Kiedy się sprzedali? [Rozkminka]{jogurt truskulowy}

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Kiedy się sprzedali? [Rozkminka]{jogurt truskulowy}

Post autor: Rupert »

Granica między undergroundem a mainstreamem w rapie bywa nieostra – jedni mówią, że to kwestia zasięgów, inni, że stylu, a jeszcze inni, że konkretnych decyzji, jakie podejmuje artysta.
Czy udział w reklamie, podpisanie kontraktu z dużą wytwórnią, a może zmiana brzmienia na bardziej przystępne – to moment, w którym raper „przechodzi na drugą stronę”?
Zastanówmy się wspólnie: jakie konkretne działania lub decyzje sprawiają, że raper staje się częścią mainstreamu?

1. Czy udział rapera w reklamie (np. napoju, butów, operatora sieci) to już wejście do mainstreamu?

2. Czy występ w telewizji, np. w talk-show albo w programie rozrywkowym, to przekroczenie granicy?

3. Czy kontrakt z dużą wytwórnią (major label) automatycznie oznacza, że artysta stał się mainstreamowy?

4. Na ile współprace z popowymi wykonawcami lub twórcami spoza rapu są znakiem komercjalizacji?

5. Czy zmiana brzmienia na bardziej radiowe (np. autotune, lżejsze bity, refreny śpiewane) to świadoma droga do mainstreamu?

6. Jak traktujesz sytuacje, gdy raperzy tworzą linie ubrań, kosmetyków lub promują produkty? To rozszerzenie marki czy już komercyjny ruch?

7. Czy da się wskazać konkretny moment w karierze znanego rapera, który można uznać za „wejście do mainstreamu”?

8. Czy są artyści, którzy podejmują działania mainstreamowe, ale mimo to zachowują streetowy, niezależny wizerunek? Jak im się to udaje?

prosze o odpowiedzi pisze książkę o hip hop
Technikolorysta

Re: Kiedy się sprzedali? [Rozkminka]{jogurt truskulowy}

Post autor: Technikolorysta »

....
Ostatnio zmieniony 10 paź 2025, 21:32 przez Technikolorysta, łącznie zmieniany 1 raz.
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Kolega powyżej przyzwyczaił już do świetnych postów, props.
Ja dodam, że sam podział mainstream/underground zdaje mi się być zbyt uogólniony, może nawet przestarzały, zwłaszcza w roku 2025. Dla przykładu, gdzie by zakwalifikować takiego Słonia? Bo mimo szerokiej rozpoznawalności nie jest to raper, którego usłyszymy w jakimś większym radio, albo który 25 lat temu mógłby śmigać na Vivie. Można powiedzieć, że jest on tylko jedną z odnóg zasilających ten główny nurt. Na pewno ciężko stwierdzić, że się sprzedał. Robi dalej to pojebane gówno, koszulki pcha, jacyś odbiorcy są. Albo czy Kękę się sprzedał, gdy stał się częścią mainstreamu? No tego też nie powiem, pomimo tego, że mi się przestał podobać w konwencji "Kękę wygrywa życie" i ciut zatracił ten podziemny sznyt. Robił to w co aktualnie wierzy, swoje sprzedał, bez bycia frajerem.
Sprzedać się to dla mnie robić wiochę i/lub pchać gówno na masę na fali popularności, by koniec końców zgarnąć jak największy kwit. Po trupach do celu.
Miuosh mi się jawi jako taki sprzedawczyk, który jak tylko poczuł hajs to zaczął robić najbardziej ckliwe gówno, dużo dziwnych ruchów.
Max
Zbanowany

Post autor: Max »

