Zarobki w polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
nihil Novi

Re: Zarobki w polskim rapie

Post autor: nihil Novi »

No, teraz nie gra koncertów
Sensei życia
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

WENA z tego co słyszałem znowu pracuje na pełen etat a rap to tak dla zabawy już tylko
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
hardy

Post autor: hardy »

to pięknie go zweryfikował rynek, faktycznie gdzieś w 2011 po Dalekich zbliżeniach chwalił się że rzucił pracę w banku i żyje z rapowania, a teraz gdy czasy są jeszcze lepsze do tego, on musi wracać za biurko, ech. Podobnie jest z VNM-em, wątpię czy on jeszcze żyje z rapu, koncertów też raczej nie gra, bo jakichś pojedynczych sztuk na festiwalach jak go zaproszą nie liczę. O widzę że teraz gra z Pawbeatsem to trochę podreperuje budżet. A chyba w 2012 się chwalił że wyciągnął w rok 270 tysięcy z rapu.
FÜRDIEGANG

Post autor: FÜRDIEGANG »

przedszkolanek pisze: 18 lis 2019, 22:28 bengal dowdown dowdown
jak chcecie szybko rozkminic takie tematy jak kto co i jak to nawincie se z menago pare maili i przewincie mu ze chcecie zorganizowac balange z jego podpiecznym i jakie sa koszta oraz jakie sa warunki tego jak on odpisze to huj wiecie i nie piszecie dalej typ dostaje setki takich zapytan takze ma wyjebanego pitola swojego na to i wtedy wiecie kto slaby kto dobry i kto kocur i kto na fejmie ile zgarnia klopsu tlustego
taką ślizgawkową prowokację bym chętnie zobaczył, ma jakiś slizgawker legitkę prasową/doświadczenie z profesjonalnym dziennikarstwem?

ale ja o czym innym - było jakież info ile Saful przytulił za rolę?
legitke prasowa tak, ale to raczej nie jest zadna podkladka pod to.
ex-AlmostDivine

Twój chłopak kaloryfer kurwa, a ja se noszę bojler
No bo jem co chcę, a ten głupek liczy kalorie tak jak drobne
By cię wziąć na randkę i zamówić sałatkę
No naprawdę trochę scam, nie?
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

8. Ile jest siana za jedną nutę?

Trill Pem: Na Spotify od 5 do 7 tysięcy za milion, YouTube za milion daje od 3 do 4 tysięcy a "Nicki" zarobiła 90 tysięcy.
Z wywiadu z fanpage na FB - PRAWDZIWY TRAP
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

raperzy tacy jak Taco, Bedoes, Quebo czy Igi na lajcie mogą wyżyć ze samego streamingu na spotify.

ciekawi mnie jaki kwit by zgarniali, gdyby wszedł podatek od smartfonów i byłby sprawiedliwie dystrybuowany, czyli wg realnego ruchu w sieci. podejrzewam, że 20 najpopularniejszych polskich raperów odpowiada za jakieś 70% rynku polskojęzczynej muzyki, więc skoro ten podatek miałby przynieść 1mld dla zpavu to taki Taco sam by miał z tego ponad 50 baniek, Bedoes 35 mln rocznie.
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

LWD pisze: 16 lip 2020, 21:53 raperzy tacy jak Taco, Bedoes, Quebo czy Igi na lajcie mogą wyżyć ze samego streamingu na spotify.
to oczywiste
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Sionek

Post autor: Sionek »

Odkopuję ten temat, żeby przedstawić moją analizę. W dniu dzisiejszym Mata przekroczył 3 mln słuchaczy na Spoti jako pierwszy polski raper i sociale zalały dyskusje ile wyciąga z tego tytułu. W ostatnich dniach w temacie o beefie Tede - Ten Typ Mes trwają dyskusję kto jest większym bananem, ile mają mieszkań, że Mes jeździ wypierdzianym 20 letnim Maserati a Tede ma 10 samochodów, ale wszystkie klasyki i żadnego z salonu. Policzmy więc.

