Co jest oryginalnego w polskim rapie?

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Dzonson

Re: Co jest oryginalnego w polskim rapie?

Post autor: Dzonson »

Odpowiadając na pytanie z tytułu: LSO TDW
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Łeb palucha w sumie, z tymi komicznymi kłami wygląda jak wystrugany na hallowen tyle ze nie stac bylo meneli na dynie wiec uzyli ziemniaka
Ostatnio zmieniony 16 paź 2025, 19:20 przez 2rzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

:lol: :bowdown:
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

2rzyn pisze: 16 paź 2025, 18:30 nie stac bylo meneli na dynie wiec uzyli ziemniaka
PYRY, to przecież poznaniak
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

xxxkawo pisze: 16 paź 2025, 13:21 PNL z kolei podpierdalało od Daft Punk
no na tym generalnie polega muzyka xd
a już na pewno muzyka rap
chuj pisze: 16 paź 2025, 13:29 nie no z tym pnl to było takie typowe małostkowe polaczkowe pierdolenie
nie no, przecież to, co tam się dzieje na refrenie, na podbiciach i w adlibach zwłaszcza, to jest młody dron w domu, a to pierwszy przykład z brzegu

i nie ma co bagatelizować, że warszawska scena z tym całym jebanym jwp/bc na czele, skąd jest 3/4 hewry nie była zajebana we francji po uszy
Awatar użytkownika
F88G

Post autor: F88G »

haha nom 1 do 1 dronik od 2:00

Ale musisz wziąć też pod uwagę @przedszkolanek, że no wiesz, wielkie umysły myślą podobnie i wszędzie na świecie budowano piramidy, muzyka i kultura to kurewsko organiczna rzecz (organiczna znaczy jak organ, która tak trąbi, dydmi pewnym rytmem niezależnym od jednostkowych krwinek w nim partycypujących) i wszystkie mityczne stwory które nagle w tym samym okresie wyszły z morza by dać Prometejskie światło ludzkościm po druzgocącej epoce lodowcowej, nosiły akurat taki bardzo specyficzny rodzaj saszetek i zegarków.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

no super, ale tu hewra funkcjonowała jako coś co nie ma analogii i żadnych inspiracji w czymkolwiek i jest wyłącznie polskim wytworem
no nie jest

polecam w ogóle połączyć przyjemne z pożytecznym i wziąć sobie jakiś album francuski popularny około 2014-17 (choćby dans la legend pnl) i poszukać punktów stycznych (od wokali po produkcje) tego z środowiskiej hewra/mobyn/kaz bałagane
leci francuski rap i przemierzam świat dziś
Awatar użytkownika
Karleone

Post autor: Karleone »

Łączenie rapu z disco Polo jest tylko w Polsce bo tylko w Polsce jest disco Polo.

Ja pierdolę jakie to smutne, że jedyna oryginalna rzecz w polskim hh jest najbardziej skurwiałą rzeczą jaka spotkała ten gatunek globalnie
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Księga tajemnicza prolog jest oryginalną Polską rzeczą imo a nie ma nic wspólnego z disco polo
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
Karleone

Post autor: Karleone »

Czyli że nigdzie indziej wcześniej nie robili takiego psychorapu? Ciekawe, jeśli tak to zajebiscie
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

przedszkolanek pisze: 17 paź 2025, 16:18 no nie jest
dla mnie hewra to przede wszystkim bity szekla, a te zawodzenie młodego drona to ok, ja tam słyszę nawet inspiracje futurem i keefem z tamtego okresu, no ale to tylko jakieś ornamenty są do tego co odjebał tam szekel, który JEST hewrą. i dowodem tego jest to że może zaprosić na swoje bity jakichś cześków pokroju yung adisz a nadal to brzmi jak hewra. i ja o tym mówiłem raczej.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

Foster u kogoś w wywiadzie wspominał, chyba u grubasa z dailygrind, że inspirowali się wszystkim, co w tamtym czasie wychodziło w Chicago. Od Sosy po no-name'ów z 300 wyświetleniami.
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
Hellrazor

