Oscary
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Oscary
Haha kurde mam tak samo. Polecałem to ziomkom i żadnemu nie podpasowało. A ja się jaram nadal tym filmem i chuj. Trzy razy widziałem.gambler pisze: ↑05 mar 2025, 23:06 Uncut Gems klasyczek strasznywidziałem 3 razy i chyba znowu sobie obejrzę, wg mnie jeden z najlepszych filmów ostatniej dekady.
Swoją drogą polecałem ten film z tysiąc razy. Zawsze bawi jak ludzie patrzą na cb jak na bezguście co poleca adama sandlera, a jeżeli obejrzą to NIE DLA MNIE TAKIE STRESUJĄCE FILMY![]()
Aż chyba obejrzę po raz kolejny
To proste - jak pójdę leżeć to w końcu odpocznę
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
Skoro Anora to Oscary z dupy, to co dopiero powiedzieć o Kieranie Culkinie? Co on się tam nagrał? To już ZuckerEisenberg miał ciekawsze sceny emocjonalne tam, no ale nie był cool-lekko-wkurwiającym-ziomkiem w czerwonych spodenkach
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Wczoraj oglądałem Wybrańca i Jeremy Strong dużo lepiej zagrał
w tym roku mocno polityczne te oskary cholera jasna. culkin za tematykę dostał, a nie za grę niestety
też mi się podobała ta kreacja na początku (w ogóle cały film propsik - może nie wybitne, ale bardzo przywoite kameralne kino), a z drugiej strony im dłużej od seansu to zgadzam się z tymi, którzy mówią, że takie szarżowanie i bekanie kiedy mówią inni to dla sprawnego aktora nie jest większe wyzwanie, tym bardziej, że gość podobno w dużej mierze grał samego siebie, pearce w brutalist i zwłaszcza strong w wybrańcu to w całokształcie są lepsze role
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
to już takwchodząc w szczegóły czy w ogóle w tym przypadku powinniśmy mówić o roli drugoplanowej? narracyjnie może faktycznie Eisenberg jest pierwszoplanowy ale poza tym to Culkin przejmuje ten film i to nie wiem czy nie jest czynnik który był decydujący bo nagrody, bo mamy tu powtórkę roli z Sukcesji
faktycznie cos w tym jest. nie spojrzałem w na to w ten sposób. jakby nie patrzeć do eisenberg jest pierwszą rolą, ale bardziej mnie interesowało co się dzieje i będzie działo z culkinem.
jeśli taki był zamysł to sprytny
jeśli taki był zamysł to sprytny
No bo robienie kina nie polega w dużej mierze na remiksowaniu przeruchanych motywów.
Dobre filmy w tym roku, The Substance i The Brutalist imo wg mnie lepsze od Anory, a Uncut Gems król i mega potencjał na reoglądanie.
Oprócz Uncut Games chłopy zrobiły też świetny Good Time z Pattisonem, również bardzo intensywny i trzymający w napięciu
Franz Kafka Agnieszki Holland polskim kandydatem do Oscara w kategorii film międzynarodowy. Myślałem, że postawią na Chopin, Chopin!.

Ile można tych Żydów wałkować, albo jakieś kameralne historyczne i obyczajowe gówna. Dejcie w końcu jakiś polski autorski film z rozmachem i pierdolnięciem 
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
- przedszkolanek
no gdzie tam, trzeba nawilżyć hollandowej
Tylko po co, ta sowa nie wyruszy już na nocny łów
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
- przedszkolanek
ale te żółte napisy tanie gówno xd
powinna zresztą film nazwać kranz fafka, byłoby zabawniej, ale do tego trzeba pokazać jakieś minimum fantazji, a nie napierdalać trzygodzinne produkcyjniaki niby wanda jakubowska w czasach stalinowskich
Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
jeszcze hollandowa niedowilżona zaczęłaby znowu krytykować miłościwie panującego płemieła, który nie daj jahwe jeszcze by przykrecił kurek z pieniędzmi dla pisfu, bo żyjemy w czasach przedwojennych
Dodano po 4 minutach 25 sekundach:
to jest środowisko wzajemnej adoracji, michał kwieciński od chopina jeszcze młody jest, ma dopiero 71 lat, może poczekać na nominację
a poza tym on producentem jednak był częściej, to bym sie nie zdziwił, gdyby to tak wyglądało, że śmietanka filmowa uznała, że on gorszy jest, bo może i z wajdą pracował, ale on nie jest w pełni artystą
powinna zresztą film nazwać kranz fafka, byłoby zabawniej, ale do tego trzeba pokazać jakieś minimum fantazji, a nie napierdalać trzygodzinne produkcyjniaki niby wanda jakubowska w czasach stalinowskich
Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
bardziej się odnosiłem do zdziwienia połasa
jeszcze hollandowa niedowilżona zaczęłaby znowu krytykować miłościwie panującego płemieła, który nie daj jahwe jeszcze by przykrecił kurek z pieniędzmi dla pisfu, bo żyjemy w czasach przedwojennych
Dodano po 4 minutach 25 sekundach:
to jest środowisko wzajemnej adoracji, michał kwieciński od chopina jeszcze młody jest, ma dopiero 71 lat, może poczekać na nominację
a poza tym on producentem jednak był częściej, to bym sie nie zdziwił, gdyby to tak wyglądało, że śmietanka filmowa uznała, że on gorszy jest, bo może i z wajdą pracował, ale on nie jest w pełni artystą
Oczywiście, jak najbardziej są to kolejne już przeprosiny za brak nominacji dla Zielonej granicy i zapewne nadchodzący festiwal w Gdyni też będzie pod względem werdyktów korzystny dla Holland. Po prostu myślałem, że mając w rękach najdroższy film od wielu, wielu lat, zrealizowany z rozmachem, a do tego opowiadający o takiej postaci jak Chopin, to wyślą Eryka Kulma na międzynarodowe salony (który w Chopinie jest świetny, ale o tym kiedy indziej), ale jak widać Michał Kwieciński nie ma takiego przebicia, jak Agnieszka Holland.
Rozumiem też argumentację, bo Chopin, Chopin! nie znajdziesz na międzynarodowych festiwalach, a Franz Kafka właśnie premierował na Toronto International Film Festival. Na szczęście Franz Kafka to całkiem niezły film, bo już miałem okazję go widzieć. Aczkolwiek jest w nim trochę rzeczy, które nie do końca mi grają, ale w pewien sposób doceniam, że to chyba najbardziej eksperymentalny film Holland od lat.
Trochę tak właśnie jest. Sukces komercyjny jego poprzedniego filmu, czyli Filipa, który najpierw dobrze sprzedał się w kinach, a potem był hitem na Neflix, nie każdemu był w smak.przedszkolanek pisze: ↑15 wrz 2025, 15:23 to jest środowisko wzajemnej adoracji, michał kwieciński od chopina jeszcze młody jest, ma dopiero 71 lat, może poczekać na nominację
Jeżeli ktoś jest ciekawy, to były filmy, które zgłoszono do tegorocznego naboru.
- „Pociągi” reż. Maciej J. Drygas
- „VINCI 2” reż. Juliusz Machulski
- „Franz Kafka” reż. Agnieszka Holland
- „Chopin, Chopin!” reż. Michał Kwieciński
- „Dom dobry” reż. Wojciech Smarzowski
- „Dwie siostry” reż. Łukasz Karwowski
- „Listy z Wilczej” reż. Arjun Talwar

Idzie nowe. Akademia właśnie ogłosiła swoje partnerstwo z YouTube i od 2029 roku oscarowe gale będą transmitowane na całym świecie za darmo na YT.