Słuchawki

Wszystko, co związane z dbaniem o siebie. Streetwear, lifestyle oraz marki odzieżowe.

Moderator: wrubel

Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Re: Słuchawki

Post autor: SWN »

Od tygodnia analizuje zakup nowych słuchawek, oglądam recenzje, macam w sklepie, teraz wbijam do tematu i dowiaduje się że Krzychu wypierdolił se osiem pak na rezerwową parę tak o

Tak trzeba żyć
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

I to jeszcze bez kabla xD
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

a po co mu kabel do muzyki w postaci cyfrowej, przecież to nie dźwięk przestrzenny@Bolo
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
SiNi

@phobos Blooth to ograniczenie, nie da się z tego wyciągnąć nic poza jego przepustowością to przede wszystkim kompresja dźwięku , który musi zostać przetworzony kodekami i jest stratny, ogólnie syf,wyciągniesz o wiele więcej jak już pytasz, ale nie na bezprzewodówkach.
phobos pisze: 02 paź 2025, 20:46 przecież to nie dźwięk przestrzenny@Bolo
Że niby cyfrówka nie może być przestrzenna? Mylisz się.
sZp pisze: 02 paź 2025, 13:58 ktoś powinął już może nowe airpodsy 3 pro i może coś o nich powiedzieć?
Mają ten sam czip co poprzednia generacja , więc wątpię, aby coś poprawili, a do poprawy było niskie pasmo, które brzmiało nienaturalnie, momentami nachodziło na resztę, ogólnie brakowało im ogłady, dodali tylko pierdoły z tętnem i innymi bzdetami,a to co najważniejsze raczej zostało bez zmian.
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

ale jego źródło i tak nadaje w niskiej jakości, kodek kompresuje stratnie, tylko co to są za straty, ratio kompresji nie będzie wysokie skoro źródło ma niską przepływność i realnie on tego w ogóle nie usłyszy, więc ponownie, po co mu słuchawki z kablem do słuchania typowej muzyki cyfrowej jak on leci z youtube albo spotify, taki aptx hd nie kompresuje przecież na ślepo tylko jest zaprojektowany do reprodukcji muzyki, a przepustowość to 576 kbps

oczywiście wiem, że dźwięk cyfrowy może być przestrzenny :lol: chodziło mi o to, że on ma i tak tylko 2 kanały stereo w tych słuchawkach i nie trzeba przepychać tam nie wiadomo ile bitów na sekundę w przeciwieństwie do rozwiązań typu surround, gdzie to może być realny problem, bo liczy się to już w Mbps

bardziej byś się już mógł przypierdolić, że te jego słuchawki za 899 PLN wspierają tylko kodek SBC :lol: chociaż zapewne do słuchania muzyki to i tak nie służy

wątpię, że w ślepej próbie ludzie odróżnią, czy słuchają muzyki przez kabel czy przez bluetooth przy powyższych założeniach

a to, że teoretycznie kabel gwarantuje lepszą transmisję danych cyfrowych eliminując po drodze kolejną kompresję jak w kodeku bluetooth jest kwestią oczywistą i rzecz jasna nie o to mi chodzi
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

no słuchawki za tyle kasy bez LDAC/aptX (które nawet dla audiofili są praktycznie nieodróżnialne od bezstratnej kompresji po kablu) xD

swoja drogą w temacie audiovoodoo polecam kanał ton składowy, wyborna szuria to jest jeszcze nieodkryta przez mainstream, grupy kabelkowe na fb, podkładki z antymaterii, naklejki kwantowe, japończycy stawiający pod chatą własne transformatory, żeby oczyścić prąd i całkowita ignorancja akustyki, no wyborne :oops:
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

no ale to są kostne to może i dobra decyzja od strony inżynierskiej, tylko cena z dupy ale do tego przezwyczaił stary wrzeszczanin
Awatar użytkownika
eddy_wata

