[serial][HBO] Gra o Tron / Game of Thrones (2011 - 2019)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Ocena w skali od 1 do 10:

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów
7
0
Brak głosów
8
0
Brak głosów
9
0
Brak głosów
10
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
jogi

Re: [Serial] Gra o Tron

Post autor: jogi »

Kiedy to przewidziałeś? Po za tym
Spoiler
Dawid przeżył. Mała się strupiła.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Spoiler
Przez cały odcinek było kilka najazdów na jej ryjec, jak tylko się darła, pokazywano ją częściej niż np. Jamiego, więc było jasne, że coś ważnego zrobi. Pojawił się olbrzym w twierdzy, no i wszystko zmierzało już do chwalebnej śmierci.

Ze dwa sezony temu, by ją po prostu zgniótł i tyle by jej było.

W ogóle ten moment, gdy Ci źli mają już dobrych na widelcu i tamci ostatkiem sił ich pokonują to :dunno:
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Kalom

Post autor: Kalom »

JEBAC LOGIKĘ TO JEST FANTASY :bowdown:
Awatar użytkownika
jogi

Jose pisze: 30 kwie 2019, 9:25
Spoiler
Przez cały odcinek było kilka najazdów na jej ryjec, jak tylko się darła, pokazywano ją częściej niż np. Jamiego, więc było jasne, że coś ważnego zrobi. Pojawił się olbrzym w twierdzy, no i wszystko zmierzało już do chwalebnej śmierci.

Ze dwa sezony temu, by ją po prostu zgniótł i tyle by jej było.

W ogóle ten moment, gdy Ci źli mają już dobrych na widelcu i tamci ostatkiem sił ich pokonują to :dunno:
Myślałem że wcześniej... tak to wiadomka od Starego Testamentu...
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Kalom pisze:JEBAC LOGIKĘ TO JEST FANTASY :bowdown:
No, na głos przy tym :bag:
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

Wspaniałe :rotfl: to tak jak u bodajże O'Briena była spora część obsady i padło pytanie czemu Samwell "I forbid you to die" Tarly nie chudnie pomimo chujowego odżywiania, ciągłego ruchu i niskich temperatur na północ od muru, aktor grający tę postać tak samo wyskoczył, SMOKI I LODOWE ZOMBIE A TY SIĘ PYTASZ CZEMU NIE CHUDNĘ, NO KURWA TYPIE
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
Awatar użytkownika
kamson.

Post autor: kamson. »

Najlepsze jest to, że zasłanianie się fantasy jest stosowane względem serialu, który wybił się na chłodnej logice i konsekwencji xD
szorty mam w kratę, napisy mam w grochy
o c z y d o o k o ł a g ł o w y
jabolsdz

Post autor: jabolsdz »

hm, no nie wiem. być może ja już nie mam żadnych oczekiwań co do tego serialu (i chyba Wam to polecam) po chujowych jakichś 20 odcinkach z rzędu, ale dla mnie wczorajszy był spoko. wiadomo, wkurwia lekko przedłużanie życia głównym postaciom, i strategia obrana przez wielkiego wojownika Snowa i resztę wiary była w chuj śmieszna, ale odcinek jako odcinek spełnił swoje zadanie: była dobra napierdalanka, fajna muza, zwrot akcji, trzymanie w napięciu, itp. co do akcji z końcówki, to zauważcie, że był mini spoiler na ten temat przy spotkaniu
Spoiler
młodej ze Snowem]/spoiler] gdzie w tym samym miejscu również pojawiła się znikąd.
Awatar użytkownika
jogi

Najlepsze jest to że logiki szuka się w serialu w którym latają smoki które zniosła kobita która je dostała żeby je znieść, kobita podpala ręką miecze i krzaki, typ widzi trzecim okiem ptaka, psa i przeżył na wozku inwalidzkim wycieczkę za koło podbiegunowe uciekając zombiakom, typiara robi sobie maseczki z twarzy innych ludzi, typ zmartwychwstaje i jego ziomek też 9 razy, inny typ przeżył w lesie amputację ręki, jeszcze inny kastrację i w ogóle są olbrzymy, zombiaki które boją się ognia dopóki przestają bać się ognia, wielki mur jest nie do przejścia zbudowany od morza do morza którego nie można opłynąć do momentu, w którym go jednak można opłynąć i pierdyliard innych podobnych tematów które dzieją się w tym serialu od początku. Powtarzam, jebać logikę to jest fantasy, no chyba że jednak wczówka w logikę bierze górę. Kto komu broni...

