[beef] VNM vs Jimson

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrał

VNM
8
28%
Jimson
21
72%

Liczba głosów: 29

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

[beef] VNM vs Jimson

Post autor: Burak »

Kapitalny post @ricky na temat beefu:
Spoiler
ricky pisze: ↑05 wrz 2025, 23:28 @Burak wytlumacze Ci to ze swojej perspektywy

po 1 - to byl beef tytanow podziemia jak Tede vs Peja byl beefem tytanow mainstreamu. obydwaj wtedy mieli mocna pozycje w underze i ciezko bylo o bardziej wymarzona konfrontacje w tamtym czasie (2007), a przynajmniej tak to wspominam, moge to troche zakrzywiac, ale - jak wyzej - to z mojej perspektywy

po 2 - w kwestii formy ten beef to swietna kapsula czasu pokazujaca co wtedy bylo w podziemiu szanowane, czyli wielokrotne rymy, pancze i gierki slowne. niby niewiele w tej kwestii sie zmienilo, ale wtedy to mialo charakterystyczny sznyt, samo akcentowanie rymow bylo wtedy totalnie inne niz robi sie to dzis, nie trzeba daleko szukac i wystarczy posluchac dissow Eripe i Bedoesa zeby skumac roznice w tekstach i patentach (oczywiscie opieram sie tutaj czesciowo na stylowkach wymienionych raperow, ale mysle ze V, Jims, Rip i Bedi sa na tyle charakterystyczni i w pewien sposob definiuja swoje czasy, ze nie jest to porownanie na wyrost)

po 3 - to jak wielka wage V i Jims przywiazywali do niektorych rzeczy to pewien benchmark w polskich beefach. mam na mysli "podpierdolenie" producenta swojemu oponentowi, wystepy goscinne na legalnych plytach, kto kogo zna i z kim sie lubi w podziemiu. nie wiem czy slyszalem w jakims pozniejszym beefie cos w stylu "nagrywalem u Webbera", "ich bin pione z Sokolem przy rosole" czy "Wankej cie osral". dzis raczej nikt by sie tym nie flexowal, wtedy to byly argumenty, ponownie wjezdza tu kapsula czasu

po 4 - te dissy sa skurwysynsko stylowe. VNM z 2007 nagral dokladnie cos czego mozna sie bylo spodziewac po VNMie z 2007, Jimson tak samo, byli BARDZO wyrozniajacy sie w swoich stylowkach i ta konfrontacja byla po prostu interesujaca

po 5 - ten beef byl zajebiscie smieszno-memiczny. telefon V do Bobaira, wersy o goleniu jaj, odbitki z "Tru man show", no to jest kopalnia beki i one linerow. polecam na spokojnie sie w te dissy wsluchac, ale nie na wczutce tylko tak jakbys sluchal sobie klotni dwoch pomyslowych glupkow, wtedy latwo zalapac ile smiechowych rzeczy jest w tych dissach, nie liczac tych oczywistych jak to co wymienilem wczesniej jak telefon itd.

jestem po 3 piwkach, wiec to tak luzno se napisalem, ale mam nadzieje ze w miare dobrze to wyjasnilem. w ogole w huj propsuje twoja zajawe na beefy, dawaj jakis podcast i robimy konkurencje dla Matta i horrego

Jak po czasie oceniacie beef? Jak zwykle proszę o nakreślenia sytuacji czym ten beef się rozpoczął, czy były jakieś akcje pozadissowe ciekawe i jak się konflikt zakończył (czy się zakończył?). Ja się wpiszę jak się osłucham, ale na razie coś ciężko mi to wchodzi. Nie pomaga to że jakość tych tracków na YT to jakieś mp3 64kbps które brzmią jak gówno, jest to w lepszej jakości?

