[beef] Eripe - Bedoes

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

georgefloyd

Re: [beef] Eripe - Bedoes

Post autor: georgefloyd »

taka pisze: 10 sie 2025, 23:42
oldschool pisze: 10 sie 2025, 11:57
Sivestro pisze: 10 sie 2025, 11:49

Wytykanie alkoholu = wytykanie bycia grubym, zaakceptuj to

Poza tym pisałem już że wczorajszy diss Eripe mi się nie podoba za bardzo
No nie wiem, bycie grubasem bo się lubi wpierdalac to o wiele mniejszy wstyd niż bycie menelem, który ledwo kontaktuje jak go zaproszą do ludzi (i powtarza się to od 10+ lat, a nie raz się zdarzyło)
Już abstrahując od tego czy rip rzeczywiście ma problem z alko (a nie ma, będąc na 10 festiwalach na których za każdym razem jesteś pijany nie równa się z byciem menelem) to chyba bagatelizujesz okropną chorobę jaką jest alkoholizm i porównując przestanie wpierdalania gdy jest się grubasem do zaprzestania chlania przez alkoholika jest wyjątkowym pokazem ignorancji.
Każdy ma swoją walkę, dla jednego będzie problem przytyć dla drugiego schudnąć. Jeden rzuci szlugi ot tak, a drugi choćby żona chciała od niego odejść do tego nie zrobi. Jeden rzuci gorzałę z dnia na dzień, drugi choćby zaszywał się 100 razy i tak to mu chuja da. Ale jeżeli całe swoje życie pseudoartystyczne wychwalasz walenie gorzały i nagrywasz teledyski jak to jest super być najebanym to nie dziw się, że ludzie będą się z ciebie śmiać. A jak się prujesz do typa od x lat a on cię usadza na jedną laskę to już jest prawdziwa kompromitacja. Całe szczęście, że dożyliśmy czasów gdzie nie gloryfikuje się nawalonych łbów tylko wytyka ich palcami i pokazuje dzieciom, że nie ma nic w tym fajnego. Tym bardziej jak robisz to na własne życzenie.
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Ciekawe czy ci sami slizgerzy wypominajacy Eripe że lubi wypić browara wolą KęKę gdy chlal
Rookie

Post autor: Rookie »

Pewnie, i rycha tak samo.
Awatar użytkownika
Hubson99

Post autor: Hubson99 »

Bo ruchu i kęke gdy chlali, to robili lepszy rap, a eripe mimo, że chleje to i tak robi chujowy
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Właśnie w komentarzach pod dissem Bedoesa przeczytałem teorie, z klip z helikopterem był gotowy już wcześniej :bowdown:

Chuj, że on na video rapuje wersy, które są odbitkami z drugiego dissu, jasnowidz pierdolony xD

I to są ci fani, którzy rozumieją skomplikowane wersy wielkiego Eripe.

Albo bronienie odpowiedzi po kilku dniach, bo wielki Pan Eripe ma pracę xD To na chuj nawijał rapuj kurwo?
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Chuj z tym ,ja przeczytałem że Bedi przegrywa przez fanów i coś w tym jest gdy jakieś grube małolatki nagrywają tiktoki do dissów :lol: co nie zmienia faktu że czekam na trzeci ruch jak Eripe nagra kolejne spocenie
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
mainsieskonczyl

Post autor: mainsieskonczyl »

Delivery Bedoesa, klip, agresywna nawijka - totalny TOP. Ten beef wygląda jakby Bedoes był władcą marionetek i jakby rozpisał scenariusz od początku do końca.

Poskładał wiele kreatywnych pocisków których bym się spodziewał po najlepszych punchlinerach sceny, a początek gdy leci tytułami ripa robi bardzo dobre wrażenie.

Teraz z innej strony, wyjaśnił dziada który zrobił sobie powrót z emerytury na scenę i rzucił śmieszny punchline "kto wam dbał o linie - bedoes?" i za taką trywialną zaczepkę nie w kierunku małego boryska tylko w kierunku mainstreamowego giganta który reprezentuje wszystko co najgorsze w tej muzyce, czyli promowanie totalnego gówna jakim jest blacha czy inny white prawie go zawinął karawan, bo dostał na mordę od piewcy miłości i obrońcy uciśnionych, zdaje się że wszyscy już zapomnieli o tym bo jest fajny bit firmy i bedoes głośniej krzyczy? xD

Reakcja bedoesa na wers o dotykaniu dzieci chujem to też jest przewielka beka. Lepiej żeby ten miłośnik kultury hip-hop nie sprawdzał starych legendarnych beefów i dissów bo może tego nie wytrzymać.