Jeju jak ryklem z: "samodzielnie zrobione, koślawe techno i surrealistyczne pokrzykiwania o wróblach"
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Kiedyś (2010-2016) na forum darkwarez.pl robili taką listę
Spoiler
1. OSTR (wiedział, że na skrzypcach nie zarobi, więc wziął się za rap dla gimbusów,)
2. Molesta (nagrali płytę live in fonobar, całą ze starych kawałków, ewidentna próba sprzedania się)
3. Peja (sprzedał się żeby pomagać ludziom ulicy stroniąc od komercji)
4. Ten typ mes (doszły mnie ostatnio takie słuchy, wyłączając pewną jedyną miejscowość w Polsce)
5. Tede (zarabia hajs na narkotyki m.in. w TVN Turbo, "Kryminalni", RadioZet; najbardziej multimedialna osobistość)
6. Zeus (marny śpiewak za 2 złote, jechał w jednym maluchu z ostrym)
7. Sokół&Pono (nagrali poroniony "utwór" "w aucie", zdecydowanie pod publiczkę, wypada przy tej okazji wspomnieć, że równocześnie sprzedawał się tam Piotr Fronczewski)
8. Gural (posiada kilka dojarek hajsu tj. własnych wytwórni, zlecił robienie ciuchów, lansuje się przy użyciu stopro)
9. Duże Pe (nagrał reklamę dla Disney`a, "Galerianki")
10. PiH (nieszczęsny epizod z mcdonaldem)
11. Magik (popełnił samobójstwo licząc na kult gwiazdy cierpiętniczej, sprzedaż płyt wzrosła o 300 %, analogie możemy dostrzec w Elvisie Presleyu)
12. WSZ (sprzedał się jak paczka draży komercyjnej do bólu stacji VIVA)
13. L.U.C (wystąpił w programie Hit Generator a tym samym pozwolił aby wysyłano na niego smsy, które kosztują, pilnuje aby jego płyty na allegro nie schodziły poniżej 200 zl, jego targetem są pseudostudenci w arafatkach)
14. Łona (wydaje z Ostrym w jednej wytwórni - czy można niżej upaść?)
15. Trzeci wymiar (stworzenie z premedytacją "wakacyjnego hitu" "Dla mnie masz stajla")
16. Hemp Gru (żerowanie na naiwności dzieciaków poprzez dopuszczenie do sprzedaży ciuchów z wymownym logo "HWDP" - nie poprawili błędu ortograficznego ze względów komercyjnych lub "smierć konfidentom")
17. Firma (za całokształ Laughing, koszulki JP - patrz wyżej)
18. Popek (chciał chłonąć jeszcze więcej hajsu, więc zaczął występować w MMA - jego bilans robi wrażenie - 2:1, zaczyna lizać dupę TVN`owi)
19. Eldo (wystąpił w "Blokersach")
20. Onar (za disco-polowy zaśpiew "Oooo weź to poczuj")
21. Sidney Polak (myślał, że się sprzeda na skuter i będzie bosko)
22. Tetris (Wydał w ciągu roku 3 albumy! Potrójna dawka hajsu! sędziował WBW)
23. Pezet (za zadawanie się ze sprzedajnym Sidney`em Polakiem tym bardziej, że tworzył z nim hit dla plebsu, za maczanie palców w ultra komercyjnej stacji muzycznej VIVA, podkład do filmu "Ciacho", "kryminalni")
24. CNE (poddawał w wątpliwość inteligencję widzów wraz z innym sprzedajnymi mordami w sprzedajnej stacji a dokładnie w sprzedajnym programie pt "rap kanciapa")
25. Pjus (wykorzystuje własną chorobę by trzepać hajs - szczyt bezczelności)
26. Stasiak (lansował się w TVN)
27. Jimson (bezczelnie przyznał, że sprzedałby swój kawałek do reklamy!)
28. Kołcz & Kiełbasa (udział w komedii "Francuski numer")
29. Proceente & Quentin (sprzedają się w ultra-masońsko-murzyńsko-komercyjnym Radiu Kampus)
30. Monopol (m.in Jędker - nagrali kawałek "Zodiak na melanżu" przeświadczeni, że ciemny lud to kupi - nie pomylili się)
