Chronologia:
1. Paluch w 2011 roku atakuje Fokusa i Tedego w kawałku WIARYGODNOŚĆ na płycie Syntetyczna Mafia.
Nie ma tu dla ciebie miejsca jak za ściemą leci ściema
Ilu takich leszczy wydaje swoje ścierwa
Na siłę pierdolą o swoich wymyślonych przejściach
Jak nie masz pojęcia to stul kurwa pysk
Dobrze na tym wyjdziesz to dla ciebie czysty zysk
Nie udawaj proszę bo się później zesrasz
Zrobi ci się przykro i poleci łezka
Może rób tylko Bragga i pierdol życiowy przekaz
Jak w życiu byłeś pipą to tam możesz się wyszczekać
Nagrywają z Dodą, grają psa w serialach
To jakby swoim fanom jechali po matkach
2. Fokus po roku ciszy odpowiada dissem AFTERPARTY, tuż po premierze filmu JESTEŚ BOGIEM.
Nigdy więcej nie mów do mnie takim tonem
Jestem MC rozpierdolę cię w moment
Technicznie to jesteś pionek
Syntetycznie – to tak miało być zrobione, co nie?
Tak to się robi na południu ziomie
Na nieosiągalnym dla ciebie poziomie
Mój majk płonie, twój majk tonie
W chuj daleko ci kaleko do mnie, to twój koniec
3. Po kilku dniach Paluch cytuję ''przedstawia pierwszą, a zarazem ostatnią odpowiedź Palucha na zaczepki reprezentanta PFK, Fokusa''
Suko, wjeżdżam ci do studia przecinam mózgową korę
Jesteś zakałą południa, Katowic nowotworem
Nie jeździłem na kolonie, dla ciebie zrobię obóz
Rap-Oświęcim, skup się, czaisz Fokus
Charyzma twej ekipy dawno wyskoczyła z bloku
Mówiłem, że Cię szanuję i że polski rap kuleje
Że wychodzi dużo gówna, że lepszy czas nadejdzie
Ty nie patrząc na mnie z pogardy uśmiechem
Mówisz: "po co to robisz?" i wychodzisz na scenę
Gdybym był takim patusem zrobiłbym ci z dupy przecier
Już wtedy wiedziałem, że jesteś zwykłym plebsem
Czekałem parę lat na odpowiedni moment
Aż będę miał pozycję w rapie i zrównam cię z betonem
Następnie następuje fala kompromitacji Fokusa:
4. Fokus napisał(a):
ale się uśmiałem "dissem" od syntetycznej szmaty.idę do sklepu zjeść paluszki...
5. Fokus po godzinie dodał nowy komentarz:
Raperzy o beefie Paluch Fokus https://glamrap.pl/raperzy-o-beefie-fokus-vs-paluch/''Witam. Tu Fokus. Osoby które prowadzą FanPage trochę poniosło. Nigdy nie nazwałbym Palucha szmatą - to nie moje słowa.
6. Na płycie Pokahontaz która ma premierę w równoległej czasoporzestrzeni pojawia się bonus track ANTYHEJTER/BEKA, który jest odbierany jako kolejny diss na Palucha.
7. Fokus dementuje, że numer ANTYHEJTER jest skierowany w stronę Palucha i ogłasza koniec beefu:
8. Paluch odpowiada:"16ty ukryty track na Rekontakcie - "Beka" jest skierowany do hejterów, i NIE jest dissem w kierunku Palucha. Beef nie będzie miał kontynuacji. Sprawa została wyjaśniona i załatwiona między mną a Paluchem telefonicznie - nie będziemy nakręcać spirali nienawiści między nami, miastami, naszymi fanami.
Jednocześnie chciałbym nadmienić, że nadal przeraża mnie ilość kretynizmu w komentarzach internetowych. Nikt z durnie komentujących nie pomyślał po przesłuchaniu tego kawałka: "O! To chyba do mnie". Tak, to do Ciebie, hejterze. Jestes tak głupi, że trzeba ci to tłumaczyć. Pozdrawiam. Fokus.
Hip hop nie dzieli nas a łączy."
9. Kurz opada, Glamrap dzieli się swoimi ustaleniami. Paluch groził Fokusowi w rozmowie telefonicznej?Wczoraj (poniedziałek) przez telefon Fokus zaproponował nagranie wspólnego kawałka...uznałem to za niesmaczny żart i kpinę delikatnie mówiąc. Następnie odstąpił od beefu. Nie jestem jednym z tych który pastwi się nad leżącym przeciwnikiem więc odpuszczam temat. Fokus chyba nie zrozumiał że beef opiera się na argumentach i to nie tylko kawałki i rymowanie i chyba dotarło do niego że może z tego być coś więcej niż tylko sprzeczka między nami. Skoro hip-hop ma łączyć a nie dzielić to skąd afterparty?? Beef is Beef. na reszte pytań odpowiedzcie sobie sami. Kumplami nie będziemy.
"nie ma jedności na scenie chyba że bujasz w obłokach"
Żona Fokusa komentuje beef:
''Wy naprawdę myślicie, że Fokus nie chce wojny, bo nie ma argumentów lub boi się beefu? Rozwińcie wyobraźnie, od kiedy poznańska gangsterka potrafi załatwiać sprawy słownie, hmm?
''To jest jakby oczywiste, ziom, ziomek, brat, koleżka. Przypominam, że w ekipie koncertowej mamy również kobietę. Tu trzeba wszystko robić z głową, tak jak już pisałam - ktoś musi być mądrzejszy. ''
10. Kaaban na koniec komentuje beef w obszernym artykule, w którym histeryzuje i narzeka na uliczne rozwiązania Palucha, tworzy nawet mema na którym pokazany jest Piątkowski Autentyk z napisem ''MIEJ ŻONĘ I SYNA. GROŹ WPIERDOLEM DZIEWCZYNIE PRZECIWNIKA" i kończy artykuł zdaniem:
''Tekst miał być trochę ostrzejszy, ale boję się wpierdolu od wiadomej strony zamieszania''.
https://glamrap.pl/komentarz-kaabana-be ... z-fokusem/
Mesowi jeszcze trochę brakuje do Fokusa.