Nie kupuję tej narracji jakoby eripe był stworzony przez quebo i był jakimś wielkim dręczycielem i prześladowcą dzieci który niszczy kariery. Na czym jest oparty ten zarzut który polega na tym ze bedoes jak zawsze kreuje się na obrońcę poszkodowanych i biednych i chorych i staje w ich obronie? Ilu młodym raperom i w jaki sposób Eripe skończył karierę? Ten chłop miał swój prime 12 lat temu i zawsze tak samo jak Słoń i Paluch i wielu jeszcze innych nagrywał bez rzucania żadnych ksywek po prostu srając na mainstream, scenę i bliżej nieokreślonych pedałów na autotune.

Serio, Vkie którego wielka kariera niedawno ruszyła więc nie liczmy jego rapów przed 2020 zaczepił więcej razy byłych członków SBM(rodziny) na przestrzeni 5 lat niż eripe przez 20 lat, w tym samego Borysa co najmniej 2 razy (bez ksywy) a Bedoes wstawia na IG posty w których widać że go słucha i mu to napastowanie nie przeszkadza, bo co, bo nie jest starym menelem? To dlatego mu nie wpierdoli? (!!!XD).

Nieironicznie uważam że utwory kolegów z gangu bedoesa 2115 robią większy kibel z głowy małolatom niż kiedykolwiek robił komukolwiek eripe wyzywając nie wiadomo kogo od pedałów

Luźno wygrywa Bedoes, ale tylko dlatego że pokazał nie tylko bycie manipulantem i wyciskaczem łez na szóstkę, tak jak zawsze to robi, ale też dlatego że RIP wszedł w jego grę i nagrał na gównianym bicie pospinany numer w którym kilka punchy totalnie nie trafia i nawet wręcz go ośmiesza.
Awatar użytkownika
oKulTywowany

No ale ocb Bedi zawsze był dobrym raperem a jego przydupasy to ściek :dunno: jedna california lata nie czyni
Ostatnio zmieniony 11 sie 2025, 3:09 przez oKulTywowany, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

teledysk do helikopterka spadł, pewnie trzeba poczekać aż coś posmarują firmie
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Jakby ktos nie wiedział co ma o tym wszystkim myśleć
Awatar użytkownika
mainsieskonczyl

Post autor: mainsieskonczyl »

oKulTywowany pisze: 11 sie 2025, 3:05 No ale ocb Bedi zawsze był dobrym raperem a jego przydupasy to ściek :dunno: jedna california lata nie czyni
Tak jest, to że Blacha to totalny zjeb nie przekreśla tego, że Bedoes potrafi rapować. Ale niech się nie ma za takiego moralizatora jak trzyma z takimi ludźmi, powtórzę się, 2115 gang zjebów szkodzi bardziej niż eripe.

Miałem na myśli, że eripe zaatakował symbol i pewien pomnik i osobę która ma bardzo silną pozycję a nie małego biednego Boryska, a Bedoes przedstawia sytuację w taki sposób. Szeroko pojęta opinia publiczna jest za to po części odpowiedzialna, przez te głosy typu nie odpowie bo się boi o PR. Jednakże Borys w to idzie i bardzo ładnie buduje narracje jakby był ofiarą jakiegoś uzurpatora, kiedy w rzeczywistości to on jest topem tej sceny a rip jest emerytowanym śmieszkiem który próbował podgryźć giganta. Menelaos jest i był tu na pozycji underdoga.

