[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
233
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 401

Awatar użytkownika
przedszkolanek

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: przedszkolanek »

ricky pisze: 06 wrz 2025, 22:58 tez mi sie wydaje, ze "Rownonoc" byla takim punktem zwrotnym. to byl bardzo mocno pompowany projekt, single robily szum zanim w ogole bylo wiadomo kto na tej plycie sie pojawi, a jak juz bylo wiadomo to byly to najpopularniejsze ksywy w tamtych czasach. nawet Tede w infamii sie zalapal
zmiany to nigdy nie są punkty zwrotne, to procesy, jeden singiel wiosny nie czyni, raz w dupę nie pedał
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

@przedszkolanek 2012 to byl tez czas kiedy wychodzil trzeci album Chady, "Radio Pezet", hype na B.R.O i Sitka, na film o Paktofonice i na wielki powrot Borixona. youtube nabieral coraz wiekszej popularnosci wsrod sluchaczy, to byl przelomowy rok

Wuzet to jest okropny przyklad, bo nikt wtedy nie skumal jego flow i ogolnie brzmienia jego rapu. to nie byl dobry czas na przepychanie grime'u, chyba ze masz ksywe Popek i robisz wokol siebie szum pojebanymi akcjami, a potem na plyte zapraszasz Wileya. w Koce tez Bonson mial kontrakt i nie mial wtedy takiego statusu jak chocby po BonSoulu 3 lata pozniej. Koka to w ogole kolejny przyklad labelu skoncentrowanego na jednym raperze, tak samo jak Wielkie Jol i Alkopoligamia
FUCK OFF MR LAHEY
arystokrata91

Post autor: arystokrata91 »

gods bidness pisze: 06 wrz 2025, 23:05 tych żbików to na bank nie słuchałem.
Oj, polecam sprawdzić. Naprawdę solidny albumik. W dzień premiery znakomitego „zjebane miasto” byłem na koncercie ASAPa w Wawie, kurde, ile wspomnień :joint:
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Sivestro pisze: 06 wrz 2025, 23:09 Refren w "Ostatni puzzel"
Fajnie, że wspominasz, ja jako ogromny fan Sławów dalej uważam, że Pokolenie x2 to zajebista płyta, nakurwia u mnie w aucie, ten refren Mesa śpiewałem byłej jak był na mnie wkurwiona i o dziwo działało (do pewnego czasu), tak samo świetny refren na eklektyce, z której pamiętam jedynie bit do manekina i właśnie ten refren, no Piotrek jest mega świadomy swoich umiejętności wokalnych i często wykorzystuje je na maksa, czekam na diss z nadzieją na refren typu suka i nawijka typu samica psa
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
ricky

Jose pisze: 06 wrz 2025, 23:09
ricky pisze: 06 wrz 2025, 22:54 a to faktycznie troche mi zamknelo morde, moze ten milion jednak nie byl az takim wyczynem jak pamietam. zwracam honor
kurde no jednak mimo wszystko był, przecież "ostatnia nocka" czy "małe rzeczy" to było tak zruchane w radiach, ze nie dało się od tego uciec, a miały tylko po 3mln, a to muzyka dla starców kierowców żon i dla matek
no dokladnie tak jak mowisz - to bylo zruchane w radiach i kto chcial tego sluchac to odpalal sobie radio, a nie yt. radiowki to inna sprawa imo, wyswietlenia takich kawalkow robily sie kosmiczne w ciagu ostatnich lat jak ludzie odchodzili powoli od radia i sami zaczeli puszczac taka muzyke z sentymentu
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
przedszkolanek

ricky pisze: 06 wrz 2025, 23:12 2012 to byl tez czas kiedy wychodzil trzeci album Chady, "Radio Pezet", hype na B.R.O i Sitka, na film o Paktofonice i na wielki powrot Borixona. youtube nabieral coraz wiekszej popularnosci wsrod sluchaczy, to byl przelomowy rok
no nie wiem, jestem teraz na kanale asfaltu i w 2014 ostr x marco polo - kartagina ma dzisiaj niecałe 800k
pewnie jakbyśmy się cofnęli do ostr x hades, to byłyby jakieś over 1mln, ale bym z tego nie robił reguły, skoro nawet dla ostrego wtedy wyciągnięcie 1mln pod każdym klipem nie było oczywistością
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

My wiemy kto robił muzykę, a kto wolał żebrać o lajki
My chcemy wciąż robić muzykę dla wrażliwych ludzi
Nie nuty pod ranking

i ja mu wierzę w tej kwestii
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
ricky

ale Asfalt to zaden wyznacznik popularnosci w tamtych czasach. "Kartagina" nie byla jakims wielce popularnym albumem, "Haos" duzo mocniej wyjebal. wtedy silą Asfaltu byl Ostry i Lona, czyli raperzy ktorych raczej sluchalo sie z CD niz na youtubie. nie kumam po co rzucac tu ten label skoro najmocniejsze liczby zaczeli tam wykrecac Taco i Otsochodzi kilka lat pozniej
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
kon rafal

Post autor: kon rafal »

Co do refrenów Mesa, to ten w "dziękuję, nie piję" u pyskatego jest strasznym sztosem, musiał go nagrywać mega zgarowany.