W sensie dobra, zeby nie wyposażać w nowoczesny kodek?
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

no tak, bo i po co? przecież tam i tak chuja słychać
Awatar użytkownika
eddy_wata

to raczej dział finansowy się cieszy, bo marża na takim "specjalistycznym gównie" jest ogromna, a licencji za kodek nie trzeba bulić xD (pewnie hinczyki na aliexpress takie słuchawy tylko z lepszym dźwiękiem za 250 zł sprzedają :D )
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

dokładnie
Awatar użytkownika
SiNi

phobos pisze: 02 paź 2025, 22:30 wątpię, że w ślepej próbie ludzie odróżnią, czy słuchają muzyki przez kabel czy przez bluetooth przy powyższych założeniach
Dźwięk jest pełniejszy, bardziej żywy i soczysty łopatologicznie pisząc ( tylko to najlepiej porównać na klasie premium i neutralnej sygnaturze)

Nie wiem czego używa użytkownik, ale zawsze lepsze rozwiązanie w postaci wyższej jakości źródła plus dobre słuchawki to krok do przodu, niż słaby blooth, przykładowo uwielbiam produkty Neumanna, które grają i prezentują muzykę taką jak została nagrana bez koloryzacji.

@eddy_wata Akustyka to podstawa (sam musiałem u siebie wykonać profesjonalną adaptację bo był dramat ) ale niestety na wyższym poziomie słychać każdy niuns toru jak właśnie kable, kiedyś testowałem nowy wypust unitry zgb-401 w domu to były po części neutralne i bardzo fajnie pokazywały zmiany brzmienia w kablach.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Nie.ma.takiej.mozliwosci
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

niebezpiecznie zbliżamy się do audiofilskich bezpieczników

Wyłącznik różnicowoprądowy do sprzętu Audio HI-END Doepke DFS4 063-4/0,03-F

https://www.dobregniazdka.pl/product/wy ... x-ASARcBnq
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
eddy_wata

Kabel do wtyku glosnika: gruby na pol fiuta, oplot z grafenu, poczworny zloty splot
Kabel od wtyku w srodku glosnika/ w zwrotnicy: 1mm miedzi widzisz mnie kurwa
Awatar użytkownika
SiNi

wrubel pisze: 03 paź 2025, 8:28 niebezpiecznie zbliżamy się do audiofilskich bezpieczników

Hehe nie testowałem, ale jeśli masz wątpliwości co do różnic brzmienia to zapraszam na odsłuch na Neumanach (okolice Wrocławia) moja partnerka totalnie nie zna się na dźwięku, a potrafi wyłapać zmiany, więc nie trzeba być orłem w tej dziedzinie.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

phobos pisze: 02 paź 2025, 22:30 bardziej byś się już mógł przypierdolić, że te jego słuchawki za 899 PLN wspierają tylko kodek SBC :lol: chociaż zapewne do słuchania muzyki to i tak nie służy
Muzyka na kostnych brzmi przecież słabiutko, to jest sprzęt do słuchania podcastów i rozmów telefonicznych a nie dla melomanów
Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Awatar użytkownika
eddy_wata

SiNi pisze: 03 paź 2025, 11:27
wrubel pisze: 03 paź 2025, 8:28 niebezpiecznie zbliżamy się do audiofilskich bezpieczników

Hehe nie testowałem, ale jeśli masz wątpliwości co do różnic brzmienia to zapraszam na odsłuch na Neumanach (okolice Wrocławia) moja partnerka totalnie nie zna się na dźwięku, a potrafi wyłapać zmiany, więc nie trzeba być orłem w tej dziedzinie.
to sie nazywa sugestia i bledy poznawcze ✌🏿
Awatar użytkownika
SiNi

Totalnie się z tym nie zgodzę.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Nie ma tu z czym sie zgadzac lub nie, przewody wewnatrz glosnikow sa cienkie jak glista a to one finalnie zamieniaja prad na cisnienie akustyczne, to jest ostateczny argument na kablarzy, nie wspominajac kurwa o drutach zbrojeniowych wykorzystanych do robienia kabli w instalacji blokow z wielkiej plyty w ktorej te audiofilskie anakondy sie wiją i halinka ma zakaz odkurzania dookoła
ODPOWIEDZ