Zgadzam się z tobą i mi zawsze w bedoesie przeszkadzała jego treść, wizerunek, osobowość, niespójność i wszystko co mu wytknął RIP ale pokazał w tym beefie, że bardzo dobrze potrafi rapować i potrafi zamaskować swoje wady, wyolbrzymić swoje atuty i dlatego ten beef wygrywa i prawdopodobnie wygra bo nie wiem co by się musiało stać i nie mam problemu tego przyznać

Chciałbym żeby wiele osób spojrzało na sam tekst który napisał Bedoes i zauważyli że jest on miejscami bardzo, bardzo słaby ale momenty w których jest najlepszy i to w jaki sposób wybrzmiewają na klipie totalnie to ratują i dają wrażenie że zaorał. Swoje też robi to, że ludzie mieli bardzo niskie wymagania względem bedoesa a kosmiczne względem ripa (nie bez podstaw)

Oho Firma pokazała jak im się podoba postać Bedoesa, tak jak Rysiek i DJ Decks xD
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Z drugiej strony ten beef uświadamia mnie że Tede zawsze będzie kilka poziomów wyżej nad wiecznie spiętym Rysiem Peją
Pewne czasy już mineły
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

DoubleB pisze: 11 sie 2025, 3:09 pewnie trzeba poczekać aż coś posmarują firmie
to nie jest hiphop :(
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ten film jest już niedostępny z powodu roszczenia dotyczącego praw autorskich, które zgłosił ZichKRK.

kim jest kurde ZichKRK?

https://mega.nz/file/LVQ0AZ4Z#H-Fzic4q4 ... 3j9PHc8KJg

Dodano po 7 minutach 52 sekundach:
Żenująca akcja ze strony tego kto się zesrał o sampel, zawiść zazdrość zamiast starać się mieć więcej
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Eripe został tak wjebany ze sami masoni musieli zainterweniować w celu zwalczania prawdziwego hip hopu
złap książkę, złap reset

free smly
jerzy_klemens_werner

Post autor: jerzy_klemens_werner »

Spoiler
mainsieskonczyl pisze: 11 sie 2025, 3:13
oKulTywowany pisze: 11 sie 2025, 3:05 No ale ocb Bedi zawsze był dobrym raperem a jego przydupasy to ściek :dunno: jedna california lata nie czyni
Tak jest, to że Blacha to totalny zjeb nie przekreśla tego, że Bedoes potrafi rapować. Ale niech się nie ma za takiego moralizatora jak trzyma z takimi ludźmi, powtórzę się, 2115 gang zjebów szkodzi bardziej niż eripe.

Miałem na myśli, że eripe zaatakował symbol i pewien pomnik i osobę która ma bardzo silną pozycję a nie małego biednego Boryska, a Bedoes przedstawia sytuację w taki sposób. Szeroko pojęta opinia publiczna jest za to po części odpowiedzialna, przez te głosy typu nie odpowie bo się boi o PR. Jednakże Borys w to idzie i bardzo ładnie buduje narracje jakby był ofiarą jakiegoś uzurpatora, kiedy w rzeczywistości to on jest topem tej sceny a rip jest emerytowanym śmieszkiem który próbował podgryźć giganta. Menelaos jest i był tu na pozycji underdoga.

Zgadzam się z tobą i mi zawsze w bedoesie przeszkadzała jego treść, wizerunek, osobowość, niespójność i wszystko co mu wytknął RIP ale pokazał w tym beefie, że bardzo dobrze potrafi rapować i potrafi zamaskować swoje wady, wyolbrzymić swoje atuty i dlatego ten beef wygrywa i prawdopodobnie wygra bo nie wiem co by się musiało stać i nie mam problemu tego przyznać

Chciałbym żeby wiele osób spojrzało na sam tekst który napisał Bedoes i zauważyli że jest on miejscami bardzo, bardzo słaby ale momenty w których jest najlepszy i to w jaki sposób wybrzmiewają na klipie totalnie to ratują i dają wrażenie że zaorał. Swoje też robi to, że ludzie mieli bardzo niskie wymagania względem bedoesa a kosmiczne względem ripa (nie bez podstaw)

Oho Firma pokazała jak im się podoba postać Bedoesa, tak jak Rysiek i DJ Decks xD
Zauważam, że tekst Bedoesa jest słaby ale Eripe też, więc może jakby oberwał bardziej w drugiej rundzie to by się bardziej postarał. Eripe ma chyba z 95 rymów gramatycznych, do tego poprzestawiany szyk, jeśli podwójne rymy to drętwe i od linijki. I ja absolutnie rozumiem, że to jest rap a nie lekcja polskiego! No ale może warto wymagać trochę więcej od ludzi, co się mianują lirycznymi mordercami.

