[gatunek] Black Metal

Dyskusje na temat wszystkich gatunków muzyki, które nie pasują do działów powyżej.

Moderatorzy: mql, Ruces

Awatar użytkownika
jogi

Re: [gatunek] Black Metal

Post autor: jogi »

Odkopię trochę, bo wjechała mi nowa in twightlight embrace
https://youtu.be/U5HLHO3mvHY i jestem ukontentowany. Polecam.
A z tego co lygrys szuka to King Dude robi takie melanże
https://youtu.be/H9U5v4Y8fYI
https://youtu.be/LZVIbMoyq9s
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

jakby kto sie kiedy zastanawiał jaki urfaust jest najlepszy to ja bym mu powiedizał, że zdecydowanie ritual music for the true clochard bo jest tam wszystko co esencjonalne dla nich, fenomenalna kompilacja. nie miałem w zwyczaju nigdy sięgać po kompilacje, dlatego przespałem nieźle ten materiał, ale z tydz temu se odpaliłem i od tamtej pory ripituje. z tego co mi wiadomo to on kompletuje numery urfaust ze wczesnych splitów, plus 2 wersje alternatywne w tym wg mnie najlepsze wykonanie ragnarok mystikera.
lepsze niż pierwsze 3 płyty i epki, wokal tak wspaniale rozśpiewany i rozpaczliwy, melodie niezwykle catchy, ogromny repeat value i ten swojski, ludowy średniowieczny klimat niewystępujący w żadnym innym black metalu. to jest to. a to co grali później średnio mnie bawi, chociaż wiem, że jest dużo die hard fanów ich nowoczesnych wybryków - dla mnie to było już po prostu ok, i tyle.

https://www.youtube.com/watch?v=evLuwiy ... w&index=10
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

Kurwa aż mi się przypomniało ze istnieje split urfaust z circle of ouroborus gdzie strona urfaust to jedna z najlepszych rzeczy jakie nagrali. Z tego co pamietam te nagrania są na składance muzyki dla kloszardów.

Podrzucam materiał roku BM obok Deathspell Omega, wydanie malignant voices, winyl nakładem goatowarex SOON
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

alez to jest przemocne, nie wiedzialem do jakiego tematu dać ale tu najlepiej pasuje? hidden gem
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

nie wiem czy jest sens zakladac temat do dungeon synthu, ale ten kanał to gold mine
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Najlepsz, transujący, black metal, jaki kiedykolwiek wyszedł.

Wydał to niejaki Trist, Niemiec (Nie mylić z Trist z Czech, który gra zupełnie inny bm).. Lbum brzmi jakby słuchacz przeistoczyć się w silna wiązkę skumulowanej energii, opuścił swoje ciało i zaczął przemierzać bezmiar kosmosu, w niekreślonym celu.

Awatar użytkownika
vampmoney

Nie umiałem się nigdy jakoś bardzo zajarać tym albumem, brzmienie zbyt przypomina całe to atmo sranie w banie, co nie zmienia faktu że doceniam ten LP. U mnie w Twój opis idealnie wpisuje się URFAUST
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

To sprawdźmy jak leży Ci to, niby war metal, ale trochę chuja prawda bo z 70% tej płyty to DM.- i noise.

Awatar użytkownika
dizzee

Post autor: dizzee »

chyba najmocniejsze w tym roku, w szczególności że Akhlys nie dowiozło. dużo pociągających dysharmonii, pełno emocji w kompozycjach, piękna produkcja no i riffy spełniają swoje zadanie - wpuszczają wpierdol. one-man band z Grecji. nie śpijta na tym

Awatar użytkownika
vampmoney

A trucizne od garazela słyszałeś? Serio pytam
Awatar użytkownika
jogi

dizzee pisze: 22 lip 2024, 1:09 chyba najmocniejsze w tym roku, w szczególności że Akhlys nie dowiozło. dużo pociągających dysharmonii, pełno emocji w kompozycjach, piękna produkcja no i riffy spełniają swoje zadanie - wpuszczają wpierdol. one-man band z Grecji. nie śpijta na tym

Zajebiste. Bardzo symfoniczne, momentami klimaty pagan mi.gdzies tam pobrzmiewają i perkusja brzmi naprawdę spoko, noe jak napierdalanie w pudełka po butach.

