[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
233
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 401

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: Jose »

To że YT istniał, to nie znaczy, że ludzie traktowali go jako główne źródło odsłuchów,
2011 było pełno utworów z milionami wyświetleń
podaj jakieś żródło, bo imo bańka wtedy to był olbrzymi sukces
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

W 2010 wbity milion robił wrażenie, tak mi się kojarzy +/-
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Szczeg

Post autor: Szczeg »

Prawda. Nawet wrzucanie całych płyt na youtube nie było wtedy żadna regula
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Głupi beef Pariasow na Peje który wyszedł na początku 2010 bodajże wbił 17 milionów na yt.

Nie ma sensu się licytować imo, ja pamiętam tamte czasy bo sam byłem gowniarzem i yt był w peaku, w 2010 zaczęła się tworzyć scena gamingowego yt polskiego, a muzyki się słuchało. Mes już w 2010 robił te reżyserowane scenki na kanale alkopoli gdzie sie np tłumaczył z tego że jego utwór został użyty w komedii romantycznej, wrzucane tu było.

Nie były to lata 90 i tyle. Winamp imo poszedł w niepamięć u większości około 2009 roku.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

no tak, były klipy, dało się śledzić rap na YT, oczywiście, był ważny, ale nie wiem, nie dało się odpalić na mieście albumu z jutube, bo sam procent osób, które miało telefon z szybkim internetem był znikomy
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Pamiętam, że jak były Młode Wilki, to ludzie się srali, że po chuj biorą Bukę, jak typ ma milion pod kawałkiem i to już mainstream pełną pizdą
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
Sivestro

Żeby nie było, ja nie ujmuje nic Mesowi przez to że nie miał nie wiadomo jakich wyświetleń, to tylko obiektywna obserwacja.

W 2014 jak wyszło TBZD to np Głupia Spięta Dresiara miała mega potencjał na hit imo (Oki nawet wziął na nazwe na insta spietadresiara) a też nie zrobiło nie wiadomo jakich wyświetleń, tylko 4 miliony. W 2014 już była tez Młoda Krew Zbuka która stała się hitem na cały kraj dla porównania i zrobiła 100 baniek ostatnio.

Luźna obserwacja, a jak to zinterpretować to każdy może spróbować sam.
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

mordo ale scena gamingowego yt a scena pl rapu to totalnie dwie rozne rzeczy, porownanie troche z dupy wg mnie. 2010 to byl schylek rapu na vivie, rap na yt dopiero wtedy zaczynal rozkwitac. w temacie Mesa - klip do "Jak to" mial premiere jeszcze na MTV w 2009, to pamietam doskonale jak za gowniarza to latalo. do tego jeszcze w miare niezle dzialal 4fun tv i rozwijal sie taki zapomniany kanal Rebel tv, na ktorym lecialy bardziej alternatywne rapy typu L.U.C albo Abradab (widzialem w chuj czesto). takze milion wyswietlen w 2011 to byl dosc spory wyczyn i malo komu sie to udawalo. ale to wszystko rozwijalo sie w kurewsko szybkim tempie, bo rok pozniej wyszla juz "Rownonoc" Donatana, ktora zaczela wykrecac naprawde grube banki, wiec to co w danym roku bylo wyczynem w nastepnym juz stawalo sie standardem
FUCK OFF MR LAHEY
Noir

Post autor: Noir »

....
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2025, 12:56 przez Noir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sivestro

@ricky fair enough, ale tak jak pisałem, TBZD już było w potężnym peaku yt(czyli tak jak napisałeś w standardzie, nie wyczynie) już po Rownonocy i milionach nabijanych w Stepie choćby i też nie zrobiło wyświetleń, mimo że są tam moim zdaniem bangery.
Awatar użytkownika
ricky

to prawda, ale tez umowmy sie - Mes nigdy nie byl jakims wielkim hitmakerem. robil dobre plyty na dobrych kurwa bitach, ale nic ponadto, nie mial takiej wartosci komercyjnej jak Tede, Peja czy WWO, w sensie jego kawalki nie lataly az tak na rotacji jak wczesniej wymienieni, ani nie byl tez raperem, ktorego kawalki przesylalo sie za gowniarza przez irde jak Gural z "El Polako" czy Hemp Gru. Mes zawsze byl w drugiej lidze mainstreamu jesli chodzi o popularnosc i mysle ze dobrze mu bylo w takiej kategorii, bo tez jednak nigdy jakos szczegolnie nie pozowal na rapera-gwiazde, wrecz przeciwnie, zawsze bylo mu blizej do alternatywy niz list przebojow
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

arystokrata91 pisze: 06 wrz 2025, 21:52 Aha, wtedy już się używało foobara2000 częściej niż winampa
Przypomniały mi się czasy, jak na starym forum był bodajże cały dedykowany temat, a przynajmniej zwyczaj wrzucania screenów jak tam kto sobie skonfigurował foobara i userzy dopytywali jaki to skin/ustawienie okien :oops:

W ogóle peak truskulu razem ze scrobblowaniem wtyczką do lasta i pilnowaniem tagów w bootlegach luźnych zwrotek jakiegoś Karwana czy innego LaikIke1.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
ricky

a jeszcze wspomniales o dissie Parias na Peje. fakt, wyswietleniowo zrobili rozpierdol, ale tez miej swiadomosc jak wielki wtedy to byl beef. Peja byl na swieczniku ogolnopolskich mediow, a Parias to polowa Molesty plus Eldoka, wiec mnostwo oldheadow takze to sprawdzalo. to wyjatkowy przypadek, bo wszyscy byli zainteresowani tym co sie odpierdala. jakby to porownac do dzisiejszych czasow to tak jakby Mata w peaku popularnosci po "Patointeligencji" mial beef z Taco Hemingwayem
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

SWN pisze: 06 wrz 2025, 22:10 Przypomniały mi się czasy, jak na starym forum był bodajże cały dedykowany temat, a przynajmniej zwyczaj wrzucania screenów jak tam kto sobie skonfigurował foobara i userzy dopytywali jaki to skin/ustawienie okien
Spoiler
Obrazek
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

JAK TAGUJECIE, BO TU MNIE TAK:

Dj Tuniziano - [HOWWA 3 #05] 5. Jay-Z feat. Zdzisława Sośnicka - Jak żyć nigga (DJ Tuniziano HOWWA III)
Awatar użytkownika
Sivestro

@ricky Tak, pierwsze zdanie które napisałeś w poprzednim poście, że Mes nigdy nie był hitmakerem, imo zamyka temat, bo zgadzam się z tym i to było clue tej obserwacji.

Możliwe że z tego powodu Mes nie zbudował trwałego fanbase'u jak pomnik ze spiżu. O ile był za nim jakiś fanowski movement (choćby ludzie utożsamiający się z chlaniem alko), to tego movementu nie ma, jego fanbase nie jest zbity i trwały jak Tedasa, a ci którzy byli fanami Mesa tak po prostu w większości teraz komentują że kiedyś byli fanami a teraz są zawiedzeni tym kim się stał i co nawija.

Jakby nie było fanbase u raperów to ważna sprawa, i Mes o ten aspekt nijak nie zadbał niestety. Nawet głupie akcje jak darcie mordy po tym jak dostał strzała z pistoletu wodnego na koncercie na pewno mu nie pomagały.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2025, 22:14 przez Sivestro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

to fullscreen? lipa w chuj
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
YP_

Post autor: YP_ »

arystokrata91 pisze: 06 wrz 2025, 21:52 Otwarcie rozjebało mi głowę i automatycznie i instynktownie stałem się sajko Mesa.
Pamietam te czasy na forumku jak Otwarcie wyszlo, swietny kawalek i piękne czasy :)
Awatar użytkownika
kon rafal

Post autor: kon rafal »

Szczeg pisze:Prawda. Nawet wrzucanie całych płyt na youtube nie było wtedy żadna regula
Jeśli się nie mylę to pierwszą płytą oficjalnie wrzuconą na yt był totem leśnych ludzi w czerwcu 2010.

Lastfm i robienie porządków z tagami przed pierwszym odsłuchałem klasyk.

Wielkie 5 dla Was
Awatar użytkownika
ricky

mysle ze problemem Mesa w kwestii fanbase'u jest to, ze Pioter probowal byc zbyt elitarny. niektorzy ludzie z tego powyrastali jak skonczyli licbaze i znalezli sobie lepszych pisarzy do czytania niz Bukowski, inni tak jak mowisz sa zwyczajnie zawiedzeni tym co teraz sie dzieje, a jeszcze inni (jak ja np) sa troche zbyt hip-hopowi na muzyke, ktora zaczal robic w pewnym momencie, bo probowal ze swojego rapu zrobic cos wiekszego i bardziej ambitnego niz w rzeczywistosci jest. jeden user w temacie o pl rapie na drum n bass podrzucil jeden track z "Kandydatow" na jakims quasi dubstepie i to wg mnie jest esencja tego co Mes probowal zrobic, bo po ciezkich bassowych bebnach nagle wbija jakies corny pianinko i typowy mesowy zaspiew. to po prostu nie moglo sie udac na dluzsza mete. albo jeszcze inaczej to okresle - Mes chyba zwyczajnie zapomnial, ze jest tylko raperem, a nie wirtuozem keyborda i wokalista r'n'b. to kiedys moglo imponowac, teraz smieszy, bo czasy porcysa i innych hujopodobnych portali uzywajacych zjebanych slow typu sofomor juz sie skonczyly i owa publika wymaga wiekszej ekstremy i awangardy jak np Afrojax rzygajacy do kubeczka. Mes zawiesil sie w jakiejs dziwnej prozni i nie umie z tego wyjsc od 2016, czyli od "Ała" - albumu, ktory zwiastowal poczatek konca Mesa, bo notabene juz tam byly strzaly w bylych ziomeczkow z alkopoligamii
FUCK OFF MR LAHEY
ODPOWIEDZ