Fifa

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Mateusz

Re: Fifa

Post autor: Mateusz »

Dzięki, a jeszcze a propos samej gry, to widziałem, że są możliwe różne ustawienia gry w obronie, tzn. sterowania. Na jakich gra większość osób? Któryś z nich odpowiada np. temu z Pesa, że automatcznie pressuje i odbiera piłkę czy tutaj już zawsze trzeba manualnie przyciskiem?
Awatar użytkownika
bloodyhell

Post autor: bloodyhell »

jak grasz offline to możesz włączyć tzw. legacy defending i to działa tak jak w starych grach czyli automatyczny press i odbiór. grając online masz do wyboru obrone taktyczną gdzie musisz sam wcisnąć przycisk odbioru. do tego jest jeszcze zaawansowana obrona gdzie możesz dodatkowo przyciskiem "przepychac" innych zawodników
Mateusz

Post autor: Mateusz »

A właśnie czytałem na GOLu, że mają wprowadzić coś takiego, że grając online zawodnicy normalnie się męczą, ale w momencie jak się na nich przełączymy to mają nagle znowu 100% kondycji niby w celu wyrównania szans. To brzmi dla mnie jak popsucie całego wyważenia gry i mam nadzieję, że nie wprowadza tego ostatecznie.
Awatar użytkownika
bialyjelen

Post autor: bialyjelen »

ktos gra? jak wrazenia?
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
Awatar użytkownika
jam

Post autor: jam »

nie kupujcie póki co na PC, wypierdala mnie caly czas w trakcie meczu (crashuje bez zadnego kodu bledu do pulpitu). Przez pierwsze 10h grało sie niespodziewanie dobrze a tu chuj
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Na PS5 póki co gra się spoko, ale zmian bardzo mało względem poprzedniej odsłony.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Jest git, Paweł Dybala kocham cie
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Parlae pisze: 26 wrz 2025, 19:56 ale zmian bardzo mało względem poprzedniej odsłony.
Nie wiesz o czym mówisz, zarówno obrona jak i atak to największe zmiany od lat. Szczególnie obrona, gdzie jak w bardzo dobrym momencie nie wciśniesz odbioru to jest po ptakach i napastnik cię mija a ty już nic nie zrobisz

Wywalenie precyzyjnego wykończenia całkowicie i sporo innych mniejszy zmian miało miejsce. Jak ktoś gra z kolegami przy piwku to może mu się wydawać, że to samo, jak ktoś gra w FC od lat to widać te zmiany.

Oczywiście można na to patrzeć, że szkielet jest ten sam, ale dopóki będą to robić na Frostbite to większych zmian niż w tym roku nie ma się co doszukiwać.

Między innymi dlatego każdy mecz kończy się +/- 10 bramkami strzelonymi przez obie drużyny.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

No i z plusów to możesz sobie kupić takiego Lewandowskiego i on będzie wychodził na pozycję tak samo dobrze, jak dobrze biega szybki murzyn i da się grać każdym typem napastnika. Mam Opendę/Marmousha oraz Lewego/Schicka i tak samo pięknie każdy gra, wyniki hokejowe tak jak @oldschool mówi, ale w sumie to tylko gierka i może być radosny futbol, ja na razie propsuje
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
Parlae

No na plus na pewno to, że teraz odbiór to jest odbiór i wytrąca z równowagi przeciwnika na chwilkę, a nie że piłka się odbija i napastnik biegnie dalej z piłką. Na plus też kiwanie samym lewym drążkiem, zawsze mi to bardziej leżało. To największe zmiany póki co, ale gram od wczoraj.

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Niestety im z lepszymi zawodnikami się mierzysz tym bardziej wkurwia to spierdolone kręcenie się w kółko lewą gałką, które w tym roku jest zbyt proste i op z racji na nerf obrony.

Obrona akurat dla mnie jest bardzo spoko, nie ma tego jebanego odbijania się piłki pod nogi atakującego przy odbiorach, ale zły timing = koniec, przebiegnie obok ciebie i chuj.

No i po rozegraniu nie wiem 30-40 meczów lub więcej nie wpadł żaden gol z jakiegoś mega dziwnego ping ponga.

Gdyby przeprojektowali atak, że bardziej premiowana jest gra podaniami a nie kręcenie się jak gówno w przeręblu to byłaby spoko gierka.

Dodano po 20 sekundach:
@Parlae a no widzisz, ja np. od lat jestem hejterem takiego kręcenia się lewą gałką
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Parlae

Taa też mnie to kręcenie bączków od lat wkurwia najbardziej. Ja tego nie nadużywam, ale inni tak.

Awatar użytkownika
Parlae

Każdy mecz to jakieś 5-6, 6-8 albo coś w tym stylu. XD Mam wrażenie, że nikt nie umie bronić póki co w tej grze. Bo ja na pewno. :lol:

Awatar użytkownika
bialyjelen

Post autor: bialyjelen »

na zero z przodu a z tylu zawsze cos wpadnie
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
Awatar użytkownika
bloodyhell

Post autor: bloodyhell »

za mną ok. 60 spotkań, względem 25 sporo zmian pod kątem gameplayu - czy dobrych, ciężko powiedzieć

gra w obronie na pewno się zmieniła, w 25 można było agresywnie atakować środkowym obrońcą, teraz jakikolwiek zły ruch i linia z tyłu się całkowicie rozjeżdża (dlatego lepiej wracać i kontrolować śp/śpd, mniejsze ryzyko wtopy). z rzeczy OP zdecydowanie mogę wymienić:
- szybkie skrzydła + cutback na pustą
- low driven shot (najlepiej gdy karta ma ps+ -claudia pina kc)
- drybling lewą gałką + normalny drybling - dlatego karty z teoretycznie niższym pace jak messi są grywalne (chociaż to też kwestia tego, że gra dopiero startuje i nie ma przesadzonych kart - jeszcze)

w końcu nieźle działają podania, czasem takie bangery przechodzą przez linię obrony że micha się sama cieszy - niestety działa to w dwie strony

rzekomo poprawieni bramkarze to hit & miss, zależy jak gierka akurat zadecyduje. zazwyczaj bronią przeciętnie by nie powiedzieć słabo, ale klasycznie zdarzają się spotkania gdzie walczysz nie z rywalem a z AI które steruje jego zawodnikami. co nie zmienia faktu że 1 v 1, dobrze wymierzony ball-roll i brama

widzę też już działające schematy rożnych które są oczywiście nadużywane i ciężko się przed nimi bronić (krótkie rozegranie + wrzuta na długi). zauważyłem też głupie zachowania obrońców w momencie gdy leci na nich górna piłka - lubią przegrac głowę z karlicą menelicą 155cm wzrostu albo włączy się jakaś wylewowa animacja i nie trafią w piłkę.
Awatar użytkownika
Parlae

To nieźle naprawili kick off glitcha XD Idioci z EA znów w formie. :lol:

Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

dobrze ze wrzuciłeś bo siedze na l4, lekko mi odpierdala i miałem małą chęć wrócić do fifki po 5 latach, ale akurat przeszło
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
Parlae

Schemat z roku na rok jest zawsze ten sam. Premierowa gra wydaje się całkiem fajna, z dużym potencjałem. Następnie przychodzą łatki, które wszystko psują. XD

Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

U mnie FIFA 08 na PS2 ostatnio była grana z kumplem, 9 złotych w lombardzie, polecam.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

Po kilku latach przerwy wróciłem do FC26 i trybu UT. Najpierw przez 10h testowałem i po tym czasie uznałem, że bardzo dobrze się bawię, więc wjechałem w promo 140 zł na PSStore.

Ktoś gra? Jakieś tips & tricks?
nic na potem
ODPOWIEDZ