[serial][HBO] Gra o Tron / Game of Thrones (2011 - 2019)
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: [Serial] Gra o Tron
Kiedy to przewidziałeś? Po za tym
Dawid przeżył. Mała się strupiła.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Spoiler
Przez cały odcinek było kilka najazdów na jej ryjec, jak tylko się darła, pokazywano ją częściej niż np. Jamiego, więc było jasne, że coś ważnego zrobi. Pojawił się olbrzym w twierdzy, no i wszystko zmierzało już do chwalebnej śmierci.
Ze dwa sezony temu, by ją po prostu zgniótł i tyle by jej było.
W ogóle ten moment, gdy Ci źli mają już dobrych na widelcu i tamci ostatkiem sił ich pokonują to
W ogóle ten moment, gdy Ci źli mają już dobrych na widelcu i tamci ostatkiem sił ich pokonują to
JEBAC LOGIKĘ TO JEST FANTASY 
Myślałem że wcześniej... tak to wiadomka od Starego Testamentu...Jose pisze: ↑30 kwie 2019, 9:25Spoiler
Przez cały odcinek było kilka najazdów na jej ryjec, jak tylko się darła, pokazywano ją częściej niż np. Jamiego, więc było jasne, że coś ważnego zrobi. Pojawił się olbrzym w twierdzy, no i wszystko zmierzało już do chwalebnej śmierci.
W ogóle ten moment, gdy Ci źli mają już dobrych na widelcu i tamci ostatkiem sił ich pokonują to![]()
No, na głos przy tymKalom pisze:JEBAC LOGIKĘ TO JEST FANTASY
-
genocidegeneral
Wspaniałe
to tak jak u bodajże O'Briena była spora część obsady i padło pytanie czemu Samwell "I forbid you to die" Tarly nie chudnie pomimo chujowego odżywiania, ciągłego ruchu i niskich temperatur na północ od muru, aktor grający tę postać tak samo wyskoczył, SMOKI I LODOWE ZOMBIE A TY SIĘ PYTASZ CZEMU NIE CHUDNĘ, NO KURWA TYPIE
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
Najlepsze jest to, że zasłanianie się fantasy jest stosowane względem serialu, który wybił się na chłodnej logice i konsekwencji xD
szorty mam w kratę, napisy mam w grochy
o c z y d o o k o ł a g ł o w y
hm, no nie wiem. być może ja już nie mam żadnych oczekiwań co do tego serialu (i chyba Wam to polecam) po chujowych jakichś 20 odcinkach z rzędu, ale dla mnie wczorajszy był spoko. wiadomo, wkurwia lekko przedłużanie życia głównym postaciom, i strategia obrana przez wielkiego wojownika Snowa i resztę wiary była w chuj śmieszna, ale odcinek jako odcinek spełnił swoje zadanie: była dobra napierdalanka, fajna muza, zwrot akcji, trzymanie w napięciu, itp. co do akcji z końcówki, to zauważcie, że był mini spoiler na ten temat przy spotkaniu
Spoiler
młodej ze Snowem]/spoiler] gdzie w tym samym miejscu również pojawiła się znikąd.
Najlepsze jest to że logiki szuka się w serialu w którym latają smoki które zniosła kobita która je dostała żeby je znieść, kobita podpala ręką miecze i krzaki, typ widzi trzecim okiem ptaka, psa i przeżył na wozku inwalidzkim wycieczkę za koło podbiegunowe uciekając zombiakom, typiara robi sobie maseczki z twarzy innych ludzi, typ zmartwychwstaje i jego ziomek też 9 razy, inny typ przeżył w lesie amputację ręki, jeszcze inny kastrację i w ogóle są olbrzymy, zombiaki które boją się ognia dopóki przestają bać się ognia, wielki mur jest nie do przejścia zbudowany od morza do morza którego nie można opłynąć do momentu, w którym go jednak można opłynąć i pierdyliard innych podobnych tematów które dzieją się w tym serialu od początku. Powtarzam, jebać logikę to jest fantasy, no chyba że jednak wczówka w logikę bierze górę. Kto komu broni...
Up. Sama prawda.