31. AJKS (ze względów osobistych)
32. Fokus (Chciał przyszpanować podwójną płytą a wypełnił ją gównem licząc, że gówniarze kupią)
33. Pan Wankz ( pojawił się na JuNouMi, raper bez umiejetnosci fristajlu)
33. Noon (za pezetowską "senioritę")
35. Słoń ("chore melodie" miały preorder)
36. shellerini (nagrywał z Guralem)
37. Sobota (kolejny, który nie miał wstydu aby współpracować ze sprzedajnym Guralem, któremu tylko hajs w głowie, zaangażowanie w stoprocent, obserwując wzrost pokemonowego pisma postanowił na tym skorzystać i obarczył okładkę płyty wieloma błędami)
38. Matheo (beatmaker gotowy robić bity eminemowi a nie jest godzien sprzedac ich nawet Papkinowi, "mam skille dlatego ludzie kupują bilet" - brak słów)
39. Wankej (sprzeniewierzył się z takimi "artystami" jak: Onar, Mes, Emil Blef, Pezet, Pjus, Stasiak w płytkim utworze "kolejny drink")
40. BobAir (swego czasu rzekł: "chcę to mu robię" - pamiętamy Bober pamiętamy /// dygresja: nie wiem czemu jego cytat kojarzy mi się z innym moim ulubionym cytatem: "w*****cie mnie to wam jadę")
41. Kaczor (jako dodatkowe źródło zarobków wymyślił sobie bluzy, których ceny osiągają nawet pułap 300 zl - paranoja, wypuścił również koszulki promujące jego płytę)
42. Zioło (w klipie "Beznadziejność" reklamuje KFC i żydowską Gazetę Wyborczą, nie pogardził hajsem od "Dopalaczy" gdzie sprzedaje się narkotyki czym ostatecznie zniszczył swój wizerunek)
43. Pyskaty (reklamuje Królewskie - ja rozumiem, że każdy lubi wypić browarka, ale żeby się w klipie z daną marką obnosić? )
44. Liber & Doniu (za "suczki" /// dygresja: pamiętam jak dowodziłem na parkiecie przy tym kawałku na wiejskich potańcówkach! K***wa też się sprzedałem!, Doniu jeszcze za jurorowanie w show karaoke Shibuya na vivie)
45. Fabuła (za teledysk życzenie śmierci w którym w którym pojawiają się reklamy dopalaczy - potem się dziwić, że raperzy mają opinię ćpunów, bandytów, idiotów. Od razu polecę hurtem i nadmienię, że sprzedają się w tym kawałku: Miodu, Pih, Ero, Ten Typ Mes - niektórzy to już nasi recydywiści)
46. Waldemar Kasta (sponsorowany przez urbancity - masońską stronę z ubiorem dla gangsterów, ciekawe czy Osiek się już wyposażył?)
47. Miuosh & Bas Tajpan (zadają się z Firmą i HG - na ich nieszczęście całe DW już będzie wiedziało o tym mezaliansie dzięki naszej subiektywnej obiektywnej opiniotwórczej liście, która okazała się już gwoździem do trumny tego typa Mesa)
48. Wybuch (prowadzi kanał na YT - sprzedał się doszczętnie)
49. WWo (Nagrywali teledyski - ulegli w ten sposób komercyjnemu mainstreamowi, gołe laski na okładce płyty aby więcej rąk łapało się za płytę w sklepie)
50. Małpa (wszyscy go znają, jest pseudo-undergroundowcem, spoufala się z Ostrym)
51. Grupa Operacyjna (wylansowali się na człowieku chorym psychicznie niejakim Kononowiczu, który aspirował na stanowisko prezydenta Białegostoku, nie krył również swoich ambicji prezydenckich RP, Później dalej hamsko się promowali przy użyciu sformułowania M.Borowskiego:"mordo Ty moja", byli ostro promowani przez najgorszą stację muzyczną w historii polskiej telewizji tj VIVA)
52. PMM (Sprzedali się podpisując kontrakt z bandycką wytwórnią PROSTO, nagrali utwór z Ostrym co po wydaniu "tylko dla dorosłych" stawia ich wręcz w makabrycznym świetle)