Dodano po 17 minutach 42 sekundach:
Ja od siebie wrzucę rodzimy Halny. Siadło mi w chuj. Zawrat to jest przekozacki kawałek. Gdzieś tam po forach metalowych kuce marudzą ze przaśna nazwa i beka... chuja tam prawda. Imo jest ogień.
Awatar użytkownika
jogi

póki co AOTY. Deathdreamer to jest kawałek doskonały. Hollow jest przecudne a Car Kruków to jest zamknięciem jakiego dawno w muzyce nie słyszałem. Piękna rzecz.
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Jest nowe Hate Forest. Zaczyna się jakoś koślawo, później się rozkręca, ale niestety nie jest to poziom Purity. Trochę brakuje ciężaru i transowości. No trudno, ale mimo to jest całkiem nieźle, growlowy (czyli niestandardowo jak na black) wokal plasuje się w klasie A+++, do tego surowe, mroczne, balansujące na granicy melancholii harmonie wykonują tutaj dobrą robotę.

Awatar użytkownika
vampmoney

O wreszcie coś ciekawego w temacie BM a nie hauntalogist, sprawdzę oczywiście
Awatar użytkownika
jogi

Nic ciekawego. Grzanie starego trupa.

Wracam do hauntologist.
Awatar użytkownika
vampmoney

Jednak nic ciekawego jak na battlefields 20 lat temu, nie wrócę do hauntologist ani do nowego HF, odpalę Negative Plane
Awatar użytkownika
delamain
Zbanowany

Post autor: delamain »

eddy_wata pisze: 12 maja 2023, 23:41 alez to jest przemocne, nie wiedzialem do jakiego tematu dać ale tu najlepiej pasuje? hidden gem
sprawdź se lepiej jego materiał pt the stargate bo wszystko co nagrał przedtem to była zaledwie jakaś śmieszna rozgrzewka

Wszystko się poszło jebać za jednym ruchem ręki
Za taka fazę dzięki
Awatar użytkownika
Blazfm

Post autor: Blazfm »

vampmoney pisze: 02 maja 2025, 22:13 Jednak nic ciekawego jak na battlefields 20 lat temu, nie wrócę do hauntologist ani do nowego HF, odpalę Negative Plane
Jak już jesteśmy przy sympatykach austriackiego malarstwa to nowe CB to naprawde mocna płyta. I pasuje u mnie też do tematu viewtopic.php?t=12053

Taaa, wiem że to 2023 ale w tym temacie od tego roku pojawiły się 3 posty więc xd
https://www.last.fm/user/blazfm

ezio_wrocław pisze: to nie świadczy o wielkości zespołu, że z nożem na gardle dostają nagle kopa motywacyjnego
Awatar użytkownika
jogi

Ja ostatnio to nie wychodzę ze stajni No Solace. Tak mi się te rzeczy powkręcały mocno.

Mgła z dwóch ostatnich albumów to jest dla mnie zjawisko. Tam wszystko się zgadza. Perkusja Darksida, te tremola napierdalające melodyjkami i te wyszarpane teksty z których wylewa się nihilistyczne zwątpienie. Imo wspominiana tutaj Furia to jest przy nich jak jakieś dziecko próbujące coś tam plumkać. Mgła to jest klasa światowa.
Kriegsmachine - może nie wszystko ale Enemy Of a Man ma przepotężny transowy klimat. To pewnie też sprawka Darksidea.
Hauntologist - napisałem wyżej już. Przepiękny oniryzm.

Z takich rzeczy około to przekonałem się w chuj do Harakiri For The Sky. Zajebiście melodyjne i stylowe granie, a na ich koncercie saport zagrali Dodsrit i rozjebali mi łeb. Dziwna synteza BH/HM/Grindcoru. Zajebiscie brzmi ten grindcorowy growl na tych rycerskich melodyjkach.
ODPOWIEDZ