którą konsolę kupić? czyli wojna platform

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

jeśli musiałbyś wybrać jedną platformę, to byłoby nią....

playstation
27
53%
xbox
3
6%
nintendo
5
10%
PC
16
31%

Liczba głosów: 51

Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

którą konsolę kupić? czyli wojna platform

Post autor: chuj »

co do ankiety - wiadomo, że PC wygra, ale no niech se będzie.

do tematu zainspirowała mnie ta dyskusja z offtopika.

generalnie ja to widzę tak:

pc - tylko do strategii / oldskulowych erpegów / kanterka (próbowałem grać na plejce w ciwke 6 - nigdy więcej. zresztą chłopie, nawet tryb menadżera w fc25 to jest taka padaka tam że dałem se spokój, za dużo jechania padem w te i we wte, wajb wpisywania piosenki w yt na pilocie)

granie w całą resztę na jakimś PC dla mnie jest niepoważne w roku 2025. że nwm, kupujesz se to gta 6 i serio ci się chce garbić przed kompem metr od twojego ryja? na klawiaturze? ktoś mądry mógłby napisać, że eeee istnieją pady, a kompa można podłączyć do telewizora - i pewnie miałby rację, ale nadal jebanie się z windowsem, jakimiś niekompatybilnościami itd - no nie dla mnie gówno. konsola jest od grania. włączasz i grasz. sama w sobie też jest tańsza niż super gamingowy pecet.

nintendo? nie moja bajka, nie widzę nic tam co by mnie interesowało. jak ktoś ma full znajomych co mają nintendo i jara sie tymi wszystkimi marianami i zeldami to ok. dla mnie to jest jakaś osobna gałąź gamingu w ogóle, a granie na swiczu w normalne gierki typu nwm fifa na tym ich śmiesznym padziku to jest jakaś ciekawostka chyba, bo pełnoprawną rozgrywką bym tego nie nazwał. któregoś razu widziałem jakiegoś kolege kolegi co na tym swiczu pocinał w te gierke o harym poterze - realnie to chodziło w jakichś jebanych 15 klatkach xD

więc jeśli chodzi o granie w giereczkowe gierki (w przeciwieństwie do posiedzeniowo-rozkminkowych) to zostają dwie opcje. sony playstation i xbox. jako że xbox to konsola dla cweli to plejstocen wygrywa to starcie. dziękuję dobranoc.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Re: którą konsolę kupić? czyli wojna platform

Post autor: oldschool »

Generalnie z grubsza się zgadzam, ale nie wziąłeś pod uwagę bardzo ważnego argumentu przy PC a mianowicie modów, które potrafią diametralnie odmienić wrażenia z gry.

Dodano po 3 minutach 26 sekundach:
A co do tematu to jednak ja osobiście jakbym musiał wybrać tylko jedno urządzenie do grania to PC.

Czemu?
- największa biblioteka gier
- modowanie
- najtańsze gry
- emulacja innych platform
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

+ darmowy multiplayer
+ wyprzedaże na Steamie
+ czasem można coś przypiracić

A wracając do Switcha, to jest to również idealna konsola do indyków typu Hollow Knight: Silksong, Hades czy Animal Well.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

nintendo oczywiście (mam też PC i XSX a od dawna gram 90% na switchu) z dwóch powodów:

można to wziąć wszędzie
są tam gry Nintendo (mi się podobają)
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

oldschool pisze: 03 paź 2025, 3:13 - najtańsze gry
Niby na PC te gry były zawsze średnio o tę ~stówę tańsze, ale teraz pytanie, ile musiałbyś wjebać w modernizację kompa/kupno nowego, żeby grać na jako takich przyzwoitych ustawieniach graficznych. Wtedy ta różnica w cenie za grę, zwłaszcza jak ktoś nie gra nader regularnie, wydaje się mieć mniejsze znaczenie.
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

W czasach, gdy praktycznie wszystko (poza Nintendo) wychodzi wszędzie, w sensie praktycznie brak już exclusive'ów to faktycznie najrozsądniejszą opcją jest PC. Daje po prostu największe możliwości do wszystkiego. Chociaż fakt, że cenowo wychodzi najdrożej, jeśli chce się mieć przyzwoity setup.