53. VNM (za słowa: "Nagrałem pod beat Magiery, mam track z Sokołem Wiesz co, cieszy mnie to jak ja pie*dolę" - chyba z hajsu się cieszy)
54. Magiera & L.A (Nie umieli sami nagrać płyty, to zrobili bity, zaprosili innych i zgarnęli ich kasę. Żałosne.)
55. THS Klika (wydali płytę w PROSTO, pojawili się na płycie HG, wystąpili na składance "co od dzisiaj jest istotne")
56. Jędker (za założenie "Monopolu na Rospierdol")
57. Nowator (anonimowy użytkownik: "WEZ CZOWIEKU ZAMKNIJ PYSK BO NAPRAWDE KALECZYSZ SZTUKĘ JAKA JEST RAP, JEZELI TO CZYTASZ (CO TAK NAPRAWDE KOLO c***A MI LATA) TO WEZ SOBIE DO SERCA TE SŁOWA- KTÓRE MÓWIA WSZYSTKO- SPRZEDAJ TEN SWÓJ c***WY MIKROFON NA ALLEGRO, BEDZIESSZ MIAL HAJS NA KLASER I KILKA ZNACZKÓW, ALBO NA SŁODYCZE, POWAGA TWOICH KAWALKÓW SLUCHAJA 12-13 LETNIE DZIIEWCZYNKI PRZEWAZNIE ZE WSI (NIE UBLIŻAJĄC NIKOMU), BO NAWET GIMNAZJALISTKI Z MIAST SIE NA CIEBIE WYPIELY, STARY TEN STYL KTÓRY \"REPREZENTUJESZ\", MOŻNA NAZWAC CO NAJWYŻEJ PASZKWILEM, KICZEM, PO PROSTU KPINĄ Z MUZYKI ULICY, JESZCZE TROCHE A NAPRAWDE KTOS NIE WYTRZYMA I SIE NA CIEBIE ZDENERWUJE, NA A SKUtki tego będa nie przyjemne...)
58. Eis (współpracował z Ostrym, był kochankiem Kasi Bujakiewicz, jest redaktorem naczelnym serwisu plotkarskiego Pudelek.pl)
59. LaikIke1 (planuje wydać REEDYCJĘ BYBZI BYBZI Z POPRAWIONYM MASTEREM W DIGIPACKU – pytanie po co? Nie dało rady się przyłożyć do masteringu za pierwszym razem?
60. Bisz (Na początku grał solo, ale później zaprzedał swoje ideały współpracując z innymi np. ze wspomnianą Wdową, wydaje w Aloha Entertainment, co tydzień wydaje nowy singiel)
61. Green (nie myślałem, że można się sprzedać aż tak ordynarnie prosząc Ostrego o biciwo).
62. Brahu (polski raper i producent pochodzący z Gdańskiego Przymorza – o Jezusie ja tam przecież aktualnie mieszkam XD, Jest obecny w polskim hip-hopie od 1996 roku, kiedy to zrobił pierwszy bit – podobnie jak Osiek, nagrał nielegal pt. "Los melinos", był to wówczas jeden z głośniejszych nielegali w trójmiejskim podziemiu – nawet w podziemiu potrafił się sprzedać, w 2007 roku nakładem Vabank Records wydał solową płytę pt. Wchodzę Do Gry, na której wystąpił gościnnie Peja)
63. DJ Tuniziano (Tunezyjczyk (!),Od Listopada 2004 jest rezydentem warszawskiego Klubu Harlem, blendowanie znanych kawałków, współpraca z WJ)
64. Mor W.A. - niedawno na vivie w 10na10 widziałem klip uliczne esperanto
65. Kobra - wydał w miarę dobrą płytę, niestety u boku Ryszarda A.
66. Grizzulah - refreny na płytę sprzedajnych braci Kaplińskich
67. Grubson - rzesze gimbofanów, odejście od noisowego harshu na rzecz miernego reagge
68. Wdowa - współpraca z alkopoligamią, plebsowy hicior "Choletra tak"
69. Małolat - za tekst "jesteśmy w polskim szołbiznesie od ponad dekady", wiadomo, szołbiznes = kasa, przepisywanie wersów z książek Łysiaka
70. Abradab - Abradabing wyprodukował Adam Ostrowski
71. Emade - złota płyta z Adamem O. pod szyldem POE, samplowanie z mp3
72. Parias - wdali się w beef z Pejką, żeby zyskać większą popularność przed premierą
73. Vixen - nagrywki z Ryszardem A., następną swoją płytę wyda w RPS Enterteyment
74. Chada - władca zapalniczek.
Obrazek
75. Hudy HZD