Up. Sama prawda.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

jabol, tutaj zawsze jest sporo ciekawostek fajnie opisanych, w tym ten "minispoiler": https://kulturawplot.pl/2019/04/29/gra- ... ekawostki/
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
poziomki

Post autor: poziomki »

no ale kolego jogi, to jest argument absolutnie fatalny i wygląda jak łapanie się ostatniej gałęzi, to że świat nie ma logiki zgodnie z twoimi założeniami o rzeczywistości, nie znaczy że narracja, która używa logiki uniwersalnej dla rzeczywistości fikcyjnej i twojej ma też być, to jest po prostu wynik brainstormu przygłupich albo ograniczonych przez innych przygłupów scenarzystów, którzy nie umieli zupełnie kurwa przejąć porządnie i nienaiwnie napisanego świata i zrobili z tego kurwa film disneya (shout out disney, wysyłam wielkie love) czy inne tanie anime, gdzie zadanie było bardzo proste - randomize the shit out of it. i nikt by się nie zorientował

tragiczne pisanie, zero błyskotliwości, źle rozłożone napięcie, anti-climatic gówno no zjebanko po całości, ale nie kurwa, smoki wrrum wrrum więc wpierdalajmy deus ex machiny co 3 minuty
Wciąż mam hip hop we krwi
Awatar użytkownika
kshaq

Post autor: kshaq »

KURWAAAAAAA CO ZA GÓWNO OBESRANE

Tylu logicznych nieścisłości i głupot w przeciągu półtorej godziny nie widziałem chyba kurwa nigdy.
Począwszy od takich bzdur, jak rzucanie lekkiej jazdy na frontalny atak i trebusze jednorazówki w pierwszej linii :lol: aż po plot armor wszystkich postaci z imieniem (Sam, Tyrion, Sansa i Danka powinni już być z desek, co najmniej), aż po totalne rozjebanie wątku Night Kinga i niewyjaśnienie TOTALNIE NICZEGO z jego roli w tym całym cyrku. Showrunnerów na stos, ja już nie wierzę, że tu jeszcze się coś ciekawego wydarzy. Danka i Jon na tronie, wszyscy będą żyć długo i szczęśliwie, NK i Cersei odjebani, pora na csa

KURWA
Awatar użytkownika
kamson.

Post autor: kamson. »

jogi pisze: 30 kwie 2019, 14:09 Najlepsze jest to że logiki szuka się w serialu w którym latają smoki (...)
Latające smoki, żywe trupy i wróżbici nie przeszkodzili w zachowaniu logiki w każdym wątku militarnym do 4 sezonu, ale no tak, smoki latają to można
Spoiler
rzucić lekką jazdę na frontalny atak, plot armorem obdzielić prawie każdego, zamiast niezbędnych postaci, wykazać się kompletnym brakiem umiejętności w spinaniu wątków ze sobą
Nie wiedziałem, że wprowadzenie elementów fantastycznych kompletnie zwalnia z logiki i racjonalizmu, dzięki jogi, otworzyłeś mi oczy.
szorty mam w kratę, napisy mam w grochy
o c z y d o o k o ł a g ł o w y
Awatar użytkownika
Lowrider
Moderator

Post autor: Lowrider »

Przecież kurwa fantasy w swoich założeniach opiera się na tym, że w świecie przedstawionym niektóre elementy wyglądają inaczej niż w naszej rzeczywistości, w "typowym" fantasy jest to zazwyczaj świat, udział magii/bóstw, występowanie innych rozumnych ras itd.