Ale ja i tak wolę wziąć pada, rozjebać się na kanapie i odpalić PS5. Jakoś wygodniej zawsze. Więc głos na Playstation.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

pad od ps4 to najlepszy pad jaki powstał, choć nie jest idealny, palce mi się obsuwają czasem z dżojów jak je długo trzymam (np sprintuje przez całe boisko z kontry w fifie), no i z tych przycisków kółko kwadrat trójkąt krzyżyk to krzyżyk w każdym egzemplarzu będzie najgorzej latał, tak przyjebanie - tłumacze sobie to tym, że jest najczęściej więc pewnie temu. już nie gram praktycznie w żadne bijatyki etc bo to tylko pady niszczy.

ten od ps5 gorzej leży w łapie, jest zbyt masywny. chociaż i tak lepszy niż ten od xklocka, który uważam za tandetny. nintendo miało dobry ostatnio w okolicach gamecuba chyba (natomiast jak często słyszę opinie, że tamten pad był jakimś top topów - no nie xD)
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Pad od PS5 dla mnie jest dużo lepszy.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ułożenie gałek w padzie Xboxa > w padzie PS, na PSie stykam się końcówkami
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

Ja tez od zawsze team playstation, komp mi sie kojarzy z instalowaniem gier zeby ci wyjebywaly errory z buta, albo z kurwa jakimis problemami ze rozdzielczoscia bo gdzies jakas konfiguracja jest nie tak ustawiona i wierceniem internetu zeby takie gowna naprawiac. A na konsoli wkladasz plytke do odtwarzacza, sciagasz day1 patch i elo odpala ci sie wszystko elegancko tak jak chcesz, ewentualnie proponuja ci od razu kalibracje w prosty sposob.
No i granie na padzie >>> klawie i myszce w tych grach ktore lubie
No i na plejaku wychodza gry ktore lubie
Plejak jest tanszy od kompa, mozna kupowac gierki z drugiej reki wiec gra sie za grosze
No i mody mnie jakos nigdy nie interesowaly, no jakos nie widze siebie czerpiacego fun z gry skinem ktorego nie ma w og gierce ale postac rusza sie jak inna ktora juz jest w og gierce bo to tylko skin a nie nowa postac :dunno: Jakosc pewnie tych modow tez jest pewnie duzo gorsza od tego co napisali og deweloperzy i wybija z klimatu gry, cos jak te romhacki poksow ktore sa spk ale nie umywaja sie do og gierek
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

chuj pisze: 03 paź 2025, 10:06 pad od ps4 to najlepszy pad jaki powstał, choć nie jest idealny,
Zgadzam się z tym w 100%. Dzięki tym obłym kształtom Dualshock 4 po prostu najlepiej leżał w dłoniach. Niestety był dosyć awaryjny.

Ale DualSense też bardzo lubię, bo to świetny pad i w niektórych grach daje zupełnie nowe możliwości (np. głośniczek i mikrofon wbudowany do voice chatu, no i haptyczne spusty).
Ostatnio zmieniony 03 paź 2025, 11:02 przez Parlae, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

w sensie na padzie od ps4 też masz to wbudowane jeśli dobrze rozumiem o co ci kaman. ja normalnie gadam do pada jak gram z ziomkiem w fortnita i mnie słyszy elegancko, a ja go na słuchawkach podpiętych do pada (wgl granie bez słuchawek masochizm jakiś)
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

DS4 ma tylko głośniczek, nie ma mikrofonu, ale oczywiście można do niego podpiąć headset z majkiem
Aczkolwiek z tego pamiętam, audio które leci do pada ma 33 Hz tylko #audiofil_alert
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

no to jak to działa że gadam do niego a ziomek mnie słyszy? normalne słuchawki tylko podpinam bez żadnego majka i gadam se na wysokości łba bez jakiegoś przybliżania ryja do głośnika.
złap książkę, złap reset

free smly
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Niedawno przesiadłem się z PS4 na PS5 i Dualsense jest świetnym padem, te wibracje i adaptacyjne spusty robią robotę, fajnie, że jak grafika stoi w miejscu to tego typu rzeczy też są jakąś nowością.
Mam tylko wrażenie, że analogi są jakby trochę wyżej w stosunku do pada z ps4 przez co nie mam takiego wyczucia, ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

bronek pisze: 03 paź 2025, 10:38 No i mody mnie jakos nigdy nie interesowaly, no jakos nie widze siebie czerpiacego fun z gry skinem ktorego nie ma w og gierce ale postac rusza sie jak inna ktora juz jest w og gierce bo to tylko skin a nie nowa postac Jakosc pewnie tych modow tez jest pewnie duzo gorsza od tego co napisali og deweloperzy i wybija z klimatu gry, cos jak te romhacki poksow ktore sa spk ale nie umywaja sie do og gierek
Otóż nie.