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
Jestem psem Jimsona z chujem, co zdjął mi klamerki zębów
Zrobię candy shop z chuja za 50 centów

Te cuty dojebane :lol:

Dodano po 3 minutach 31 sekundach:
Dobra jednak jako konflikt dwóch sebiksów ciekawie się to z boku słucha

-Moje wokale były na twoim dysku twardym pedale
-I nie tylko

:lol:

Dodano po 5 minutach 47 sekundach:
Ja myślałem że to golenia jaj to tylko jednorazowa akcja była u vnma, a ten w chyba każdym dissie o tym wspomina, props :lol:
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Re: [beef] VNM vs Jimson

Post autor: marmolad_k2 »

Mnie zawsze rozwala hot16 Jimsona.
V, słuchałem Twój album,
powyżej parteru nie wynajmuj

Dodano po 42 sekundach:
I jeszcze
Nie chodzi o to gdzie wstawić słowa,
tylko gdzie nie
saturn pisze: ↑10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Po dziś się gęba cieszy jak Maciek wjeżdża z tymi wersami:
Miesiąc wstecz dostałem długi list
Dłuższy niż mój najdłuższy wpis
Pisał typ, kurwa, popiątne, melanż
Kurwa, potrójne i czy kropnę z nim ten rap
W załączniku był numer demo – pies jebał
Myślę: Venom? Ci co wymyślili black metal
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

marmolad_k2 pisze: ↑06 wrz 2025, 9:35 tylko gdzie nie
Zobacz

Bardzo wyrównany beef moim zdaniem, słuchając go zawsze widzę to jak dwóch bokserów wymieniających się bombami, a nie jakąś dominację którejś ze stron. Wiele zabawy mi dostarczyło słuchanie w pracy, czy poza, tych 6 kawałków (głównych). Uważam też, że ostatnie dwa kawałki w beefie to przynajmniej poziom powyżej pozostałych. VNM w takim bitewnym stylu mi się podobał.

Z takich rzeczy, które zapadły mi w pamięć jako duże plusy, lub minusy, to:
Telefon do Bobaira
Nieskumanie wersu o poronieniu
Golenie jaj
Nasranie w szafie
Zamykanie trumny

Linijka, którą pierwszą przywołuję, gdy o beefie myślę, to:
"LIRYCZNIE V NIE (faunie) JESTEŚ DLA MNIE NIKIM"
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Ostatniego dissu Jimsona nigdy nie traktowałem jako tzw. rozpierdalanie przeciwnika, jak to np. Tede robił z Onarem czy Nowatorem poprzez przepiękne wyzwiska i energiczność kawałka, Jimson zadawał precyzyjne, taktyczne ciosy tam, gdzie VNM miał słabe punkty i tak walił przez 7 minut, aż przeciwnik nie padł na ryj. Chciałbym zobaczyć minę Venoma, gdy pierwszy raz tego słuchał, ależ go to musiało piec.
saturn pisze: ↑10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

Burak pisze: ↑06 wrz 2025, 9:16 Jak zwykle proszę o nakreślenia sytuacji czym ten beef się rozpoczął, czy były jakieś akcje pozadissowe ciekawe i jak się konflikt zakończył (czy się zakończył?). Ja się wpiszę jak się osłucham, ale na razie coś ciężko mi to wchodzi. Nie pomaga to że jakość tych tracków na YT to jakieś mp3 64kbps które brzmią jak gówno, jest to w lepszej jakości?
beef zaczal sie od tego, ze VNM chcial nagrac z Jimsonem, a ten go osral i pojechal go na swoim blogu (jakby ktos mial jakis archive tego bloga to byloby fantastycznie, a jak ktos sie dokopie jakims cudem do posta o Venomie to juz w ogole :bowdown: ). pierwsza zaczepka byla tutaj:

z tym ze te zaczepke puscil Orzeu, nie Jimson, ale to widocznie dla VNMa wystarczylo xD no i sie dissy posypaly

