GOAT - dyskusja

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
wujot
ave

Re: GOAT - dyskusja

Post autor: wujot »

gps, wróć i nawiń jak za dawnych lat proszę
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY

#FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
myron

Post autor: myron »

Stary jakbyś widział niektóre posty fanów w jednej dyskusji chyba w topicu ze Mesem taka była, jakie to wspaniałe teksty belmondo piszę, to byś teraz mocno się uśmiechnął :D
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

Kotolga goat w chuj, tylko niech solo nagrywa a nie z pedałami
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Sionek

Post autor: Sionek »

Gdyby Tede skończył karierę na Vanillahajs to byłby goatem dla mnie i myślę że wielu mogłoby się z tym zgodzić. Gość będący w rapie od początku, pokazywał Polsce czym jest flow, styl i luz w latach 90. Kiedy wszyscy siedzieli na ławeczce pod blokiem i narzekali jak jest ciężko on jako pierwszy postanowił z niej wstać i zacząć robić hajs na początku lat 2000. Nie bał się bitew, fristajlował i sprowadzał ameryczkę nad Wisłę za co był jebany i wyśmiewany. Beef z Peją go zniszczył ale chłop odrodził się jak feniks i przejął totalnie grę na 3 lata, podczas których każdy kolejny album był lepszy i popularniejszy kończąc na potrójnej platynie i zamknięciu gęby wszystkim, bo zaczynali robić to za co go jechali 10 lat wcześniej. Ale niestety tak się nie stało i Wieprz postanowił wydawać dalej rozwadniając swoją legendę.

Choć niechętnie to przyznam, to chyba Quebo bym wskazał. Raper kompletny, ma w dorobku przełomowe płyty, działał na scenie freestylowej, odcisnął piętno na podziemiu, zmienił mainstream bezpowrotnie podobnie jak Tede, inspirował dzieciaki z obecnej topki i osiągnął to wszystko bez żadnego potknięcia, wtopy sprzedażowej czy spadku formy. To ostatnie dla mnie dyskusyjne bo Romantic Psycho uważam za chujową płytę ale wiem, że jestem odosobniony w tym poglądzie bo tęsknię za Que sprzed Taconafide.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Sionek pisze: 02 wrz 2025, 17:59 Kiedy wszyscy siedzieli na ławeczce pod blokiem i narzekali jak jest ciężko on jako pierwszy postanowił z niej wstać i zacząć robić hajs na początku lat 2000
Nie pierwszy zaczął robić, tylko pierwszy o tym zaczął mówić. Inni też robili, nawet lepszy.
Sionek pisze: 02 wrz 2025, 17:59 Nie bał się bitew, fristajlował
Bał się bitwy z OSTR.
Sionek pisze: 02 wrz 2025, 17:59 Beef z Peją go zniszczył
Tu zgoda. :cool:
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Sionek pisze: 02 wrz 2025, 17:59 przejął totalnie grę na 3 lat
To urojenia akurat, nie było momentu w karierze Tedego po beefie z Peją w którym byłby najpopularniejszym raperem w Polsce.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Post autor: jotwupe »

Może chodziło o Bubble Bobble Nostalgie
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo

"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

oldschool pisze: 02 wrz 2025, 19:14
Sionek pisze: 02 wrz 2025, 17:59 przejął totalnie grę na 3 lat
To urojenia akurat, nie było momentu w karierze Tedego po beefie z Peją w którym byłby najpopularniejszym raperem w Polsce.
Z ciekawości, kto wg ciebie był w topce popularności i najpopularniejszy w powiedzmy 2012-2014?
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Sokół i OSTR

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

O.S.T.R. top 1 i długo nic

potem Peja, Chada, Donatan

Dodano po 14 sekundach:
Nad tym Sokołem też myślałem.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

To były mroczne czasy.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Zajebiste czasy ale najlepsze to 2013-2018 jak rap się rozspiewal i zodwaznial jeszcze w granicach dobrego smaku

Awatar użytkownika
Sivestro

Sobota chyba wtedy też miał prime
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

jotwupe pisze: 02 wrz 2025, 19:33 Zajebiste czasy ale najlepsze to 2013-2018 jak rap się rozspiewal i zodwaznial jeszcze w granicach dobrego smaku
W 2018 Paluch wydał Czerwony Dywan i od tej pory było tylko gorzej :nonono:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Sionek

Post autor: Sionek »

Ja tamten okres postrzegam przez pryzmat mojej młodości i własnej bańki, podejrzewam, że jestem skrzywiony. Jak popatrzeć na twarde liczby to faktycznie @oldschool i @jotwupe mają rację bo OSTR miał najlepiej sprzedającą się płytę rapową w 2015. Potem był Gang Albanii (ale to więcej niż 1 raper) i trzeci był Tede. Sobota napierdalał wtedy te swoje remixy/rimejki klasyków, które kręciły chore liczby. Tylko, że zawsze miałem wrażenie, że fanbase tych dwóch panów to byli już wtedy stateczni panowie po 30-stce, rondlarze którzy zdziadzieli i założyli rodziny. Kupowali płyty, słuchali muzyki (z youtuba bo streamingi raczkowały) ale na ulicy niespecjalnie się ich widziało czy na festiwalach ich koncertach. W liczbach bezwzględnych pewnie było ich więcej z pewnością, ale w segmencie gimbusów wg moich odczuć królował wtedy Tede. Masa ludzi w szkole latała w koszulkach PLNY, czekało się na nowe dropy ciuchów na holahola.pl, każdy singiel był omawiany w szatni na wfie a fani Ryśka choć liczni, byli mniejszą grupą. Prawilniacy otwarci na nowe brzmienia mieli wtedy Palucha, który zaczynał być też popularny bardzo. Podobne proporcje widziałem potem na mieście, na festiwalach na które jeździłem. Nie spotkałem nigdy 15-16 latka, który by się jarał Ostrym czy Sobotą wtedy. Gimbusy wtedy jak i dzisiaj to kluczowy target bo to oni kupują wszelkiej maści pierdoły, preordery, gadżety, koszulki, chodzą na każdy koncert jaki się nadarzy nawet po kilka razy w roku, nawet jeśli jest ich mniej niż cichych słuchaczy w średnim wieku.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Może tak było, ja w 2012 kończyłem liceum i szczerze może z kilka razy na mieście widziałem kogoś w PLNach.

Więcej osób widziałem w ciuchach Ciemnej Strefy, może dlatego, że bardziej się rzucały w oczy.

Natomiast no dla mnie zawsze jak ten Tede miał swój rzekomy peak w latach 2010+ to a to wyprzedzał go właśnie O.S.T.R. czy dobrze wspomniany Gang Albanii, a potem to już ci wszyscy raperzy nowej fali typu Quebo, Taco, Bedoes itd.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

imo liczby które kręcił wtedy ostr uprawniają do założenia, że słuchali go wszyscy tj. że przekroczył typowe podziały społeczne i zbierał fanbase z każdego koszyka
i to, że nikt z nastolatków (starszych i młodszych) i studentów nie słuchał ostrego w 2012 tylko typy po 30 to mnie się ciężki farmazon wydaje, spotykam się z propsami za takie podróż zwaną życiem czy tylko dla dorosłych u osób młodszych niż te 40 dzisiaj, musieli to słuchać jako nielaty, no studenciakixd najdalej
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

LaikIke1 oraz Smarki Smark
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

i jimson i zkiwboy i bonson
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
Sivestro