Na zajrzenie do portfela wybieram Tedego bo to postać której ruchy śledzę dość mocno i wiem co robi i ile mniej więcej. Jest też dużo danych dostępnych na jego temat, a temat jego beefu z Mesem bije rekordy aktywności na forum ostatnio, więc postać na czasie.

STREAMY
Zacznijmy od zarobków ze streamów. Hype pod postem o 3 mln słuchaczy Maty ujawnił, że za 1 mln streamów zarabia się 6-8k zł.
Obrazek
Internet ogólnie podaje, że jest to 3-5k dolarów, ale to raczej w Ameryce i jest to zwykła przeklejka. Polska słynie z niskich stawek za wyświetlenia reklam, kliki, streamy na każdej platformie typu YouTube, AdSense, Spoti więc wersja Hypa mnie przekonuje bardziej. Zna on raperów, ludzi z labeli to myślę, że jest wiarygodny.

Portal kworb.net podaje, że Tede ma dziennie 76 820 odsłuchów. Niestety brak info czy to tylko dzisiejsza wartość, czy jakaś średnia z dłuższego okresu. Uznam, że to średnia dzienna dla całego roku. Daje nam to 28 039 300 streamów w ciągu roku. Wychodzi, że rocznie z samego Spotify Wieprz ma od 168 tys. do 224 tys. Zakładam, że jest to kwota brutto. Warto pamiętać, że są inne serwisy jak Tidal, Apple Music itp. ale są raczej mało popularne. Rocznie myślę, że jest to zaledwie kilka tysięcy z nich wszystkich w ciągu roku. Obrazek

Do tego jest jeszcze YouTube i reklamy w trakcie filmów. Social Blade podaje szacowane roczne zarobki od 6 do 96 tys. dolarów, co po dzisiejszym kursie 3,65 zł daje od 21 900 zł do 350 408 zł. Przez popularność adblocków i niskie polskie stawki myślę, że jest to blisko dolnej granicy widełek. Obrazek

KONCERTY
Tede gra bardzo dużo koncertów. Mamy tutaj pełen przekrój od grania po wiochach typu Crazy Club Gołębiewo, przez dni miast, festyny, święto kiełbasy i chrzanu aż po normalne koncerty klubowe skończywszy na dużych eventach jak juwenalia, wszelkie możliwe festiwale typu Płock, Giżycko, Sława, Wolsztyn (chyba tylko na Sun Festivalu go nie ma, ale grał tam wcześniej, jego manager Maciej Maj ma podobno personalną kosę z organizatorami i się mszczą na Tedziku) czy okolicznościowe imprezy jak ta orkiestra tego kompozytora (zapomniałem jak mu tam) czy Roztańczony Narodowy. Wakacje to kiepska próbka badawcza bo to okres żniw dla Wieprza, który gra wtedy nawet po 7-8 koncertów w miesiącu (info z jego aktualnej rozpiski na Facebooku na sierpień i wrzesień, kolejno 7 i 8 koncertów, lipiec podobnie). Poza sezonem jest to na pewno mniej, ale też nie jest to jakiś martwy okres. Umówmy się, że średnio rocznie Tede gra 4 koncerty każdego miesiąca, myślę, że będzie to dosyć uczciwe wobec niego i nas.

Dzięki youtuberowi Sprawdzam Jak, który podszywał się pod organizatora koncertu poznaliśmy stawki kilku raperów z 2023 roku. https://glamrap.pl/35-tysiecy-za-35-min ... a-koncert/ Zakładam, że mimo inflacji nie zmieniły się. Tede bierze 15-25 tys. za jeden występ. Dół widełek jest na pewno za granie do kotleta na dniach Pleszewa a góra za festiwale. Jak już uśredniliśmy mu liczbę koncertów to zróbmy to samo ze stawką, daje nam to 20 tys. za koncert. Od tego trzeba odliczyć hajs na hajpmena (przyjmuję 2k za koncert), tyle samo dostaje pewnie jego kamerzysta-giermek od wszystkiego Strojak i myślę, że podobny hajs dostaje ziomek od sprzętu. DJa na stałe Tede nie ma żadnego, zazwyczaj leci bit z lapka, czasem gra z nim DJ Macu ale na tyle rzadko, że go nie wliczam. 3x2k daje 6k kosztu klakierów, zostaje 14 tys. z których jeszcze trzeba opłacić paliwo ale to zależy mocno od odległości. Tede jeździ 9 osobową toyotą w dieslu więc to nie pali dużo, koszt wachy pozwalam sobie pominąć ale warto mieć go z tyłu głowy.