Fantasy NIE sprowadza się, zasadniczo, do tego, że działania bohaterów mogą być pozbawione sensu, a fabuła rozwija się jak w kawale o buldogu (deus ex machina). Tak samo jak fakt, że mamy do czynienia z fantasy nie powoduje, że fabuła może się rozwijać niezgodnie z ZASADAMI USTANOWIONYMI PRZEZ JEGO TWÓRCĘ (gruby nie wymyślił magicznych teleportów do pokonywania znacznych odległości, ten element został rozwiązany w sposób taki sam/zbliżony do rzeczywistości, a w poprzednim sezonie mieliśmy teleportujące się armie), czy niezgodnie z obiektywną logiką - jak długo tak nie została w świecie wykreowana w sposób odmienny, tak jak u np. Dukaja.
Awatar użytkownika
jogi

Oki chłopaki, zgoda... można doszukiwać logicznych faili tylko mnie się to naprawdę fajnie oglądało i tak samo fajnie wspominam zajawkę na LOTR albo za wczesnego dzieciaka Niekończącą się historię. Serio. Oglądałem bajkę i się nią jarałem. Nie rozbierałem jej na logiczne części. Dostałem ogry, potwory, smoki, krasnale i miałem jaranko. To samo tutaj. Jebać logikę.
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Gra o tron to nie są kurwa muminki. Show zbudowało renomę na tym, że twardo trzymało się ustalonych zasad. Fajnie, że tobie się podobało, ale co z tego skoro to jest obiektywnie napisane tragicznie
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
kshaq

Post autor: kshaq »

Lotr sam w sobie był sto razy bardziej spójny, niż te popłuczyny po dobrym serialu.
Awatar użytkownika
jogi

Jiigsi pisze: 30 kwie 2019, 15:09 Gra o tron to nie są kurwa muminki. Show zbudowało renomę na tym, że twardo trzymało się ustalonych zasad. Fajnie, że tobie się podobało, ale co z tego skoro to jest obiektywnie napisane tragicznie
Gra o tron to są muminki dla starszych. Żadnego ustalania zasad nie było. Jakby było to byłaby chujnia. Obiektywnie można to było napisać inaczej. Czy lepiej, obiektywnie można powiedzieć - chuj wie.

LOTR był lepszą ksiażką. Baśń z głąboką i pojebaną mitologią w tle. Tutaj w GOT wmieszane są współczesne tematy, wulgarność, prosta przemoc,seks, polityka więc każde nielogiczne machanie różdżką wydaje się być irracjonalne i nie na miejscu. Ale w tym wszystkim epizod 3 (bo o nim mówiłem) był imo zajebistym kawałkiem fantasy.
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Póki mieli co zapierdalac z książek było zajebiście, każdy błąd bohatera kończył się tragicznie a przeważnie śmiercią, Robb pukający laskę zamiast dotrzymać przysięgi, Tywin osrywający tyriona, Cersei pozwalająca dojść religii do władzy, nie odjebanie góry za zabicie siostry Dorana, przez co doran chce osrać Lannisterów i wysyła (w książce) swojego syna zeby pertraktował pomoc i małżeństwo z danką a w serialu zajebali Myrcelle. Edzio Stark i wszystko co odjebał, nie chce mi się dalej wymieniać. Ten serial był oparty na bardzo sensownych zasadach i logice, a od kiedy scenarzyści sami wymyślają co z tym kurwidołkiem zrobić, to mamy to co mamy, ładnie wygląda ale za chuj nie dorasta do pięt początkom i to nie jest opinia tylko to są kurwa jebane jak Admin na K. na forumku fakty.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Davsar

Post autor: Davsar »

Nie zapominajmy przy tym wszystkim, że HBO Go to najgorsze gówno obesrane.

4K to tam chyba za 10 lat będzie. Nawet o Full HD można tylko pomarzyć. A jak ktoś ma urządzenie z Androidem to nawet 720p chyba nie ma. Wszędzie ciemno, do tego kompresja, przez co wszędzie cały czas nakurwiają artefakty.

Do tego brak możliwości ściągania materiałów na dysk.

Ech. :bag: :dunno:
ODPOWIEDZ