"Pedalstwo" w polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
jam

Re: "Pedalstwo" w polskim rapie

Post autor: jam »

a czy nie było kiedyś tak, że każde użycie żywszego koloru gdziekolwiek było pedalskie?
iufo

Post autor: iufo »

chaya pisze: 21 sie 2025, 10:49 fanem afrojaxa jestem od zawsze. jego wyrzygi "artystyczne" są jego i ja je biorę na chłodno w domu z CD. na żywo widziałem go paręnaście lat temu z afrokolektywem. mam tylko jedno pytanie w głowie: dlaczego ludzie, którym coś robił na koncertach nie reagowali? podobało im się?
Być może, być może im to nie przeszkadzało, bo traktowały to jako element performance, a być może nie wiedzieli jak się zachować, bo wykazują postawę "pedalską" jak osoba z komentarza pod artykułem, przytoczona wcześniej i bali się, że obcy chłop podejdzie i będzie ich dotykał a oni są wtedy bezbronni. Hint - nie są, można dać w mordę, elo. Każdy ma swoje granice i albo potrafi je określić jasno i ich bronić albo jest pizdą.
PISZĘ TO POD WEWNĘTRZNYM PRZYMUSEM
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
ngr

Post autor: ngr »

A ja mam taką rozkminę, że dla spiętego alfa słuchacza polskiego rapu, "pedalstwem" jest głównie samo niekierowanie swojej muzyki do tego właśnie spiętego alfa słuchacza. Kiedy raper zaczyna celować w nastolatki i zostaje gwiazdką w szkołach to to jest najgorsza wersja pedalstwa.
Awatar użytkownika
chaya

Post autor: chaya »

no właśnie o to mi chodzi @iufo. każdy w momencie ewentualnego dotkanięcia jego pindola lub cycka może zwyczajnie na to nie pozwolić. tylko teraz kolejne pytanie: czy afrojax był na to przygotowany czy wjeżdżał na pewniaka w te akcje?
iufo

No przecież że nie pytał czy może się ocierać : D
Natomiast jestem przekonany, że to nie jest tak, że Afrojax molestuje ludzi i w przypadku wyraźnego dyskomfortu kontynuuje swoją działalność. Na innych koncertach jak wchodził w tłum i np. dziewczyna jakaś się odsuwała, to przecież jej nie gonił i nie macał.
Piszę na wszelki wypadek, żeby nie było przekonania, że to jakiś molestator.

EDIT
Afrojax jest geniuszem i jako taki jest nieskalany. Wszelkie jego odpały nie są odpałami tylko niezrozumieniem geniusza przez nas, maluczkich. Takie jest moje stanowisko.
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
Awatar użytkownika
chaya

Post autor: chaya »

iufo pisze: 21 sie 2025, 11:52 No przecież że nie pytał czy może się ocierać : D
Natomiast jestem przekonany, że to nie jest tak, że Afrojax molestuje ludzi i w przypadku wyraźnego dyskomfortu kontynuuje swoją działalność.
no się domyślam, że nie pytał o zgodę :)
bardziej chodziło mi to co by zrobił w przypadku otrzymania liścia lub gdyby został odepchnięty?

a jeśli chodzi o drugą sprawę, to wydaje mi się, że możesz się mylić ;)
iufo

Myślę, że nic. Ba, jestem skłonny uwierzyć, że nawet byłby zadowolony (podświadomie), bo jego dążenie do autodestrukcji, czy to komercyjnej (hej, gość ma kawałki o mieszaniu zupy fujarą, a i tak wybrałem delikatniejszy przykład) czy fizycznej (próba samobójstwa), jest aż nadto widoczne.
Co do drugiej części to rzecz jasna nie wymagam zrozumienia, psychofaństwo opiera się logice i zdrowemu rozsądkowi.
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Przestańcie o tym afrojaxie pierdolić. To miał być temat o poczciwym pedalstwie, a nie jakichś chorych dewiantach.
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

Temat zyje swoim zyciem i sam sie determinuje, ja tez nie chce juz czytac o tym afrojaxie ale trzeba przyznac ze mocno pedalskie akcje i mysle ze w dobrym miejscu znalazly sie te posty
A no i tak z tematow pedalskich to czy jakis raper zrobil coming out albo od poczatku deklarowal sie jako homoseksualny?
No i i czy jest jakis odpowiednik pedalskiego rapu ale dla bab? Nwm jakis lesbijski rap albo cos w tym stylu
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
YP_

Post autor: YP_ »

kiedyś jak chłop ubrał się w różową koszulke albo golił pachy, to uznawano to za pedalskie. minęło kilka lat i golenie pach to już normalna rzecz. nieironicznie określenia pedalski chyba tylko używali ulicznicy, których ulica uczyniła twardymi
iufo

Ulicznicy noszą torebki, więc o czym my w ogóle mówimy.
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
YP_

Post autor: YP_ »

no właśnie napisałem o tym, że definicja pedalstwa w polskiej kulturze hip-hop się zmieniła i ciągle się zmienia. a samo określenie pedalski pochodzi od wczutych chłopaków z ulicy, tzw. dresów
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Koza sie czasem nie deklarowal jako pedał?
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

2rzyn pisze: 20 sie 2025, 17:44 Co za cwel. A myslalem ze ta okladka w stroju sado maso czy teksty o ruchaniu kuzynki to prowo
no co ty, to walenie konia fanom to też prowo przecież. wszystko luzik
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
bronek

@2rzyn Moze dla beki ale on przeciez mial akcje z maltretowaniem jakiejs panny wiec chyba jednak jest hetero
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Moze go wkurwila brakiem kutasa
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
bronek

moze tak byc, koza szukal moze rafalali i myslal ze znalazl ale sie okazalo ze jednak nie, to normalna laska
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

iufo pisze: 21 sie 2025, 15:17 Ulicznicy noszą torebki
i to jak najbardziej pasuje do tematu
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

czyli doszliście do wniosku że pedalstwa tak naprawde nie ma i nie było a to wszystko była wczutka ziomkow w dresach?
co tu sie odpierdala
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Vasco de Balboa

Post autor: Vasco de Balboa »

Po prostu pedalstwo stało się tak powszechne, że nazywanie tego po imieniu może faktycznie sprawiać wrażenie urojeń dresiarsko-prawakoidalnych.
ODPOWIEDZ