SUMA I PODATKI
Zliczając to wszystko wychodzi nam:
  • Za streamy na Spoti - 168-224 tys. zł rocznie (14-18,6k miesięcznie)
    Za streamy na YouTube - 21,9-350 tys. rocznie (1825-29,2k miesięcznie)
    Za koncerty (uśrednione) - 672 tys. zł rocznie (56k miesięcznie)
Po zsumowaniu mamy kwoty od 861 900 zł (wariant minimum) do 1 246 000 zł (maksimum) rocznie. Na miesiąc jest to 71,8 tys. do 103,8 tys. zł brutto.

DODATKI
Tede występuje w Kanale Zero, myślę że z tego tytułu wpada mu kilkanaście tysięcy, może 20 parę tysięcy biorąc pod uwagę medialność jego osoby (na plus) i wielkość formatów w których występuje (na minus) bo robi TV śniadaniową i czasem ma Zero Absolutne po 22 w niedzielę, czyli no generalnie poza godzinami szczytu, raczej mało ambitne programy. Jeden z prowadzących programy w Kanale Zero wygadał się, że mają umowę na B2B i kasa jest za występ więc każdy miesiąc to inna wypłata. Zakładam, że u Tedego też tak jest i arbitralnie stwierdzam, że wystawia faktury ze te kilka poranków i wieczorów na 22 tys. + VAT.

Zdarza mu się mieć współprace reklamowe z różnymi markami ale tego nie wliczam bo to jednorazowe strzały hajsu. Nie doliczam również kasy z donejtów podczas streamów i hajsu od patronów Tedenoveli.

Doliczając Kanał Zero to mamy od 93 800 zł do 125 800 zł brutto miesięcznie.

NETTO
Od tych kwot należałoby odliczyć podatek. Nie mam pojęcia jaką ma formę opodatkowania i działalności, założę więc, że płaci 19% podatku liniowego (chyba najsensowniejszy w jego sytuacji). Nie będę bawić się w odliczanie kosztów bo nie umiem, ale potencjalnie ma ich sporo do odliczenia i trzeba mieć to z tyłu głowy jak np. wynajem lokalu gdzie jest NWJ, prąd w studiu, kupno sprzętów do studia, na koncerty, do streamowania, noclegi w trasie, paliwo do busa, raty leasingu za busa i dawniej za Audi, może jakieś swoje samochody ma na firmę, ostatnio kupił sobie Forda F-150 też.

Odliczając na pałę 19% wychodzi nam, że może mieć od 76 do 102 tys. Wiadomo z tego musi sobie opłacić jeszcze czynsz za studio, mieszkanie, żarcie, rachunki, OC/AC za samochody, ZUS, składkę zdrowotną i inne opłaty tego typu bęc.

Czy ma to sens? Moim zdaniem tak i z grubsza może być bliskie prawdy, bo Tede w wywiadzie u Wojewódzkiego mówił, że jest bardzo zadowolony ze swoich zarobków przy obecnej pozycji na scenie i jak sam to określił "dość niskich udziałach w niej". Jest to obiektywnie bardzo dobry hajs, który pozwala sobie wygodnie żyć. Może nie jest bogolem i multimilionerem jak ojciec Mesa, ale żyje dobrze. Wg danych które znalazłem żeby być w TOP 1% najbogatszych Polaków trzeba zarabiać ok. 50 tys. zł brutto na miesiąc, także Wieprz przekracza ten próg z solidnym zapasem.

