mówić, że na strimach będzie ale, np. za pół roku. Nie wiem czy to to brak refleksji, jakiegoś wybiegnięcia w przód myślami czy świadome jebanie bo mają to obliczone, że w ten sposób więcej zarobią.
Ja to pisałem ogólnie pół żartem pół serio bo tak szczerze to mam na to wyjebane, płyt nie zbieram, a fikoły to już chyba 5 element hip hopu i się przyzwyczaiłem żeby się nie wczuwać w to, 5
Dodano po 6 minutach 14 sekundach:
Z jednej strony chciałbym mieć każdą nutę danego rapera w jednym miejscu np spotify pięknie otagowana chronologicznie itd (gdybym byl dalej gimbusem to bym miał czas samemu se to robić jak kiedyś w folderach i w winampie), a z drugiej propsuje tedego i 50 centa za ich podejście do nielegali, dają za darmo i jak chcesz to o tym pamiętasz i to masz a jak nie to gdzieś to przepada i trzeba być trochę wczuty żeby wszystko ogarniać
Ja to pisałem ogólnie pół żartem pół serio bo tak szczerze to mam na to wyjebane, płyt nie zbieram, a fikoły to już chyba 5 element hip hopu i się przyzwyczaiłem żeby się nie wczuwać w to, 5
Dodano po 6 minutach 14 sekundach:
Z jednej strony chciałbym mieć każdą nutę danego rapera w jednym miejscu np spotify pięknie otagowana chronologicznie itd (gdybym byl dalej gimbusem to bym miał czas samemu se to robić jak kiedyś w folderach i w winampie), a z drugiej propsuje tedego i 50 centa za ich podejście do nielegali, dają za darmo i jak chcesz to o tym pamiętasz i to masz a jak nie to gdzieś to przepada i trzeba być trochę wczuty żeby wszystko ogarniać
"Ekskluzywność" i "niedostępność" to prosty i dość skuteczny chwyt marketingowy. Kupujesz, bo chcesz mieć coś, czego inni nie mają, chcesz zależeć do grupy "wtajemniczonych", czujesz presję, że albo kupisz teraz, albo nigdy.Epka “202” nie jest kontynuacją albumu “404”, tylko stanowi osobną pozycję fonograficzną, będącą prezentem dla najwierniejszych słuchaczy. Utwory z epki nie pojawią się w oficjalnej dystrybucji cyfrowej [przez kilka miesięcy, a potem jednak się pojawią XD].
Tyle że kurwa polscy głupi raperzy nie potrafią być konsekwentni, nie potrafią dotrzymać obietnicy, bo nie potrafią oprzeć się wizji dodatkowego hajsu, i te "ekskluzywne" materiały potem i tak waltują na streamy albo są dotłaczane. Za każdym razem XD. I w końcu ta strategia przestanie działać, bo ludzie stracą wiarę w "ekskluzywność" tych epek i mikstejpów - mam nadzieję, że stanie się to szybko i cebulactwo raperów zostanie ukarane niższą sprzedażą preorderów (jestem naiwny, pewnie nie stanie się to nigdy i ten "ekskluzywny" proceder będzie trwał i przynosił zyski).
Kupię UNDADASEA – Undaground Mixtape
Re: O.S.T.R. - 404 (2025) [Zapowiedź]
chcialem zamawiac, ale w pore mnie powstrzymaliscie. Dzieki ziąki.
za to m. in. szanuje mielona - niby na winylu bonusowe traki, ktorych nie bedzie na cd, ale otwarcie na streamie powiedzial, ze raczej i tak wleca na streamingi, bo nie bedzie pajacowal
ja jakos ostrym juz sie nie potrafie jarac, ostatnie co sluchalem od niego to zycie po smierci, ale juz wiem czym moja dupa mnie bedzie torturowac niedlugo
ja jakos ostrym juz sie nie potrafie jarac, ostatnie co sluchalem od niego to zycie po smierci, ale juz wiem czym moja dupa mnie bedzie torturowac niedlugo

Bardziej hejt niz props, jak przy preorderze było napisane że bonus trak ekskluzywny dla winyla, a na streamie dla wtajemniczonych się przypucował że jednak nie (nie wiem czy tak to wyglądało, jak nie to sorry)
Z drugiej strony to ten dojebany track eksluzyw dla winyla jest w cyfrze tylko na yt (za co props za dotrzymanie słowa) a szkoda
Nie mam problemu z tym że ekskluzywne tracki są po czasie wrzucane na streamingi (a nawet jestem jak najbardziej za), ale niech nie pieprzą że SUPER TRACK EKSLUZYWNY TYLKO DLA WTAJEMNICZONYCH CO KUPILI ELITARNE WYDANIE NA 8TRACKU NIGDY NIE BĘDZIE GO NA STREAMINGACH żeby po czasie go tam wrzucić
Z drugiej strony to ten dojebany track eksluzyw dla winyla jest w cyfrze tylko na yt (za co props za dotrzymanie słowa) a szkoda
Spoiler
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
sam zaznaczyl, ze nigdzie nie zapowiadal, ze jest calkowicie exclusive i ze nigdzie nie będzie wrzucane, ze tylko dla elitarnego grona vinylowego, po prostu ze nie bedzie na CD