Up. Sama prawda.
jabol, tutaj zawsze jest sporo ciekawostek fajnie opisanych, w tym ten "minispoiler": https://kulturawplot.pl/2019/04/29/gra- ... ekawostki/
no ale kolego jogi, to jest argument absolutnie fatalny i wygląda jak łapanie się ostatniej gałęzi, to że świat nie ma logiki zgodnie z twoimi założeniami o rzeczywistości, nie znaczy że narracja, która używa logiki uniwersalnej dla rzeczywistości fikcyjnej i twojej ma też być, to jest po prostu wynik brainstormu przygłupich albo ograniczonych przez innych przygłupów scenarzystów, którzy nie umieli zupełnie kurwa przejąć porządnie i nienaiwnie napisanego świata i zrobili z tego kurwa film disneya (shout out disney, wysyłam wielkie love) czy inne tanie anime, gdzie zadanie było bardzo proste - randomize the shit out of it. i nikt by się nie zorientował
tragiczne pisanie, zero błyskotliwości, źle rozłożone napięcie, anti-climatic gówno no zjebanko po całości, ale nie kurwa, smoki wrrum wrrum więc wpierdalajmy deus ex machiny co 3 minuty
tragiczne pisanie, zero błyskotliwości, źle rozłożone napięcie, anti-climatic gówno no zjebanko po całości, ale nie kurwa, smoki wrrum wrrum więc wpierdalajmy deus ex machiny co 3 minuty
Wciąż mam hip hop we krwi
KURWAAAAAAA CO ZA GÓWNO OBESRANE
Tylu logicznych nieścisłości i głupot w przeciągu półtorej godziny nie widziałem chyba kurwa nigdy.
Począwszy od takich bzdur, jak rzucanie lekkiej jazdy na frontalny atak i trebusze jednorazówki w pierwszej linii
aż po plot armor wszystkich postaci z imieniem (Sam, Tyrion, Sansa i Danka powinni już być z desek, co najmniej), aż po totalne rozjebanie wątku Night Kinga i niewyjaśnienie TOTALNIE NICZEGO z jego roli w tym całym cyrku. Showrunnerów na stos, ja już nie wierzę, że tu jeszcze się coś ciekawego wydarzy. Danka i Jon na tronie, wszyscy będą żyć długo i szczęśliwie, NK i Cersei odjebani, pora na csa
KURWA
Tylu logicznych nieścisłości i głupot w przeciągu półtorej godziny nie widziałem chyba kurwa nigdy.
Począwszy od takich bzdur, jak rzucanie lekkiej jazdy na frontalny atak i trebusze jednorazówki w pierwszej linii
KURWA
Latające smoki, żywe trupy i wróżbici nie przeszkodzili w zachowaniu logiki w każdym wątku militarnym do 4 sezonu, ale no tak, smoki latają to można
Spoiler
rzucić lekką jazdę na frontalny atak, plot armorem obdzielić prawie każdego, zamiast niezbędnych postaci, wykazać się kompletnym brakiem umiejętności w spinaniu wątków ze sobą
szorty mam w kratę, napisy mam w grochy
Przecież kurwa fantasy w swoich założeniach opiera się na tym, że w świecie przedstawionym niektóre elementy wyglądają inaczej niż w naszej rzeczywistości, w "typowym" fantasy jest to zazwyczaj świat, udział magii/bóstw, występowanie innych rozumnych ras itd.
Fantasy NIE sprowadza się, zasadniczo, do tego, że działania bohaterów mogą być pozbawione sensu, a fabuła rozwija się jak w kawale o buldogu (deus ex machina). Tak samo jak fakt, że mamy do czynienia z fantasy nie powoduje, że fabuła może się rozwijać niezgodnie z ZASADAMI USTANOWIONYMI PRZEZ JEGO TWÓRCĘ (gruby nie wymyślił magicznych teleportów do pokonywania znacznych odległości, ten element został rozwiązany w sposób taki sam/zbliżony do rzeczywistości, a w poprzednim sezonie mieliśmy teleportujące się armie), czy niezgodnie z obiektywną logiką - jak długo tak nie została w świecie wykreowana w sposób odmienny, tak jak u np. Dukaja.
