Co tam ostatnio przeczytałem?

Kategoria poświęcona książkom, tekstom i dziennikarstwu.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
many-s

Re: Co tam ostatnio przeczytałem?

Post autor: many-s »

W końcu ogarnąłem Cesarza od Ryśka Kapuścińskiego. Fajna historia, polecam.
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

Farmazoniarz zwykły, nie daje okejki
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Ja daję. Porywający język, nawet jak gdzieś tam coś wymyślał po swojemu, to jednak taki Cesarz jest napisany zajebiście.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
rodolfov

Post autor: rodolfov »

Bob Woodward "Wojna" - książka w miarę ciekawa, ale uważam że tematowi Ukrainy i Izraela chyba trzeba dać jeszcze okrzepnąć. Do samego języka mogę się najbardziej przyjebać, bo nie wiem po co każda postać jest opisywana w schemacie "wzrost, kolor włosów, postura". To nie jest powieść z czasów realizmu, że autor musiał bardzo dokładnie scharakteryzować bohatera, tylko publicystyka o prawdziwych ludziach, więc jakbym chciał zobaczyć jak wygląda Jake Sullivan to bym to wpisał w google.

Jerzy Waldorff, Jacek Hawryluk "Wielka gra. Rzecz o Konkursach Chopinowskich" - część oryginalną książki czytało się z wielką przyjemnością, książka dość krótka, ale pomimo tego można się dowiedzieć naprawdę sporo o historii konkursu. Natomiast część Hawryluka to już nieudane naśladownictwo stylu Waldorffa, w którym odniosłem wrażenie, że jest strasznie dużo przypierdolki do pianistów z Azji.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

imo woodward to nie jest publicystyka o prawdziwych ludziach tylko kopalnia spinów dla zagorzałych wyborców demokratów
Awatar użytkownika
rodolfov

Post autor: rodolfov »

przedszkolanek pisze: 24 paź 2025, 15:52 imo woodward to nie jest publicystyka o prawdziwych ludziach tylko kopalnia spinów dla zagorzałych wyborców demokratów
jakoś to sobie przefiltrowałem, ale trudno się nie zgodzić po chwili zastanowienia
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

korciło mnie, żeby to przeczytać, ale jak sobie ogarnąłem, co on tam wsadził za ewidentne farmazony stwierdziłem, że na omówieniu i jakimś fragmencie zostanę, szkoda czasu, gość przestał umieć w uczciwe pisanie o polityce
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

jogi pisze: 24 paź 2025, 11:49 Ja daję. Porywający język, nawet jak gdzieś tam coś wymyślał po swojemu, to jednak taki Cesarz jest napisany zajebiście.
wszystko prawda, ale w kategorii reportażu, który jednak przede wszystkim do przedstawienia w literacki sposob prawdy i/lub materialu faktograficznego dąży, ilość farmazonu jest w mojej skromnej opinii nie do obrony. Umówmy się, z Kapuścinskiego Stasiuka nie zrobisz, gdzie impresjonistyczny wyraz i nakierowanie na pisanie o obcych miejsach w celu poetyzacji i (realistyczno-)magicznego przedstawienia rzeczywistości jest głównym celem. Rysiek tego typu aspekty jednak położył poniżej tradycyjnego pojmowania reportażu
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Zgoda. Tylko zarzuty o farmazony chyba nie tyczyły Cesarza z tego co pamietam u tego Domoslawskiego. Tak czy siak miał pojebane ego, ale pisał wyśmienicie i z tym poniżej bym dyskutował, bo poniżej czego niby? Stasiuka?
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
Klaic

Post autor: Klaic »

"We trzech. Dążenie, by wyjść poza" - Geoffroy De Lagasnerie
Ciekawe rozważania na temat przyjaźni, tworzone niejako w opozycji do idiorytmii Rolanda Barthes'a. Autor fajnie tłumaczy jak przyjaźń zachowuje aktualność poprzez dynamiczne relacje, a jednocześnie jak "małżeństwo" czy "rodzina" stają się w opozycji do tego pustymi kategoriami podtrzymywanymi przez zapośredniczony instytucjonalnie fundament.