Dla młodych topowych graczy nie chce mi się liczyć, bo do tylu nawet nie umiem xD Leosia za koncert bierze 45 koła a Mata na miesiąc z samych streamów ma lekko 600 tys. wg moich obliczeń, więc to nie ma sensu. To są obrzydliwie bogaci multimilionerzy, którzy za kilka singli mogą kupić sobie kwadrat na Złotej 44 i jeszcze starczy na Ferrari.

Dla Mesa wyliczeń nie mam, bo nie wiem co robi, nie śledzę go. Podejrzewam, że główny hajs ma z tytułu bycia czynszojadem i wynajmu 4 mieszkań w Warszawie + streamy, ale kworb.net niestety nie ma danych na temat Mesa.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Jakby ktoś chciał wyciągnąć dane na temat streamingów Mesa to zrobi to na darmowym trialu (trzeba podać dane karty) na https://www.viberate.com/

Ja już swój trial wykorzystałem (to jest w ogóle super narzędzie do szukania muzyki z całego świata, bo można sobie wybrać np. rap z Tajlandii i pokaże całą listę raperów posortowaną np. według miesięcznych słuchaczy na Spotify)

Dodano po 31 sekundach:
@Sionek przy okazji zacne obliczenia milordzie, ciężko się doczepić do popartych solidnymi dowodami twardych danych.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Sionek pisze: 02 wrz 2025, 17:34 Nie będę bawić się w odliczanie kosztów bo nie umiem, ale potencjalnie ma ich sporo do odliczenia i trzeba mieć to z tyłu głowy jak np. wynajem lokalu gdzie jest NWJ, prąd w studiu, kupno sprzętów do studia, na koncerty, do streamowania, noclegi w trasie, paliwo do busa, raty leasingu za busa i dawniej za Audi, może jakieś swoje samochody ma na firmę, ostatnio kupił sobie Forda F-150 też.
Plus wynagrodzenie dla kilku osób.

Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
Choć w sumie połowa to tam może być za opcję pobawienia się jego resorakami.
Awatar użytkownika
moore

Post autor: moore »

gods bidness pisze: 02 wrz 2025, 17:53 Plus wynagrodzenie dla kilku osób.
Ale jak zatrudnia te osoby (prócz tych gier mów koncertowych), to można by założyć, że oni jakiś zysk przynoszą.

@Sionek props
Awatar użytkownika
gods bidness

A ponadto to wątpię w te proporcje. Myślę, że ma dużo więcej z KZ, a dużo mniej z całej reszty. Bo komu by się chciało dymać na 7 rano do kołchozu za kilkanaście koła, jak ma 70k z innych przychodów.

Dodano po 52 sekundach:
moore pisze: 02 wrz 2025, 17:57
gods bidness pisze: 02 wrz 2025, 17:53 Plus wynagrodzenie dla kilku osób.
Ale jak zatrudnia te osoby (prócz tych gier mów koncertowych), to można by założyć, że oni jakiś zysk przynoszą.

@Sionek props
Przynoszą zysk, który został już wyliczony przez kolegę@Sionek
Sionek

moore pisze: 02 wrz 2025, 17:57 Ale jak zatrudnia te osoby (prócz tych gier mów koncertowych), to można by założyć, że oni jakiś zysk przynoszą.
Na pensji na pewno był Yakuza jako manager/dyrektor wykonawczy, ale jego już od dawna nie ma.

Za umawianie koncertów odpowiada Strojak. On ma swoją działalność, jest fotografem i kręci wideo, ma swoje zlecenia z imprez, eventów, innym raperom też ogarnia wideo, foty. Podejrzewam, że oprócz kasy za koncerty na które jeździ Tede odpala mu hajs za bycie pod telefonem do bookowania koncertów. Za Tedenovelę dzielą się po połowie, Jaca wspominał w Q&A jednym z pierwszych.

Za Yakuzę wskoczył Maciej Maj, który ogarnia reedycje płyt, kontrakty (pracuje też w Sony i podpisał tam Jacę), ma swoją firmę wydawniczą Polski Rap, więc stawiam dolary przeciw orzechom, że też jego usługi są na fakturę, którą Tede może wrzucić w koszty.

