Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: chuj »

a to problem ogólnie dzisiejszej muzyki rozrywkowej, że melodie nie są aż tak chwytliwe. bankowo fakt jest to. starczy porównać hity z 80s do tego co jest teraz - sprawdza się w każdym gatunku i w każdej szerokości geograficznej. imo wynikać to może po części z tego, że dzisiejsza muzyka jest tworzona w dużej mierze raczej przez wesołych amatorów niż muzyków z prawdziwego zdarzenia.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Post autor: jotwupe »

Chociaż logika nakazywałaby stwierdzić że fakt że robi ją więcej amatorów to raczej sprzyja powstawaniu przystępnych prostych melodycznie treści ale generalnie zgoda to się tyczy także innych gatunków POZDRO BROOOŁ
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo

"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Burak pisze: 12 wrz 2025, 23:13 Myślicie że w jakim wieku Tede przestanie rapować i w którym roku zostanie wydana jego ostatnia płyta?
czasami miałem taką myśl, że jeszcze trochę i będziemy oficjalnie mieć raperów przechodzących na emetyture i w ogóle to deklarujących
tedas ma teraz 49 lat, myśle że max do 60 i przestanie nagrywać
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

sqlie pisze: 13 wrz 2025, 17:01 myśle że max do 60 i przestanie nagrywać
przecież on zaraz głos straci
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Tede wyda 5 albumów i 3 buhy w języku migowym.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

jotwupe pisze: 13 wrz 2025, 16:24 A ja zarzucę taką opinią:

mimo że melodyjnie rap dzisiaj jest niby w chuj rozwinięty, to linie melodyczne u wielu twórców są jakimś totalnym przerostem formy nad treścią, nie wkręcają się w ogóle i są w chuj gorsze niż złote lata przed pandemią gdzie paru graczy nawet ten Pentino potrafiło rzucić jakiś prosty zajebisty refren.

Pow!
Trochę masz rację, trochę racji nie masz.

Weź pod uwagę, że przy starszych kawałkach bierzesz pod uwagę tylko te hiciory, które zapadały w pamięć. A wychodziło mnóstwo numerów, w których po latach melodie są chujowe.

Z lat ostatnich też można znaleźć zapadające w pamięć refreny, np. z dissu Mesa biorąc pod uwagę jakiś świeży przykład.

Ale fakt, myślę, że może ich być mniej niż kiedyś. Trochę pewnie z tego względu, że wiele rzeczy brzmi teraz podobnie, wychodzi tego coraz więcej, człowiek coraz krócej się zatrzymuje na danej rzeczy i przestaje to robić takie wrażenie.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

a nie będzie to po części przynajmniej efektem tego, że w rapsach lepiej brzmią melodie na bitach minimalistycznych, na jakie była moda do około 2020, a przy ciężkich aranżach (a to jest praktycznie w każdym obecnie bicie inspirowanym ragem) to trudno, żeby melodie tworzone przez polskich raperów brzmiały dobrze, bo się za dużo dzieje i to ginie w ogólnym natłoku? w ameryczce podobnie jest przecież
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

przedszkolanek pisze: 13 wrz 2025, 17:31 przy ciężkich aranżach (a to jest praktycznie w każdym obecnie bicie inspirowanym ragem) to trudno, żeby melodie tworzone przez polskich raperów brzmiały dobrze, bo się za dużo dzieje i to ginie w ogólnym natłoku? w ameryczce podobnie jest przecież
to + fakt że przy ciężkich aranżach znaaacznie trudniej o to żeby linia melodyczna wokalu nie naśladowała tej wyrażonej w bicie. nieraz się łapie na tym, że czytam zachwyty nad jakimś fest kawałkiem, że jakiej to raper kozackiej melodii nie wymyślił, a potem słucham tego i se myślę, że te propsy to wypadałoby przekierowac na beat makera.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

producenci niedoceniani zazwyczaj, a patrzcie jak tedas odbił od sir micha jaką srakę wypuszcza, nagle jak z balonika uleciał wielki tede
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Post autor: jotwupe »

Przedszkolanek ważny głos w dyskusji. Dziękuję, proszę o prostsze bity!
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo

"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

ze parę lat powinno odbić w drugą stronę, proszę uzbroić się w cierpliwość
zuperhero