"Bohaterowie do wynajęcia" Drzewiński/Inglot
Krótkie opowiadania SF, nic wyjątkowego, ale jak ktoś lubi czytać w autobusie to ich długość jest akurat w sam raz

"Injecting bodies in more-than-human worlds" Fay Dennis
Delezo-guattariańska analiza doświadczeń osób korzystających iniekcyjnie z substancji psychoaktywnych. Jak ktoś nie jest związany z akademią to nie warto, bo dojdzie do wniosku, że to jakiś bełkot. Akademikom polecam ;)

Ostatnio dorwałem też dwa pitavale, będzie czytane :)

https://files.fm/u/ntygpuj69w#/view/7uw62hp24y
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
Vasco de Balboa

Post autor: Vasco de Balboa »

Justynian i Teodora autorstwa Roberta Browninga
Biografia bardziej samego Justyniana Wielkiego, napisana bardzo przyjemnym językiem. Autor dużo uwagi poświęca kwestiom politycznym, szczególnie ambicji cesarza co do restauracji imperium rzymskiego na szeroko pojętym Zachodzie. Książka przybliża również postaci z otoczenia cesarza jak np perski eunuch Narses czy dowódca wojsk cesarskich Belizariusz. Praca nie stanowi rozbudowanej monografii, jednak można ją uznać za wstęp do tematyki i w wystarczający sposób nakreśla wątki prawne, ekonomiczne oraz społeczne występujące w Imperium w czasach panowania cesarza Justyniana. Polecam, w szczególności dla laików chcących poznać ten niezwykle ważny okres w dziejach historii.

Bizancjum. Niezwykłe dziedzictwo średniowiecznego imperium autorstwa Judith Herrin
Autorka przedstawia historię wschodniej części Imperium Rzymskiego porzucając typowy dla historyków porządek chronologiczny. Jej narracja stanowi wielowątkową opowieść, w której swobodnie skacze pomiędzy epokami jednak w żaden sposób nie zaburza to odbioru. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniom natury duchowej, co uważam za duży plus. Jest to zagadnienie niezbędne do zrozumienia istoty wschodniej części Cesarstwa oraz jego dziedzictwa duchowego. Pozycja bardziej popularnonaukowa niż stricte akademicka, jednak spełnia swoje założenie jako ogólne przedstawienie historii Imperium od jego genezy do smutnego końca.
Awatar użytkownika
Klaic

Jurg Wili "Terapia par" i "związek dwojga" - psychiatra i terapeuta psychodynamiczny. W obu książkach rozwija swoją koncepcje różnych typów koluzji. Określa w ten sposób tworzony przez pare układ czy też wzajemną grę w której łączą się progresywne i regresywne postawy. Przykładowo "koluzja oralna" to sytuacja w której aktywna strona okazuje silną troskę i matkuje, a bierna jest jej poddana i lokuje się w pozycji "odbiorcy" zachowań zaspokajających jej potrzeby.

Judith Beck "Psychoterapia poznawczo-behawioralna" - nowe wydanie klasycznego podręcznika. Uzupełnione m.in. o wątki CR-T. Klasyka.

Piotr Gałecki "Psychiatria. Rozpoznania według DSM 11" - podstawy psychopatologii rozpisane na nowy DSM. Strasznie mnie zdenerwowała ta lektura, bo wprowadza dużo zmian (np. kod F11.2 to teraz 6A42).

Maria Orwid "Trauma" - Krótka książka w której autorka wprowadza klasyfikacje traum somatycznych i psychicznych/indywidualnych i kolektywnych, a następnie proponuje ich poszerzony opis.