Fantasy NIE sprowadza się, zasadniczo, do tego, że działania bohaterów mogą być pozbawione sensu, a fabuła rozwija się jak w kawale o buldogu (deus ex machina). Tak samo jak fakt, że mamy do czynienia z fantasy nie powoduje, że fabuła może się rozwijać niezgodnie z ZASADAMI USTANOWIONYMI PRZEZ JEGO TWÓRCĘ (gruby nie wymyślił magicznych teleportów do pokonywania znacznych odległości, ten element został rozwiązany w sposób taki sam/zbliżony do rzeczywistości, a w poprzednim sezonie mieliśmy teleportujące się armie), czy niezgodnie z obiektywną logiką - jak długo tak nie została w świecie wykreowana w sposób odmienny, tak jak u np. Dukaja.
Oki chłopaki, zgoda... można doszukiwać logicznych faili tylko mnie się to naprawdę fajnie oglądało i tak samo fajnie wspominam zajawkę na LOTR albo za wczesnego dzieciaka Niekończącą się historię. Serio. Oglądałem bajkę i się nią jarałem. Nie rozbierałem jej na logiczne części. Dostałem ogry, potwory, smoki, krasnale i miałem jaranko. To samo tutaj. Jebać logikę.
Gra o tron to nie są kurwa muminki. Show zbudowało renomę na tym, że twardo trzymało się ustalonych zasad. Fajnie, że tobie się podobało, ale co z tego skoro to jest obiektywnie napisane tragicznie
Lotr sam w sobie był sto razy bardziej spójny, niż te popłuczyny po dobrym serialu.
Gra o tron to są muminki dla starszych. Żadnego ustalania zasad nie było. Jakby było to byłaby chujnia. Obiektywnie można to było napisać inaczej. Czy lepiej, obiektywnie można powiedzieć - chuj wie.
LOTR był lepszą ksiażką. Baśń z głąboką i pojebaną mitologią w tle. Tutaj w GOT wmieszane są współczesne tematy, wulgarność, prosta przemoc,seks, polityka więc każde nielogiczne machanie różdżką wydaje się być irracjonalne i nie na miejscu. Ale w tym wszystkim epizod 3 (bo o nim mówiłem) był imo zajebistym kawałkiem fantasy.
Póki mieli co zapierdalac z książek było zajebiście, każdy błąd bohatera kończył się tragicznie a przeważnie śmiercią, Robb pukający laskę zamiast dotrzymać przysięgi, Tywin osrywający tyriona, Cersei pozwalająca dojść religii do władzy, nie odjebanie góry za zabicie siostry Dorana, przez co doran chce osrać Lannisterów i wysyła (w książce) swojego syna zeby pertraktował pomoc i małżeństwo z danką a w serialu zajebali Myrcelle. Edzio Stark i wszystko co odjebał, nie chce mi się dalej wymieniać. Ten serial był oparty na bardzo sensownych zasadach i logice, a od kiedy scenarzyści sami wymyślają co z tym kurwidołkiem zrobić, to mamy to co mamy, ładnie wygląda ale za chuj nie dorasta do pięt początkom i to nie jest opinia tylko to są kurwa jebane jak Admin na K. na forumku fakty.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Nie zapominajmy przy tym wszystkim, że HBO Go to najgorsze gówno obesrane.
4K to tam chyba za 10 lat będzie. Nawet o Full HD można tylko pomarzyć. A jak ktoś ma urządzenie z Androidem to nawet 720p chyba nie ma. Wszędzie ciemno, do tego kompresja, przez co wszędzie cały czas nakurwiają artefakty.
Do tego brak możliwości ściągania materiałów na dysk.
Ech.

4K to tam chyba za 10 lat będzie. Nawet o Full HD można tylko pomarzyć. A jak ktoś ma urządzenie z Androidem to nawet 720p chyba nie ma. Wszędzie ciemno, do tego kompresja, przez co wszędzie cały czas nakurwiają artefakty.
Do tego brak możliwości ściągania materiałów na dysk.
Ech.