A co do underdoga to też nie wiem, nie trzeba dzisiaj a zwłaszcza parę lat temu nagrywać hitów dla małolatek, żeby zrobić karierę. Gdyby Eripe zaczął rapować o czymś, na normalnych bitach, nie jakichś poszarpańcach od kolegi za czteropak to myślę, że by się wbił do mainstreamu, w pewnym sensie już tam jest. A jeżeli głos jest problemem to może nie powinien rapować?

Ja się tak trochę przypieprzam bo jest masa raperów, których nie lubiłem ale się podciągnęli skillowo i zacząłem ich słuchać, może to jeden z tych przypadków będzie, a może da sobie spokój.

Bedi z tym bitem Firmy trochę zjebał, że to zsamplowali, gdyby zrobili podobny bit od zera to by nie mieli praw tego ściągać, dopiero po jakichś krokach prawnych ewentualnie ale też małe prawdopodobieństwo bo nie wyobrażam sobie sędziego, słuchającego na sali sądowej Firmy i po chwili Bedoesa poważnie traktującego zarzut, że ta przeróbka obraża Firmę i to co Firma miała na myśli w oryginale xDddd
Awatar użytkownika
Milahovic

Post autor: Milahovic »

Burak pisze: 11 sie 2025, 6:41 Ten film jest już niedostępny z powodu roszczenia dotyczącego praw autorskich, które zgłosił ZichKRK.

kim jest kurde ZichKRK?

https://mega.nz/file/LVQ0AZ4Z#H-Fzic4q4 ... 3j9PHc8KJg

Dodano po 7 minutach 52 sekundach:
Żenująca akcja ze strony tego kto się zesrał o sampel, zawiść zazdrość zamiast starać się mieć więcej
Czemu żenująca? ZichKRK to autor tego bitu, jest z Krakowa tak jak Eripe, tak jak Firma. Na utworze "Mam Wyjebane" Remix gościnnie udzielił się Rychu który ma kose z Bedoes. Bedoes to generalnie nie jest zbyt lubianym raperem, fajnie że ma okazje się dowiedzieć jak działa polityka w HH.

Zwotka Romana z "Mam wyjebane"
Robimy rap, rap zdrowy, robimy rap hardcorowy
To nie spedalona nuta, to nie kolor jest różowy
Wokół na łamach hip-hopu wypływają typy ciepłe
Ja się pytam: co to kurwa, czy to za pieniądze przekręt?
Wszędzie ładna jest oprawa, brawa napawa mnie wstrętem
Wzorując się na gejostwie, ktoś znów stał się ekskrementem
Ze swoim temperamentem jestem ulicy talentem
Nie podległym, suwerennym nie boję się jechać z mentem
To są przecież strzały w Borka, serio dziwi kogoś że FirmaKRK ściąga ten kawałek, kiedy Bedoes śmieje im się w pysk i sra na spuścizne?
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Argument o tym że KRK nie popiera menela upadł co nie zmienia faktu że zgadzam się to nie hiphop
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Kurde, dopiero nadrabiam, drugi diss eripe jest dobry, bit jest świetny, tylko żenująca ta gadka na koniec, zupełnie niepotrzebna.

Dobra, tutaj znalazłem tego nowego bedoesa, przeekozacki diss, tylko moim zdaniem to nie on pisal pierwszą cześć. Ale w sumie chuja wiem, bo ostatni kawałek który kojarzę to chyba Gustaw.
Spoiler
Dla mnie bedoes 2 > eripe 2 > eripe 1 > bedoes 1 (bo totalnie przegadany)
Ale ten nowy bedoes jest tak mocny, że ciężko będzie to przebić. A jeszcze dokładając, że padł po ciosie od grubasa (niezależnie od kontekstu), to już chyba po zabawie.

Choć i tak chętnie przyjmę kolejny diss, bo to mocny beef.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2025, 8:32 przez Bunnymen77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

jerzy_klemens_werner pisze: 11 sie 2025, 8:21 poprzestawiany szyk, jeśli podwójne rymy to drętwe i od linijki
gorzki smak prawdy.
złap książkę, złap reset

free smly
ODPOWIEDZ