Janusz Rybakowski "Psychofarmakologia kliniczna" - Solidny podręcznik. Wątpie żeby ktoś chciał się za to zabierać, ale jak siedzi w temacie to polecam.

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Tim Tate - Children for the devil: Ritual abuse & satanic crime

Książka opisująca rytuały satanistyczne, ofiary z dzieci oraz zwierząt składanych podczas nich w historii i o tym jak olewająco władza traktowała młode ofiary takich rytuałów. Opisuje m.in. satanistyczne wątki w Aferze Trucicielskiej we Francji z XVII w., w którą była zamieszana jedna z margrabin ówczesnego króla Ludwika XIV, jak i aktualne przypadki (jak na rok wydania książki 1991). Ciekawa pozycja dla foliarzy ale i nie tylko bo jest napisana dosyć obiektywnie, z zachowaniem dystansu. Ogólnie niezłe Kongo tam się działo i wątpię żeby dzisiaj działo się inaczej w społeczności elit patrząc na ostatnie afery z P. Diddym czy Epsteinem. Ciekawostka - książka została dosyć szybko wycofana ze sprzedaży (ahem, no co za przypadek) bo zagrozili wydawcy pozwem że niby można było po treści dojść do jednego z policjantów którego opisuje autor, chociaż autor pozmieniał wszystkie dane i według jego prawnika nie było takiej opcji, ale wydawca nie chciał iść z tym do sądu i zgodził się na ugodę. Wersja elektroniczna dostępna w necie.

Na pierwszym miejscu Bóg, na pierwszym miejscu wiara
Jebać szatana, jebać jebać szatana
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Klaic

W związku z tym, że mam słabszy okres w życiu wróciłem do:

Obrazek

Jestem w tej książce zakochany!

R.I.P mordy
AseOne

Post autor: AseOne »

Dzięki sprawdzę, choc opinie sa dość skrajne
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Quo vAIdis - Dragan o sztucznej inteligencji. Sprawnie napisana, dobrze się czyta, nie ma typowych dla książek popularnonaukowych przeskoków z objaśnień zbyt łatwych do zbyt trudnych. Sporo cytatów (zwykle: nietrafionych przewidywań) ze światowej sławy naukowców. Jest też parę nawiązań do amigowo-demoscenowej przeszłości, co cieszy me serce... minusem jest bucowatość i wyjebane ego autora, podkręcone zdecydowanie bardziej niż w wywiadach, i jak żyw przypominające Kaza Bałagane
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Klaic

Osobom zainteresowanym AI polecam to:

Obrazek

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

@Klaic Ale jakiego rodzaju to książka? Popularno-naukowa? Teoria matematyczna? Snippety w Pythonie / pytorch?
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Klaic

Trochę wiedzy ogólnej o AI, trochę matematyki, trochę kodu (właśnie nie Python i nie biblioteki typu matplotlib, pandas etc. ani nie R tylko Java, ale musisz zobaczyć z jakiego powodu) ;)

Dodano po 23 godzinach 40 minutach 3 sekundach:
Dziś dokończyłem:
Obrazek

Jak ktoś żegluje i interesuje go temat to polecam. Dużo wiedzy o wartości historycznej, ale zajawkowiczom się spodoba.

Dodano po 16 godzinach 36 minutach 3 sekundach:
Obrazek

Dziś skończyłem to i robie sobie odpoczynek od książek na dwa, trzy dni, bo ileż można...

PS. Nie pytajcie mnie dlaczego ta książka jest taka brudna, nie wiem!

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Ander Izagirre - Potosí. Góra, która zjada ludzi

Reportaż o kopalni w Potosi - biedna, ludzie giną, nie przestrzegane są żadne normy, praca dzieci, wyzysk. Książka o tym, że jebać kapitalizm ogólnie. Bardzo mocna rzecz, dawno nie byłem czymś tak poruszony.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
ODPOWIEDZ