Wielkie 5 dla niego
Awatar użytkownika
przedszkolanek

ricky pisze: 06 wrz 2025, 23:35Asfalt
ale ostr już tak
ricky pisze: 06 wrz 2025, 23:35 nie kumam po co rzucac tu ten label
bo się zahibernował, że tak powiem, więc liczby tam obecnie z tego okresu są pewnie najbardziej zbliżone do tego co było wtedy

ale ja mam wrażenie, że my się nie do końca rozumiemy, ty piszesz o pojedynczych ksywach i spoko, pewnie i robili sporo wyświetleń (takiego kaena można by dodać do tej wyliczanki pewnie), natomiast żeby mówić o YT jako absolutnej podstawie słuchania muzyki, to nie mogą być to pojedyncze strzały, ale reguła, że każdy praktycznie klip wrzucony na zasięgowy kanał jest w stanie zrobić szybko milion i więcej, niezależnie od tego czyja ksywa przy tym stoi

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
no i jeszcze to co pisałem, że regularnie pojawiają się klipy robiące przynajmniej te 10m w tydzień
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Co prawda w 2013 było już Bez Strachu Palucha, w 2014 Młoda Krew czy Pokora Żabsona, to zgodzę się że takim mocnym punktem zwrotnym w liczbach pod polskim rapem były Młode Wilki z 2015 i to co działo się po nich.
Awatar użytkownika
ricky

yt nie byl wtedy podstawą uniwersalną, bo 2012 o ktory sie przyczepilem to byl rok kiedy niektorych ksyw sluchalo sie z plyt, a inne odkrywalo sie juz w internecie, wiec kazda ksywa w pewnym sensie rzadzila sie swoimi prawami. Ostry, ktorego przytoczyles, byl raperem jednak czesciej sluchanym przez starszych sluchaczy z fizykow, a ci ktorych ja przytoczylem, jak B.R.O czy Sitek to juz raperzy odkrywani glownie przez youtuba. razem ze zmianą sposobu odkrywania i sluchania muzyki zmienialo sie takze pokolenie raperow, powoli nastepowala wymiana i owa wymiana trwala mniej wiecej 2-3 lata, dopiero w 2014-2015 doszlo do tego ze yt stal sie pewną podstawą, tu sie moge zgodzic. moze faktycznie sie nie do konca zrozumielismy, bo ja mowiac o Donatanie nie mialem na mysli pelnej i naglej zmiany tylko punkt zwrotny w znaczeniu jako start nowych regul wyznaczanych na rynku. przypominam, ze "Nie lubimy robic" tez jeszcze sie zalapalo na telewizyjna rotacje, a sama "Rownonoc" miala patronat vivy, wiec to troche most miedzy promocja w tradycyjnych mediach a popularnoscia w internecie. takze chyba ogolnie sie zgadzamy, ale moze albo pisze zbyt niejasno albo sam czegos nie skumalem, bo zem se podpil, wiec percepcja zaburzona xD
FUCK OFF MR LAHEY
Noir

Post autor: Noir »

....
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2025, 12:56 przez Noir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
francocarlos

Post autor: francocarlos »

gods bidness pisze: 06 wrz 2025, 23:08 nie dał sobie włożyć jaj w imadło - checked
ale dal sobie wlozyc jaja wieprza w gardlo
WladcaSlimakow

Post autor: WladcaSlimakow »

to buja nawet twoich sajko
Awatar użytkownika
regulator

Post autor: regulator »

gods bidness pisze: 06 wrz 2025, 23:08 nie dał sobie włożyć jaj w imadło - checked
Kto wie co przyniesie włączenie się do beefu konserwatora z osiedla Tedego albo dawnych kolegów z labelu
Awatar użytkownika
mlodybe

Post autor: mlodybe »

feat. Ten Typ Mes
Wytwórnia: Wielkie Joł hehe

Odświeżenie sobie featów Mesa z tego okresu (2009-10) to dla mnie zajebista sentymentalna podróż.
Wiadomo, że nigdy nie był w ścisłej topce pod względem popularności, ale w mojej bańce wtedy nie było żadnych wątpliwości, że jest po prostu topowym PL raperem. Mocny też przekrój różnych stylówek. Zwrotkę z "Życzenie śmierci" z Fabułą i refren z "Dziękuję, nie piję" już pomijam, bo były tu wspominane ostatnio a i tak dużo tego podlinkuje.
Może komuś się przyda:
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Spoiler
obiektywnie zostawił ślad i nie dał sobie skurwiel wsadzić jaj w imadło
a jak puści swoją runde tres to pewnie napiszą przepite przećpane dziwadło :dunno:
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Siemanko, nie wiem jak wy ale ja juz 17 raz dzisiaj na flosnikach mam dissy Mesa. 7 razy "Suka" , 10 "samica psa". No bangla to w chuj, powiedzmy sobie szczerze. Tede zero razy puszczony vs 17 razy mes na glosnikach a "dzis" mamy dopiero od 1 godzi y i 19 minut daaaaamn

Ta suka to tede
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
mlodybe

Post autor: mlodybe »

ale dupnij se jeszcze God Bless
i nie Jacek, na psiarni rozumu nie tracę
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »