La Liga - liga hiszpanska

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Kto skończy w TOP6 2023/2024?

Alavés
2
1%
Almería
1
1%
Athletic Bilbao
12
7%
Atlético Madrid
30
16%
Barcelona
29
16%
Cádiz
2
1%
Celta Vigo
3
2%
Getafe
0
Brak głosów
Girona
4
2%
Granada
2
1%
Las Palmas
1
1%
Mallorca
0
Brak głosów
Osasuna
0
Brak głosów
Rayo Vallecano
1
1%
Real Betis
13
7%
Real Madrid
34
19%
Real Sociedad
19
10%
Sevilla
10
5%
Valencia
1
1%
Villarreal
18
10%

Liczba głosów: 182

Awatar użytkownika
Groszek

Re: La Liga - liga hiszpanska

Post autor: Groszek »

Drodzy madridistas:

Nadszedł moment. Moment, którego nigdy nie chciałem przeżyć, ale taki już jest futbol, a w życiu wszystko ma swój początek i koniec… W sobotę zagram mój ostatni mecz na Santiago Bernabéu.

Przyszedłem w 2012 roku z marzeniem, by założyć koszulkę najlepszego klubu na świecie i z ambicją, by osiągać wielkie rzeczy, ale nie mogłem sobie nawet wyobrazić tego, co wydarzyło się później. Gra w Realu Madryt odmieniła moje życie zarówno jako piłkarza, jak i jako człowieka. Jestem dumny, że mogłem być częścią jednej epok z największymi sukcesami w historii najlepszego klubu świata.

Z całego serca dziękuję klubowi, szczególnie prezesowi Florentino Pérezowi, moim kolegom z drużyny, trenerom i wszystkim, którzy wspierali mnie przez te wszystkie lata.

Przez te lata peżyłem tu niezapomniane chwile, niesamowite remontady, które wydawały się niemożliwe, finały, świętowanie trofeów i magiczne noce na Bernabéu… Zdobyliśmy wszystko i byłem naprawdę szczęśliwy. Bardzo, bardzo szczęśliwy.

Ale ponad wszystkimi tytułami i zwycięstwami, w sercu zabieram ze sobą miłość wszystkich madridistas. Naprawdę nie wiem, jak opisać tę wyjątkową więź, jaka nas łączy i to, jak bardzo czułem – i nadal czuję – wsparcie, szacunek i miłość z waszej strony. Nigdy nie zapomnę każdej owacji i każdego wyrazu sympatii, jaki mi okazaliście.

Odchodzę z wypełnionym sercem. Pełnym dumy, wdzięczności i niezatartej pamięci. I choć po Klubowym Mundialu nie będę już nosił tej koszulki na boisku, to zawsze będę madridistą.

Jeszcze się zobaczymy. Real Madryt zawsze będzie moim domem. Na całe życie.

Hala Madrid y Nada Más.
Luka Modrić”, napisał w mediach społecznościowych Chorwat
😢 myślałem że jeszcze jeden sezon zagra
goat :bowdown:
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
jacek

Post autor: jacek »

Wybitna postać i świetny piłkarz. Po prostu legenda. Kończy się pewna epoka :oops:
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

no szkoda
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

:cry:
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

miałem okazję obejrzeć na żywo tego zawodnika pzdr dla ciebie pracusiu
Śnieg Garbatym Nosom
Awatar użytkownika
VBSW
SZEFITO

Post autor: VBSW »

Ostatni z wybitnego CKM. Do dziś pamiętam, jak Modrić został po pierwszej połowie sezonu czy po sezonie ogłoszony najgorszym transferem w LaLidze, a dalej całą historie już znamy. Legenda. Dzięki Panie Mourinho za niego. Kurwa, starzejemy się. Piłkarze, których podziwialiśmy - stają się trenerami albo odchodzą i pozostaną wspomnienia na yt typu Modrić Real Madrid "Danza Kuduro".
Sąd mnie tu nie rusza, sądzi tylko Pan
Bieda czy bogactwo - oba smaki znam

https://vocaroo.com/14RhCQilMVzv
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

Wybitny piłkarz, marzenie kibiców kazdego klubu. Top5 legend Realu?
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
VBSW
SZEFITO

Post autor: VBSW »

Obecnych czasów to Dani, Alonso, Modrić, Kroos, Iker, Marcelo, Ronaldo, w sumie zapchajdziura, która nie dała dupy - Nacho też dałbym.
Sąd mnie tu nie rusza, sądzi tylko Pan
Bieda czy bogactwo - oba smaki znam

https://vocaroo.com/14RhCQilMVzv
Awatar użytkownika
gambler

Post autor: gambler »

masakra... niesamowicie smutno szczególnie że ta wieść gruchnęła totalnie bez zapowiedzi. chyba wszyscy myśleli że jeszcze ten ostatni sezon z xabim dogra w rotacji. imho spoko że jeszcze będzie na kms dla spięcia klamry, ale bernebeu będzie płakać w sobote.

pamiętamy słynna okładkę katalońskiego sportu z '42 millones para tapar verguenzas', okrzykiwanie go najgorszym transferem okienka, mourinho który bronił go po kiepskim starcie i budował.
najważniejszy rzut rożny w nowożytnej historii klubu. jak miał 36 lat, wygrał juz wszystko, to wyciągnął jaja i wziął na barki 2 połowę z psg i skakał z radości jak nastolatek po barierkach w szatni, a potem ludzie się pytaja co to ten słynny mental.

carvajal ostatni z la decimy został? no i xabi jako mister... nowy rozdział.

dzięki panowie, it was a fucking pleasure
Spoiler
Obrazek
Dodano po 15 godzinach 57 minutach 28 sekundach:
nie no, odswiezam sobie te karierę i ryje mi to beret

Modrić w wieku 23 lat został wybrany do najlepszej drużyny euro 2008, po turnieju przechodzi z Dinama do Tottenhamu, a 16 lat później wygrywa z Realem ligę i champions, nadal grając dużo minut i będąc wartością dodaną :bowdown:

Fede na insta: pisze: Agradecido de haber sido partícipe de una pequeña parte de tu historia
Pero gracias por ser una gran parte de la mía
:oops:
yer a wizard, Harry
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

xabi oficjalnie
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

ale się perez rozkręcił, po takim okienku to pewnie z 2 lata bez żadnego transferu
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
samir

Post autor: samir »

super
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

noo kurde bele numer to nielekki ma
Awatar użytkownika
samir

Post autor: samir »

będzie mógł raphinhie oglądać od tyłu często ;ppp
Awatar użytkownika
Groszek

Tuż po oficjalnej prezentacji Marcusa Rashforda czas na nieprzyjemne wieści. Jak podaje Gerard Romero, jutrzejszy wylot stoi pod znakiem zapytania.

Gerard Romero informuje, że jeśli nic nie zmieni w trakcie najbliższych godzin, to Barcelona nie wyleci jutro do Japonii. Plan zakładał wylot o godzinie 11:00, lecz na ten moment wszystko wisi na włoski. Dziennikarz zaznacza, że chodzi tylko o Japonię. Tournée po Korei Południowej nadal jest w planie.

Romero dodaje, że trwa przeprogramowanie całego tournée. Jutro zawodnicy mieli przybyć do Ciutat Esportiva z walizkami, ale teraz po zmianie planów mają przybyć normalnie na trening.

Aktualizacja

20:03 Sergi Sole (Mundo Deportivo): Barça miała wyruszyć w jutro rano (o godz. 11:00) do Japonii, aby rozpocząć letnie tournée, ale lot został odwołany. Klub został zmuszony do podjęcia tej decyzji z powodu naruszenia umowy przez organizatora niedzielnego meczu towarzyskiego z Vissel Kobe.

Według Gerarda Romero chodzi o brak płatności na rzecz klubu.

20:10 Oficjalny komunikat FC Barcelony:

REKLAMA

FC Barcelona ogłasza, że została zmuszona do odwołania swojego udziału w zaplanowanym na najbliższą niedzielę meczu w Japonii z powodu poważnego naruszenia warunków umowy przez organizatora.

Niemniej jednak klub rozważa przeorganizowanie części letniego tournée w Korei Południowej, gdzie zaplanowano dwa mecze – z FC Seoul (31 lipca) i Daegu FC (4 sierpnia) – pod warunkiem spełnienia określonych wymagań przez organizatora. Jeśli warunki zostaną spełnione, drużyna uda się do Korei Południowej w najbliższych dniach.

FC Barcelona ubolewa nad zaistniałą sytuacją i jej wpływem na liczną społeczność kibiców Barçy w Japonii.
laporta :bowdown: stadion też nie gotowy :bowdown:
Awatar użytkownika
Groszek

El Español i El Mundo: Syn Negreiry zaprzeczył w sądzie, że Barcelona płaciła ojcu za jego raporty
Dzisiaj zeznania w tak zwanej Sprawie Negreiry składa szereg świadków i podejrzanych. Do mediów wyciekły już pierwsze zeznania syna Negreiry, które nie są korzystne dla byłego wiceszefa sędziów i Barcelony

Syn Negreiry zaprzeczył w sądzie, że Barcelona płaciła ojcu za jego raporty
Na dzisiaj sędzia śledcza prowadząca postępowanie śledcze w tak zwanej Sprawie Negreiry zaprosiła do złożenia zeznań takie postacie, jak syn Negreiry, partnerka Negreiry (odmówiła składania zeznań), były prezes Barcelony Sandro Rosell, były prezes Barcelony Josep Maria Bartomeu czy dyrektorzy Barcelony. Syn Negreiry stawił się w katalońskim sądzie przed południem i po 75 minutach spotkania z sędzią przekazał po wyjściu zgromadzonym dziennikarzom: „Przez określony czas porozmawiałem, z kim miałem porozmawiać. Nie będę tego komentować. Określiłem prawdę, jaką znam”.

Jorge Calabrés, zastępca dyrektora internetowego dziennika El Español, szef jego działu śledczego i prywatnie kibic Realu Madryt, jako pierwszy przedstawił informacje o zeznaniach Javiera Enríqueza Romero, czyli syna Negreiry, byłego wiceszefa Komitetu Arbitrów opłacanego przez Barcelonę przez przynajmniej 17 lat.

Syn Negreiry przekazał sędzi, że nie wiedział o relacji łączącej jego ojca z Barceloną. Miał ją określić jako „mało etyczną”. Enríquez Romero miał powiedzieć sędzi, że 7,5 miliona euro wypłacone jego ojcu przez klub nie były opłatą za jego raporty, za które on sam miał otrzymać tylko 60 tysięcy euro. Wersję o opłacaniu Negreirów za raporty syna działacza przedstawił publicznie prezes Joan Laporta. Calabrés komentuje, że syn Negreiry miał to zdementować i oskarżyć w ten sposób swojego ojca oraz kataloński klub o korupcję.

Esteban Urreiztieta z madryckiego El Mundo przekazuje, że syn Negreiry powiedział, że był „zdegustowany”, gdy dowiedział się, jakie pieniądze jego ojciec otrzymał od Barcelony. Romero dodał, że jego doradztwo sędziowskie udzielane klubowi było realne, ale on sam nie miał pojęcia o relacji jego ojca z klubem. Syn Negreiry określił siebie jako „dobrego profesjonalistę”, który doradzał klubowi w sprawie sędziów prowadzących mecze jego zespołów profesjonalnych. Także ten dziennikarz podkreśla, że ta wersja jest przeciwstawna do słów Joana Laporty z kwietnia 2023 roku, gdy Hiszpan powiedział, że Negreirze seniorowi płacono za raporty Negreiry juniora.

Jorge Calabrés dodaje, że drugi na salę wszedł Sandro Rosell, który prezesował klubowi w latach 2010-2014. Ten stwierdził, że relacja z Negreirą to wina... Realu Madryt, który „nie zaakceptował naszych sukcesów sportowych”. Rosell dodał, że dla niego roczne wypłaty dla Negreiry wydawały się małe „jak na taki klub jak Barcelona” i wskazał, że nie znał raportów „bardziej niż powierzchownie”.

Urreiztieta wskazuje, że Barteomu i Rosell usprawiedliwiali wypłaty tak zwanym „doradztwem sportowym”, a Bartomeu miał zeznać, że zrezygnował z usług Negreiry z powodów finansowych zanim ten opuścił Komitet Arbitrów. Rosell z kolei opowiadał, że Barcelona wygrywała wtedy nie dzięki Negreirze, a „najlepszej drużynie na świecie”.

Zeznania Joana Laporty oraz trenerów Luisa Enrique i Ernesto Valverde ustalono na 25 listopada. W najbliższych dniach należy spodziewać się nowych informacji w sprawie dzisiejszych zeznań.

AKTUALIZACJA 14:50 Elena Bures z ABC podaje, że syn Negreiry powiedział, iż zarabiał 250 euro za każdy raport stworzony dla Barcelony, co ocenił jako „bardzo tanie”. Poza tym miał powiedzieć, że kiedy zapytał ojca o relację z Barceloną, ten „przeszedł do defensywny” i powiedział mu: „A co cię to, do cholery, obchodzi”. Także to źródło podkreśla, ze syn Negreiry zaprzeczył, że pieniądze przekazane ojcu dotyczyły raportów tworzonych przez niego.

Z kolei Sandro Rosell miał powiedzieć sędzi, że „trzeba umieć wygrywać i przegrywać” oraz „kiedy wygrywamy, powinni to zaakceptować”.
:lol:
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

I tak im nic nie zrobią niestesty. :dunno:
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
gambler

Post autor: gambler »

T1 cytując klasyka, Gavi za kilka lat w Wiśle Kraków? Ja myślę że nie będzie tak źle, ale no krzyżówki i teraz pół roku w wieku 21 lat dobrze nie zwiastują.
ja to pisałem parę razy wcześniej że jego gra zapowiada mnóstwo urazów i zawsze mnie dziwiło że chłopak z takimi umiejętnościami piłkarskimi buduje swoją grę i postać na przesadnej agresywności, intensywności, kiedy mógłby normalnie grać na fortepianie.

T2 Może za szybko na takie wyrokowania, ale tak patrzę na te transfery w la liga i to że Real (surprise, surpise) wreszcie kontoluje mecze, no i ja nie wiem gdzie nasz kohchany duopol miałby tracić punkty?
Barca może mieć przy kontuzjach problemy w obronie, ale no mogą się kręcić obie drużyny przy 95pkt, chyba że xabi skusisz się na rekord co

T3 niesamowity props dla Cholo i chłopaków za ten start sezonu. Baena i Alvarez, w co wy się wpierdoliliście
yer a wizard, Harry
Awatar użytkownika
jAg
ZADYMIARZ

Post autor: jAg »

W Barcelonie totalny szpital. Joan Garcia out na 6 tygodni, Raphinha na 3-4 tygodnie
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
ODPOWIEDZ