tu masz to w niezlej jakosci, staralem sie wydiggowac te dissy najlepiej jak sie dalo. po tej glownej wymianie jeszcze byla "Smiertelna kombinacja", gdzie polecialy male strzaly, na co Jimson odpowiedzial w "Twarzach", a pozniej V jeszcze rzucil zaczepke w goscince u Lysonziego "Jade z tematem". na tym sie calosc zakonczyla, po latach jeszcze tylko Jims na hot16 rzucil wspanialy wers, ale nic wiecej z tego nie wyszlo. a jakichs okolobeefowych akcji chyba nie bylo, szczerze watpie ze oni sie kiedykolwiek widzieli na oczy xD
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Jimaon 2 lara czekal na mozliwosc wejacia w beef ze swoim nemezis i zaczepka orla wystarczyla zebynotworzyc krzywy ryj xD
Jose pisze: ↑08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

jeszcze niedawno uwazalem, ze V wygral ten beef, ale ostatnio to odswiezylem i jak wjechal Truman Show to zmienilem zdanie, glos na Jimsona
lygrys pisze: ↑11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
moxxi

Post autor: moxxi »

Z perspektywy czasu dissy Venoma lepiej przetrwały próbę czasu, szacun dla każdego kto teraz może przesłuchać True man show na strzała, ja ostatnio zasnąłem przy 2 minucie jak już bit się zmienił niezła zamuła

Poza tym wiadomo kto nasrał w szafie
I kto na junoudet i metro wył jak cipa
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: ↑26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Ja normalnie słucham, bo jest najmniej przypałowy, ale całościowy dissy Venoma lepsze do słuchania.
Obrazek
Awatar użytkownika
BublOner

Post autor: BublOner »

chuj z tą całą genezą beefu i werdyktem. o chuj chodzi z tym sraniem w szafie?
dziwki basen i machanie kutasem
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

muszę powiedzieć że też jestem zainteresowany tą gałęzią beefu prosiłbym o nakreślenie sytuacji o co chodzi dziękuje
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

VNM nawinął, że Jimson nasrał w szafie. Jimson się nie odniósł.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

co za pancz :bowdown: :bowdown: :bowdown:
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

na starym slg ktos mial w stopce skrina z fb z komentarzem Jimsona (z prywatnego konta) "zesralem sie", na co ktos mu odpisal "do szafy?" xD mam nadzieje, ze da sie to znalezc gdzies, zawsze bawilo
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

BublOner pisze: ↑06 wrz 2025, 16:21 chuj z tą całą genezą beefu i werdyktem. o chuj chodzi z tym sraniem w szafie?
Farmazon vnma
Jose pisze: ↑08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

VNM potem w "Centrymetrze" jeszcze bardzo fajnie o tym sraniu Jimsona nawinął:

Choć nie byłem nigdy z domu bogaty
Przeze mnie król podziemia zszedł z tronu do szafy
Awatar użytkownika
myron

Post autor: myron »

Żeby tak dokończyć jeszcze historię Jimsona i Smarka, to tak jak było pisane wyżej. Jimson cisnął mu na Twarzach GWPI (2008)

Te Twoje bragga ma R jak u Terentiew
Błaga, na mikrofonie dłonie jak PRL
Nie mogą mnie uciszyć i zniszczyć te pizdy
Jak glut czy VNM, chuj w PLN

Potem jest wers z Romanem Polko, który przeszedł już do kanonu. W każdym razie 3 lata później na albumie "Ucieczka z wesołego miasteczka" w kawałku Bez Strachu kończy tą całą drakę wersami:

Nagrywam jeden wers i rozpierdalam cię jak Smarki Smark. [Pokój]
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
ether

Post autor: ether »

Jimson na sam koniec dał najlepszy diss (i jeden z najlepszych ever), ale za chuj tego nie wygrał

Dodano po 2 minutach 40 sekundach:
2rzyn pisze: ↑06 wrz 2025, 16:45
BublOner pisze: ↑06 wrz 2025, 16:21 chuj z tą całą genezą beefu i werdyktem. o chuj chodzi z tym sraniem w szafie?
Farmazon vnma
A ja czytałem kiedyś wywiad z Jimsonem i pytany o to powiedział coś w stylu, ze tutaj wygrał hip hop. Jeśli farmazon, to czemu jimson odpisał na chyba każdy wers vnma, oprocz tego?
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

to jest tak absurdalne :rotfl:
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
ODPOWIEDZ