Zgrywus jest od okładek i fotek, raczej z tego by się nie utrzymał a chyba za mało tego żeby dawać mu UoP, jakieś swoje robótki na boku ma prawdopodobnie też i rozlicza się podobnie jak reszta.

Kiedyś jak istniała strona Wielkie Joł to można było się normalnie umówić na sesje nagraniowe w studiu. Powstawały tam czasem dubbingi, lektorzy nagrywali zlecenia dla TV i można było sobie wynająć realizatora, którym był Młody Grzech zdaje się, ale jego też nie ma od lat i strony też nie więc jak Tede nie nagrywa to raczej stoi puste bo realizatorem jest mu Yottsu, Michu lub inny producent z którym nagrywa akurat.
gods bidness pisze: 02 wrz 2025, 18:01 A ponadto to wątpię w te proporcje. Myślę, że ma dużo więcej z KZ, a dużo mniej z całej reszty. Bo komu by się chciało dymać na 7 rano do kołchozu za kilkanaście koła, jak ma 70k z innych przychodów.
Osobiście też tak sądzę, ale podaję liczby jakie mi wyszły i surowe dane, żeby każdy mógł sobie wyliczyć w razie czego sam i ocenić czy ma to sens. Nie mam pojęcia jakie są stawki za takie występy w programach TV/internetowych, dlatego uczciwie napisałem, że arbitralnie uznaję tyle i tyle, ale mogę się oczywiście mylić. Nawet jeśli K0 nie płaci turbo kasy to Tede na pewno docenia niefinansowe benefity z tej pracy. Dzięki niej jest obecny w internecie właściwie non-stop, poznał wielu ludzi, otworzyło mu to drogę do nowych współprac jak choćby wywiady dla Fame MMA czy relacje z Clout i nagranie dla nich kawałka.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Weź pod uwagę, że od kanału zero tede dostaje nie tylko hajs, ale też ekspozycję medialną - dzięki czemu raz że może dotrzeć do nowych odbiorcow/utrzymać się w świadomości starych, dwa - lechtac sobie ego i załatwiać prywatne porachunki (np kręcąc będę z mesa). Myślę, że w mniejszym stopniu chodzi tu o hajs na ten moment, a bardziej o otwarcie alternatywnej ścieżki kariery kiedy jedno źródełko wyschnie
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Groszek

Post autor: Groszek »

stanowski na twitter dał że kanał zero miesięcznie wyciąga 1mln z samego adsense
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Mogłeś kogoś innego prześwietlić niż Tede, to Glamrap by wstawił twój post na stronę.

Props, jakby ci się nudziło to może po KRSach sresach byś doszedł do tego kto tak naprawdę jest właścicielem Glamrapu?
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
gods bidness

Jeszcze Sot jest, co przychodzi raz na tydzień "popatrz" buzią wypierdzieć na umowę o dzieło.
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

Sot jest tam takim popychadłem że myślę że jak dostanie kamizelkę odblaskową i nową dętkę do roweru to zadowolony - miesięczny koszt jakieś 12zł
Sionek

Dokładnie, ostatnio Tede mówił na live że się Sot obraził bo jakiejś zawieszki nie dostał xD
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Groszek pisze: 02 wrz 2025, 18:17 stanowski na twitter dał że kanał zero miesięcznie wyciąga 1mln z samego adsense
A może nawet 10 mln wyciągać, po prostu Stanowski więcej do kieszeni schowa.

Akurat w to, że Tede nie dostaje jakiejś turbo dobrej stawki w Kanale Zero to jestem przekonany, on nie jest tam jakąś niezbędną postacią. Tak jak jajca napisał, daje mu to zajebistą ekspozycję medialną i perspektywę na inną ścieżkę w przyszłości.

Jakby Tede miał dużo dostawać to Stanowski by go zastąpił jakimś pachołem swoim typu ten:
Spoiler
Obrazek
Ewetualnie wziął sobie inną podstarzałą gwiazdkę, co teraz chuja zarabia i przyjdzie pracować za mniejszy hajs.
ODPOWIEDZ