Post autor: zuperhero »

przedszkolanek pisze: 13 wrz 2025, 17:31 a nie będzie to po części przynajmniej efektem tego, że w rapsach lepiej brzmią melodie na bitach minimalistycznych, na jakie była moda do około 2020, a przy ciężkich aranżach (a to jest praktycznie w każdym obecnie bicie inspirowanym ragem) to trudno, żeby melodie tworzone przez polskich raperów brzmiały dobrze, bo się za dużo dzieje i to ginie w ogólnym natłoku? w ameryczce podobnie jest przecież
imo to kwestia tego, że jest duża presja na to żeby robić coś 'niekonwencjonalnego' ze swoim głosem, z czego wynika wymyślania nowego flow czy fikuśnych refrenów. mam wrażenie że sama 'świeżość' danego rozwiązania jest bardziej pożądana, niż jego rzeczywista melodyjność/jakość, w sensie jest tak że lepiej zrobić coś nowego co brzmi średnio, niż użyć wcześniej wykorzystywanego patentu, który brzmi fajnie ale już się osłuchał.
no i konsekwencją jest to że dostajemy stękającego żapsona, krzyczącego bedoesa, czy piszczących rage'owców.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

zuperhero pisze: 13 wrz 2025, 18:02 mam wrażenie że sama 'świeżość' danego rozwiązania jest bardziej pożądana, niż jego rzeczywista melodyjność/jakość
no chyba nie w polsce
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

No w Polsce, tylko świeżość w Polsce rozumiana jako zajebanie patentu z Ameryki, którego inni jeszcze nie zdążyli zajebać.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
zuperhero

Post autor: zuperhero »

chuj pisze: 13 wrz 2025, 18:03
zuperhero pisze: 13 wrz 2025, 18:02 mam wrażenie że sama 'świeżość' danego rozwiązania jest bardziej pożądana, niż jego rzeczywista melodyjność/jakość
no chyba nie w polsce
*przez świeżość mam na myśli, że dany raper nie rapuje ciągle tym samym flow, a strzelam że ty bierzesz ww. bardziej ogólnie
biorąc na tapet wymienionego przeze mnie żabsona i jego ostatnią płytę, która zrobiła sporo szumu- zarówno popularnościowo, jak i zgarnęła propsy w branży, to tam jest tego full. jakby to był jakiś konkurs na to ile da się wpierdolić przeróżnych zabiegów- standardowe rapowanie, krzyczenie, szeptanie, jęczenie, piszczenie, cosplay goryla(taki niski głos), najebane po kilka na każdym tracku + ogólnie mam wrażenie że to całkiem popularny trend od kilku lat. to jest ten sam case, kiedy 10 lat temu raper musiał szybko nawijać albo chociaż zapodać przyspieszenie na zwrotce, żeby pokazać że jest dobrym emce, albo wciskanie na siłę podwójnych i potrójnych, gubiąc przy tym sens wypowiedzi, no bo przecież raper musi być techniczny. w sensie fajnie że raperzy kombinują i próbują zrobić coś bardziej różnorodnego ale to działa tylko jeśli dana technika po pierwsze dobrze brzmi, a po drugie pasuje stylistycznie, a większość tych eksperymentów po prostu kuje w uszy i wydaje się, że są wrzucone na siłę, żeby było bardziej nowatorsko.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

w sensie no żabson kombinuje, ok, ale takich przykładów jak on to nie ma za wiele w mainstreamie. reszta tych popularnych gówien w stylu white 2115 i.... (nie wiem co jest tera popularne, wybacz) to jest takie gówno na jedno kopyto.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

zuperhero pisze: 13 wrz 2025, 15:52 rymy dla rymu
I dla mnie kozak. Mimo tego ma coś ciekawego do powiedzenia i całkiem kupuję jego treści
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
PapcioWujus

Post autor: PapcioWujus »

Zawsze mnie zastanawiało kto slucha i jak wygląda osoba jarająca sie rapem HuczHucz, Małpa, Mioush, Edzio, Filipek, Łona, Gibb Key, Proceente, Adi Nowak i tego typu twory? Silące sie na pseudo techniczny rap(czy jak to nazwać), gdzie nie ma w tym koszty charyzmy, brak większych przeżyć by móc to przełożyć na kawałek. Prosze o zdj userow I ksywki słuchaczy wyżej wymienionych artystów. Dzięki
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2025, 11:19 przez PapcioWujus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ci to chuj, mnie zastanawia jak wygląda typowy słuchacz rapera L.U.C.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
bialyjelen

Post autor: bialyjelen »