Post autor: Hellrazor »

Łona od zawsze.
Awatar użytkownika
Esdo

Post autor: Esdo »

Burak pisze: 17 paź 2025, 16:25 Księga tajemnicza prolog jest oryginalną Polską rzeczą imo a nie ma nic wspólnego z disco polo
No jednak trochę w tym słychać Gravediggaz czy ODB
Awatar użytkownika
kebab

Post autor: kebab »

Trochę słychać, ale Narkoskoczek (bo dab i Joka, który najlepiej brzmiał - byli tylko jego przydupasami) jednak się tym inspirował i podrasował swoją narkotyczną wizją zrodzoną w przećpanym łbie. Natomiast takie żapsy to kurwa kopiują wszystko jak kurwy najgorsze (którymi są).
ZAKAZ
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

chuj pisze: 17 paź 2025, 16:43 zawodzenie młodego drona to ok, ja tam słyszę nawet inspiracje futurem i keefem z tamtego okresu
Mi to zawsze fest Krayem zajeżdżało jeśli o melodie chodzi, ale to na 200% zbieg okoliczności, nie ma huja że te stare skejty wówczas go słuchały XD
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
Awatar użytkownika
sheider

Post autor: sheider »

pierwsze o czym pomyślałem, to Hewra, i również chętnie usłyszałbym ten mityczny pierwowzór, chociaż mam przekonanie graniczące z pewnością, że takowy nie istnieje
nawijacze na tym projekcie mają marginalne znaczenie - są jedynie instrumentem w mackach Okto, obstawiam, że równie dobrze można by ich podmienić, bez większej utraty klimatu (Tuzza, Adisze, studenciaki, czy nawet sam kwadratowy Sokół spełniali funkcje)
z kolei taki Amen HEWRA na swoim "the Future sound of Warsaw", już bez tej charakterystycznej produkcji, praktycznie przez 90% materiału brzmi jak upośledzony kuzyn Hewry po trzech wylewach
sam Dron robił podejście pod solówkę, ale też brzmiało to dość słabo, więc chyba stwierdził, że nie ma co sobie tym niweczyć swojego pomnika postawionego na szeklowskim fundamencie

a drugie, co narzuca się na myśl to Pejzaż - niekoniecznie stricte rapowa rzecz, choć momentami mocno z rapu czerpiąca
mało jest podobnych rzeczy, czuć w tym The Avalanches, ale Kruczyński jak dla mnie robi to lepiej
Awatar użytkownika
xxxkawo

Post autor: xxxkawo »

sheider pisze: 18 paź 2025, 22:43 pierwsze o czym pomyślałem, to Hewra, i również chętnie usłyszałbym ten mityczny pierwowzór, chociaż mam przekonanie graniczące z pewnością, że takowy nie istnieje
Najbliżej Hewry jest DOP3TAPE rosyjskiej ekipy DOPECLVB wydany na początku 2015 roku, czyli przed najmocniejszymi ruchami Hewry, więc teoretycznie oni mogą być tym mitycznym pierwowzorem Hewry. Ale nie twierdze oczywiście, że to jest lepsze od Hewry - tylko stwierdzam, że nie ma nic bliższego Hewrze niż to, a przynajmniej nie słyszałem jeszcze nic bliższego.

Więc tak jak ktoś wyżej najpisał, najbliżej tego stylu mogą być jakieś wiksiarskie rapy z rosji, taki prototyp, geneza hewry
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
Awatar użytkownika
sheider

Post autor: sheider »

a nie powiedziałbym, że ta rzecz jest mocno hewrowa, chociaż sam też nie potrafię wskazać czegoś bardziej do niej zbliżonego
chyba taki już jest urok eklektycznego podejścia, które czerpie sobie po trochę zewsząd i przepuszcza to przez własny filtr, trzeba by to porozbijać na pojedyncze elementy

jeszcze w ramach ciekawostki - pierwszy udostępniony beat ₪ w tej stylistyce
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

złap książkę, złap reset

free smly
ODPOWIEDZ