Polski rap-kanon

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

ziomkipoziomki

Polski rap-kanon

Post autor: ziomkipoziomki »

Nie wiem, czy był tutaj już taki temat - co prawda przeszukiwałam forum, ale mogłam coś pominąć. Systematyzując wiedzę i materiał do doktoratu, postanowiłam stworzyć zestawienie najciekawszych, najważniejszych, najmniej oczywistych polskich albumów hh, aby ukazać bogactwo rodzimej sceny, jej złożoność i różne procesy, które w niej zachodzą/zachodziły. Pomożecie? :) Do dyskusji zapraszam i zachęcam każdego! Link: https://www.facebook.com/events/413118366021697.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Re: Polski rap-kanon

Post autor: przedszkolanek »

imo nie istnieje coś takiego jak kanon PLHH
swoją drogą był plebiscyt pół roku temu, sprawdź sobie
http://slizgawka.eu/viewtopic.php?f=5&t=421
ziomkipoziomki

przedszkolanek pisze: 01 lis 2019, 17:38 imo nie istnieje coś takiego jak kanon PLHH
swoją drogą był plebiscyt pół roku temu, sprawdź sobie
http://slizgawka.eu/viewtopic.php?f=5&t=421
I tak muszę usystematyzować materiał do doktoratu, więc postanowiłam spróbować ruszyć z tego typu przedsięwzięciem - poniekąd też dlatego, że zazwyczaj pisałam o elektronice/niezalu, a chciałabym w końcu ogarnąć coś większego na temat rapu (w kontekście blogowania). ;)

Dlaczego uważasz, że kanon rap PL nie istnieje? Przecież właśnie jedno z takich zestawień podlinkowałeś. :D Swoją drogą - najmocniej przepraszam za powielenie tematu! Starałam się przeszukać forum, ale ten wątek mi umknął.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

to był plebiscyt, a nie żaden ustalony kanon, to jedno
a tak ogólniej uważam, że obecnie nie da się ustalić sensownego korpusu tekstów kultury, który można by nazwać kanonem (bo to się nie tylko polskiego rapu tyczy)
ziomkipoziomki

Okej, oddaję honor, bez sensu użyłam określenia "kanon". ;) Nie chodziło mi o stworzenie jakiegoś sztywnego korpusu, a raczej o zbiór wydawnictw i nagrań, które się czymś wyróżniają, coś zdziałały, czymś zaskoczyły, zdają sprawę z jakiegoś stanu rzeczy itd., itp. Luźna zabawa, bo i tak muszę jakoś zebrać i ułożyć materiał pod kątem doktoratu, a poza tym, po prostu lubię pisać. ;)
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

korupus hiphaope u nas jest taki ze pomimo ze od cwiary to bangla na kolumnach niezlych to typy co to uprawiaja sie zaoraly same bo kazdy kopiuje ze stanow tera tez europy i nikt nie potrafil stworzyc polskiego erape do tej pory z wlasnym wajbem i patentami i chyba tylko rogal ddl moze byc nazywany kims kto sobie wlasny styl wymyslil i moze zytobandyto jest tez orygianlnym czestochowskimraperem paru gosci co nawija powiedzmy w inny sposob od reszty o czyms innym niz reszta ale to tez mozna skminic ze ras to kane college dropout i nie chce mi sie wymieniac bo hujnia w sumie sie uswiadomic ze goscie huja umieja czy tam potrafia jak np bustharymes kurwa 3w kasta flow mafia wiecie ocb.
bo tera i wtedy to kazdy robi swoja wersje tego na co trafil tera niby ludzie bardziej otwarte glowy i bardziej skumani z rapem i klasyka ale niektorzy nawijaja ci o klasyce a dla nich to nowy jork np ale huj to mnie obchodzi bo wtedy np rownolegle w atlancie w huston w texiasie tez sie kurwa dzialo grubo i to moze byc dla mnie klasyka taki przyklad zapodalem. i mi chodzi o oto ze generalnie kopiuja wszyscy bo murzyn tak zrobil i huj oni tez musza tak bo taki jest kanon u nas w polsce.
Awatar użytkownika
BENGAL

ziomekpoziomek mi chodzi o to ze rozkmina taka wyjsciowa musi byc ze sa moze 3 jednostki w polsce co robia oryginalnie swoje gowno swoj nurt wykreoany np lso rogal ddl i nie slyszysz u nich w ich tworczosci wplywu nutek jakis konkretnych raperow ze slyszysz tak samo przewiniete wersy w to samo tempo w ten sam sposob tydy da du tata da da di wiesz ocb ze rytmy te same nie mowie nawet bicik te same no to jest tega rozkmina wlasnie dla takiej madrej glowy jak ty rozkmin to dobrze powodzenia

Warn za post pod postem, ostrzegałem wcześniej na PW.
ziomkipoziomki

Okej, ale czy to, że ktoś nie jest innowacyjny od razu go skreśla? ;)
Awatar użytkownika
BENGAL

ja nic nie skreslam ale wg mnie to taka juz za ciezka robota zeby rozkminiac kawalek po kawalku co jest podstawa erape u nas i na czym to wszystko stoi skoro jak sie okazuje ze rapery ktorzy sie tym trudnia mowia otwarcie ze robia cos akurat tak bo jakis murzyn w queens najarany tak zrobil i oni tez musza i jak ty tak nie robisz to juz nie jest erape a wynika to tylko z tego ze ich mozgi mialy tak naprawde znikomy kontakt z nutkami i potem bum mozgi zniszczyla trawa feta koka alko i po latach jedynie uchowalo sie w bani wspomnienie o poczatakach ktorych tak naprawde nie znali a to przykre w sumie. albo sie trafi jakis grubas flint co ma swoje najebane w bani i bedzie sie wyklocal o jakies bzdury co nikt nie wie o co typowi chodzi wogole. to zjawisko trzeba wziac pod lupe najlepiej teleskopu tego co robi te fotki kozaki planetom i rozkminic z 3 roznych perspektyw pod roznymi kategoriami i wtedy mozna chyba zrozumiec co jest sensnem po wyjeciu z tych 3 roznych perspektyw jakiegos wspolnego mianownika. bo sensem jest chyba wlasnie rozkminienie tego z roznych stron i pokazanie wlasnie tych roznic ale trzeba te przyklady grube podac i miec je na uwadze oraz cos w opozycji zeby pokazac ze jednak nie tylko udajemy murzynow ale sami napierdalamy wlasne jazdy muzyczne. ziomeczek powodzenia
Awatar użytkownika
The Bitch Fucker

Post autor: The Bitch Fucker »

Masz pisać doktorat i nie znasz znaczenia słowa kanon? Masz pisać doktorat o rapie i nie masz o nim pojęcia? Kiepsko to wszystko świadczy o stanie szkolnictwa wyższego.

Jak szukasz czegoś "innowacyjnego" to tak z głowy lecąc: Siny, Syny, pijani powietrzem, młody zgred, legendarny afrojax, skwer, w pewnym sensie Kamil Pivot, pierwsze płyty Kaliber 44, w pewnym zakresie Laik, wspomniany uprzednio Rogal i tak na prawdę to tyle.
encrenoire

Post autor: encrenoire »

....
Ostatnio zmieniony 15 maja 2020, 17:41 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
ziomkipoziomki

Masz pisać doktorat i nie znasz znaczenia słowa kanon? Masz pisać doktorat o rapie i nie masz o nim pojęcia? Kiepsko to wszystko świadczy o stanie szkolnictwa wyższego.
Nie wiem, skąd wniosek, że nie mam o nim pojęcia. Tak, jak wspomniałam - chodzi/ło mi raczej o zaproszenie do wspólnej zabawy, bo i tak zamierzam pisać i systematyzować materiały oraz wiedzę, a wiadomo, że im więcej głosów, tym większe prawdopodobieństwo, że o niczym nie zapomnę/niczego nie pominę. Poza tym, zebranie i skonfrontowanie opinii na temat wydawnictw/raperów itd. to po prostu spoko sprawa.
Jak szukasz czegoś "innowacyjnego" to tak z głowy lecąc: Siny, Syny, pijani powietrzem, młody zgred, legendarny afrojax, skwer, w pewnym sensie Kamil Pivot, pierwsze płyty Kaliber 44, w pewnym zakresie Laik, wspomniany uprzednio Rogal i tak na prawdę to tyle.
No i widzisz, nie ma sensu wyskakiwać od razu z zarzutami niewiedzy, czy ignorancji, bo wszystko to dobrze znam. ;) Zresztą, moim celem nie jest bycie ekspertem - po prostu chcę zajmować się tym, co lubię, robić to dobrze i jak najbardziej merytorycznie.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Oczywiście, że tworzenie tego ma sens. Oczywiście będzie to na swój sposób ułomne i pojawią się głosy, że tego nie ma, a tamto jest. A tworzenie tego kanonu jest o tyle ważne, że ciągłe przypominanie słuchaczom o historii czy o tym, że rap to swego rodzaju ciągłość, to fajna sprawa.
encrenoire pisze: 01 lis 2019, 23:43 Co do pytania OP, to kwestia kanonu jest zlozona i o watpliwej istotnosci, tak jak napisal przedszkolanek; w kwestii literatury odrzucenie tego pojecia jest chyba dominujacym pogladem w akademii, przynajmniej od kilkudziesieciu lat.
Może jakoś głęboko w temacie nie siedzę, ale w zeszłym roku próbowano stworzyć nowy kanon lektur (raczej nie szkolny, a polskiej literatury od XXw:
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... ektur.read
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
encrenoire

Post autor: encrenoire »

....
Ostatnio zmieniony 15 maja 2020, 17:40 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
lysy

Post autor: lysy »

Jose pisze: 02 lis 2019, 8:08 Oczywiście, że tworzenie tego ma sens. Oczywiście będzie to na swój sposób ułomne i pojawią się głosy, że tego nie ma, a tamto jest.
według mnie nie ma to sensu właśnie z tego powodu, który podałeś
Jose pisze: 02 lis 2019, 8:08 Może jakoś głęboko w temacie nie siedzę, ale w zeszłym roku próbowano stworzyć nowy kanon lektur (raczej nie szkolny, a polskiej literatury od XXw:
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... ektur.read
no i to jest najlepszy przykład na to, że próby stworzenia czegoś takiego są bez sensu - kilka osób rzuca tytuły swoich ulubionych czy najważniejszych według siebie pozycji i co z tego właściwie wynika? to jest ich osobista topka, a nie żaden kanon. bycie "człowiekiem kultury" i tytuł doktora przed nazwiskiem nie mają tu żadnego znaczenia i generalnie z tych wysiłków nic nie wynikło. sztuka po prostu nie działa w ten sposób, nieważne, czy jest to literatura czy muzyka
Spoiler
to pierdolenie "człowieka kultury" w tym artykule, że młodzież to dzisiaj nie czyta książek, tylko siedzą na tym facebooku :lol:
Majonez
Zbanowany

Post autor: Majonez »

:what: :what:
ODPOWIEDZ