Masz tak rozbudowane mody jak: Fallout: London czy Gothic: Kroniki Myrtany, które są wielkościowo jak całe gry.

Poza tym fanowskie spolszczenia, dubbingi AI itd.

A nawet takie małe rzeczy jak grałem w Starfielda na Xboxie i PC (tam jest cross save) i wkurwiający interfejs ekwipunku mogłem naprawić na PC jednym modem: https://www.nexusmods.com/starfield/mods/773

Mody to o wiele więcej niż jakiś tam skin.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

prawda, wiele bym dał żebym mógł popykać w stalker anomaly na plejce, ehh

albo skybliwiona jak wyjdzie
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

oldschool pisze: 03 paź 2025, 14:55
bronek pisze: 03 paź 2025, 10:38 No i mody mnie jakos nigdy nie interesowaly, no jakos nie widze siebie czerpiacego fun z gry skinem ktorego nie ma w og gierce ale postac rusza sie jak inna ktora juz jest w og gierce bo to tylko skin a nie nowa postac Jakosc pewnie tych modow tez jest pewnie duzo gorsza od tego co napisali og deweloperzy i wybija z klimatu gry, cos jak te romhacki poksow ktore sa spk ale nie umywaja sie do og gierek
Otóż nie.

Masz tak rozbudowane mody jak: Fallout: London czy Gothic: Kroniki Myrtany, które są wielkościowo jak całe gry.

Poza tym fanowskie spolszczenia, dubbingi AI itd.

A nawet takie małe rzeczy jak grałem w Starfielda na Xboxie i PC (tam jest cross save) i wkurwiający interfejs ekwipunku mogłem naprawić na PC jednym modem: https://www.nexusmods.com/starfield/mods/773

Mody to o wiele więcej niż jakiś tam skin.
No wiem, troche splaszczylem ale no tak czy siak mnie takie rzeczy nie jaraja, to tak jakbym sie dowiedzial ze jakis uzytkownik slgwk napisal kolejna czesc wiedzmina a nie sapkowski, po prostu wiesz ze to nie bedzie to bo to nie hemp gru cnie. Ale to tylko moje skrzywienie pewnie, tak samo jak np ludzie nie lubia jak sie rusza klasyki muzyczne lub kinowe (a ja dla odmiany np lubie bardzo :lol: )
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

bronek pisze: 03 paź 2025, 16:46 to tak jakbym sie dowiedzial ze jakis uzytkownik slgwk napisal kolejna czesc wiedzmina a nie sapkowski
albo że nagrał najebawszy zamiast smarkiego. rozumiem cię w 100%
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

xbox wygląda jakby powoli miał się zwijać z interesu, ostatnio jeszcze jakaś durna decyzja żeby podbić cene konsoli która się nie sprzedaje prawie wcale
na plejce już nie ma tylu fajnych nowych gier co kiedyś ogólnie, a takich w które dodatkowo nie zagrasz nigdzie indziej to już prawie wogóle
nintendo :dunno: kiedyś pożyczyłem na tydzień od ziomka i totalnie mnie nie jarają te gry
na PC jest lekka lipa z kartami graficznymi i to nawet nie tyle cenami co z tym że solidny mid-range który powinien najbardziej interesować "normalnego" gracza średnio istnieje bo wszystkie firmy wydaja jakieś gówno więc trochę unlucky sytuacja zważając na to że pozostałe podzespoły maja naprawdę dobre ceny już od dłuższego czasu

więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez dużych znaków zapytania
ogólnie rynek gier nie wygląda zbyt hot od kiedy unreal engine 4/5 stał się tak popularną platformą do robienia gier
ODPOWIEDZ