Kod: Zaznacz cały

http://www.myspace.com/hudyhzd
"Zamów oficjalny t-shirt..."
76. Gres - maczanie palców przy produkcji płyty sprzedajnego Greena
77. Diox - wybił się na kopiowaniu Pezeta, by móc wydać legal i zgarnąć hajsy. Nawet sprzedać sam się nie potrafił, godne pożałowania
78. Trials-X - jedne z bardziej sprzedajnych osobistości na tej liście, zapoczątkowali boom na klipy, ojcowie chrzestni sprzedawania się.
79. Kali - odszedł z Firmy by nagrać solową płytę, widocznie nie podobało mu się dzielenie siana z kolegami
80. Marian Wielkopolski - podpina się pod Firmę, w tym roku wydaje longplej, zbiera fejm za bycie murzynem
81. Jurand - Armeńczyk, którego nie zadowalały zarboki we własnym kraju, więc przeniósł się do Polski by tu trzepać kasę na gimbusach
82. Massey&Kubix - jachty, fury, kasa, roznegliżowane dziewoje na teledyskach... nie widzę dla nich ratunku.
83. MC Flint - naciagnął tyle hajsów, ile się dało, a gdy wena się skończyła przeniósł się do Internetów by hejtować na SLG.
84. Onil - gdyby oczywista próba sprzedania się w stylu Magika nie wystarczała, to warto dodać, że gościu nagrywał za życia z Liroyem (!!!)
85. W.E.N.A. - rapował w przebraniu świętego Mikołaja, za co z pewnością zgarnął niezłe kokosy
86. PeeRZet - "dawaj hajs, p*erdole bez hajsu rozgłos" - czy trzeba coś dodawać?
87. Kubiszew - promowany przez Unhuman.pl, sprasza sobie Słonia i innych poznańskich sprzedawczyków do klipów. Żył bez prądu, by pchnąć wiecej kasy w promocję swojego rapu.
88. Lech Roch Pawlak - występował w "Rozmowach w Toku"
89. Green Grenade - wystąpił w Dzień Dobry TVN
90. Bonus BGC - Na Łazarskim rejonie nie jest lekko, nabija lajki na FB wmawiając, że od kolejnej granicy będzie diss na Tedego...
91. HST - sypał na komendzie - sprzedał, dosłownie
92. SolarBiałas - Raper stworzył pseudowytwórnię SBMaffija. Do tego klepie fajem na dissach lepszych.
93. Koldi - bo to truskul jest...
94. Raca - w 2012 wydał płytę, część ludzi do tej pory nie dostała PREORDERÓW za która zapłacili 2 lata temu
95. TomB - jak wyżej. ODDAWAJ HAJS ZA PŁYTY ZŁODZIEJU #klasyk
96. Ad.M.a - nakręciła masę teledysków do płyty, na których w większości kręci dupą i cyckami, wiadomo w jaki celu, cycki = kasa
97. Kartky - 3 płyty w 2015, jak u Te-trisa, potrójna dawka hajsu.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2025, 11:53 przez Burak, łącznie zmieniany 3 razy.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

To był najwspanialszy temat na darkwarez :bowdown:
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

ktoś pamięta o co chodzi z pihem i z mcdonalds? nie mogę znaleźć
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

nie wiem czy to bylo dodatkiem do jakiejs gazetki (pewnie tak) czy cos innego, ale istniala plytka z kilkoma trackami Piha sygnowana logiem maca. lata temu po necie krazyla fota tej plyty. to bylo chyba w czasach jak Pih wydawal plyte u Cameya (2003/2004), wiec obstawiam ze to sprawka wydawcy. jak cos pojebalem to mnie poprawcie
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

W dissie Dużego Pe było "Lepiej opowiedz im co za szmata / Sprzedaje swoje kawałki do Big Maca"
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Przy mojej giga sympatii do Ostrego muszę powiedzieć, że bawi mnie w opór fakt, że o sprzedaniu się rapera/producenta świadczy to że współpracował z Adamem O (Abradab, Emade XD) :lol:
Epoka dawnego internetu to kopalnia kontentu :lol:
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Burak pisze: 15 maja 2025, 22:50 39. Wankej (sprzeniewierzył się z takimi "artystami" jak: Onar, Mes, Emil Blef, Pezet, Pjus, Stasiak w płytkim utworze "kolejny drink")
Burak pisze: 15 maja 2025, 22:50 33. Pan Wankz ( pojawił się na JuNouMi, raper bez umiejetnosci fristajlu)
wychodzi, że najbardziej sprzedajną kurwą jest Wanx, bo sprzedał się dwukrotnie :oops:
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

SUJBITRON MENTIONED 🔥🔥🔥

Współpraca z Ostrym bawi najbardziej i 42. Zioło aka Zioło Zioło
cztery żubry i dwie kurwy
Max
Zbanowany

Post autor: Max »

Zeus jechał w jednym maluchu z Ostrym - najgorzej, dziękuję, pozamiatane